Икона за регистриране на профил в сайта Регистрация
или
Забравена парола
или


Иска ви се да носите мъничето си в слинг шал, но неизвестните са доста и не сте напълно сигурни нито дали ще се справите, нито дали този начин на носене е полезен за бебето. Притесненията ви са излишни, тъй като този начин на бебеносене е не само много удобен и полезен за мъничетата, но е и един от най-древните начини за носене на новородени и малки деца.

  

Какво е слинг шал?

Слингът е парче плат, който се увива по различни начини около тялото и ви позволява да носите мъничето си съвсем близо до себе си. Предимството на шала пред слинга с халки е, че можете да го вържете около двете си рамене, което допринася за правилното разпределение на тежестта. 

Освен това, в шала можете да поставяте и носите бебето си в различни позиции, да го кърмите по-лесно и да го използвате за бебеносене от раждането на мъничето до 2 - 3 годишната му възраст (или докато теглото му достигне 15 килограма). 

Как да изберете слинг за вашето бебче?

Шаловете за бебеносене се различават както като материи, така и като дължини. За да направите подходящия избор трябва да се съобразите на първо място с възрастта на бебчето. 

Така например, ако ще носите недоносено или новородено, добър избор са дългите еластични шалове от памучно или бамбуково трико. Те са с дължина от около 5 метра, меки и еластични са и не се разтягат по дължината на плата, а само по ширината. 

Ако мъничето е малко по-голямо и вече държи главичката си изправена, слинговете, подходящи за него са нееластичните или т. нар. “тъкани шалове”. Този вид продукти за носене на бебе могат да бъдат изработени от памук, лен, коприна, коноп или вълна и за разлика от еластичните шалове, не се разпъват. Обикновено са с дължина от 5 метра, но тя може да се променя както според височината на носещия, така и от начина на увиване.

 За малко по-големите бебета (над 3 месеца) са подходящи и късите слингове. Този вид шалове са с дължина от 3 метра, изработват се от нееластични материи и не позволяват двойно, а само единично увиване.

Как да увиете шала?

      Разгърнете слинга и открийте маркировката. Тя обикновено се намира в средата на шала и ви служи като ориентир.

      Омотайте шала около кръста си като пояс, прехвърлете краищата отзад направете кръст зад гърба си. След това прехвърлете двата края на шала през раменете си, прехвърлете ги отпред, а после ги промушете през “пояса”, който направихте в началото.

      Кръстосайте още веднъж, увийте краищата на шала отново около кръста си и завържете с двоен възел отпред.

Как да поставите бебето в слинга?

Щом сте готови, вземете бебето в ръце и го поставете върху гърдите си във вертикална позиция. Внимателно поставете едното му краче през едната презрамка и разстелете плата добре. След това повторете упражнението и с другото краче. 

Крачетата на мъничето трябва да са леко разкрачени и леко присвити (поза “жабче”), а плата на слинга трябва да минава под коленцата. Ако бебчето е новородено е добре да приберете крачетата и главичката под слинга.

 

На какво трябва да обърнете внимание при носене на бебе в слинг шал?

За да сте спокойни, че бебето ви е в пълна безопасност трябва да запомните следните неща:

      Слингът трябва да е стегнат добре, за да можете да усещате бебчето до гърдите си и да нямате чувството, че трябва да го придържате, за да не падне. Затова е добре от време на време да проверявате възлите и ако усетите, че някой се е разхлабил да завържете слинга по здраво.

      Трябва да можете във всеки един момент да виждате лицето на мъничето си.

      Тялото и главичката му трябва да имат добра опора, а брадичката му не трябва да се опира в гърдите, тъй като това може да причини задушаване. За да сте спокойни, че може да диша нормално, винаги проверявайте разстоянието между брадичката и гърдите му (между тях трябва да има разстояние от два пръста).

      Крачетата на бебчето трябва да са в позиция “жабче”. Това е естествената позиция на крачетата на бебетата, затова щом поставите мъничето в слинга се уверете, че коленцата му са нивото на дупето и са свити под ъгъл от 40 градуса. Тази позиция на крачетата на малчо е препоръчителна, тъй като е полезна за правилното развитие на тазобедрените му стави.

      Внимавайте с позицията на гръбчето. Малките бебчета имат характерна С - образна извивка на гръбчето, която не бива да се опитвате да изправяте. Затова, когато е в слинга се уверете, че коремчето му е плътно до тялото ви, а гръбчето му е извито във формата на буквата С. За да сте сигурни, че позицията му е правилна, сложете ръка на гръбчето на бебчо и леко притиснете. Ако след като си махнете ръката то не се притисне към вас или не се отдръпне, позицията му е правилна.

  

Какви са ползите от бебеносенето в слинг?

   Когато бебчето се роди, изведнъж се оказва в съвсем различен свят. Вече я няма топлината, тишината и защитата на майчината утроба, а това е много стресиращо. Носенето му в слинг шал му помага по-лесно да свикне с живота извън утробата и да се почувства защитено и на сигурно място. 

      Докато е в слинга, мъничето е в много близък контакт с родителя, който го носи. Така то усеща биенето на сърцето на мама или тате, долавя аромата на кожата им, а при всяко едно тяхно движение се люлее така, както в утробата, което му помага да заспива бързо и без проблем. 

    Този начин на бебеносене носи огромни ползи и за физическото развитие на мъничетата. Носенето в слинг шал помага за предотвратяването на синдрома на плоската глава и насърчава храносмилането (помага за намаляването на коликите и рефлукса). Освен това, позицията, в която се носят спомага за правилното развитие на мускулните групи на крачетата, за правилната поддръжка на гръбчето, главичката и т. н. 

    Бебетата, които се носят от родителите си плачат по-малко. А когато прекарват по-малко време в плач, прекарват повече време в учене и взаимодействие с околната среда. А фактът, че когато се носят в слинг имат възможност да виждат света от височината на родителя спомага за тяхното когнитивно и социално развитие.


Може ли носенето на бебето в слинг шал да е опасно?

Няма как да отречем, че винаги съществуват някакви рискове. Нефаталните наранявания обикновено са причинени от падане на бебето (при неправилно поставяне в слинга или при носене в шал от нискокачествен материал). Фаталните наранявания са изключително редки, но има случаи на дисплазия на тазобедрените стави и на позиционно задушаване (тялото на бебето блокира дишането му).

За да се намалят рисковете от подобни тежки наранявания са въведени строги стандарти за безопасност на слинг шаловете. Следвайте инструкциите за безопасност, проверявайте бебчето и всичко ще е наред.

 

 

Напиши коментар

Моля влезте или се регистрирайте за да коментирате