Икона за регистриране на профил в сайта Регистрация
или
Забравена парола
или

Ако сте като повечето съвременни родители, тогава едно от най-трудните решения, преди които се изправяте и как да направите правилен избор на детски играчки.  


Предполагаме, че като отговорни родители се питате дали играчките са полезни за децата ви, кога е време за първата играчка  и дали детските артикули, които купувате да са образователни или занимателни.


Истини и заблуди за детските играчки

Полезна ли е играта с играчки?

Играта е основно право и от съществено значение за личностното развитие на дечицата. И това е официално потвърдено от Върховния комисар на ООН за правата на детето в Резолюция 44/24 от 1989 година, в която ясно е посочено, че играта е неприкосновено и неоспоримо право на всяко дете.


А играта с играчки  допринася изключително много за социалното, физическото, когнитивното и емоционалното развитие на малчуганите в различните етапи от растежа им. Всъщност, тъкмо играчките и играта с тях оказва съществено значение за психофизическото им съзряване. 


Играейки си, малчуганите не само се забавляват, но и:


  • Изучават себе си и околния свят

  • Придобиват житейски умения

  • Използват креативността си и въображението си

  • Обработват емоциите

  • Научават се на взаимодействие 

  • Създават социални контакти

  • Научават се да се справят с проблеми

Кога е време за първата играчка?

Ако оставите на бабите и дядовците, те със сигурност ще отрупат малкото съкровище с различни видове играчки още от първия ден от появата му. 


В това разбира се няма нищо лошо, просто не е необходимо, тъй като през първия месец бебчо няма да е в състояние нито да си играе, нито ще се заинтересува от каквато и да е играчка. 


Затова експертите съветват първата играчка да се постави в ръчичките на бебо едва в началото на втория месец. Много важно е тя да е нечуплива, еластична, лека, да няма малки части и да не издава силен шум. Казано иначе, отличен избор за първа играчка са традиционните дрънкалки и залъгалки.


Истини и заблуди за детските играчки

Занимателни, образователни или друг вид играчки?

Ако трябва да бъдем напълно откровени, най-добрият избор, който можете да направите е да се спирате на играчки, които носят радостни емоции на малките и едновременно с това имат образователна функция.


Такива играчки са например :

  • играчки със светлини и звуци 

  • активна гимнастика 

  • цветни кубчета и други


Когато навършат годинка, наред със забавните играчки и такива за координация и баланс, можете да им предоставите тематични комплекти за игри. 


Този вид играчки са не само изключително занимателни, но и образователни и развиват уменията на децата да разпознават животни, цифри, букви, цветове, професии и други.


Навършат ли две годинки можете да въведете и играчки, които насърчават физическата игра. Такива са триколките, колелата за баланс, комплектите за боулинг и т. н., и т. н. 


Това е и страхотна възраст за въвеждане на играчки, които развиват когнитивните умения. Такива играчки са образователните игри и книги ”Виж и кажи”, стативите за рисуване, играчките за броене, магнитните дъски, пъзелите, конструкторите и много други.

Истини и заблуди за играта с детски играчки

Съвсем малките бебчета не играят

Това е абсолютен мит. Макар, че бебчетата през повечето лежат в кошчетата си, всъщност те играят много. След първия месец започват да разпознават форми, да следят движенията на играчките и да се радват на звуците и светлините, които виждат и чуват. 


Това е и времето, в което могат да се забавляват с часове, хвърляйки топката или играчката на земята, защото знаят, че вие ще я вдигнете и ще им я подадете.

Играчките са забавни, но само толкова

Да, те са наистина много забавни и малките да си играят с часове с тях. Това обаче не означава, че наред със забавлението от играта не научават полезни уроци. 


Напротив. Докато се забавляват с любимата си игра или играчка, малките разширяват своите умения, развиват способност да взимат решения, научават се да са гъвкави и изобретателни. 

Играта трябва да има цел, за да е полезна

Доста често се смята, че ако чрез играта не се постига някаква цел или ако играчката не е образователна, то тя не е полезна за детето. Истината е, че това е голяма заблуда. 


Това, че докато си играе малчо не се учи непременно да чете, пише или смята не означава, че не развива социални умения, координацията си и логическото си мислене.


Истини и заблуди за детските играчки

Интерактивните играчки не са подходящи за децата

Искаме или не, няма как да спрем развитието на технологиите и те навлизат и при детските играчки. Интерактивните играчки и приложения не само, че не вредят на малките, но и подобряват знанията им и развиват техните логически и мисловни умения.

Играчките правят децата емоционално зависими

И това е заблуда. Наистина, малките осъществяват силна връзка със своите любими детски играчки, но в това няма нищо лошо. Обичайки и играчките си, децата се научават да дават любов, да се грижат за околните и да създават здрави емоционални връзки. 


Привързаността им към играчките на по-късен етап се прехвърля към семейството и близките. Научно доказано е, че децата, които имат любима играчка, с която не се разделят в ранната си възраст са по-здрави, по-щастливи и имат по-хубави детски спомени.

Напиши коментар

Моля влезте или се регистрирайте за да коментирате