Икона за регистриране на профил в сайта Регистрация
или
Забравена парола
или

kak-se-sterilizirat-bebeshki-shisheta




Защо e необходимо да стерилизираме бебешките шишета?


Имунната система на едно бебе не е развита напълно и те са много по-податливи на различни инфекции и заболявания, отколкото са едно дете или възрастен. Затова и трябва да обърнем особено внимание на почистването на бебешките шишета.


kak-se-sterilizirat-bebeshki-shisheta


Затова и всички шишета, капачета, биберони трябва да се почистват обстойно след  всяка употреба без значение от това с какво мляко храним детето. Добре е веднага след приключването на хранене, даденото шише заедно с биберона да се измият в топла сапунена вода.

Частите трябва да се почистват отделно, тъй като това ще спомогне за отстраняването на бактериите дори в най-трудно достъпните места по шишето и биберона и риска за инфекция се свежда до минимум. 


kak-se-sterilizirat-bebeshki-shisheta


Спестяващ времето вариант е съдомиалната машина, въпреки че ръчното измиване се счита за по-надеждно. Не използвайте груби четки и кърпи за почистването на шишетата. Това важи особено за бибероните, тъй като тяхната повърхност може да се повреди много по-лесно.


Как сами да стерилизираме бебешкото шише и при какви условия?


kak-se-sterilizirat-bebeshki-shisheta


Процесът по почистване на бебешките шишета не е труден и не изисква много средства или специално оборудване.

Ето няколко лесни последователни стъпки как да измием шишето на нашето бебе


Стандартно почистване на бебешкото шише


·         Съберете всички шишета на бебчето ви и разглобете всичките им елементи.  Поставете ги на чиста памучна кърпа на кухненския плот.

·         Подгответе сапунена кърпа с мек течен сапун. Избягвайте да използвате абразивни почистващи препарати на прах или препарат със силни химикали.

Измийте с разтвора всички части на шишето.


kak-se-sterilizirat-bebeshki-shisheta


Използвайте специална четка за шишета, за да отстраните останали остатъци от засъхнало мляко по стените на шишето и биберона. След като измиете всички части на шишето, изплакнете добре с чиста вода и оставете да изсъхнат по естествен начин. Този начин на миене е добър,  но не гарантира, че всички бактерии по шишето са премахнати на 100%.


Стерилизацията на бебешките шишета преди всяка употреба е препоръчителна за първите 12 месеца от живота на детето. Препоръчва се шишетата за бебета да се почистват два пъти на ден.


Съществуват няколко начина за стерилизиране на бебешки шишета


kak-se-sterilizirat-bebeshki-shisheta


Стерилизиране чрез изваряване


Изваряването на бебешките шишета гарантира унищожаване на всички бактeрии останали след миенето чрез необходимата висока температура. За да стерилизирате бебешките шишета първата стъпка е да напълните дълбока тенджера с вода. Ако пък разполагате с електрическа тенджера за варене или уред за стерилизация, още по-добре.

Напълнете тенджерата до пълния й капацитет, като във водата трябва да няма балончета.  Включете водата да заври и изчакайте да поври около 5 минути на ключ. Намалете огъня, за да ври съвсем леко и поставете всички части на шишетата (капачки, биберони, гумени накрайници) във водата.


kak-se-sterilizirat-bebeshki-shisheta


Убедете се , че всички части са покрити с вода, след което покрийте тенджерата с капака. Оставете да поврят за около 10 мин. и ги махнете от огъня. Препоръчва се да престоят 30 мин. във водата.

Оставете ги да поседят потопени в горещата вода, както и водата да поизстине. Измийте ръцете си и почистете повърхността където планирате да сглобите шишетата.

Ако използваме шишета, на които не е указано, че не съдържат бисфенол А, то не се препоръчва да ги поставяме директно във водата. В такъв случай е добре да свалим водата от огъня след като заври и тогава да потопим частите на шишето за около 15 мин.

Шишета, които съдържат бисфенол могат да протекат, след като са били във вряща вода. Вследствие на това вредните частици от материала на шишето могат да попаднат в млякото на бебето, дори след като сме извършили правилно целия процес на стерилизация.


kak-se-sterilizirat-bebeshki-shisheta


След като ги извадите, изтръскайте ги добре ги поставете на сушилник, за да изсъхнат по естествен начин. Ако пък ви трябват и искате бързо да изсъхнат, използвайте чиста мека кърпа.

