Икона за регистриране на профил в сайта Регистрация
или
Забравена парола
или

Нямаме идея как нашите баби са се справяли без бебефони, но днес тези устройства са сред първите покупки на родителите, които очакват или току-що са се сдобили с наследник.

Ако и вие сте сред щастливите родители, най-вероятно тъкмо в този момент разглеждате различните модели на бебефони и се питате на какъв модел да се спрете. А може би сте дори леко притеснени, тъй като изборът е толкова голям, че не знаете кой модел ще ви е наистина от полза и кой не.

Ще се опитаме да улесним избора ви, като разгледаме съвсем набързо основните характеристики, разликите между бебефоните и ще ви дадем няколко съвета на какво трябва да обърнете внимание при избор на подобно устройство.

Как да изберем бебефон?


Как да изберем бебефон?

Въпреки, че моделите на тези устройства са много, видовете са основно три:

·         Аналогов

·         Дигитален

·         дигитален видео бебефон.

Аналогови устройства

 

Аналоговите бебефони се предпочитат все по-малко, тъй като са доста чувствителни към смущения от домакинските уреди, често прихващат сигнал и от други бебефони, които се намират в съседните апартаменти, а и по качеството на звука има какво още да се желае.

Обикновено моделите аналогови бебефони се настройват ръчно и нямат двупосочна комуникация, което означава, че вие ще чувате бебето, но ако искате да му говорите, за да го успокоите, това няма как да стане.

Този вид бебефони могат да ви свършат работа, ако не смятате да ги използвате постоянно или ако живеете в къща в по-отдалечен район.

Предимството на аналоговите бебефони е в цената, която е сравнително ниска (от 40 - 50 до 100 лв. максимум). Приемлив вариант, ако цената е водеща при избора на бебефон.


Как да изберем бебефон?

Дигитални устройства

 

Дигиталните бебефони се характеризират с изключително добър сигнал. Комуникационните канали не се превключват ръчно, а автоматично. Вероятността вашият бебефон да прихване сигнал от друго подобно устройство, монтирано в близост е нулева.

Комуникацията е двупосочна, така че не само можете да чувате бебето си, но и да му говорите. Почти всички нови дигитални модели имат и различни допълнителни функции като предупреждение за движение, автоматично усилване на звука, ако бебето се разплаче, информация за температурата и влажността на помещението, звуково и гласово активиране (VOX), по-дълъг живот на батерията, светлинен сигнал, който показва, че батерията трябва да се зареди, а някой от моделите имат звуков сигнал, който ви предупреждава, ако се отдалечите прекалено много от бебето.

Ако цената е водеща при избора ви на бебефон, то тогава дигиталните може да ви се сторят малко скъпички, тъй цената според марката и модела варира от 100 до 400 + лв. Наистина цената е малко по-висока, но при положение, че ще ползвате устройството поне няколко години и то ще ви служи вярно, си струва да обмислите този вариант на бебефон.

Дигитален видео бебефон

 

Безспорно, това е най-доброто решение, ако не се влияете от цената при покупката на бебефон. Казваме го, тъй като видеофоните имат освен всички изброени малко по-горе опции и възможност да наблюдавате детето си през цялото време на денонощието. Този вид бебефони са снабдени с видеокамери, което ви позволява да видите как е бебето и ако прецените, че то просто се е размърдало и проплакало в съня си да не тичате към стаята му, а да си останете в леглото.

Има модели видеофони, които разполагат с Night Vision, за да можете да наблюдавате детето дори когато в стаята е съвсем тъмно. Повечето от моделите могат да работят и с WiFi връзка, която ви позволява да наблюдавате бебето и през телефона си, когато го оставите с бавачката и сте офиса или навън по работа.

Как да изберем бебефон?


Най-вероятно след цялата тази информация, с която ви заляхме за кратко време сте още по-объркани, но спокойно, след малко всичко ще ви се разясни…

Как да изберете бебефон или какво да търсите при покупка на подобно устройство?

Вече споменахме, че бебефоните, които се предлагат на пазара са не само много разнообразни като марки, модели, видове, спецификация, но и като цена.

Затова, ако не можете лесно да вземете решение към кой модел да се ориентирате, ето кои са основните неща, които трябва да търсите при покупка на бебефон.

Сигурност

Аналоговите устройства са евтини, но всеки в обхвата може да прихваща сигнала и да слуша, както и вие ще прихващате неговия сигнал и ще слушате.

Дигиталните модели бебефони шифроват аудио предаването, което прави невъзможно прихващането на сигнала, а някой модели могат да криптират и видео изображенията. Та, ако държите на сигурността на връзката и не искате смушения от други устройства, потърсете модел, който използва DECT (цифрова подобрена безжична технология).

Обхват

 

Тук трябва да внимавате доста, тъй като производителите заявяват обхвата на бебефоните, които произвеждат на опаковките на продуктите си, но… Посоченият диапазон на обхвата, който се посочва, в 90% от случаите се измерва в „отворено поле”. Това означава, че заявения обхват е измерен в помещения, в които няма преградни стени, които да му попречат.

