Коледни промоции! Не изпускайте. Влезте тук.
Икона за регистриране на профил в сайта Регистрация
или
Забравена парола
или

Филтри

 • Марки
  0
  0
  0
  0
  0
  0
  0
  0
  0
  0
  0
  0
  0
  0
  0
  0
  0
  0
  0
  0
  0
  0
  0
  0
  0
  0
  0
  0
  0
  0
  0
  0
  0
  0
  0
  0
  0
  0
  0
  0
  0
  0
  0
 • Категория
  0
  0
  0
  0
  0
 • Видове
  0
  0
  0
  0
  0
 • Захващане
  0
 • Цена
  лв. - лв.

Ако сте забелязали, че на бебето ви започват да му никнат първите зъбки, трябва да му помогнете, за да премине през този вълнуващ, но труден период по-безболезнено. Най-добрият начин да го направите, е като използвате специални бебешки аксесоари - гризалки и чесалки за зъби. 


Какво представляват?

Чесалките и гризалките са играчки, които бебето инстинктивно слага в устата си и получава значително облекчение на дразнещите го венци благодарение на упражнявания лек натиск върху тях.

Материалът, от който най-често се изработват бебешките гризалки и чесалки, е мек силикон, напълно безвреден за бебето. Срещат се също и дървени, както и модели с охлаждаща течност в едната част, а в другата – с релефна повърхност, подходяща за чесане.

Някои са съчетани с дрънкалка за разсейване на бебето от тормозещите го зъбки.


Какви видове ще откриете при нас?

Бебешката чесалка за зъби е абсолютно необходима от около 3-месечна възраст до навършване на 1 годинка, когато растат първите детски зъбки. 

Ако не осигурите на детето си подходяща и безопасна играчка, с която да чеше венците си в този период, има опасност то самостоятелно да търси и пъха в устата си всичко, което му попадне, за да почувства облекчение.

В категорията на БГ Хлапета ще откриете различни варианти на гризалки и чесалки, създадени с грижа и внимание от утвърдени марки.

Ето част от десетките предложения, които могат да са ви от полза:

 • силиконови гризалки и чесалки с различна форма, меки, гъвкави и удобни за хващане;
 • чесалки от силикон и букова дървесина;
 • цветни гризалки с вода с възможност за охлаждане;
 • чесалки с бутон за насърчаване на хващането;
 • меки гризалки-пискуни;
 • дрънкалки с водна чесалка;
 • текстилни книжки-гризалки;
 • ръкавички-чесалки;
 • лигавници с гризалка и още много други.


Защо са толкова важни?

Всевъзможните форми на гризалките – на плодове, животни и различни фигури, както и веселите цветове, веднага привличат детското внимание. А сърбящите и често подути венци насърчават детето да „опита” играчката. 

Чесалката не само ще облекчи състоянието му, но и ще развие дъвкателните му способности, както и сетивните му умения за разпознаване на цвят, различни текстури, форми, звуци.


Как се поддържат?

Както при всяка бебешка вещ, и при гризалките трябва да се следи за добрата им хигиена. Важно е след като е използвана, тя да се почисти. В зависимост от материала на изработка, можете да я изперете или измиете.

Освен това трябва редовно да се проверява какво е състоянието на гризалките и чесалките. Ако се напукат или надраскат, в пукнатините може да се задържи мръсотия и почистването да се затрудни.


Как да изберем подходящ модел чесалка за зъби?

От вашия правилен избор зависи дали бебето ще получи необходимото облекчение за венците си. Това не са просто обикновени играчки и ваш приоритет трябва да бъде максималната безопасност и полза за детето.

Така или иначе, бебето ще сложи в устата си всяка гризалка, която му дадете. Вие обаче следва да се ръководите от следните няколко препоръки, преди да се спрете на конкретен модел.


Правилен и безопасен материал

Ако сте наблюдателни, ще забележите какви предмети обича да дъвче бебето ви – например одеялцето си или по-твърди играчки. В зависимост от това можете да изберете гризалка от дърво, от силикон или текстил.

Избягвайте пластмасовите и боядисаните гризалки и чесалки, или с части, които могат да се счупят лесно.

Размери

От първостепенно значение е размерът на чесалката. Ако има елементи, чийто диаметър е под 4 см, има опасност детето да се задави с тях или да си ги напъха в носа. Но от друга страна, твърде големият модел ще го затрудни да я постави в устата си.

Възраст

Видът на чесалката ще трябва да бъде съобразен и с възрастта на бебето. Дори да искате да му купите модел с течност, до 3-месечна възраст то няма да успее ефикасно да обхване с венците си по-заоблените, широки форми, както би го направило по-голямо дете с развита захапка.

Ако искате допълнителни екстри, изберете гризалка със звуци, чесалка в комбинация с дрънкалка и прочее.


Защо да се доверим на БГ Хлапета?

В онлайн магазина на БГ Хлапета ще намерите голямо разнообразие от чесалки и гризалки, създадени специално за периода, в който никнат зъби на бебетата.

Утвърдени на пазара марки като Canpol, Chicco, MAM, Vital Baby, JANE и много други намират място в нашата категорията със своите качествени, безопасни и създаващи комфорт чесалки и гризалки.

На изключително добра цена можете да закупите не един, а няколко различни ефективни, красиви и забавни модела, за да разполага бебето ви с повече възможности.


Често задавани въпроси

Могат ли чесалките/гризалките да се стерилизират?

Не всички модели могат да се подлагат на стерилизация, затова проверете инструкциите на производителя.

Как да охлаждаме чесалките/гризалките?

Ниската температура ще облекчи подутите венци, но охлаждането на изделието трябва да става не във фризера, а в основното отделение на хладилника. 

Има ли значение възрастта на бебето при избора на чесалка/гризалка?

Да, твърдостта, големината, формата и самия вид на продуктите в категорията са съобразени с възрастта на децата, за които са разработени. Някои са подходящи за бебета на всяка възраст, а други – за определен етап от развитието им. Проверете в спецификацията на продукта.