Икона за регистриране на профил в сайта Регистрация
или
Забравена парола
или

Детето ви е започнало да се заглежда все по-често в по-големите каки и батковци, които обикалят около блока или в близкия парк с тротинетки. Всеки път, щом някоя групичка дечица на скутери минат покрай него, то цялото засиява и ви поглежда с копнеж. Затова и вие като родители, обичащи безкрайно много мъничето си решавате да му закупите тротинетка, за да може и то да се забавлява като всички деца.


Как да научим детето да кара тротинетка?


 

Как да научим детето да кара тротинетка - предварителна подготовка

Изберете подходящия за възрастта му скутер

Тротинетките (скутерите) се избират според възрастта и теглото на детето. Затова трябва да бъдете и доста внимателни, когато избирате първата тротинетка за малчугана си. Какво имаме предвид?

Ако детето ви е на възраст около 2 години, тогава тротинетката за него задължително трябва да е с три колела (по възможност две отпред и едно отзад). Този вид детски скутери са предназначени за най-малките, по-стабилни са, имат по-големи гуми и по-широка платформа и най-важното - не развиват голяма скорост.


Как да научим детето да кара тротинетка?


Ако малчугана ви е на по-голяма възраст (4 - 5 г.), тогава можете да започнете направо с тротинетките с две колела, но трябва да сте много внимателни, когато го учите да кара скутера.

Оставете го да се запознае отблизо с тротинетката

Не бързайте да го качите на тротинетката веднага след като я закупите. За детето е важно да може спокойно да я разучи, затова му обяснете кое за какво служи и го оставете да я „усети”. Нека хване кормилото с ръчички, да „провери” здравината на платформата, да разгледа гумите.

След това му покажете как се управлява тротинетката, като направите една малка демонстрация. Ако се страхувате, че сте прекалено тежки и можете да повредите тротинетката, извикайте някое по-голямо съседче, което да покаже на детето как се кара.

Между другото, да помолите съседчето за демонстрация е по-доброто решение, тъй като мъничетата се впечатляват повече, когато видят някоя кака или батко да се забавлява, карайки тротинетка.

Качете мъничето на тротинетката, за да разбере как се случват нещата на практика

Първите опити за управление на тротинетката е добре да бъдат направени в двора пред къщата или ако нямате дворче, в апартамента (добър вариант е ако имате дълъг коридор да пробвате там, но ако нямате, можете да пробвате и в някоя стая, от която предварително махнете всички предмети и вещи, които имат остри ръбове).

Помолете детето да хване с дръжките на тротинетката и да застане от едната ѝ страна. В зависимост от това отляво или отдясно ще застане мъника ще разберете коя е по-силната му страна (дали е левичар или десняк).

Докато детето стои до тротинетката вижте дали височината ѝ е правилно настроена и ако не е направете корекции.

Сега ви остава само да му покажете как се слага каската, налакътниците и наколенките и да му обясните защо са му необходими, когато кара тротинетката навън.

Как да научим детето да кара тротинетка - уроци за родители

     Изберете равна повърхност, по която да направи първите си опити (както споменахме по-горе, това може да е дворчето пред къщата или коридора в апартамента).

     Накарайте детето да сложи двете си ръце на кормилото, да постави едното си краче на платформата, а с другото краче да се отблъсне от земята. Тялото му трябва да е или леко приведено напред, или напълно изправено, за да може по-лесно да се отблъсква от земята и да управлява по-лесно тротинетката. Позицията на тялото му е много важна, тъй ако тя не е правилна (ако тялото му е наклонено назад), при движението на скутера е напълно възможно мъничето да загуби равновесие и да падне.

В началото трябва да научите детето да кара тротинетката само в права линия. За целта го помолете да застане в позицията, която сте му показали и да се отблъсне с едното краче от земята. Вие стойте близо до него и ако видите, че не се справя добре с управлението придържайте кормилото в правилна позиция. Повтаряйте упражнението, докато детето не се научи самостоятелно да се движи в права линия.

Как да научим детето да кара тротинетка?


     След като усвои движението по права линия идва ред на завоите. Тук е важно да не се опитвате да завивате вместо детето. Просто му покажете, че за да завие трябва да завърти внимателно и плавно кормилото на една страна. Отново го наблюдавайте отблизо как се справя и дали завива както трябва. Научете го, че безопасността при завиване е много важна, затова трябва да завива на ниска скорост и като прави плавни завои.

