Икона за регистриране на профил в сайта Регистрация
или
Забравена парола
или

Филтри

 • Марки
  0
  0
  0
  0
  0
  0
  0
  0
  0
  0
  0
  0
  0
  0
  0
  0
  0
  0
  0
  0
  0
  0
  0
 • Категория
  0
 • Екстри
  0
  0
  0
  0
 • Брой
  0
  0
  0
  0
  0
  0
 • Видове
  0
  0
 • Материал
  0
  0
  0
 • Цена
  лв. - лв.
-20
%
Kikkaboo Giraffe - Лъжица силиконова

В периода на прехода от млякото към твърдата храна на родителя се пада нелеката задача да създаде умения у детето си да се храни правилно. Това е моментът, когато то се запознава не само с нови храни, но се научава и как да си служи с приборите за хранене.

Към избора на първите детски прибори за хранене трябва да се подходи внимателно и с голяма отговорност, а към обучението – с особено търпение. 


Какво представляват?

По-голямата част от детските прибори за хранене са предназначени за конкретен етап от самостоятелното хранене на детето.

На възраст над 6 месеца то започва да се учи да се храни със силиконова или бамбукова лъжичка. От 1 до 2 г. може да включите и вилица, за да създадете у детето навик да боде твърдите парченца, вместо да ги хваща с пръстчета. След като навърши 2 г., въведете постепенно и метални прибори, както и обезопасени ножове.

Производителите днес предлагат голямо разнообразие от детски прибори. Техният размер е съобразен с възрастта на мъничето, а материалите на изработка варират от мек силикон, дърво, пластмаса, меламин, метал и т.н. 

Висококачествените модели имат ергономична форма и заоблени върхове, а освен единични бройки, често биват предлагани в комплекти от вилица и лъжица, с нож или само лъжички.


Какви видове ще откриете при нас?

Специалната селекция в сайта на БГ Хлапета ще ви очарова с богата гама прибори за хранене, сред които гарантирано ще намерите най-подходящите за нуждите на своето дете.

Всички те са изработени от екологични материали, имат меки ръбове и са лесни и максимално безопасни за употреба. Благодарение на интересния, красив дизайн и пъстри цветове детето ви ще ги използва с удоволствие.

Съобразно възрастта на детето и предпочитанията ви може да се спрете на детски прибори като:

 • лъжички за първоначално захранване с дълга дръжка и мек заоблен връх;
 • меламинови лъжички със заоблени форми;
 • пластмасови термосензорни лъжички;
 • сгъваеми лъжици;
 • силиконови лъжици с вакуумна основа;
 • комплекти с виличка и лъжичка;
 • метални комплекти с включен обезопасен нож и др.

А за да се наслаждава вашето мъниче на храненията с любимите си прибори навсякъде и по всяко време, много от комплектите се предлагат в предпазна кутийка за по-лесно съхранение и пренасяне.


Защо са толкова важни?

Да се формират самостоятелни умения за хранене у детето, е отговорна задача и изисква търпение. С подходящи детски прибори обаче процесът може да бъде значително по-лесен, забавен и безопасен, а бъркотията - по-малка.

Служенето с предмети от тази категория развива координацията ръка-око и помагат за усъвършенстването на прецизни движения. Те носят удовлетворение от постигнатите резултати с всяка успешна хапка и стимулират желанието за по-голяма самостоятелност.

От подходящите детски лъжички, вилички и ножчета ще зависи доколко бързо детето ще се научи да си служи с тях и дали ще му създават комфорт.


Как да изберем подходящи детски прибори за хранене?

Правилно избраните прибори ще насърчат детето да се храни само́. Освен че са практични и красиви, от хигиенна гледна точка е силно препоръчително всяко дете да разполага със собствени съдове и аксесоари за хранене, а да не споделя общи с възрастните. 

Не забравяйте, че стандартните метални модели с големи размери са тежки, дълги и необезопасените им части крият риск от наранявания.

Докато разглеждате артикулите в категорията, може да съобразите решението си със следните няколко фактора.

Материал на изработка

Първите прибори трябва да бъдат силиконови, пластмасови или гумени с подходящ накрайник. По-големите деца могат да се хранят с меламинови или метални. Важното е материалите да са напълно безвредни и устойчиви на стерилизация.

Размери

Съобразете размера на приборите с възрастта на детето. Дори да ви изглеждат мънички, те са специално разработени за съответните темпове на хранене и захапка.

Удобство при ползване

Лъжичките и виличките трябва да задържат храната. Това означава лъжичката да не бъде прекалено плитка, а върховете на виличката да са с оптимална широчина. Дръжката също трябва да бъде удобна за хващане.

Атрактивен дизайн

Дизайнът на детските артикули е много съществена част от техните характеристики. Щом детето харесва приборите си, ще се старае още повече да ги използва самò, дори постепенно ще изяви желание да ги измива, подсушава и подрежда.

Вашето улеснение и удобство също са от голямо значение в рутинните грижи за детето – ако насочите избора си към термолъжици например, ще знаете дали храната не е прекалено гореща, без да се налага да проверявате всяка харка, защото покритието им променя цвета си съобразно температурата. 

За хранене на деца, които трудно задържат вниманието си или са по-придирчиви, чудесен вариант е забавната лъжичката с въртящ се връх, превръщата обикновената закуска в любопитна игра.


Защо да се доверим на БГ Хлапета?

В БГ Хлапета може да разгледате детски прибори на доказани марки като Canpol, Babyono, Cangaroo, Mycey, NUK и др. Всички изделия от категорията се отличават с високо качество, доказана безопасност на материалите и прецизна изработка с внимание към детайла.

Удобни за използване, с весел дизайн и на добра цена – те ще бъдат най-добрия избор за храненето на вашето дете.


Често задавани въпроси

Кога да започнем да учим детето да използва прибори?

Обикновено процесът започва малко след захранването с пюрета, каши и твърда храна по режима, препоръчан от педиатъра. Ориентировъчно това е на около 6-месечна възраст, когато детето вече може да хваща и задържа лъжицата.

От какъв материал трябва да бъдат първите прибори?

Най-подходящ е специалният силикон, понеже е устойчив на стерилизация и е особено нежен към детските венци и устна кухина. За по-лесен самостоятелен захват е важно дръжката да бъде широка и не прекалено дълга.

Как се поддържат детските прибори за хранене?

Можете да ги миете с топла вода и сапун, а някои – и в съдомиялна машина. Запознайте се с препоръките на производителя за поддръжка на конкретния модел, за да бъдете сигурни в безупречната им чистота, без да нарушите покритието и целостта им.