Икона за регистриране на профил в сайта Регистрация
или
Забравена парола
или

С настъпването на лятото и дългите горещи летни дни инсталирането на басейн в задния ви двор изглежда все по-примамлива опция.

Затова сте решили да разгледате предложенията и да закупите надуваем или сглобяем плувен басейн, в който цялото ви семейство да се разхлажда и забавлява през лятото.

За щастие, днес на пазара се предлага изключително голямо разнообразие от видове басейни и едва ли ще изпитате големи затруднения да откриете модела, който да отговаря на изискванията ви.

Това е и причината, поради която няма да говорим за това как да изберете басейн, а за нещо не по-малко важно, а именно за неговата правилна поддръжка.

Как да поддържаме басейна в двора?

Източник на изображение: bghlapeta.com

Какво е важно да знаете относно поддръжката на басейна?

За да сте напълно спокойни, че ще плувате в чиста и безопасна за вас и децата ви вода, редовната и най-вече правилна поддръжка и дезинфекция на вашия басейн е нещо, което в никакъв случай не бива да пренебрегвате.

За да ви помогнем, подбрахме някой общи съвети за поддръжка на басейни, които надяваме се ще ви бъдат от полза.

Отстранявайте ежедневно листата и отломките от повърхността на водата

Тъй като е монтиран на открито, във водата на басейна неминуемо ще попадат листа, клонки, отломки и насекоми.

Затова е важно ежедневно да отстранявате тези замърсители, особено ако държите да плувате в чиста вода.

За да почистите повърхността на водата от листата, отломките и насекомите можете да използвате както скимер за басейн, така и мрежа за събиране или т. нар. “ръчен скимер”.

Почиствайте стените на басейна поне веднъж седмично

С течение на времето по стените и пода на басейна се образуват мазни, лигави филми, а това не е много приятно.

За да не се образуват подобни полипи и да не позеленяват стените и пода на басейна е добре поне веднъж седмично да ги почиствате с роботизирана прахосмукачка или ръчно с помощта на четка.

Поддържайте подходящ химичен състав на водата

Проверявайте редовно нивата на рН и хлор във вашия басейн, за да сте сигурни, че са в препоръчителните граници.

pH трябва да бъде между 7,2 и 7,8, а нивото на хлор трябва да бъде между 1 и 3 части на милион (ppm).

Проверката на рН на водата е добре да извършвате 2 - 3 пъти седмично, а за тестването можете да използвате цифров тестер за вода или колориметричен тестов комплект.

Наблюдавайте и регулирайте нивото на водата

Нивото на водата в басейна варира в зависимост от климатичните условия и най-вече от интензитета на използване на басейна.

Казано иначе, колкото по-топло е през лятото и колкото по-често използвате басейна, толкова по-бързо нивото на водата ще намалява.

А това може да се отрази негативно на работата на скимера и на помпата на басейна.

Ето защо е силно препоръчително да проверявате нивото на водата във вашия басейн ежедневно и ако е необходимо да го регулирате.

За да сте сигурни, че нивото е в оптимални граници, стремете се то винаги да достига до средата на скимера.

Това е важно, тъй като ако водата е с ниско ниво, в скимера ще навлиза повече въздух, което може да се отрази негативно на работата му.

А ако е твърде високо, той няма да може да отстрани правилно замърсителите, което ще допринесе за допълнителното замърсяване на водата в басейна.

Как да поддържаме басейна в двора?

Източник на изображение: bghlapeta.com

Проверявайте и поддържайте оборудването

Проверявайте редовно филтъра, помпата и нагревателя за поддържането на подходящата температура на водата.

Уверете се, че всички те работят правилно и сменете всички части, които са износени или счупени.

Обмислете използването на покривало за басейн

Покривалото за басейн може да ви помогне да поддържате басейна си чист и да намали изпаряването на водата.

Освен това, ако басейна е покрит, това ще попречи на домашните ви любимци или на диви животни да влязат в него и да се удавят, опитвайки се да пият вода.

Митове свързани с поддръжката на басейна

Предполагаме сте чували много истории, свързани с поддръжката на басейна и някой от тях наистина са верни, но има и доста истории, които не отговарят съвсем на истината.

Ето тук подбрахме някой от най-често срещаните митове, които е време да бъдат развенчани.

Хлорът е единственото нещо необходимо, за да се поддържа басейна напълно чист

Безспорно, дезинфекцията с хлор е важна част от поддръжката на басейна, той не е единственото нещо, от което се нуждаете.

Едновременно с това трябва редовно да следите нивата на pH, алкалността и твърдостта на калция във водата, както и редовно да почиствате басейна и неговите филтри.

Щом усещате силна миризма на хол, това означава, че басейнът е чист

Това не е съвсем така. Когато хлорът изпълнява своята дезинфекцираща функция, той не мирише. Всъщност, ако усетите силна миризма на хлор, това може да означава, че във водата има твърде много замърсители.

Трябва да почистите басейна си само ако изглежда мръсен

Този мит е силно подвеждащ и не са малко хората, вярват, че това е наистина така.

