Икона за регистриране на профил в сайта Регистрация
или
Забравена парола
или

Ако имате дете, то със сигурност има поне няколко любими плюшени играчки. Мъничето си играе по цял ден с тях, нощем не заспива без тях, говори им, плаче и се смее, стискайки ги в малките си ръчички. Любовта му към “плюшковците” е наистина затрогваща, но от постоянното носене те бързо се замърсяват и идва момент, в който трябва да предприемете решителни действия и да ги почистите.

Дойде ли този момент, може да срещнете съпротива от страна на мъничето, тъй като се опитвате да го лишите от любимите му приятелчета, но това се налага. Затова бъдете твърди и действайте експедитивно.

 Как да почистим плюшените играчки правилно?

 

Тайни (и не толкова тайни) методи за правилно почистване на меките играчки

Класическо машинно пране

Повечето съвременни плюшени играчки могат да се перат в домашна пералня. За да разберете дали любимите играчки на детето ви могат да понесат машинното пране, погледнете етикета. Там производителя със сигурност е посочил както дали продуктът подлежи на машинно пране, така и на колко градуса може да се пере.

Щом разберете това, е време да преминете към прането:

      Предварително почистите играчките от праха. За целта просто пуснете прахосмукачката и отстранете натрупания прах (ако има такъв).

      Сложете всяка една играчка в отделна калъфка от възглавница или мрежеста торба и завържете добре. (Поставянето на меките играчки в калъфка ще ви гарантира, че след прането “козината” на плюшеното животно ще е мека и пухкава).

      Поставете играчките вътре в пералнята, добавете прах за детски или деликатни тъкани, програмирайте пералнята в режим за деликатно пране и температура от 30 градуса и “натиснете копчето”. Не използвайте центрофуга.

      След края на прането изсушете меките играчки по възможност на слънце. Ако имате преносим простор, поставете хавлия върху него и поставете “плюшковците” да се изсушат легнали. Ако нямате, закачете играчките за етикета.

      След като се изсушат напълно, вземете четка и внимателно разрешете “козината” на плюшените животинчета.

 

Как да почистим плюшените играчки правилно?

 

Ръчно пране

Ако не ви се рискува с пералнята или ако играчките са деликатни, стари и не могат да се перат машинно, тогава трябва да запретнете ръкави и да се справите с почистването ръчно.

      Напълнете леген (или мивката) с вода с температура 30 градуса.

      Добавете лъжица мек препарат за деликатни тъкани и лъжица оцет.

      Поставете играчката във водата и оставете да се накисне за около 5 минути.

      Не се опитвайте да търкате, а просто стигнете играчката леко няколко пъти.

      Изплакнете обилно със студена вода, докато от играчката спре да излиза мръсотия или прах.

      Поставете “плюшкото” в чиста хавлия за баня, увийте го добре и стигнете, без да усуквате. (Хавлията ще попие една голяма част от водата и по-лесно ще изсушите играчката).

      Изсипете водата от легена, поставете играчката вътре и я отнесете до простора. Там я прострете както ви показахме при машинното пране.

      Тъй като, за да изсъхне, на плюшената играчка изпрана ръчно ще ѝ трябват поне три дни, ако не ви се чака толкова дълго можете да си помогнете и със сешоар. Но ако решите да го ползвате е важно да сушите на най-ниската степен. Иначе рискувате да повредите “козината” на любимото плюшено животно.

 

Как да почистим плюшените играчки правилно? 

Сухо еко пране

Този метод за почистване е бърз, ефективен и екологичен. Освен това е много подходящ както за силно замърсени играчки, така и за такива, които имат електронни или музикални устройства. Подходящ е и за меки играчки, които не могат да се перат и се почистват по друг начин.

      Поставете всяка една мека плюшена играчка в отделна торба.

      Във всяка от торбите сложете лъжица сода бикарбонат (около 3 лъжици за средно голяма играчка), лъжица фина готварска сол и по желание няколко капки масло от чаено дърво/ лавандула или някакъв друг вид етерично масло. Маслото се слага, тъй като подпомага почистването и след това играчките миришат много приятно и свежо.