Да, но вие ще използвате бебефона в къщи, където има мебели, стени и други прегради, които пречат на сигнала и съответно намаляват обхвата. Най-доброто в случая решение, което можете да вземете е, ако имате възможност да тествате предварително бебефона във вашето жилище, за да сте сигурни, че обхватът е добър.

Ако нямате подобна възможност, тогава преди покупката попитайте сътрудниците в магазина за реалния обхват на устройството, което сте избрали и ако е около 200 - 250 метра, тогава това е един приличен обхват, който би ви свършил работа. Разбира се, всичко зависи и от това през колко стени ще трябва да преминава, на пътя на сигнала стоят ли много мебели, какви са стените (от бетон, тухли или сухо строителство и т. н., и т. н.)

Аудио или видео връзка

 

Тук трябва да решите сами дали искате само да слушате бебето или искате и да го виждате. Аудио бебефоните са по-евтини, заемат по-малко място, а качеството на звука и екстрите, с които разполагат дигиталните аудио устройства могат да ви свършат идеална работа.

Видеофоните пък предлагат разнообразни опции, включително различни размери на екрана, камери, които могат да мащабират, камери за нощно виждане и други. Някой от моделите могат да предават и на мобилните ви телефони, други пък проследяват жизнените показатели на детето и подават сигнал, ако то не се е преместило наскоро, проверяват температурата в помещението, а някой модели дори ви дават прогноза кога детето ви ще се събуди.

Честота

 

Най-базовите модели работят на 49 мегахерца (MHz). Ако се спрете на модел, който работи на такава честота смущенията и белия шум са ви гарантирани. Моделите, които работят на 900 MHz имат по-добър обхват и смущенията при тях са по-малко, но е добре да знаете, че на тази честота работят и някой от старите модели телефони и е възможно, ако наблизо има някой с подобен телефон да има смушения и при бебефона.

По-новите модели бебефони работят на честота от 2,4 гигахерца (GHz), което ви гарантира доста по-чист сигнал, но и тук е добре да знаете, че някой WiFi системи също използват тази честота и е възможно понякога да се получават смущения.

Решението? Ако имате възможност изберете бебефон с честота от 1,9 GHz, която се поддържа от DECT, тъй като тази честота към момента предлага най-добра защита и е най-малко склонна към чужда намеса и смущения в сигнала.

Индикатор за батерия

 

Голяма част от потребителите при покупка на бебефон не обръщат внимание дали устройството има индикатор за батерията или не, тъй като смятат, че не е толкова важен.

Истината обаче е, че индикаторът е много важен, тъй като в момента, в който батерията отслабне, индикаторът ви известява посредством звуков или светлинен сигнал, че трябва да я заредите. Така ще сте спокойни, че батерията на бебефона ви е винаги заредена и детето ви няма да остане без надзор нито минутка.

Звукова и светлинна сигнализация

 

Ако сте заети с нещо друго, може и да пропуснете плача на детето и да не го чуете, че ви вика. Със звуковата и светлинната сигнализация, която се задейства веднага, щом улови шум това няма как да се случи и вие винаги ще знаете дали детето ви плаче или не.

Един или няколко приемника

 

Това също е въпрос на ваш избор. И моделите с един, и моделите с няколко приемника вършат добра работа. Разликата е там, че в първия случай няма да можете да разнасяте приемника със себе си, а във втория ще можете да оставите единия приемник в дома си, а другия да е с вас.

Бебефоните, които предават видеовръзка към телефоните и таблетите, често могат да предават на няколко устройства наведнъж, така че спокойно можете да споделите сигнала, за да могат и вашите родители или съпруг/а да вижда какво става при бебето, когато сте на работа или навън.

Един или няколко предавателя

 

Честно казано, това е екстра, без която спокойно можете да преживеете, но ако все пак искате да наблюдвате 2 или 3 стаи наведнъж, можете да помислите за модел на бебефон, който има подобни спецификации. Обикновено моделите с няколко предавателя се предлагат с два приемника и могат да работят и през мобилните устройства.

Размер

 

Колкото по-малък е размерът на приемника, толкова по-лесно ще можете да го носите навсякъде със себе си. Помислете си обаче добре дали имате нужда от бебефон с допълнителен родителски приемник или по-удачното решение е да закупите устройство, което може да предава и на вашето мобилно устройство.

Сертифициран производител

 

Много компании предлагат бебефони, това е абсолютен факт, но това колкото е добре, толкова е и предпоставка някъде да се появи производител, който не е сертифициран, но предлага бебефони. Затова внимавайте и винаги обръщайте внимание кой е производителят на устройството. Купувайте само от бебефони от специализирани магазини, които предлагат устройства от сертифицирани производители, което е гаранция за качеството на продукта.

Как да изберем бебефон?


Гаранция

Следващият момент, който доста често се пропуска от българските потребители. Затова повтаряме… Без значение дали ще се спрете на аналогов, дигитален или видео бебефон, той задължително трябва да е придружен със съответната гаранция. Ако няма такава, не го купувайте!

Напиши коментар

Моля влезте или се регистрирайте за да коментирате