Икона за регистриране на профил в сайта Регистрация
или
Забравена парола
или

От известно време разглеждате онлайн магазините за детски играчки и се питате дали ако подарите на детето си конструктор, то ще се зарадва или не.

Питате се и дали детските конструктори, освен страхотно забавление носят и ползи за децата.

Спокойно. Децата, дори и най-малките обичат да строят, сглобяват и майсторят с ръцете си сгради, пътища, мостове, коли и какво ли още не.

Така изразяват себе си, забавляват се и развиват редица умения, които са им изключително полезни на по-късен етап от развитието им.

В този ред на мисли, няма да сгрешите, ако решите да зарадвате мъничето си с конструктор, подходящ за неговата възраст и степен на развитие.

Детски конструктори - какво трябва да знаем?

Източник снимка: bghlapeta.com

Какво представляват детските конструктори?

Най-общо казано, конструкторите за деца са комплекти от различни като брой части, които се използват за сглобяване на различни фигури.

В зависимост от броя части (елементи), които съдържат конструкторите децата могат да сглобяват сгради, аутобани, космически станции, роботи, машини, цели градове и т. н., и т. н.

Частите на конструктора могат да бъдат произведени както от висококачествена пластмаса, така и от метал или от друг вид материал.

Какви ползи носят игрите с конструктори за децата?

Усъвършенстват фините двигателни умения

Докато се забавляват и се опитват да създадат сложни сгради, мостове, космически кораб или робот, децата използват пръстчетата на ръцете си, за да манипулират, наместват и “щракват” блокчетата едно по едно, докато фигурата се получи.

А докато си играят, те развиват фината си моторика и усъвършенстват уменията си за хващане, стискане и други, което им помага да се справят по-добре с писането, обличането и още куп други ежедневни дейности.

Подобряват уменията си за разрешаване на проблеми

Веднъж започнали да си играят, децата опитват различни идеи. Понякога първоначалните им планове не сработват, но малките не се отказват, докато не открият решения на проблема.

Казано иначе, игрите с детски конструктори ги учат да мислят извън “кутията”, да бъдат гъвкави и да продължават да опитват, докато не построят това, което са си решили първоначално.

Детски конструктори - какво трябва да знаем?

Източник снимка: bghlapeta.com

Подобряват академичните умения

Играта с конструктори е от голяма полза и за развиване на умения, които са важни за малките в училище.

Докато съединяват блокчетата от конструктора те се научават да смятат, подобряват способността си за четене и писане и развиват афинитет към науката експериментирайки и изследвайки причинно - следствените връзки.

Освен това изграждат хипотези и развиват любопитството си.

Подпомагат социализацията, комуникационните умения и учат на споделяне

С детските конструктори децата могат да играят не само сами, но и в група. А когато няколко децата се опитват да построят нещо заедно, те се научават да уважават мнението на другите, да работят в екип и да се подкрепят едно друго.

Така, без дори да се усетят, малките се социализират изключително бързо, изграждат приятелски кръг и развиват комуникационните си умения.

Учат на постоянство и търпение

Играта с конструктор не е игра, която се играе бързо. Това научават децата всеки път, в който току-що построената им кула, сграда или мост падне или обектът, който са сглобили с частите не изглежда така, както им се иска.

И тогава те започват да слобяват отначало, като се опитват да разберат грешките и да не ги повтарят. 

С времето малките се научават, че с търпение и постоянство могат да създават по-сложни конструкции и да следват по-сложни проекти.

А това е от огромна полза на по-късен етап от живота им, тъй като постоянството и търпението ще ги направят не само по-добри в училище, но и по-добри като хора.

Какви видове конструктори за деца има?

Уверени сме, че дори и да не сте играли като дете с конструктори LEGO, то поне сте чували, че това са най-популярните детски конструктори и децата ги обожават.

Но освен този тип на пазара се предлага голямо разнообразие от други видове, на които можете да обърнете внимание.

Меки кубчета - конструктори

Този тип конструкторни игри са с малко на брой блокчета или кубчета, могат да се мият и с тях мъничето може да сглобява съвсем прости форми.

Предназначени са за най-малките (до 2 години) и с тях децата могат сглобяват форми на животни, да строят кули или да се запознаят с буквите, числата и цветовете.

Пластмасови конструктори

От този материал се произвежда широка гама от различни по вид, брой и марки детски конструктори.

