Икона за регистриране на профил в сайта Регистрация
или
Забравена парола
или

Всеки родител в определен момент се изправя пред отговорната задача да открие и закупи възможно най-удобната раница за своето дете. Решението е важно, тъй като детето носи раницата на гърба си всекидневно и тя трябва да отговаря на определени характеристики, за да му е удобна.

 

 

Кое прави раницата за едно дете удобна?

      Размерът

      Теглото

      Материала

      Презрамките

      Гърбът

      Циповете

      Разпределението и джобовете

      Рефлекторите

 

Размерът оказва голямо значение за комфорта на раницата

 

За да откриете точния размер раница, подходяща за възрастта на детето, измерете ширината на гърба (от рамо до рамо) и дължината (от основата на вратлето до кръста). Когато отидете в магазина, сравнете измерените от вас размери с размерите, посочени в таблицата.

 

Ако пък имате възможност, отидете в магазина заедно с детето, сложете му раницата на гърба и го огледайте добре. Подходящият размер раница не трябва да “слиза” под кръста, не трябва да е по-широка от раменете му и не трябва да е по-висока от основата на врата.

 

Вярвате или не, ако не изберете правилния размер на раницата, много скоро детето ще започне да се оплаква, че тя му е неудобна и няма да иска да я носи. Затова трябва да обърнете специално внимание на размера и да започнете избора на раница тъкмо от него.

Теглото на раницата трябва да е подбрано много внимателно

 

По този критерий всички експерти са категорични - теглото на детската раница не бива да превишава 10 - 15% от теглото на детето. Това е много важно правило, с което е силно препоръчително да се съобразите. За да сте сигурни, че теглото няма да надвишава тези проценти, преди покупката напълнете раницата с учебници и тетрадки и я изтеглете.

Материалът оказва голямо влияние върху комфорта на раницата

Детските и ученически раници, които се предлагат в момента на пазара се изработват от материали като:

       Синтетични тъкани (полиестер, найлон и други)

Раниците от синтетичните материали са предпочитани, тъй като са водоустойчиви, много здрави и цената им е повече от приемлива. Недостатъкът им е, че не са от най-екологичните материали.

      Естествени влакна

Детските раници, изработени от естествени влакна като коноп са здрави, екологични, но не са водоустойчиви. Цената на подобни раници е и доста по-висока в сравнение с полиестерните и найлоновите раници.

      Естествена кожа

Кожените раници не са много подходящи за деца в началните класове или детската градина, тъй като не могат да осигурят необходимия комфорт на малкото дете. Освен това, този вид раници са в пъти по-скъпи от останалите, а и с времето кожата избледнява.

Важни за удобството са и презрамките

За малки деца подходящи са раниците с две удобни, широки раменни презрамки. Двете презрамки трябва да прилягат удобно на раменете на детето, да могат да се регулират и да имат меки подложки. Препоръчително е също така освен двете презрамки, раничката да има допълнителни каишки, които да осигуряват допълнителна стабилност и комфорт на детето.

 

Защо двете презрамки са толкова важни за комфорта и удобството?

 

Широките, подплатени раменни презрамки осигуряват равномерното разпределение на тежестта на раницата и намаляват мускулното напрежение и натоварване на детето. Освен това, когато теглото на раницата е разпределено равномерно, на детето не му се налага да заема неестествена поза и да получи изкривявания на гръбнака.

 

В магазинната мрежа ще откриете раници както с две, така и с една презрамка. Раниците с една презрамка са симпатични наистина, но никак не са подходящи за малки деца. Защо?

 

Ако закупите раница с една презрамка, тежестта ѝ няма да може да се разпредели правилно. Това означава, че за да компенсира тежестта, детето ще подвига едното рамо нагоре, ще заема неправилна стойка и в крайна сметка, вероятността да получи изкривяване на гръбнака е много голяма.