Истината обаче е, че дори ако водата в басейна изглежда идеално чиста, в нея може да има невидими за окото бактерии и други замърсители.

Затова е много важно да почиствате басейна и неговите филтри редовно, без значение колко чиста ви се струва водата в него.

От хлора боядисаната в русо коса става зелена

Всъщност, не хлорът във водата е виновникът, а медта, която се съдържа в някой алгициди.

Казано иначе, ако в басейна имате окислени метали (стълби или други елементи) е възможно косата ви да промени цвета си леко.

Но това лесно се поправя като измиете косата си с шампоан, след като използвате басейна или като използвате плувна шапка, докато сте в басейна.

Можете да използвате домакински почистващи препарати, за да почистите басейна

Абсолютно невярно. Истината е, че стандартните домакински почистващи препарати съдържат химикали, които не са безопасни за използване в басейн.

Затова е добре да използвате само продукти, специално предназначени за поддръжка на басейни.

Не можете да плувате веднага след добавяне на химикали към басейна

Всъщност, ако следвате стриктно инструкциите на производителя няма никакъв проблем да плувате след добавяне на химикали във водата на басейна.

Просто не бива да забравяте да следвате препоръките и да изчакате препоръчаното време от производителя време, преди да влезете в басейна.

Хлорът зачервява очите, ако ги отворите под вода

И това е мит, който трябва да бъде опроверган. Защото не хлорът, а водата с небалансираноpH е виновникът, който може да зачерви очите ви, ако ги отворите под вода.

Ако проверявате и поддържате pH на водата между 7,2 и 7,8, няма да се притеснявате от парене или зачервяване на очите след плуване.

Как да изберете подходящ басейн за двора?

В началото споделихме, че няма да говорим за избора на басейн, но се чувстваме длъжни да ви запознаем поне основните критерии, на които да обърнете внимание при покупката на басейн за градината или двора.

Определете бюджет

Басейните могат да варират значително по цена, така че е важно да определите бюджета си, преди да започнете да пазарувате. 

Нашият съвет е, ако не разполагате с много голям бюджет да разгледате басейните с надуваем борд.

Ако пък сте предвидили малко повече средства, тогава можете да се насочите към изключително популярните през последните години сглобяеми басейни. 

Как да поддържаме басейна в двора?

Източник на изображение: bghlapeta.com

Измерете свободното пространство

Преди да финализирате покупката трябва да се уверите, че в двора ви ще има достатъчно място за басейна, който желаете, и че местоположението на басейна е безопасно и подходящо.

Вземете под внимание предназначението

Помислете добре за какво планирате да използвате басейна и кой ще плува най-много в него.

Така например, ако ще го използвате основно възрастни, един по-дълбок басейн или джакузи биха ви свършили отлична работа.

Но ако планирате забавления за цялото семейство, тогава трябва да съобразите размера, дълбочината и другите характеристики с възрастта на децата.

Проучете и сравнете опции

Отделете време, за да проучите и сравните различни опции за плувни басейни, включително функции, с които разполагат, гаранцията и не на последно място марката и разходите за инсталиране.

Потърсете отзиви от други собственици на басейни, за да добиете представа за плюсовете и минусите на всяка опция.

Съвети за безопасност при експлоатация на басейна от деца

Не оставяйте децата без надзор

Децата трябва да бъдат наблюдавани през цялото време, когато са вътре в басейна или в близост до него. Винаги бъдете наблизо, докато малките се забавляват и бъдете готови да реагирате светкавично, ако се наложи.

Дълбочина на водата

Ако децата са малки или не умеят да плуват, преди да им позволите да се забавляват в басейна трябва да се уверите, че дълбочината на водата е подходяща за възрастта им.

Нашият съвет е, дори да сте сигурни, че дълбочината е подходяща или че децата са достатъчно големи и умеят добре да плуват да не ги оставяте сами да влизат във водата.

Как да поддържаме басейна в двора?

Източник на изображение: bghlapeta.com

Въведете правила за игра в басейна

Установете правила, които децата да следват, докато са във водата или ако си играят в близост до басейна.

Така например, добре е малките да не тичат и да не се блъскат в близост до басейна, да не се гмуркат в плитки води, да не скачат от стълбата във водата, да не плуват без надзор от възрастен и други.

Често задавани въпроси

Колко време трябва да работи помпата на басейна?

Препоръчително е помпата да е включена между 12 и 18 часа всеки ден. Това ѝ позволява да успее да филтрира цялата вода в басейна и да я поддържа чиста.

Имам ли нужда от професионалист, който да се занимава с поддръжката на басейна?

Зависи. Ако басейнът е класически бетонен, тогава по-добрият вариант е да наемете професионалист. Но ако се спрете на сглобяем или надуваем басейн, можете да се справите с поддръжката напълно сами.

Мога ли да закупя басейн от вашия магазин?

От онлайн магазин БГХлапета можем да ви предложим много голямо разнообразие както от детски и басейни с надуваем борд, така и големи сглобяеми басейни за цялото семейство.

Напиши коментар

Моля влезте или се регистрирайте за да коментирате