Икона за регистриране на профил в сайта Регистрация
или
Забравена парола
или

Напълно в реда на нещата е, след като бебчо започне да сяда стабилно и да се храни с пюрета и кашички, да започнете търсенето на подходящо столче за хранене. Сигурни сме, че ще започнете да търсите детско столче за хранене, не защото този детски артикул е задължителен, или защото детето ви няма да може да се храни без него, а просто защото детските столчета за хранене са наистина много удобни и полезни помощници и храненето на бебчо в тях е изключително лесно и дори забавно занимание.


Как да изберем столче за хранене?


Разнообразието от модели, видове и марки детски столчета обаче е толкова огромно, че ако не знаете какво точно търсите, ще ви е необходимо много дълго време, за да изберете модела, който не само да ви допадне, но и да бъде удобен за мъничето ви.

За да не губите от времето си, останете с нас, тъй като сме ви подготвили малко полезна информация за столчетата за хранене, която се надяваме да ви бъде полезна при търсенето и избора на този артикул.

Как да изберем столче за хранене?

Това столче (без значение от марка, модел или вид) е проектирано по специален начин така, че да позволява детето да бъде поставяно в него и хранено по-лесно. Видовете, които можете да откриете към момента на пазара са изключително много, но най-популярните са няколко и сега ще разгледаме плюсовете и минусите им.

Видове столчета

Дървени

Този вид столчета за деца са класически. Те са много стабилни, обикновено са с високи крака, могат лесно да се регулират на височина и доста от моделите са снабдени с табла за хранене.

Предимството на дървените столчета е, че изглеждат добре, вписват се по-добре в интериора на дома, изработени са от екологично чисти материали, имат опцията да се превръщат в стандартен трапезен стол, след като детето израсне и най-важното - базисните модели се предлагат на доста прилични цени.

Този вид столчета обаче са малко по-некомфортни за децата, при повечето базисни модели липсват мека тапицерия на седалката и облегалката, предпазни колани и колелца, не разполагат с опция за регулация на наклона, транспортират се трудно, а най-големият им минус е почистването, което става много по-трудно от това на останалите видове.

Въпреки немалкото минуси не можем да отречем факта, че една немалка част от майките предпочитат тъкмо дървените столчета за хранене.

Ако изборът ви падне на дървени столчета за хранене, нашият съвет е да изберете модел, който разполага с табла и поставка за крачетата, има колани за безопасност, меки облегалка и седалка, може да се регулира на височина и има опция за трансформиране.

Как да изберем столче за хранене?


Популярни модели и марки дървени столчета са Hauck, BabyDan и други.

Пластмасови (стандартни) столчета

Под стандартни столчета се имат предвид най-разпространените към момента столчета, които се предлагат в онлайн и в офлайн магазините. Този вид столчета са изработени обикновено от висококачествена пластмаса и по-рядко от кух и лек метал. Стандартните столчета са много удобни, леки са и се почистват изключително лесно.

Всички модели могат да се регулират на височина според теглото и ръста на детето, разполагат с лесно сваляща се табла и регулируема подложка за крачетата, снабдени са с 5 - точкови колани за безопасност, имат мека, сваляща се тапицерия на облегалката и седалката, оборудвани са с колелца за по-лесно пренасяне, някой от моделите са снабдени с кошница за съхранение на играчки, с арка с играчки и т. н., и т. н.

Ако изберете този вид столчета е добре да обърнете внимание на модела и марката на столчето, тъй като някой модели са базисни и не разполагат с повечето от екстрите, които току-що представихме и ще трябва да закупувате отделно.

Популярни марки и модели стандартни столчета за хранене са Lorelli, Chipolino, Cam, Cangaroo, Hauck, KikkaBoo, Moni други.


Как да изберем столче за хранене?


Мултифункционални

Мултифункционалните столчета за хранене могат да бъдат изработени както от дърво, така и от висококачествена пластмаса. При тези модели столчетата могат да се използват първоначално само за хранене на детето, а след като то поотрасне да бъдат трансформирани в маса за рисуване и забавление или в обикновен стол за хранене.

Мултифункционалните модели на марки като Cangaroo, MoniLorelli, Cam, Hauck, Chipolino разполагат не само с много функции, но и предлагат пълен комфорт и безопасност на детето по време на хранене.

Основният минус, който можем да споменем за тези столчета е единствено по-високата цена, на която се предлагат.

Опитахме се да ви представим съвсем накратко основните видове детски столчета за хранене, които можете да откриете в търговската мрежа и сега идва ред да отговорим на въпроса, който ви вълнува най-много…

Как да изберете подходящото столче за хранене?

Като оставим модела, марката вида на столчето на страна за сега, ето кои са най-важните критерии, които е добре да вземете под внимание, когато избирате столче за хранене.

Стабилност

Едва ли сте изненадани, че стабилността на столчето е критерият, с който започваме. Безопасността е най-важна за бебчето ви, затова, когато избирате столче обърнете внимание на неговата стабилност. Добре е столчето за хранене да има подложка за крачетата, за да може бебчо да стои по-стабилно и комфортно.

