Икона за регистриране на профил в сайта Регистрация
или
Забравена парола
или

Когато в семейството се появи нов член, лигавникът бързо се превръща в неизменна част от ежедневието.

Този на пръв поглед малък аксесоар заема ключово място сред бебешките принадлежности, като играе важна роля в грижите за бебето и значително улеснява родителите.

Ако имате затруднение при избора си и често си задавате въпроса “Как да изберем лигавник за бебето?”, то тази статия е точно за вас.

Каква роля изпълнява бебешкия лигавник?

Бебешкият лигавник изпълнява важна роля в ежедневната грижа за детето, като осигурява защита и комфорт както за бебето, така и за родителите. Основната му функция е да предпазва дрехите от замърсявания, което улеснява грижата за бебето и спестява време и усилия на родителите.

Лигавникът е особено полезен при хранене, когато бебето е склонно да разлива храна или мляко, както и при никнене на зъбки, когато слюнката се отделя в по-големи количества. 

бебешки лигавник закачен на простир с обувки

Източник на изображението: Freepik.com

Как да изберем подходящ модел?

Изборът на подходящ лигавник зависи от редица фактори, свързани с индивидуалните предпочитания, хигиената и удобството на майката и бебето.

Нека разгледаме най-основните критерии, които ще отговорят на въпроса как да изберем лигавник.

Материал

Изборът на материал е от първостепенно значение, тъй като той определя както комфорта на бебето, така и практичността му.

Видове материали използвани за лигавници за бебета са:

  • Памук: Памукът е мек и абсорбиращ материал, което го прави подходящ както за ежедневна употреба, така и за бебета с чувствителна кожа.
  • Бамбук: Това е естествен, хипоалергенен и добре абсорбиращ материал, предпочитан от майките през последните години.
  • Полиестер с водоустойчиво покритие: Този материал е лек, водоустойчив и лесен за почистване.
  • Силикон: Изцяло водоустойчив, лесен за избърсване и гъвкав. Силиконовите лигавници често са и с допълнителни аксесаори като джобче за храна.
  • Винил/полиуретан: Тези материали са водоустойчиви и лесни за почистване, но по-малко гъвкави от текстилните материали.

Памукът не е водоустойчив, което означава, че при по-големи бебета или по време на хранене с течни храни, лигавника може бързо да се намокри и да остави дрехата под него влажна.

Ако основната цел на лигавника е защита от храна и течности, водоустойчивите материали като силикон, винил или полиуретан са много по-практични.

Размер и форма

Размерът и формата на лигавника също са от решаващо значение и зависят от възрастта и активността на детето.

За новородени и малки бебета, които се хранят предимно с течности (като кърма или адаптирано мляко), по-малките и компактнилигавници са най-подходящият избор. 

Меки, леки и удобни лигавници, които не дразнят нежната бебешка кожа са идеални за този етап. Те не трябва да ограничават движенията на бебето и трябва да бъдат лесни за поставяне и сваляне.

За по-големи бебета, които започват да се хранят с твърда храна, размерът на лигавника трябва да бъде по-голям и по-покриващ, за да осигури пълна защита на дрехите.

Лигавници с джобче в долната част са особено полезни, тъй като улавят падналите парченца храна. Някои модели са с така наречените „ръкавчета“, които предлагат допълнителна защита и са полезни при деца, които сами се опитват да се хранят и разливат повече.

Формата трябва да бъде съобразена с физиологията на детето - да не притиска шията, да не пречи на движението и да покрива достатъчно от дрехите.

дете с бебешки лигавник яде моркови

Източник на изображението: Freepik.com

Система за закопчаване

Системата за закопчаване също е важен фактор, особено когато става въпрос за удобството при поставяне и сваляне на лигавника.

Има няколко основни типа закопчаване:

  • Велкро ленти
  • Копчета
  • Връзки

Лигавниците с велкро закопчаване са популярни, тъй като са лесни за използване и позволяват бързо поставяне и сваляне. Въпреки това, качеството на велкрото е от значение. Ако лентите не са достатъчно здрави, могат бързо да се разхлабят или да загубят своята ефективност след многократни изпирания. 

Освен това велкро лентите могат да създадат дразнене по кожата, ако не са правилно разположени.

Лигавниците с копчета предлагат по-здраво и стабилно закопчаване, което е трудно за разхлабване от самото дете. Те са по-издръжливи на пране и често издържат по-дълго в сравнение с велкро лентите. За бебета, които са по-активни и обичат да дърпат лигавниците си, този тип закопчаване може да е по-подходящо.

Закопчаването с връзки пък е по-стар модел, който предлага възможност за регулиране на стегнатостта около врата, но може да бъде неудобно и по-трудоемко за поставяне. Те не са толкова разпространени днес, тъй като много родители предпочитат по-практичните и лесни решения.

Лесно почистване

Един от основните критерии за избор на бебешки лигавник е неговата поддръжка след храненето. Лигавниците трябва да могат лесно да се почистват, защото често биват използват по няколко пъти на ден.

Памучните и текстилните лигавници обикновено могат да се перат в пералня, което ги прави удобни за ежедневна употреба. Въпреки това, трябва да се внимава за качеството на материята, тъй като честите изпирания могат да доведат до избелване или износване на някои модели.

Силиконовите и водоустойчивите лигавници предлагат още по-голямо удобство, тъй като могат просто да се избършат с влажна кърпа или да се изплакнат под течаща вода. Това ги ги прави особено полезни при хранене с твърда храна.

Важно е да се уверите, че лигавникът не абсорбира миризми и че запазва своята форма и свойства след многократно почистване.

Безопасност и хипоалергенност

Не на последно място, безопасността на бебето е от най-голямо значение. Уверете се, че лигавникът е изработен от безопасни и нетоксични материали, без съдържание на вредни химикали като фталати или бисфенол А (BPA). Ако бебето има чувствителна кожа или алергии, изборът на хипоалергенни материали е задължителен.

За да сте сигурни в качеството на продукта проверете дали притежава международно признати сертификати като OEKO-TEX® Standard 100 или GOTS (Global Organic Textile Standard).

Тези сертификати гарантират, че продуктът е преминал през стриктни тестове за вредни вещества и е безопасен за употреба от малки деца.

зелен лигавник с бели патета

Източник на изображението: Freepik.com

Заключение

Изборът на подходящ бебешки лигавник изисква внимание към няколко ключови фактора, като материал, размер, форма, система за закопчаване, лесно почистване и безопасност. Всички те допринасят за удобството на бебето и улесняват ежедневието на родителите. 

Лигавниците, изработени от качествени и хипоалергенни материали осигуряват защита както за дрехите на детето, така и за чувствителната му кожа.

Изборът на водоустойчиви или лесни за почистване модели е важен за дългосрочната им практичност, докато закопчаването и размерът трябва да бъдат съобразени с възрастта и активността на детето.

Напиши коментар

Моля влезте или се регистрирайте за да коментирате