Икона за регистриране на профил в сайта Регистрация
или
Забравена парола
или


Източник снимка:unsplash.com



За да предпазите нежната детска кожа от зачервяване, сухота и напукване през студените зимни месеци е добре да я защитите, като използвате подходящата бебешка козметика.

Какви бебешки козметични продукти да използвате през зимата?

Овлажняващи кремове и лосиони

Кожата на бебенцата е с до 30% по-тънка и е с намален естествен овлажняващ фактор в сравнение с нашата кожа. 


Затова, когато дойде зимата и навън стане студено, кожата на мъничетата е по-податлива на загуба на влага. Това означава, че е много вероятно да  забележите, че кожата им  започва да се изсушава, зачервява и напуква.


За да не се случва това, един от най-важните козметични продукти, който е добре да прибавите към задължителните за зимата са бебешките овлажнители.


Можете да използвате както кремове, така и лосиони. За зимните месеци ви препоръчваме да използвате по-плътни хидратиращи, хипоалергенни кремове и лосиони.


Добър избор са козметичните продукти, в състава на които има естествени съставки като масло от алое вера, невен, бадемово масло, витамини Е и В5, млечен протеин, екстракти от ориз и други.


Овлажнителите осигуряват интензивна грижа за нежната детска кожа през зимата, тъй като хидратират, успокояват възпаленията, сърбежа и зачервяването и поддържат кожата на бебчето мека и здрава.


Съвет: За да “затворите” влагата по-добре, нанасяйте кремчето или лосиона веднага след къпането на мъничето. Ако забележите, че кожата му е много суха или склонна към екземи, нанасяйте тънък слой овлажняващ крем или лосион и преди да го сложите да спи. 


Според експертите, през зимния период количеството крем или лосион, който трябва да използвате за един месец е около 300 мл.

Слънцезащитен крем

Все още има хора, които смятат, че слънцезащитните продукти трябва да се използват само през лятото. Но истината е, че слънчевите лъчи, които се отразяват в снега могат да причинят неприятно слънчево изгаряне на деликатната и много нежна детска кожа.


За да предпазите мъничето от вредните UV лъчи ви съветваме да нанасяте слънцезащитен крем по всички открити части от кожата на бебето преди всяко излизане навън. Използвайте крема целогодишно, за да сте спокойни, че бебенцето е добре защитено.


Важно: Добре е да знаете, че за бебета под 6 месеца не е подходящо да използвате слънцезащитен крем. Ако мъничето е съвсем малко е добре да ограничите времето, в което го излагате на слънце и да използвате UV покривало за бебешка количка. 


За бебета над 6 месеца педиатрите препоръчват да се използва слънцезащитен крем със SPF 30 или по-висок.


И още нещо. Преди да закупите козметичния продукт е добре да се посъветвате с педиатъра си, за да сте сигурни, че кремчето, което купувате е подходящо за кожата на вашето мъниче.

Масажни масла

Ежедневните масажи през зимния сезон подхранват кожата на бебето и я поддържат добре овлажнена. Освен това чрез леките масажи вие заздравявате връзката си с мъничето.


Масажни масла можете да използвате през цялата година, не само през зимата. Това, на което е добре да обърнете внимание при избора на подобно масло е то да е предназначено за мъничета и да не съдържа аромати, алкохол или други вредни на кожата му вещества.


Нашият съвет е да се спрете на продукт, който е лек, неомазняващ и попиващ добре в кожата на мъничето. Добър избор за ежедневни масажи са бебешките продукти с екстракт от зимна череша, зехтин, кокосово масло и други.


Съвет: Масажирайте телцето на мъничето ежедневно, като втривате нежно и внимателно бебешкото масло.



Източник снимка:unsplash.com

Балсам за устни

Бебешката слюнка, както и облизването разрушават защитния горен слой на устните на вашето бебче, оставяйки ги уязвими към сухия зимен въздух. В резултат устните на мъничето започват да се напукват и лющят.


За да предпазите малките устенца от напукване, винаги, когато излизате навън през зимата използвайте бебешки балсам за устни или вазелин.


На пазара ще откриете разнообразие от този вид продукти, но ако трябва да дадем някакви насоки, то ние ви препоръчваме да се спирате на продукти, обогатени с масло от ший и витамин Е.