Освен това е добре седалката на столчето да може да се регулира както на височина, така и като наклон и най-важното - задължително столчето за хранене трябва да е оборудвано с предпазни колани.

За малко да забравим… Ако избирате модел с колелца се уверете, че колелцата са оборудвани със заключваща система. Проверката на всеки един от елементите на столчето също е задължителна, ако държите на безопасността на столчето.

Добре е да проверите от каква пластмаса или дърво е произведено, дали ръбовете му се достатъчно заоблени и гладки, дали отделните елементи са професионално съединени и няма опасност детето да се нарани на тях или да ги отвие и погълне.

Начин на почистване

Дали лесно се почиства детското столче за хранене е от много голямо значение и вие ще оцените високо този критерии, когато закупите столчето и поставите детето на него. Знаете как малчуганите обичат да разсипват храна и ако столчето не може да се почиства бързо и лесно, това ще ви създаде немалки проблеми.

Затова, когато избирате столче ви препоръчваме да обърнете специално внимание от какъв материал е изработено и дали масата за хранене и тапицерията могат лесно да се свалят и почистват.

Материал, от който е изработена меката тапицерия на облегалката и седалката

Имате ли възможност, избирайте тапицерия, която е изработена от кожа или от подобен материал. Защо? Не че текстилните меки тапицерии не са добри като качество, но за да ги почистите ще трябва да ги свалите и изперете в пералнята, а това отнема време. За разлика от текстила, кожата просто можете да избършете добре с влажна кърпа и столчето ще светне като чисто ново.

Ако не харесвате кожа, тогава нека поне тапицерията да може да се сваля и пере лесно.

Форма на масата за хранене

Че е добре столчето да има масичка, която лесно се сваля и почиства е ясно, но не по-маловажен критерий е и нейната форма. Когато избирате столче, обърнете внимание първо дали масичката се сваля, а след това вижте дали има борд отстрани и дали има специално място за поставяне на чаша, купа и т. н.

Казваме ви да обърнете внимание на това, тъй като децата, особено в по-крехка възраст не могат да координират напълно движенията си и често изпускат лъжицата, чашата с вода или обръщат купичката. Ако масата няма никакъв борд цялата тази храна и течности ще се разлеят директно по пода и тогава вие трябва да чистите.

Регулиране на височината и облегалката

За регулиране на височината на столчето сте наясно - с напредването на възрастта на детето тази опция ще даде възможност на детето ви да го ползва по-дълго време. Що се отнася до регулирането на облегалката, ако се спрете на столче с регулация, можете не само да го използвате за хранене на детето, но и да го оставяте в него, за да си поиграе, докато вие вършите нещо край него или ако си дадете 5 минутки почивка.

Един съвет: Обърнете внимание на възможните нива на регулиране и изберете това столче, което предлага от 3 до 5 нива на регулация. Така можете да оставите мъника да си играе в столчето, а ако случайно заспи, просто да свалите облегалката почти в хоризонтално положение и ето, че ще си имате и нещо подобно на удобен детски шезлонг.

Опция за сгъване

Разбира се, можете да изберете модел, който няма механизми за сгъване, но ако искате да можете лесно да транспортирате столчето, тази опция ще ви бъде от голяма полза.

Качество

Качеството на столчето за хранене е много важно, затова преди да закупите модел или марка, които са ви допаднали на външен вид, отделете мъничко от времето си и проучете модела малко по-внимателно. Обърнете внимание на качеството на вложените материали, на изработката на столчето, на опциите, които предлага и още нещо много важно - кой е производителят.

Когато избирате подобен артикул за вашето дете не пестете пари, а го избирайте единствено от водещи производители. Така ще сте спокойни, че столчето, в което ще поставяте мъничето си ще е изработено според всички европейски стандарти за качество, ще е минало през сериозни проверки и тестове и всеки един елемент в него ще е прецизно изработен.

Комфорт

Всички критерии, които току-що изброихме се обезсмислят напълно, ако мъничето ви не се чувства удобно и комфортно, когато го поставите в столчето. Ако то не му е удобно, ако го притеснява и пречи на движенията му, тогава просто това не е неговото столче.

Затова и нашият съвет е, ако имате възможност да пробвате няколко модела столчета, преди да изберете. Отидете на място в магазина или използвайте столчето на приятели, поставете детето си в него и наблюдавайте реакциите му. Така най-лесно ще се ориентирате към точния модел и марка столче за хранене за вашето дете.


Как да изберем столче за хранене?


След като вече сте наясно как да изберете столче за хранене, остана само да ви кажем…

На каква и до каква възраст детето може да използва столчето?

И производители, и родители са на мнение, че детето може да започне да използва столчето след седмия месец от раждането си. Тогава то може да стои стабилно седнало и започва да се захранва с храни, различни от мляко.

До колко години може да го използва зависи както от вида, така и от марката и модела. Има модели, в които децата могат да си хапват до 3 - 4 годишна възраст, има и модели (най-вече мултифункционалните), които могат да бъдат използвани дори до 5 - 6 - годишна възраст.



Напиши коментар

Моля влезте или се регистрирайте за да коментирате