Икона за регистриране на профил в сайта Регистрация
или
Забравена парола
или

След шестия месец бебетата вече могат да стоят самостоятелно и започват да развиват двигателните си умения. През този период започват да правят опити за изправяне, пълзене, а някой дори се опитват да правят и първите си стъпки.

Ако и вашето дете е на този етап от живота си, най-вероятно вече си задавате въпроса на детски проходилки, бънджи или колани за прохождане да заложите, за да му помогнете в прохождането.

Мненията за ползите и негативите на тези продукти обаче са толкова много, че изборът ви може да се окаже не толкова бърз и лесен, особено, ако досега не ви се е налагало да използвате подобно помощно средство за прохождане.

Ще се опитаме да разгледаме и трите продукта и да ви запознаем както с техните плюсове, така и с техните минуси, като се надяваме да сме ви от помощ при избора на най-доброто за вашето бебче помощно средство за прохождане.


Детски проходилки, бънджита или колани за прохождане


Детски проходилки


Детски проходилки


Това са най-популярните помощни средства за прохождане, които се използват вече много години наред. Най-вероятно и вие сте се учили да ходите с тях, а може би и вашите майки и бащи също са обикаляли къщата с детски проходилки. Тези помощни средства са междинната стъпка от бебешката количка към първите самостоятелни стъпки на детето и много родители ги предпочитат като един безопасен начин, чрез който детето може да се научи да ходи.


Предимства:

Дават свобода и на детето, и на родителите


Когато бебето започне да пълзи и да се опитва да прави първите си стъпки, то започва да изследва цялата къща, а родителите го следват постоянно, тъй като се притесняват да не се нарани. С детската проходилка обаче то може да бъде оставено само да изследва това, което му е интересно и да се научи на самостоятелност.

На родителите не се налага да са постоянно край детето и могат спокойно да свършат някой от домашните си задължения, което си е едно доста голямо облекчение.


Насърчават желанието на детето да се опита да ходи

 

Всички здрави деца прохождат, това е факт. Има обаче деца, които не проявят интерес да правят крачки и предпочитат да пълзят или да си играят на пода или в кошарката седнали. Поставено в детска проходилка, едно такова дете може да бъде окуражено да се опита да ходи.

Стимулират когнитивното развитие

 

Съвременните проходилки са като едни мини центрове за забавление за малките. Тези помощни средства се предлагат не само в ярки цветове, но и са снабдени с музикални, цветни и ангажиращи играчки, за които е доказано, че стимулират умствения растеж и създават когнитивни модели за детето.


Минуси:

Могат да забавят стабилното прохождане

 

Да, преди малко казахме, че проходилката може да насърчи детето да ходи, но ако то бъде оставяно дълго време да ходи единствено с проходилка, това може да забави самостоятелното му прохождане.

Когато детето използва проходилка, то не може да развие напълно умения за ходене, тъй като проходилката не го предизвиква достатъчно, за да използва на 100% крачетата си за ходене. Не забравяйте, че ходенето не е само въпрос на мобилност, но и на развитие на мускулите.

Предоставят прекалено голяма защита на бебето

 

Детските проходилки не дават възможност на детето да падне или да се удари в някой ръб на мебел, но тази защита на бебето е като нож с две остриета. От една страна то наистина е защитено, но от друга страна падането и удрянето са начин детето да се научи да се справя само с обкръжението и да се предпазва.

 

И тук нямаме предвид, че бебето няма да е защитено, защото то ще е. Имаме предвид, че детските проходилки са леки и бързи и детето може да падне по стълбите или да се обърне с проходилката, опитвайки се да мине през прага на вратата или ходейки с нея по груби повърхности като килими, мокети и други.

Освен това предоставя възможност на детето да достигне до опасни предмети, да отваря шкафове, докато вниманието на родителите е заето с нещо друго или не са в този момент в стаята.

Детските бънджита


Детски бънджита


Тези помощни средства станаха популярни през последните десетина години и се предпочитат от родителите, тъй като създават полезни навици у детето.


Плюсове

Развиват вестибуларния апарат на детето

 

Поставено в бънджито, детето се научава да координира движенията си и да опознава пространството около себе си.

Идеален начин за забавление на детето е

 

В детското бънджи детето може да се забавлява като използва пръстите на крачката си, за да се отблъсва от земята и да подскача. По този начин освен, че бебчето си играе, то развива опорно - двигателния апарат.

Минуси:

Могат да забавят прохождането

 

Тъй като седейки в бънджито детето докосва земята с пръсти и с пръсти се изтласква, за да подскача, това може в последствие да създаде проблеми при прохождането, тъй като детето може да се научи да ходи неправилно (на пръсти и с тялото напред).

