Икона за регистриране на профил в сайта Регистрация
или
Забравена парола
или

Ако до сега не ви се е налагало да инсталирате детска седалка, напълно е възможно мисията да ви се струва плашеща и дори невъзможна. Ние също сме били на ваше място и сме се чувствали неподготвени да се справим с първия монтаж на детското столче. Затова сега ще се опитаме да ви помогнем, като обясним по простичък и разбираем начин как бързо и безопасно да монтирате столчето.


Как да монтираме безопасно детско столче за кола?

Обикновено, когато купувате подобен продукт, към него има доста подробни инструкции, които са много полезни и ние ви съветваме да ги прочетете и да ги следвате до последната запетайка. Но преди да се втурнете да купувате и инсталирате седалката, ето какво трябва да знаете.

Не всяка детска седалка е подходящо за вашето бебче

Детските седалки за кола са разпределени в няколко различни групи. С това искаме да кажем, че не можете просто да влезете в магазина и да закупите каквото и да е столче, просто защото то може да не отговаря на възрастта и килограмите на вашето дете.

Детски столчета за кола според възрастовата група:

Група 0

Тази група столчета са предназначени за най-мъничките бебчета, които са на възраст от 0 до 9 месеца. Столчетата от група 0 са оборудвани с 5 - точкови колани и винаги се инсталират в посока, обратна на движението на превозното средство.


Група 0+

Столчетата тип кошница са подходящи за деца от 0 до 12 месеца. И тези седалки за деца са оборудвани с 5 - точкови колани и също се монтират с гръб към движението.

Група 0+/1 (комбинирана група)

Детските столчета от тази комбинирана група са предназначени за малчугани от шест месеца до 4 години. Могат да бъдат поставени както срещу, така и по посока на движението. Столчетата са снабдени с 5 - точкови колани, и за разлика от предните две групи, тази група седалки разполагат с различни опции за поставяне на детето в различни позиции.

Група 1

Група 1 са подходящи столчета за мъничета от 9 месеца до 4 години. И те си имат 5 - точкови колани, разполагат с опции за сядане, сън, почивка и други и се поставят по посока на движението на автомобила.

Група 1/2/3 (комбинирана група)

В тази група попадат столчетата, предназначени за дечица от девет месеца до 12 години и с тегло от 9 до 36 кг. Инсталират се по посока на движението, също имат 5 - точкови колани, но не разполагат с допълнителни функции за сън, почивка и т. н. Тъй като могат да се ползват от деца в по-голяма възраст, обикновено след като детето стане по-голямо, а килограмите му надхвърлят 18 кг., от комбинираното столче се маха облегалката и столчето се ползва като бустър.

Група 3

В група 3 попадат детските столчета, които са предназначени за малчугани на възраст от шест до 12 години. Този вид столчета се използват основно като бустър (нямат собствени предпазни колани).

Сега знаете ли кои са основните групи детски столчета за автомобил, можете лесно да откриете подходящото според възрастта и килограмите на детето столче.

Как да монтирате безопасно детско столче за кола - варианти на монтаж

За да инсталирате правилно и напълно безопасно детското столче не са ви необходими специални инструменти. Нуждаете се единствено от инструкциите, които производителя ви е предоставил.

А иначе… видовете монтаж на детски седалки за кола са точно два - с ISOFIX монтаж и монтаж с коланите на колата.

По какво се различават тези два вида монтаж?

„ISOFIX” означава международно стандартизирана монтажна система. Казано иначе, ISOFIX е международен стандарт за инсталиране на детски столчета в автомобили. Стандартът е наложен, за да се гарантира правилният и безопасен начин на монтаж на столчетата. Този монтаж може да бъде извършен, ако автомобилът ви е по-нов модел и фабрично е снабден с ISOFIX система.

Стандартизираната и универсална система ISOFIX осигурява закрепване на седалките директно към столчетата за кола, без използването на предпазен колан, чрез две устройства, които са част от самата конструкция на автомобила. Тази система е много по-опростена, по-безопасна и по-бърза за сглобяване и с нея се избягва неправилното инсталиране на столчето.

Системата ISOFIX представлява най-грубо казано два пръстена, закрепени директно към тялото на автомобила. Тези пръстени (точки) се намират между облегалката и седалката на автомобила и в тях се вкарват съединителните елементи, разположени в основата на детското столче.

Системата може да включва и трета опорна точка на свързване, която може е представена като горна лента или като опорен крак. Третата опорна точка, (без значение дали ще е горна фиксираща лента или опорен крак) е предназначена да ограничи въртенето на детското столче, осигурявайки на детето пълна безопасност.