 

 

Гърбът на раницата не е за подценяване

Без значение за колко голям ученик избирате раница, гърбът на модела, на който се спрете трябва да е ергономичен. Ергономичният гръб на раницата осигурява удобство при носене и разпределя равномерно теглото ѝ. Така, носейки раницата на гърба си няколко часа, детето няма да се почувства некомфортно, нито пък раничката ще му дотежи.

Закопчаването на раницата също е важно

Обикновено раниците за деца се предлагат със закопчаване с ципове или с велкро. Ако трябва да избирате между тези два варианта, по-доброто решение са циповете. Качествените ципове се закопчават гладко, не захващат подплатата на раницата и са много издръжливи.

 

Раниците с велкро се закопчават лесно, но този материал не е никак издръжлив и не се препоръчва от експертите. Ако все пак държите на велкрото, най-доброто компромисно решение би било да се спрете на раница, на която основните джобове и прегради се закопчават с ципове, а страничните - с велкро.

Разпределението на раницата зависи от това какво ще носи в нея детето

Ако ще купувате раничка за детската градина, не е задължително тя да има много прегради и външни джобове. Достатъчно е да има една преграда и един или два външни джоба, за да е достатъчно удобна за детето. Защо?

 

На децата в детската градина не се налага да носят учебници, пособия и тетрадки, затова не са им необходими много вътрешни прегради в раницата. Обикновено в раничката за детска градина се поставят чифт допълнителни дрешки за смяна, любима играчка и кърпички. Що се касае до външните джобове, тук отново е достатъчно да има един или най-много два външни джоба за поставяне на бутилка с вода и някоя играчка.

 

Ако обаче избирате раница за ученик в началните класове, раницата трябва да има най-малко две прегради, поне един или два вътрешни джоба с цип и няколко външни джоба. Защо?

 

На малките ученици (за съжаление) им се налага да носят немалко учебници, тетрадки и ученически пособия, които им трябват в клас. За да се разпредели правилно теглото е добре всички тези училищни помагала и пособия да могат да се поставят в отделна преграда.

 

Освен многото учебници, децата носят в раницата си бутилка с вода, кутия за храна, телефон, таблет и още куп други неща. Затова им трябват и достатъчно вътрешни и външни джобове, в които да ги съхраняват удобно и сигурно.

Рефлекторите са задължителни за безопасността на детето

Светлоотразителните елементи трябва да присъстват на детската раница, тъй като са много важни за безопасността на детето. Затова, ако случайно моделът раница, който сте избрали няма подобни елементи, или не купувайте модела, или поставете допълнително рефлектори.

 

 

Практически съвети за избор на удобна раница за дете

Имате ли възможност, пазарувайте офлайн

Предимствата на онлайн пазаруването са много, но при покупка на раница е добре, ако имате възможност да отидете заедно с детето лично в магазина. Така можете да сложите раницата на гърба му и да прецените на място дали му е удобна или не.

Ако нямате подобна възможност, при онлайн покупка обърнете внимание дали от магазина предлагат като опция преглед при доставка и възможност за връщане. С опцията за преглед и връщане ще сте по-спокойни, че ако се окаже, че не сте избрали подходящата раница можете да я върнете, да си получите обратно парите и да продължите с търсенето.

Оставете избора на цвят и дизайн на детето

Ако искате малчугана да носи раницата си с удоволствие, оставете го да избере раничката, която му допада като цвят и дизайн. Разбира се, винаги можете да изхитрувате, като се уверите предварително, че моделите, от които ще му предложите да избира отговарят на всички изброени току-що критерии.

Изборът на раница според цената не е много добро решение

Не отричаме, че цената, на която се предлагат подобни артикули има своето значение. Ако обаче искате да купите на детето си наистина удобна, функционална и здрава раница, не се спирайте на най-евтините модели. Спрете се на раница от средния ценови клас, която е произведена от популярен бранд и която има  сертифицират СЕ.

Напиши коментар

Моля влезте или се регистрирайте за да коментирате