      Завържете торбите здраво и ги разтръскайте добре, за да могат содата и солта да попаднат навсякъде по играчката.

      Оставете меките играчки затворени в торбите за 2 - 3 часа. След това ги извадете, изтръскайте содата и солта на ръка. Използвайте и прахосмукачка, за да изчистите още по-прецизно и накрая разрешете плюшената играчка с подходяща четка.



Дезинфекция и почистване от акари

С този метод няма да отстраните мръстотията и петната от играчките, но можете да ги дезинфекцирате и да отстраните акарите. Дезинфекцията можете да направите по два начина - в микровълнова или във фризер.

В микровълнова се дезинфекцират единствено играчки, на които на етикета производителя ясно е посочил, че  това е възможно. Ако “плюшковците” на детето ви нямат подобен етикет, в никакъв случай не пробвайте.

За дезинфекция във фризера не е нужно да търсите информация. Просто поставете меката играчка в торба, завържете я и поставете за 24 часа в домашния фризер. На следващия ден я извадете, оставете я на слънце да се проветри добре и разрешете “козината” с четка.



Точково третиране

Този начин за почистване се прилага, когато играчките имат електронни части, заради които не могат да бъдат изпрани по стандартния начин или когато искате да отстраните повърхностни петна от играчката, без да я перете изцяло. При него почистването става само повърхностно и се извършва като играчката се изтърка добре с помощта на влажна кърпа и някакъв лек почистващ препарат.

След като почистите играчката добре, отново с влажна кърпа забърсвате, разресвате и оставяте на плюшеното животинче да изсъхне естествено на въздух.

Можете да използвате точково третиране и за играчки, които не могат да се перат, имат пълнеж от малки топчета, имат дребни елементи, които не могат да се отстранят (рокли, шапки и т. н.), залепени очи и други.

 

 Как да почистим плюшените играчки правилно?

 

Химическо чистене

Химическото чистене е ефективен начин да почистите безупречно плюшените играчки, но тъй като все пак се използват силно проникващи почистващи вещества ви съветваме да прибягвате до него само в краен случай.

Ако вземете решение все пак да почистите меките играчки по химически начин, просто трябва да ги съберете и да отидете до химическото чистене. Служителите са достатъчно квалифицирани и знаят как и с какви препарати да почистят меките играчки така, че те да са отново безупречно чисти и да са напълно безопасни за децата.

 

Кога играчките могат да бъдат почистени и кога трябва да бъдат изхвърлени?

По принцип, всички меки играчки могат да бъдат почиствани и дезинфекцирани. Ако ги перете редовно и отстранявате петната и акарите по тях, детето ви може да им се радва поне няколко години. Винаги обаче идва момент, в който колкото и любима да е една играчка, тя трябва да бъде изхвърлена.

Кога играчката се налага да бъде изхвърлена?

      Ако въпреки опитите си да почистите перфектно любимата играчка на детето тя мирише все по-лошо, това най-вероятно означава, че пълнежът ѝ не е добре изсъхнал и в него са се развили акари, мухъл или други вредни микроорганизми. 

      Ако играчката е изцапана с някакъв вид моторно масло или е паднала в друга опасна за здравето на детето течност.

      Ако забележите, че детето започва да развива някакъв вид алергия. В този случай трябва незабавно да посетите лекар, защото е възможно алергията да се дължи на материята, от която е изработена играчката или от акарите, които “живеят” в нея.

 

 Как да почистим плюшените играчки правилно?

Как да изхвърлите играчката, без детето да страда с дни за нея?

Ако детето не е много малко, можете да се опитате да му обясните защо трябва да му вземете играчката. След това заедно отидете в магазина (или влезете онлайн) и го оставете да си избере нова плюшена играчка.

Ако този вариант “не сработи”, тогава просто разгледайте магазините и открийте същата мека играчка и направете смяната, докато детето спи. Ако използвате този вариант обаче сме длъжни да ви предупредим, че има голяма вероятност детето веднага да усети разликата, защото текстурата и аромата на играчката няма да са същите. А това означава, че вместо да си спестите плача и проблемите от смяната на “плюшкото” ефектът може да е об

Напиши коментар

Моля влезте или се регистрирайте за да коментирате