Монтажът на столчета с предпазни колани е универсален и се извършва както сами се досещате с коланите, с които е оборудван автомобила. Този начин на монтаж се прилага още от средата на миналия век, когато е въведено задължителното използване на детски седалки за коли.

Стигнахме до най-важната част, а именно как да монтирате безопасно детско столче за кола.

ISOFIX монтаж - основни стъпки

1.     Уверете се, че автомобилът ви има ISOFIX система.

Ако не сте напълно сигурни, че има подобна система просто потърсете в информацията, която ви е предоставил производителя. (От 2006 г. насам всички производители на автомобили са задължени да въведат системата ISOFIX в автомобилите, които произвеждат).

2.     Сглобете детското столче според инструкции от производителя.

3.     Потърсете и открийте къде се намират ISOFIX точките в автомобила ви.

Обикновено тези точки са разположени между седалката и облегалката на задния ред седалки на превозното средство. При някой от моделите коли тези точки могат да са скрити и трябва да пъхнете ръка в процепа между седалката и облегалката, за да ги откриете. При други модели точките на системата могат да са отбелязани с флагче или копче, на което е нарисувано дете в столче. Откриете ли точките ви остава само да поставите столчето и да го свържете с точките на системата и то ще се закрепи здраво и напълно безопасно.

Традиционен монтаж с предпазни колани

Ако превозното средство няма ISOFIX система се налага да извършите монтажа на детското столче с помощта на предпазните колани в автомобила. Този вид монтаж е малко по-сложен, затова ще трябва да четете внимателно инструкциите, които производителите на столчета са ви предоставили.

Основни правила, които важат за всички модели и марки детски седалки за кола:

1.     Сглобете детското столче според инструкциите на производителя.

2.     Поставете столчето на задната седалка на автомобила и се уверете, че е „легнало” добре на седалката.

3.     Открийте отворите за предпазния колан, които се намират на облегалката на детското столче и прокарайте през тях предпазния колан, като следвате стриктно инструкциите на производителя.

4.     Проверете дали ремъците на предпазния колан са добре поставени, дали надбедрения колан минава под облегалката, дали диагоналния е под държача на облегалката за глава и дали преминава над водача на предпазния колан от страната на облегалката.

5.     Натиснете с коляно седалката и дръпнете горната част на ремъка, за да затегнете предпазния колан.

6.     Поставете детето в столчето и регулирайте предпазните колани според височината му.



Непоискани, но много важни съвети за безопасен монтаж на детското столче

Избирайте правилното място, което да инсталирате столчето

Кое е най-правилното място за монтаж на седалката за деца все още е въпрос, на който няма точен отговор, но ако искате нашето мнение ще ви кажем, че според нас най-безопасното място за инсталация на столчето е на задната седалка в средата. Тази позиция за монтаж е най-безопасна, тъй като свежда до минимум възможността детето да пострада в случай на инцидент. Ако тази позиция не ви допада, другата по-безопасна позиция за инсталиране на столчето е на задната седалка от страната на пътника.

Не забравяйте, че децата от 0 до 12 месеца задължително трябва да седят в столчета монтирани с гръб към посоката на движение

Съобразете се с това правило, когато купувате детска седалка за кола. Монтажът на столчетата с гръб към движението ще гарантира безопасността на бебчето ви по време на път. Ако в автомобила ви няма достатъчно място на задната седалка или ако искате бебето да е до вас, можете да поставите столчето и на предната седалка, но то отново трябва да е обърнато срещу движението на превозното средство. Задължително е също така преди монтажа на столчето да демонтирате въздушната възглавница.

Четете много внимателно инструкциите на производителя

Най-честите грешки, които се правят при монтажа на тези детски продукти се случват просто, защото инструкциите не са били четени внимателно. Не правете и вие тази грешка, ако искате да инсталирате столчето така, че то да гарантира напълно безопасността на детето ви по време на пътуване.

Купувайте столчета от сигурни и надеждни магазини

Не купувайте столчето, ако към него няма подробни инструкции, ако не сте чували нищо за производителя или ако служителите в магазина не могат да ви кажат нищо за него или не могат да ви помогнат при избора.

Надяваме се, че успяхме да ви помогнем, за да стане малко по-ясно как да монтирате безопасно детско столче за кола. Сега остава само да ви пожелаем успех в избора на подходящото столче и безопасен и безавариен път със семейството.

Популярни марки детски столчета за монтаж в автомобил:

      Chipolino

      Cybex

      Lorelli

      Kikkaboo

      Avionaut

      Babyauto

Напиши коментар

Моля влезте или се регистрирайте за да коментирате