Съвет: Забележите ли, че устните на вашето бебе става сухи и започват да се лющят, нанесете тънък слой бебешки балсам, за да ги хидратиране, подхраните и предпазите от сухия студен въздух навън.



Източник снимка:unsplash.com

Бебешки крем за лице

Кожата на лицето е по-деликатна и нежна от кожата на другите части на тялото. Това на практика означава, че кожата на лицето на бебчето е още по-нежна и тънка и още при първото излизане през зимата, вятърът и сухият студен въздух ще започнат да изсушават и дразнят малките, сладки червени бузки.


За да предотвратите това е добре да използвате бебешки крем за лице. Този вид козметични продукти хидратират, успокояват и се грижат кожата на лицето на бебо да е мека, овлажнена и добре защитена от хладния зимен въздух.


Съвет: Нанасяйте тънък слой хидратиращ и хипоалергенен бебешки крем по всички открити части на лицето на бебо, преди да излезете навън, без значение от времето, което ще прекарате на открито.

Продукт срещу подсичане

Продуктите срещу подсичане се използват през цялата година, както и сами знаете. Пудрите, кремовете и лосионите предпазват малчо от появата на обриви и подсичане, които могат да възникнат в резултат от допира на нежната детска кожа с мокрите памперси или пелени.


За разлика от лятото, през зимата обривите, които могат да се появяват по долната част на телцето на бебо са доста по-проблематични. Това се дължи на факта, че през зимата детето е облечено с повече дрехи, а топлината от тях може да увеличи риска от по-сериозни обриви.


За да не се случва това е добре след всяка смяна на памперса (пелените) или след всяко къпане да нанасяте подходящ козметичен продукт срещу подсичане.


Съвет: Ако бебето ви развие някакъв вид обрив през зимата, не използвайте пудра или талк, тъй като те изсушават кожата. Вместо това използвайте крем с естествени съставки и цинков оксид или обикновен вазелин, за да създадете бариера между кожата и влагата от памперса.


Източник снимка:unsplash.com

Бебешки шампоан

С цялата грижа за бебешката кожа през зимата не забравяйте и скалпа на бебчо, който лесно може да изсъхне и да започне да се лющи през студените месеци.


За да сведете до минимум изсушаването на скалпа на мъничето, избягвайте продукти за баня, които съдържат:


  • Аромати

  • Детергенти

  • Парабени

  • Алкохол и други вредни за кожата на бебчетата вещества


За да поддържате кожата и скалпа на бебчо добре хидратирани през зимата, нашият съвет е да използвате почистващ продукт с неутрално pH, с формула “без сълзи”. 


Няма да сгрешите и ако се спрете на шампоан или сапун с натурални съставки като екстракт от овес, алое вера или кокосово масло, тъй като продуктите с тези съставки почистват и подхранват нежната детска кожа.


Съвет: За зимата е добре да изберете бебешки шампоан, който е по-плътен и кремообразен.



Източник снимка:unsplash.com

Как да изберете продукти за грижа за кожата на бебето през зимата?

Внимавайте какви козметични продукти купувате

Въпреки, че днес бебешки и детските продукти са подложени на строг контрол, възможно е и да попаднете на продукт, който не е подходящ за малки деца. 


Затова, преди покупката на какъвто и да е продукт прочетете внимателно етикета и се уверете, че е:


  • Тестван и одобрен за ползване

  • Не съдържа алкохол, парфюми и аромати

  • Хиполаргенен

  • Без допълнителни помощни вещества


За да сте още по-спокойни, посъветвайте се с вашия педиатър, който може да ви препоръча лосион, крем, шампоан или друг козметичен продукт специално за кожата на вашето бебче.



Източник снимка:unsplash.com

Пазарувайте от доверени магазини и от популярни марки

Казваме това, тъй като залагайки на популярни марки можете да бъдете спокойни, че продуктите, които ще закупите са наистина тествани и напълно безопасни за вашето мъниче. 


А що се отнася до магазините, и сами знаете, че магазини като Бг Хлапета държат на имиджа си и не биха допуснали да предлагат бебешки и детски продукти с ниско качество или от непопулярни марки.

Напиши коментар

Моля влезте или се регистрирайте за да коментирате