Икона за регистриране на профил в сайта Регистрация
или
Забравена парола
или

Генетично заложено във всяка жена е, в минутата, в която види положителния тест за бременност да преосмисли и промени начина си на живот. Тя знае, че трябва да започне да хапва и живее здравословно, за да може да даде живот на здраво бебе. Знае кои храни са полезни за нея и малкото човече, което расте в нея и кои не толкова.

Напълно наясно е, че трябва да се откаже от вредните навици и от тежките натоварвания. Стане ли дума за козметиката обаче, там нещата са малко по-сложни и голяма част от мамите се питат какви козметични продукти могат да ползват по време на бременността и кърменето.

 Каква козметика трябва да използват бременните и кърмещите майки?

Безопасна грижа за кожата в периода на бременност и кърмене

 

Едва ли има съвременна жена, която да не ползва козметика и която няма любими лосиони, парфюми, кремове, шампоани или други козметични продукти, които ползва ежедневно. Предполагаме, че и вие имате любима козметика и я ползвате с удоволствие. И в това няма абсолютно нищо лошо.

По време на 9 - те месеца, в които новия живот расте в утробата ви и по време на кърмене обаче трябва да сте по-внимателни каквa козметика ползвате. Защото всичко, което използвате се абсорбира от кожата ви и може да окаже влияние върху развитието на плода.

Съставки в козметиката, които е препоръчително да избягвате по време на бременност и кърмене

Ретиноидите

Тези съставки се намират обикновено в кремовете против стареене на кожата, в продуктите срещу акне, за лечение на пигментни петна, псориазис и други. Ретиноидите са вид витамин А, който ускорява деленето на клетките и забавя разграждането на колагена. Ако не сте бременна, козметиката, в която се съдържат ретиноиди са добро средство да поддържате кожата си здрава, сияйна и млада.

По време на бременност обаче трябва да стоите настрана от продукти, които съдържат тези вещества, тъй като според някой изследвания, приемането на високи дози витамин А може доведе до нежелани последици за здравето на нероденото бебе.


Хидрокси киселини

Хидрокси киселините като бета хидрокси киселина (ВНА) и алфа хидрокси киселина (АНА) се съдържат в някой козметични продукти за лечение на дерматологични проблеми като акне, зачервявания или възпалителни процеси.

От бета хидрокси киселините най-опасна е салициловата киселина, която е от семейството на аспирина, а както знаем, той е противопоказен за бременните дами. Но има и добра новина. Различни изследвания са доказали, че салициловата киселина е вредна за плода само ако се приема перорално (под формата на аспирин).

Използването на лосиони, тонери или почистващи препарати с нисък процент (под 2%) от салицилова киселина се счита за безопасно. Все пак, добре е да имате едно на ум и да използвате козметика, която съдържа този вид киселина много внимателно и след консултация със специалист.

Двете най-разпространени алфа хидрокси киселини в козметичните продукти са гликоловата и млечната киселина. И двете вещества все още не са изследвани за влияние върху бременността и кърменето, но тъй като малки количества от тях се абсорбират от кожата се счита, че ако в продуктите се съдържа нисък процент, то те са безопасни за бъдещите мами и кърмачките.


Хидрохинон

Обикновено тази съставка се съдържа в продукти за изправяне на косата, в лосиони, спрейове и кремове за изсветляване (избелване) на кожата или в продукти за хиперпигментация. За хидрохинона няма сериозни проучвания за влиянието му върху бременните и плода. Но предвид факта, че има висока абсорбция от кожата (25 - 35 %) специалистите препоръчват употребата му да се избягва или да бъде сведена до минимум през месеците на бременността и в периода на кърмене.


Формалдехид

Това съединение е известен канцероген, който може да увреди плода или да доведе до безплодие и дори до рак. Най-често тази съставка се намира в лаковете за нокти и в някой продукти за коса.


Бензоил пероксид

Тази съставка присъства в козметиката и медикаментите за борба с акнето. Въпреки, че абсорбирането му от кожата е в ниски проценти, използването на продукти, в които се съдържа не се препоръчва при бременност.


Парабени и фталати

Тези химикали за съжаление се намират в почти всички козметични продукти - от шампоани, лосиони, гелове, до кремове, сапуни и т. н., и т. н. И двата химикала могат да доведат до разрушаване на  ендокринната система и да засегнат репродуктивната система. Затова и използването на продукти, които съдържат парабени и фталати не е препоръчително по време на бременност.

 Каква козметика трябва да използват бременните и кърмещите майки?

Съставки в козметичните продукти, безопасни за бременните и кърмещите майки

Хиалуронова киселина

Хиалуроновата киселина е естествен продукт, който е напълно безопасен и няма да навреди по някакъв начин нито на вас, нито на плода. Козметиката, в която се съдържа овлажнява кожата, намалява сърбежа и лющенето на лицето и тялото.


Vitamin В

Този витамин е напълно безопасен за  бременните и кърмещите майки, а продуктите, в които се съдържа чудесно хидратират кожата и намаляват зачервяванията и сърбежа.


Vitamin С

Това е много ефективна съставка, която успешно заменя ретиноидите при лечение на акне и петната по време на бременност и кърмене. Vitamin C засилва производството на колаген и има антиоксидантни свойства. Специалистите препоръчват по време на бременност козметични продукти и серуми с vitamin С да бъдат използвани заедно със слънцезащитни кремове и лосиони.


Титанов диоксид

Това е основна съставка, която се съдържа в много от минералните слънцезащитни продукти. Продукти с титанов диоксид са безопасни за използване от бременни и кърмачки, тъй като не се абсорбират от кожата, а остават в горния ѝ слой и отблъскват вредните слънчеви лъчи.