Вече изсъхналите и сглобени шишета е добре да се съхраняват в чист съд за съхранение в хладилник  Препоръчително е да стерилизирате бибероните отделно. Също така желателна е стерилизацията на всички шишета, които няма да се използват през следващите 24 часа.


Стерилизиране по химически начин


kak-se-sterilizirat-bebeshki-shisheta


Този тип стерилизиране включва различни разтвори дезинфектант, които могат да са в течна форма или да се правят с разтваряне на таблетки във вода. Някои производители указват как да се направи специален разтвор за почистването на техните шишета.  Ако на опаковката на вашето шише има подобни инструкции за химически разтвор, то е добре да ги следвате.

Преди този процес на стерилизация, бебешките шишета трябва да са измити добре предварително. Разглобете шишетата и ги поставете в стерилизиращия разтвор. Уверете се отново, че са напълно потопени и няма въздушни балончета.

Оставете всички части да престоят колкото е указаното време (средно е 30 мин.) След като ги извадите ги оставете да изсъхнат без да ги изплаквате от разтвора, тъй като това благоприятства появата на бактерии отново върху частите.

Шишетата мога  да се използват веднага след като са били почистени чрез химически разтвор и са били подсушени. Изхвърлете разтвора след 24 часа. Измийте добре съда  за стерилизация с топла и сапунена вода, преди да поставянето на следващия разтвор.


Стерилизиране чрез пара


kak-se-sterilizirat-bebeshki-shisheta



Също както процеса на варене, стерилизирането чрез пара включва повишаване на температурата до степен, където всички бактерии се унищожават. Необходим ви е уред за стерилизиране на бебешки шишета чрез пара – електрически парен стерилизатор. Ако не разполагате с такъв, можете да ползвате евентуално тенджера за готвене на пара.

Има няколко вида стерилизатори за бебешки шишета чрез пара. Уверете се, че бебешките шишета са измити предварително. Поставете ги наобратно в стерилизатора, тоест отворите им трябва да сочат надолу. Добавете количество вода според инструкциите към уреда.

Оставете шишетата в съда, до следващата употреба. Ако няма веднага да използвате току що стерилизираните шишета, проверете дали в инструкциите е указано колко време шишетата могат да се оставят да престоят в стерилизиращия съд до повторното им стерилизиране.


Посредством микровълнова или електрически стерилизатори


kak-se-sterilizirat-bebeshki-shisheta


Ако сте избрали този процес на стерилизация, уверете се, че шишетата ви са подходящи за употреба в микровълнова печка, ако са пластмасови. Обикновено стъклените шишета могат да се ползват в микровълнова, но за всеки случай проверете етикета за предоставени инструкции. Някои производители дават указания как да стерилизираме шишето в микровълнова.

Първата стъпка за този процес отново е да разглобите всички елементи на шишето. Напълнете ги наполовина със студена вода преди поставянето им в микровълновата. Това ще създаде пара след като включите микровълновата, която ще ги стерилизира.

По-дребните елементи на шишето като биберони ги поставете във купа с вода във микровълновата, като се уверите, че са напълно потопени. Студената вода е препоръчителна, тъй като при нея има по-малък риск от съдържание на олово и химически вещества от водопроводните тръби.


kak-se-sterilizirat-bebeshki-shisheta


Включете микровълновата на висока степен за 1 минута и 30 сек. Извадете елементите на шишето от микровълновата и ги поставете да се сушат на чиста суха кърпа или сушилник.


Няколко съвета за чистота и безопасност


kak-se-sterilizirat-bebeshki-shisheta


·         Винаги мийте ръцете си добре преди да боравите с вече стерилизирани шишета за бебета.

·         Никога не оставяте врящи или горещи течности в близост до бебето.

·         Горещата пара може да бъде също толкова опасна, колкото и горещата вода.

·         Съхранявайте химическите разтвори далеч от деца.

·         Използвайте шишета, които не съдържат бисфенол А.

·         Уверете се, че бибероните са перфектно чисти преди всяко хранене.

Не давайте шишето на бебето докато е влегнала позиция, тъй като това крие риск от задавяне.


Напиши коментар

Моля влезте или се регистрирайте за да коментирате