Икона за регистриране на профил в сайта Регистрация
или
Забравена парола
или

Децата ви обожават да скачат върху батут, а вие сте наясно, че този начин на забавление е много полезен за тях. Знаете, че активните занимания на батут:

      повишават цялостния им имунитет

      развиват и укрепват мускулатурата им

      повишават концентрацията

      много са полезни за сърцето

 

Затова в момента сте в процес на избор и покупка на батут, но не сте сигурни по какви критерии да го търсите.

Ако останете с нас, ще се опитаме да направим избора ви малко по-лесен, като ви запознаем с някой от най-важните критерии при избор на батут.

Как да изберем батут за дете?

Основни критерии при избор на детски батут

Видове и размери

Батутите, които се предлагат в търговската мрежа са кръгли, правоъгълни, шестоъгълни и мини батути.

Батути с кръгла форма

Ако търсите детски батут е добре да насочите вниманието си към батутите с кръгла форма. Този вид батути са универсални, монтират се на открито, предлагат се в разнообразни размери и са най-подходящите модели за развлечение на децата.

Кръглата форма на батута осигурява повече повърхност за скачане, а равномерното разпределение на пружините е гаранция, че от която и страна да започне да скача детето, ще се озове в средата на батута.

Размерите, в които се предлагат кръглите батути варират от 4 до 14 фута, но всички експерти са на мнение, че най-добрите размери за детски батут са от 6, 8 до 10 фута.

Правоъгълни батути

Батутите с правоъгълна форма са по-компактни от кръглите, но не са много препоръчителни за забавления на малки деца. Този вид батути се използват основно от професионални гимнастици или от възрастни, които тренират активно.

Пружините на правоъгълните батути работят независимо, което означава, че скачащите трябва да бъдат доста по внимателни при подскоците, тъй като няма гаранция, че приземяването ще стане в центъра на батута.

Батути с шестоъгълна форма

Шестоъгълните батути като характеристики се доближават до правоъгълните, което на практика означава, че ако търсите батут за дете, не са най-удачния вариант.

Мини батути за закрити помещения

Мини батутите са подходящи за малки деца, но тъй като се поставят вътре в къщата не са сред най-предпочитаните от родителите.

Ако все пак решите, че искате да закупите мини батут за детето си, преди покупката се уврете, че е оборудван с удобни дръжки, за които детето да може да се хваща, когато подскача върху батута.

 Как да изберем батут за дете?

Диаметър на батута

Подходящият диаметър на батута зависи от това колко деца ще скачат на него и на каква възраст са. Диаметърът може да варира от под 150 до 450 см.

Например, ако избирате батут, който ще се използва само от едно дете, тогава батут с диаметър на зоната за скокове от 122 до 150 см може да е напълно достатъчен.

Ако на батута ще скачат две деца, тогава батут с диаметър от 244 до 270 см ще е по-подходящ, а ако искате да се забавлявате цялото семейство, тогава най-добрият избор би бил батут с диаметър от 330 - 450 см.

Натоварване

Всички видове и модели батути имат лимит на натоварването, което в зависимост от характеристиките на продукта може да варира от 50 до над 120 кг.

Какво е максималното натоварване можете да разберете, като прочетете етикета на продукта. Там производителите посочват както вида, размера и диаметъра, така и максималното натоварване, което батутът може да понесе.

Критерии, които са важни, но които невинаги се споменават

 

Освен вида, размера и максималното натоварване на детския батут, има още няколко важни критерия, на които е добре да обърнете специално внимание.

Предпазна мрежа

Батутът е съоръжение, което се използва за скачане. При отскока, малките деца не могат да овладеят напълно телата си и ако детския батут не е оборудван с мрежа, могат да изхвръкнат и да паднат извън батута.

За да не се случва това, батутите за деца задължително трябва да бъдат оборудвани с предпазна мрежа. Така дори и детето да не се приземи правилно и точно в центъра на батута, мрежата ще го предпази от наранявания.

Обикновено производителите на популярни марки детски батути като Moni, Buba, Insportine Monky, Spartan и други предлагат продуктите си с предпазна мрежа.

