Икона за регистриране на профил в сайта Регистрация
или
Забравена парола
или

stolche godini

Ако сте загрижен родител, то със сигурност темата за детските столчета за кола Ви  е добре позната. Няма съмнение, че употребата на детско столче  при пътуване намалява значително риска за детето да загине при пътно транспортно произшествие. Когато пътуваме заедно със своите деца, тяхната безопасност трябва да бъде наш приоритет.

Покупката на детско столче за кола е задължителна и е необходима не само, за да спазим изискванията на закона, но и да предпазим живота на детето си. Дори един сравнително лек пътен инцидент може да причини сериозни поражения вълху крехкото тяло на едно дете. Статистиката показва, че ежедневно вследствие на пътни инциденти умират по две деца.


Кога да возим детето на столче?

stolche godini

Ако детето е под 2 години, то бебешкото столче трябва да гледа назад, като това правило е абсолютно задължително до 15-месечна възраст.  До двегодишна възраст по закон е задължително детето да се вози  на пълен клас бебешко столче, оборудвано с всички необходими елементи. От две до четири годинки може да се премине към гледащо напред бебешко столче.

Препоръчва се използването на детско столче до 4-годишна възраст.Ако детето е от 4 до 8 години може да се използват детски седалки за коли или така наречените още бустери (от английски “booster seat„) заедно със фабричния предпазен колан на автомобила.

Тези детски седалки осигуряват необходимата височина на детето, за да може автомобилният колан да пасва точно на детето.  Отново най-безопасното място за пътуване за деца от тази възрастова група е задната седалка.

Правилата за безопасно движение повеляват, че до 13-годишна възраст детето трябва да се вози винаги на задната седалка. Обикновено ръстът и килограмите съответстват на физическото състояние на детето и повечето деца до около 14 години постигат зададените килограми и ръст, за преминат към колан за възрастни.

 

Системите за обезопасяване на деца (тоест бебешки столчета) се делят на два класа

1. Пълен клас:

Бебешките столчето от този клас включват колани или гъвкави елементи със съответната закопчалка, устройства за присъединяване и регулиране. Бебешките столчета могат да включват също допълнителна седалка или защитна преграда, като се закрепват с помощта на предпазните колани, с която е оборудвана.

2. Непълен клас:

Този клас включва една пълна система за обезопасяване на малки деца и може да включва частично обезопасително устройство, което е върви заедно с предпазен колан за възрастни, който закрепва тялото на детето или поддържа детското столче, на което детето се вози.

 

stolche godini

 

Важно е да уточним, че фабричните колани на колите не могат да осигурят максимална сигурност за детето при ръст под 150см. Това е така, защото при по-малък ръст на детето предпазните колани на автомобила не могат да го прихванат както трябва, за да се осигури неговата защита от пътен инцидент.

При някои деца се налага употребата на повдигащо столче дори след като са преминали този ръст. Законът за движение по пътищата задължава използването на повдигаща седалка за деца до 13 години и до 150см. Дори и детето да е навършило 12-13 години, ако е с ръст под 150см., то не можем да го возим на предната седалка без допълнително повдигащо столче .

За най-безопасна точка се счита средата на задната седалка, тъй като там детето се намира далеч от вратите на автомобила, а също  гърбовете на предните седалки,  и съответно рискът за евентуален удар в тях е по-малък.

stolche godini


Ако детето е на 8 или повече години, можем да махнем бустера и да използваме само предпазен колан при пътуване, но при условие, че детето е с ръст 150 см. и коланът е съобразен с височината му.

Коланът трябва да съвпада с ръста на детето. Долната част на колана трябва да се намира до горната част на бедрата, а не да опира до стомаха. А пък горната част на колана трябва да се опира в областта на гърдите, а не на врата.

Стандартните колани на автомобили са създадени за хора над този ръст. Обикновено децата от 7 до 10 години вече могат да стъпят плътно на пода на автомобила докато седят и да се облегнат плътно на седалката.

Относно избора на столче за кола, височината на детето е по-важна, отколкото теглото му. Изискванията за ръст и тегло при бебешките столчета варират. Ако едно дете е под 36кг. и по-ниско от 150см., то следва да пътува във детско столче за кола.

 Детското столче за кола и законите на България

Возене на детето на предната седалка

 stolche godini

Глобата на КАТ за возене на дете в кола без подходящо детско столче е 50лв. (по чл.183, ал.7 от ЗДвП). Глобата важи и за бебешки столчета или кошници, които са поставени обратно на посоката на движeние когато пред тях има недезактивирана въздушна възглавница.

Напълно забранено е бебешкото столче  да се поставя на предната седалка до шофьора, тъй като в случай на инцидент сама по себе си въздушната възглавница може да убие или задуши едно новородено.

“(5) Не се допуска превозването на деца в система за обезопасяване на деца,
обърната в посока, обратна на нормалната посока на движение на превозното
средство, когато тя е закрепена на пътническа седалка, с предно разположена
въздушна възглавница, освен ако възглавницата не е деактивирана.”