Етерични масла

Натуралните етерични масла, които се използват за масажи на тялото в по-голямата си част са безопасни, но преди да ги използвате е добре да направите консултация със специалист.

Популярни и безопасни марки козметика за бременни и кърмещи майки

Bubchen

Немската компания разработва и предлага козметични продукти за бебета и техните майки от 40 - те години на миналия век. Днес е част от мултинационалната швейцарска компания Нестле и продължава да се фокусира в производството на качествена и безвредна козметика за деца, бременни и кърмачки. Младите майки избират козметиката на Bubchen, тъй като всички продукти, които компанията предлага преминават през изключително строги дерматологични тестове, преди да бъдат предложени на пазара.

Асортиментът от козметични продукти за бременни и кърмещи жени, които предлагат от популярния бранд включва:

       Шампоани

      Лосиони

      Душ - гелове

      Слънцезащитни масла и спрейове

      Масажни олиа

      Мокри кърпички

      Кремове и много други

 

Всички продукти са клинично тествани от  Deutsche Haut und Allergiehilfe eV (DHA) и отговарят на дерматологичните изисквания за безопасност и нежна грижа за кожата както на мъничетата, така и на бъдещите мами и кърмачките. Bubchen е една от малкото компании, чиято козметика се препоръчва от специалистите и за употреба от възрастни, които страдат от чувствителна кожа, алергични реакции или други кожни проблеми.

Избирайки продуктите на Bubchen вие избирате висококачествени, напълно безопасни продукти на много достъпни цени.

 Каква козметика трябва да използват бременните и кърмещите майки?

 

PHILIPS AVENT

Британската компания е по-позната у нас като една от водещите компании, производителки на шишета, биберони, помпи за кърма и всякакъв друг вид продукти за деца и кърмачета. Но тази компания е и един от лидерите в производството на висококачествени козметични продукти за бъдещи майки и кърмачки. Търсите ли безопасен козметичен продукт на достъпна цена, Philips Avent е отличен избор на козметика по време на бременността ви.

 

Сред широката гама продукти, предлагани от популярния бранд са:

 

      Кремове за овлажняване на зърна

      Шампоани

      Душ - гелове

      Кремове за хидратиране

      Слънцезащитни лосиони и други

 

Козметиката на Philips Avent е клинично тествана и напълно безопасна за бебета, бременни жени и кърмачки.

100% PURE

Американската компания няма дългогодишна история, но това не ѝ пречи да се нарежда сред лидерите в производството на безопасна козметика за деца и техните майки. Това, което отличава тази компания от много други е, че в производството на своите продукти използва единствено естествени и органично чисти съставки.

В шампоаните, кремовете, лосионите и душ - геловете с марката 100% PURE не се добавят изкуствени оцветители (за пигментиране на продуктите се използват естествени пигменти от чай, плодове, какао, зеленчуци и други). Единственият минус на козметиката от този бранд е малко по-високата цена, на което се предлага. Но предвид факта, че всичките им продукти са натурални и висококачествени, този “недостатък” е лесно преодолим.

Mama Mio

Компанията е създадена през 2004 година от четири млади майки, чиято основна цел е да създадат продукти, които могат да се ползват без притеснения по време на бременност и след раждане.

Създателите на компанията черпят от своя опит, за да разработят и предложат на само безопасни продукти, но и козметика, която да помогне на бременните дами да се почувстват добре в кожата си. Всички продукти разработени от този бранд се подлагат на дерматологични тестове и притежават всички задължителни сертификати за качество.

 

Продуктовата гама на Mama Mio е насочена изцяло към бременните жени и кърмачките и включва:

 

      Естествени ексфолианти за лице

      Гелове за зърна

      Кремове

      Шампоани и много други

Belli

Belli е компания, която създава широка гама от козметични продукти специално за бременни и кърмачки. Всички продукти, които разработва и предлага този бранд се произвеждат от естествени растителни съставки, които се абсорбират бързо от кожата, без да нанасят вреда. 

От компанията се гордеят, че в техните продукти не само няма никакви вредни за бременните вещества и химикали, но и липсват консерванти, изкуствени оцветители, парабени, фталати, синтетични аромати и глутен. В  козметиката на Belli Skincare се съдържат основно етерични масла с почистващи и хидратиращи свойства като лайм, портокал, мента, лавандула, краставица, лимон и други.

Каква козметика трябва да използват бременните и кърмещите майки? 

Как да направите правилния избор на козметика за бременни?

Четете етикетите

Преди да закупите какъвто и да е козметичен продукт, прочетете внимателно етикета. Ако забележите, че съдържа някоя от изброените малко по-горе съставки, не го купувайте.

Обърнете внимание на срока на годност

Без значение колко марков е козметичният продукт, който искате да закупите, преди покупка винаги гледайте срока му на годност. Защото се случва дори и марковата козметика да залежи в склада и да ѝ изтече годността, а да използвате такава козметика по време на бременност си е опасно.

Консултирайте се с дерматолог

По време на бременността е напълно възможно да се обостри акнето, да се появяват неприятни пигментни петна, стрии или кожата ви да стане суха и да ви сърби. За да направите правилен избор на козметични продукти за вашия тип кожа, преди да започнете търсенето е добре да посетите дерматолог, който да ви насочи към тип козметика и марка.

Доверявайте се на проверени марки и магазини

Грижата за кожата по време на бременност е много важна както за вас, така и за плода, който носите. За да сте спокойни, че козметиката, която ползвате през 9 - те месеца бременност и след раждането е напълно безопасна и качествена, имате ли възможност купувайте козметични продукти от популярни брандове и от магазини, в които сте напълно сигурни.

Напиши коментар

Моля влезте или се регистрирайте за да коментирате