Ако обаче моделът, който сте си харесали няма обезопасителна мрежа, нашият съвет е да закупите такава и да я монтирате, преди да позволите на детето да скача на батут.

Брой, материал и закрепване на пружините

      Брой

Силата на изхвърлянето при отскока на батута зависи от дължината и броя на пружините, които са прикрепени към мрежата и рамката. Обикновено броят на пружините, които се използват при батутите варират от 34 до 108. Запомнете, че колкото по-голям брой са пружините на батута, толкова по-високо ще може да скача детето ви.

      Материал

Материалът, от който се изработват пружините на батута обикновено е висококачествена поцинкована стомана, която е изключително издръжлива на натоварване и на различни атмосферни влияния.

      Захващане

Закрепването на пружините в зависимост от модела батут може да бъде от външната или вътрешната страна на рамката. Нашият съвет е, когато избирате батут за детето си да се спрете на модел, пружините на който са поставени от външната страна на рамката. Така, ако случайно детето падне в края на батута, то няма да се нарани на пружините.

 Как да изберем батут за дете?

Крака и тръби на рамката

Ако искате да закупите детски батут с високо качество, обърнете внимание на броя на краката и на тяхната форма.

Най-подходящата форма на краката на батута за деца е W - образната форма, тъй като тя е изключително стабилна. Материалът, от който най-често се изработват тези компоненти от батута е поцинкована стомана с допълнителна UV защита.

Материалът и дебелината на рамката на батута също са много важни. Висококачествените детски батути използват тръби с диаметър най-малко 40 мм с дебелина около 2 мм. Материалът най-често е поцинкована стомана, покрита със специални съединения, които предпазват тръбите от вредните атмосферни влияния.

Качество на подложката за скачане

Основата и подложката за скачане трябва да са изработени от висококачествени, водоустойчиви и със защитно покритие от UV лъчи материали. Подложките на батута за деца обикновено се изработват от полипропилен и са с дебелина от 10 - 12 мм.

Допълнителни екстри и аксесоари

Водещи производители на батути за деца като Moni, Buba и други предлагат екстри и допълнителни аксесоари за батут като стълбичка за качване, покривала, табла за игра на баскетбол и други. Тези аксесоари не са задължителни за покупка, но нашият съвет е да се оборудвате със стълба и с покривало за батут, тъй ще ви бъдат много полезни.

Популярни марки батути за деца

 

Moni

Мони Трейд е българска компания, която повече от 20 години произвежда и предлага на широка гама от продукти, играчки и аксесоари за деца. Батутите за деца с марката Мони допадат на родителите заради високото качество на изработка, разнообразието от модели и доброто съотношение между качество и цена. Батутите, които предлагат от Мони Трейд са подходящи както за деца, така и за родителите.

 Как да изберем батут за дете?

Insportine Monky

Insportine е чешка компания специализирана в производство на спортни и детски съоръжения за открито. Сред разнообразната гама от продукти, предлагани е от компанията е и линията от детски продукти Insportine Monky. Батутите за деца на чешкия производител се отличават с високо качество, стабилност и голяма издръжливост.

Buba

През последните няколко години все повече родители избират батутите Buba. Производителите на детските продукти за монтаж на открито са сред водещите производители на детски батути на много приемливи цени.

Сред популярните марки батути, които имат добро съотношение качество - цена се нареждат още Funfit, Galt,Smart Trike, Intex и други.

Правила за безопасно забавление на детето върху батута

 

На какъвто и модел и марка детски батут да се спрете е важно да спазвате някой правила за безопасност, ако искате детето ви да се забавлява в сигурна среда. Правилата не са никак сложни и най-общо казано са няколко:

      Винаги наблюдавайте детето, докато скача на батута

      Спазвайте указанията на производителите и не позволявайте върху батута да скачат повече деца от препоръчителното

      Проверявайте пружините, тръбите, краката и сглобките на батута поне няколко пъти седмично

      Монтирайте съоръжението на равно и затревено място в градината. Уверете се, че батутът е поставен стабилно и няма опасност да се обърне, докато детето се забавлява върху него

 

Напиши коментар

Моля влезте или се регистрирайте за да коментирате