Икона за регистриране на профил в сайта Регистрация
или
Забравена парола
или

Биберонът представлява малък предмет - залъгалка, създаден за бебета и малки деца, който имитира формата на майчината гърда и зърното.


Той се състои от мек накрайник направен от гума или силикон и предпазен накрайник (пластмасов диск) с дръжка, който не позволява на бебето да го погълне.


Биберонът тип залъгалка е предназначен да задоволи естествения смукателен рефлекс на бебето, като с това му помага да се успокои.


розов бебешки биберон

Източник на изображението: Freepik.com

Защо използването на биберон е важно?

Използването на биберон при бебетата и малки дечица до 2-годишна възраст е от ключово значение. Той има множество ползи, които помагат на малчуганите да се чувстват спокойни и защитени.


В тази връзка, в следващите редове ще ви представим някой от най-големите ползи от използването на биберона от малки деца.

Действа успокояващо

Бибероните често се използват за успокояване на бебето, като им осигуряват чувство на сигурност и комфорт.


Сученето е естествен инстинкт, който не само помага на бебето да се храни, но и да се успокоява, когато е нервно или неспокойно. Биберонът може да бъде особено полезен при заспиване или в стресови ситуации.

Намалява риска от синдром на внезапна детска смъртност (SIDS)

Някои изследвания показват, че използването на биберон по време на сън може да намали риска от синдром на внезапна детска смъртност (SIDS).


Смята се, че той помага на бебето да поддържа дихателните пътища отворени и да не заспива дълбоко, което намалява риска от това състояние.

Улеснява заспиването

Биберонът действа като помощник за по-бързото преминаване от будно състояние към сън, което прави процеса на заспиване по-лек за малчуганите.


Когато бебето суче биберона, то се чувства по-спокойно и отпуснато, защото сукането активира естествени механизми за самоуспокояване. Този процес намалява нивата на стрес и създава усещане за сигурност.

Стимулира сукателния рефлекс

Сукането (сученето) е естествен рефлекс при бебетата, който невинаги е свързан с храненето. Биберонът може да задоволи този рефлекс, особено когато детето е нахранено, но все още търси комфорт чрез сукане.

Възпира смукането на пръсти

Биберонът може да бъде алтернатива на смукането на пръсти, което е труден навик за прекратяване. Докато биберонът може да бъде премахнат, смукането на пръсти може да продължи по-дълго и да доведе до ортодонтски проблеми и изменения в структурата на пръста.

Успокоява болката при растежа на зъбите

Мъниците, които изпитват дискомфорт по време на никненето на зъбите са изключително нервни и неспокойни.


Биберонът е подходящ за намаляването на тези симптоми и чрез него бебето може да облекчи част от болката, свързана с този процес.


майка държи бебе с биберон в уста

Източник на изображението: Freepik.com

Как да изберем подходящ бебешки биберон?

Изборът на биберон е отговорна задача, затова е добре да се отдели достатъчно време, за да се проучат различните опции и да се вземат предвид всички нужди на бебето.


Важно е да се избират качествени и безопасни продукти, които отговарят на възрастта и предпочитанията на детето.

Материал на биберона

При избора на биберон - залъгалка е важно да се обърне внимание на материала, от който е направен накрайникът.


Най-често бибероните са изработени от силикон или латекс. Силиконовите биберони са по-издръжливи и лесни за почистване, докато латексовите са по-меки и гъвкави, но се износват по-бързо.


Изборът на материал зависи и от предпочитанията на бебето.

Форма на накрайника

Бибероните тип залъгалки се предлагат в различни форми като симетрични, анатомични и ортодонтски.


Ортодонтските биберони са създадени така, че да насърчават правилното развитие на челюстта и зъбките, докато симетричните и анатомични форми предлагат различни нива на комфорт.


Важно е да изпробвате няколко модела, за да откриете този, който най-добре подхожда на вашето бебе.

Размер на биберона

Бибероните се предлагат в различни размери в зависимост от възрастта на бебето.


Обикновено има три основни категории:


  • За новородени (0-6 месеца)

  • За бебета (6-18 месеца)

  • За по-големи деца (18+ месеца)


Изборът на правилния размер е от съществено значение за безопасността и комфорта на мъничето.

Безопасност и хигиена

Уверете се, че биберонът е изработен от безопасни за здравето материали, които не съдържат бисфенол А (BPA) или други вредни химикали. Той трябва да има здрава конструкция, която не може лесно да се разпадне или повреди.


Проверявайте редовно дали биберонът не е износен или повреден.

Дизайн на предпазния диск

Предпазният диск трябва да бъде достатъчно широк, за да се предотврати риска от поглъщане на биберона от бебето. Освен това той трябва да има вентилационни отвори, за да се предотврати дразнене на кожата около устата на бебето, тъй като там е възможно да се събира слюнка.

Лесен за почистване

Изберете биберон, който може лесно да се стерилизира и почиства. Някои модели могат да се мият в миялна машина или да се стерилизират в микровълнова фурна, което прави грижата за тях по-лесна и удобна.

Предпочитания на бебето

Въпреки всички критерии за избор, най-важното е дали бебето приема биберона. Много е важно да изпробвате няколко варианта, за да намерите този, който ще осигури максимален комфорт и спокойствие на вашето дете.


Не трябва да се пренебрегва личния избор на мъничето, а напротив, то може да бъде ориентир как да изберете подходящ биберон, от който има нужда.

Защо е важно да махнем биберона на време?

Махането на биберона в подходящия момент е важно за правилното развитие на детето. Ако той се използва твърде дълго, това може да доведе до проблеми със зъбите, като неправилно развитие на челюстта и захапката, което ще изисква във времето и ортодонтска намеса.


Продължителната употреба може да повлияе негативно и при развитието на речта, тъй като детето свиква да суче, вместо да използва устата за говорене.


От психологическа гледна точка, прекалено дългото използване на биберон може да затрудни детето да се научи да се успокоява само, което е важен етап от емоционалното му развитие.


Препоръчително е той да бъде премахнат около 2-3 годишна възраст, за да се избегнат дългосрочни проблеми и да се подпомогне за правилното развитие на мъника.


бебе смуче биберон

Източник на изображението: Freepik.com

Заключение

Подходящият биберон, избран внимателно може да осигури спокойствие и да помогне на детето да се адаптира към различни ситуации.


Важно е обаче той да бъде премахнат на време, за да се предотвратят възможни проблеми със зъбите, речта и емоционалното развитие.


Чрез правилен избор и навременно прекратяване на използването на биберона за бебета, ще може да си гарантирате здравословното развитие на малчугана.

Напиши коментар

Моля влезте или се регистрирайте за да коментирате