     Щом усвои и завоите, остава да му покажете как да спира безопасно. Ако спирачката на тротинетката е отзад, покажете му как може да я спре с крак, а ако е отпред - къде се намира и как да я използва. Ако спирачката е отпред е важно да му обясните, че това не е играчка и не може да я натиска просто за забавление.

     Тренирайте техниките за падане. Дори и да не ви се иска, винаги има риск детето да изгуби баланс и да падне. Затова е добре да го подготвите предварително и да му покажете как, ако изгуби равновесие да падне възможно по най-безопасния начин със сгънати колене и лакти.

Кога е време да излезете извън дома с тротинетката?

Ако мъничето ви се е справило добре с уроците и вече управлява напълно самостоятелно и уверено тротинетката, можете да излезете заедно навън, за да се пробва да кара по алеите в градския парк.

Първите няколко пъти, в които оставите детето да кара навън е добре това да става на някоя тиха алея в градския парк. В началото не оставяйте детето само да кара тротинетката, а ходете близо до него, за да можете да му помогнете, ако видите, че не се справя много добре.

Винаги, когато мъника кара тротинетката навън му слагайте каска, наколенки и налакътници, за да сте спокойни за безопасността му.

Обяснете му кротко и ясно, че не бива да кара на улицата, да развива висока скорост или да завива остро, тъй като това не е безопасно за него.

Ако случайно падне, не изпадайте в паника. Вместо това, доколкото ви е възможно останете спокойни и вижте дали се е наранило по-сериозно или не.

Ако се е наранило по-сериозно, тогава по-възможно най-бързия начин (но без да изпадате в паника) се отправете до медицински център за преглед, но ако положението не е толкова сериозно, успокойте мъника и го оставете отново да се качи на тротинетката.

В никакъв случай не бързайте да прибирате тротинетката още при първото падане. Децата често падат и ако вие приберете скутера му и не му го давате, защото се страхувате от нараняване, не само ще го лишите от забавления, но и можете да го накарате да се страхува да се качва на скутер, ролери и дори на колело.

Съвети, които ще ви бъдат от голяма полза!

     Не насилвайте детето да се упражнява дълго време на тротинетката, тъй като то не само ще се умори бързо, но и може да откаже да се учи да я кара. В началото по 10 - 15 минути на ден са напълно достатъчни за обучение. Ако не насилвате нещата, детето с много по-голямо желание ще се качва на скутера и само ще иска да го управлява по-дълго време.

     Карайте малчугана да сменя крака, с който се отблъсква. Така от една страната няма да се уморява бързо, а от друга - ще натоварва еднакво и двете крачета и ще укрепва мускулатурата си. (Смяната на краката е добре да бъде на всеки 15 минути).

     Наблюдавайте го през цялото време и бъдете до него, за да му помогнете, ако има нужда, но не прекалявайте с грижите.

     Ако случайно мъничето падне, не бързайте първо да вдигнете тротинетката - тя не е толкова важна в случая.

     Не се карайте на детето, ако му е трудно да управлява или ако падне. С караници няма да постигнете абсолютно нищо. Вместо това седнете до него и спокойно му обяснете отново за какво трябва да внимава, а след това заедно се впуснете отново в приключението.

     Не забравяйте да го насърчавате през цялото време. След като научи всеки един от етапите на управление му казвайте, че е се справя много добре. Така мъника ще се почувства горд и ще полага още по-големи усилия да се научи да кара тротинетката по-добре.

     Ако видите, че детето се страхува да управлява тротинетката, не го насилвайте да се пробва. Вместо това забавете малко темпото и го оставете то само да реши кога иска да пробва отново.

И накрая…

Като родители, ние разбираме колко може да ви е трудно да оставите детето си да се забавлява само. Но децата обичат да карат тротинетки, после минават на ролери, а накрая идват велосипедите и тази страст остава, докато станат големи. Затова, колкото и да ви е трудно, не лишавайте детето си от щастието, което му носи управлението на тротинетка. Не го лишавайте от възможността да се забавлява заедно с приятелчетата си, състезавайки се по алеите на градските градинки и паркове.


Как да научим детето да кара тротинетка?


Бъдете търпеливи и не го насилвайте! Бъдете до него, докато стане напълно уверено и изпълнява маневрите без ваша помощ, научете го как да се грижи за безопасността си и го оставете да се забавлява.… Но винаги стойте наблизо в случай, че се нуждае от вас.

Напиши коментар

Моля влезте или се регистрирайте за да коментирате