 

Според закона, ако искаме все пак да возим бебето си на предната седалка, то е необходимо да деактивираме въздушната възглавница и столчето му да е отново в противоположна посока на движението. Важно е при возенето на малко бебе да не го обличаме с твърде дебели дрехи, тъй като това ще затрудни правилното закопчаване на коланите на столчето. Дори и да са закопчени добре коланите на бебешкото столче, ако детето е с обемни дебели дрехи, това създава риск от изплъзване от колана в случай на удар.

(2) За деца с ръст под 150 сантиметра, които пътуват в моторни превозни
средства от категориите М1, N1, N2 и N3, оборудвани със системи за
обезопасяване, се използват системи за обезопасяване на деца от пълния или
непълния клас по смисъла на чл. 137б, ал. 2, съобразен с теглото на детето в
съответствие с чл. 137б, ал. 1.

stolche godini

Ситуацията при возенето на такси е по-различна. За момента таксиметровите шофьори в България не са задължени със закон да осигуряват детски столчета на по-малките пътници. Когато се возим на такси заедно с детето си, ако таксито не е оборудвано с обезопасителна система за деца, то детето ни трябва да се вози на задната седалка, ако е високо под 150см и е по-леко от 36 килограма.


(3) В моторните превозни средства от категории M1, N1, N2 и N3, които не са

оборудвани със системи за обезопасяване, не се допуска превозването на
деца
под тригодишна възраст, а децата на възраст три и повече години и с ръст под 150 сантиметра заемат  седалка, която не е предна.

(4) В таксиметрови автомобили, които не са оборудвани със системи за
обезопасяване на деца, деца с ръст под 150 сантиметра се превозват на
седалка, която не е предна.

stolche godini


Ето какви са изискванията за возене на деца в детско столче в според закона в България:

Правилата за обезопасяване на малки деца при возене в кола важат еднакво за всички европейски страни, а също и в други.

Съгласно Чл. 137б. (1) Категориите за употреба на детско столче при пътуване се разделят на пет групи:

 

Категории на системите за обезопасяване:

Група:

Тегло на детето:

Възраст:

0

От раждането - 10кг

От раждането до 6-9 месеца

0+

От раждането - 13кг

От раждането до 12-15 месеца

0+/1

От раждането – 9-18кг

От раждането до 4 години

1+

9-18кг

От 9 месеца до 4 години

0/1/2

15-25кг

От раждането до 6 години

1/2/3

9-36кг

От 9 месеца до 12 години

2/3

22-36кг

От 4 до 12 години

 

 

Когато избираме бебешко столче за кола е важно да отбележим, че височината на бебето е повече определяща, отколкото теглото. Отживелица е смятането, че когато детето стигне 12 месеца и 9 килограма вече е готово за гледаща напред седалка. Детските столчета спадат към категории според височината на детето, а не теглото му.

При столчетата за кола, поставящи се обратно по посока на движението, теглото на детето не бива да превишава указаното ограничение за тегло на столчето.

 

stolche godini

Важно е да помним, че детските столчета за кола имат срок на годност, който е окоро 5-6 години. След изминаването на този срок не се препоръчва употребата на столчето, тъй като то вече се е амортизирало и способността му за защита е намаляла.

Дори най-дребният повреден елемент в бебешкото столче излага живота на детето ни на риск. Най-добре е когато купуваме бебешко столче да вземем чисто ново, а не употребявано, тъй като така имаме най-голяма гаранция за защита от ПТП за своето дете.

Да не забравим и факта, че ако превозваме багаж на задната седалка близо до детето, трябва да го обезопасим. Единият вариант е да застопорим багажа с колан. Другият е да го поставим в багажника. Най-доброто решение е да го преместим в багажника.

 

Eдинствените случай когато законът изключва поставянето на предпазен колан са следните:

“Чл. 137а.* (Нов - ДВ, бр. 51 от 2007г.)

(2) Могат да не използват обезопасителни колани:

1. бременните жени;

2. лицата, чието физическо състояние не позволява използването на
обезопасителен колан;

3. водачите на таксиметрови автомобили, когато превозват пътници в рамките
на населеното място;

4. инструкторите - при управление на автомобила с учебна цел.”

 

Сигурност на пътя за детето и евентуални мерки, които трябва да се вземат при катастрофа

 

 Стъпки в случай на катастрофа

Когато претърпим ПТП докато пътуваме с дете, необходимо е да окажем помощ на всички пострадали, ако има такива, като с приоритет са най-малките. Трябва да ги  премахнем бързо от опасните места на произшествието.

След това трябва веднага да се обадим на 112 “Бърза помощ” и да съобщим за катастрофата на полицейските органи. Оставаме на мястото на произшествието и изчакваме съответните органи на реда да пристигнат. Трябва да оставим следите от произшествието такива, каквито са за описване от полицейските служби.

Автомобила не бива да се мести, с изключение, ако затруднява движението на пътя или с него е необходимо да превозим спешно някой от пътниците до болница. След това сме длъжни да се върнем на същото място, където е станала катастрофата.

 

Напиши коментар

Моля влезте или се регистрирайте за да коментирате