 

Съществува опасност от травми

 

Ако бънджито не е закрепено правилно, това може да доведе до нараняване на детето.

Най-голяма възможност за получаване на травми има от бънджитата, които се монтират на рамката на вратата. Ако не бъдат монтирани добре и според инструкциите, могат да паднат от рамката и детето да се нарани.

Детските бънджита, които са със собствена рамка са по-безопасни за децата, но там пък съществува риск детето да заклещи пръстчета в някоя от пружините.


Не са подходящи за деца под 6 месечна възраст

 

Ако детето не е навършило 6 месеца, не е препоръчително да се поставя в бънджи, тъй като костната му система все още не е достатъчно добре развита, за да може да се оттласква само от земята.


Колани за прохождане

Детски колани за прохождане


Мнението на родителите за коланите за прохождане е от тотално отричане до възхвала. Споровете за това средство за прохождане са наистина ожесточени, но ние няма да взимаме страна, а отново ще се спрем на плюсовете и минусите им, а решението ще оставим на вас.

Плюсове:

Прохождането е по-лесно

 

Прохождането с колани е много по-лесно, защото детето е предпазено от падане и нараняване. Докато то се опитва да ходи, то се чувства уверено и в безопасност, тъй като вие сте до него и го поддържате.

Предпазват от нараняване

 

С коланите за прохождане родителите могат да контролират движенията на децата и в случай, че детето залитне да не допуснат падане и нараняване.

Улеснение е за родителите

 

Когато сте навън, не се налага да поддържате детето и да сте преведени, а можете да вървите до него и да го придържате само с колана. Когато сте на улицата или в магазина можете да сте спокойни, че детето няма да се изпусне от ръката ви и да се изгуби от погледа ви или да изтича на уличното платно.


Минуси:

Детето не се научава на самостоятелност

 

Свикне ли, че винаги има кой да го предпазва, после по-трудно се научава да ходи самостоятелно, тъй като няма изградено чувство на самосъхранение. Често в такива случаи, ако е без колана и залитне, то пада право напред и по очи, тъй като не знае как да се предпази с помощта на ръцете и краката.

Ограничава движението

 

Колкото и да ходи самостоятелно, все пак родителят го държи и контролира движенията му с помощта на каишката. По този начин детето няма как да опознае напълно света около себе си, защото винаги е под зоркия поглед на родителя и не може самостоятелно да опитва и опознава света около себе си.

Неправилна стойка

 

Тъй като свиква да ходи на пръсти и с тялото напред, в последствие това може да забави двигателните му умения и да му причини проблеми с равновесието. То не се научва да се предпазва и да контролира самостоятелно движенията си, тъй като е спокойно, че каквото и да се случи, вие ще сте там и ще го предпазите.

Очаквайте негативно отношение

 

Възможно е да се натъкнете на гневни погледи и дори остри коментари, когато сте на улицата, тъй като голяма част от обществото смята, че воденето на дете с колани за прохождане не е правилно отношение към детето.

Детски проходилки, бънджита или колани за прохождане - съвети за безопасност

 

На каквото и помощно средство да се спрете, следвайте стриктно инструкциите за ползване от производителя.

Не дръжте детето повече от необходимото в него и му позволявайте да опознава света около себе си и самостоятелно.

Проходилки

 

Ако използвате детски проходилки, погрижете се повърхността на подовете в дома ви да е гладка (теракот, ламинат и други). Мокетите, килимите и другите по-груби повърхности не позволяват на проходилката да се управлява добре и детето може да се обърне с нея.

Не оставяйте детето в проходилката и без надзор в близост до стълбища, басейни или високи прагове.

Когато избирате проходилка, уверете се, че тя е стабилна и здрава. Добре е да изберете модел, който има широка и стабилна основа и здрави колела, за да може детето да я управлява лесно и навсякъде, където поиска.


Бънджи

Ако се спрете на бънджи, не оставяйте детето без надзор и следвайте указанията за закрепване и използване, посочен от производителя.

При монтажа на детското бънджи бъдете много прецизни и внимателни.

 

Колан

 

Ако изберете колани за прохождане избирайте модели, които са удобни за детето и не му причиняват неудобство при ходене.

Не приучвайте детето да ходи само ако е с колан, а редувайте придържането с ръка и колан. Така мъника ще може да се научи да координира движенията си и ще развие чувство на самосъхранение.

И най-важното - доверявайте се на собствената си преценка и на това как се чувства детето ви, а не на мненията и коментарите на близките и приятелите си. Всяко дете е различно и това, че някой от родителите се изказват отрицателно (или положително) за определен продукт не значи, че той е лош или добър за вашето дете. Пробвайте, спазвайте инструкциите и ще се справите. И вие, и вашето дете!




Напиши коментар

Моля влезте или се регистрирайте за да коментирате