Икона за регистриране на профил в сайта Регистрация
или
Забравена парола
или

Докато са мънички, децата прекарват много време в бебешките колички и в столчетата за кола. И ако за някой деца излизането на разходка е непрестанен източник на забавление, за други оставането в една и съща поза дълго време може да стане повод за раздразнение, неспокойство и разбира се, плач.

В подобни моменти на помощ на родителите идват играчките за бебешка количка. Защото заетото бебе е щастливо бебе. А играчките, закачени на количката на мъничето са безкраен източник за забавление и то може да си играе с тях с часове чак, докато се умори и заспи сладко, сладко.


Как да изберем играчки за бебешка количка?

Източник снимка:pixabay.com


Ако и на вас ви предстои покупка на подобни детски артикули за количка или столче за кола, и искате да се справите перфектно, останете на страниците на bghlapeta, за да разберете как да направите най-подходящия избор.

Основни критерии при избора на играчки за количка

Безопасност

Когато става въпрос за избор на играчки за количката или столчето на кола за вашето бебе, безопасността е на първо място.

Затова, преди да напълните количката си пъстри и забавни играчки, първо се уверете, че са:

  • Нетоксични - Бебешките играчки трябва да са произведени от напълно безопасни и безвредни за децата материали. Затова е много важно да прочетете етикета на играчката и да се уверите, че не съдържат вредни за мъничето химикали и материали. Защото и сами знаете, че играчките обикновено завършват винаги в устата на бебчето.

  • Нямат малки, лесно отделящи се части - Играчките, които ще поставите на количката не трябва да имат части, които детето ви лесно би могло да отдели и погълне. Имате ли възможност, огледайте артикула в магазина и се уверете, че наистина няма никаква опасност някоя част да се откъсне при дърпане. 

Ако пазарувате онлайн, правете покупките си само в доказани магазини, за които сте сигурни, че предлагат само детски играчки от водещи производители, които не правят никакви компромиси с качеството.

  • Миещи се - Тъй като бебетата постоянно слагат играчките в устата (все пак трябва да ги опитат и на вкус), силно препоръчително е артикулите, които ще закупите да могат да се почистват и мият лесно.

  • Могат да се закачат - Докато разхождате мъничето с количката или докато шофирате няма да можете непрестанно да наблюдавате какво прави бебчето с играчките. А повярвайте, малките най-много се забавляват, когато успеят на хванат играчката и я хвърлят извън количката. 

Затова е добре да се спрете на модел играчки за количка, които могат да се закачат и да останат на мястото си, докато мъничето си играе.

Възраст на детето

Вторият по важност критерий, на който е добре да обърнете внимание при избор на играчки за бебешка количка е възрастта на малчо. Тук малко по-лесно ще се справите, тъй като възрастта, за която е подходяща всяка една играчка задължително е посочена върху етикета на артикула. 

И все пак, няма да сгрешите, ако освен с написаното на етикета се съобразите и с индивидуалностите на вашето бебе. Защото децата на еднаква възраст се развиват с различна скорост и могат да имат различни потребности.

Нашият съвет е да се спирате на играчки, които са не само забавни и подходящи за възрастта на вашето бебе, но и които са визуално стимулиращи, лесни за хващане и издават различни звуци. 

Добре е и да са от материали с различни текстури, тъй като докосването и играта с играчки с различни текстури подпомага фините двигателни умения на мъничетата и развива усещането им за допир.

Видове играчки

Видът на играчките за бебешка количка или столче е тясно свързан с възрастта на детето. 

Така например, за новородени много добър избор са играчките, които задържат вниманието им и развиват тактилните и визуалните им умения, докато за деца на по-голям възраст са подходящи играчки, които развиват фината моторика, когнитивните умения, уменията за причинно-следствена връзка, говорните умения, сетивността и други.

В този ред на мисли, едни от най-търсените и предпочитани играчки за количка за новородени са пъстрите, меки играчки с дрънкалки, огледалце или с някаква мелодийка. 

Добър избор също са гризалките от различни материи и с шумяща част, арките с висящи играчки, които можете да поставяте както на количката, така и на столчето за кола, дрънкалките - висулки и други.

За по-големите сладурчета много добър избор са меките, шарени играчки, които подпомагат развитието на всичките им сетива. Такива играчки са например меките играчки тип “хоризонтална спирала”, които могат лесно да се закачат както на количката, така и на столчето и кошарата. 

Този вид играчки са подходящи за деца от 0 до 36 месеца и подпомагат не само зрителните и слуховите им умения, но и укрепването на мускулите, тъй като стимулират малчо да ги докосва, дърпа и стиска. За по-големите мъничета са подходящи също меките играчки за закачане като сензорни кубове, активните играчки и много други.



Как да изберем играчки за бебешка количка?

Източник снимка: pixabay.com


След като вече сте наясно как да изберете играчки за детска количка, ето какво още е добре да знаете за поддръжката на този вид бебешки и детски артикули.

Кога се сменят играчките?

Няма точно определено време, в което трябва да замените играчките за бебешка количка с нови. Всичко зависи от интереса на бебето към конкретната играчка. Вие си познавате бебчето най-добре и можете да разберете кога играта с определена играчка му допада или вече му е скучна. 

Ако играчката продължава да го забавлява, не е необходимо да я сменяте,  но ако забележите, че малчо проявява все по-малък интерес към някоя от играчките, тогава трябва да помислите за смяна.

Но това не означава, че всеки път, в който мъничето изгуби интерес към някоя от играчките трябва да купувате нови. Просто можете да смените станалата вече скучна играчка с друга, която бебчето е позабравило. 

И повярвайте, тя отново ще му е интересна поне за седмица или две, преди да се наложи отново да я замените. Казано с други думи, можете да сменяте играчките за количка на ротационен принцип и така да задържите интереса на малчо по-дълго време.

Как се почистват играчките?

И на този въпрос няма само един отговор, тъй като начина на почистване зависи най-вече от материалите, от които са изработени и указанията на производителя.

Играчки от пластмаса

Играчките от пластмаса например се почистват по няколко начина според типа пластмаса.

Някой от силиконовите играчки за количка като залъгалките, които нямат меки части и батерии могат да се изваряват. Достатъчно е да ги изварите за около 3 минути, за да ни почистите и дезинфекцирате. Важно е обаче, преди да ги поставите в уреда за изваряване да проверите дали производителя е посочил изваряването като възможна опция.

Други твърди играчки от пластмаса без батерии или меки части от плат могат да се почистват в съдомиялна. Но и тук трябва да се съобразите с указанията на производителя и задължително да използвате най-нежната настройка на съдомиялната и натурален препарат.

Играчки от плат

Ако играчките за количка са изцяло от плат, отново трябва да се съобразите с инструкциите на производителя. Ако той е посочил, че могат да се перат в пералня е препоръчително да ги перете на щадящ цикъл и да използвате препарат, предназначен за пране на бельото на бебето. 

Обикновено този тип играчки не се сушат в сушилня, а на въздух и точно според ръководството на производителя.


Как да изберем играчки за бебешка количка?

Източник снимка: pixabay.com


Ако играчките са с различни текстури (имат и твърди, и меки части), най-често се препоръчва да не се потапят изцяло във вода. Почистването на този тип бебешки артикули става, като се почиства добре само повърхността на играчките. 

Това може да се направи с леко навлажнена кърпа, с мокри кърпички или друг почистващ препарат, предназначен за почистване на подобен тип артикули за деца.

Напиши коментар

Моля влезте или се регистрирайте за да коментирате