Пластмасовите конструктори се състоят от различен брой малки пластмасови “тухлички”, които могат да се закрепват една с друга. 

С този тип конструктори се работи много лесно, освен това те се харесват на децата от всички възрастови групи, тъй като с тях може да се построи почти всичко, което се роди от детското въображение.

Пластмасовите конструктори са подходящи за момичета и момчета от 4 - годишна възраст до тийнейджъри.

А що се отнася до популярните марки, можем да споменем:

  • LEGO (Star Wars, Lego ninjago, Lego Duplo и други)
  • Banbao
  • Engino
  • Mega Bloks
  • Dolu
  • Clementoni
  • Chippo Toys
  • Biobuddi 
  • Playmobil и други

Детски конструктори - какво трябва да знаем?

Източник снимка: bghlapeta.com

Магнитни конструктори

Този тип конструкторни игри представляват комплект от малки блокчета, всяко от които има магнит.

Това позволява на малките лесно да захващат частите една с друга и да сглобяват различни конструкции. Магнитните конструктори са подходящи за малчугани над 3 - годишна възраст.

Ако трябва да отличим някой от най-популярните марки, то това са:

  • Felix Toys
  • Galt
  • Ocie и други

Метални конструктори

Този вид конструктори са предназначени за по-големи деца, тъй като са малко по-сложни и детайлни като изпълнение.

Най-общо казано металните конструктори представляват комплекти, които съдържат различен брой метални пластини, болтове, гайки и базови инструменти за сглобяване.

В зависимост от модела, малките могат да сглобят различни машини като багери, космически совалки, коли, пожарни, трактори и много други машини.

Някой от моделите могат да се оборудват с батерии и след сглобяването да се движат.

Популярни марки:

  • Tronico
  • Eitech
  • Felix Toys и други

Детски конструктори - какво трябва да знаем?

Източник снимка: bghlapeta.com

Как да изберете подходящ модел за своето дете?

Според възрастта

Въпреки, че конструкторите, без значение дали са от пластмаса, метал или друг материал представляват малки блокчета или пластини, които се съединяват, за да се създаде определена фигура, не всички са подходящи за деца от всички възрастови групи.

Затова е изключително важно преди покупката да се уверите, че моделът конструктор е подходящ за възрастта на вашето дете.

Най-лесно можете да получите информация като обърнете внимание на описанието на продукта на опаковката. Там задължително, освен броя на частите производителя посочва и за деца на каква възраст е предназначен детския конструктор.

Според интересите на детето

Дори и съвсем малки децата имат свои предпочитания. Някой обичат да сглобяват конструктори с повече части, други предпочитат LEGO конструктори с по-малки елементи.

Има деца, които мечтаят да създадат със собствените си ръце някоя специфична сграда, кола или космическа совалка, а има и такива, които искат да си имат свой робот или да си сглобят герой от Star Wars или сцена от Хари Потър.

Ето затова, при избор на детски конструктор е добре да се съобразите както с възрастта на детето, така и с неговите желания и предпочитания.

Детски конструктори - какво трябва да знаем?

Източник снимка: bghlapeta.com

Качество и безопасност

Винаги обръщайте особено внимание на качеството на конструктора, който искате да закупите за детето си, тъй като то е изключително важно както за дълготрайността на конструктивната игра, така и за безопасността на детето ви.

За да сте спокойни, че конструктора, който смятате да закупите е с високо качество, нашият съвет е да се спирате на модели от популярни марки като LEGO, Playmobil, Tronico, Mega Bloks и други.

Даваме ви този съвет, тъй като популярните брандове държат изключително много на безопасността на продуктите си и не правят никакви компромиси с качеството.

Често задавани въпроси

Как да избера детски конструктор от вашия магазин?

Пазаруването от нашия онлайн магазин е изключително лесно. Това, което трябва да направите е да влезете на страниците на БгХлапета, да откриете категория “Конструктори и макети за сглобяване” и да изберете детския конструктор според възрастта на детето си.

Как мога да заплатя закупения продукт?

Към момента заплащането на покупката от нашия магазин е само с наложен платеж.

Защо да закупя детски конструктор от вашия магазин?

През годините ние успяхме да се наложим като един от водещите магазини за продажба на детски артикули и можем да ви предложим не само изключително широка гама от конструктори от водещи брандове на достъпни цени, но и играчки, колички, аксесоари, колела, кошари, артикули за баня, за хранене и много други.

Напиши коментар

Моля влезте или се регистрирайте за да коментирате