Икона за регистриране на профил в сайта Регистрация
или
Забравена парола
или

Децата са малки изследователи, които опознават себе си и света чрез игрите. Te им дават възможност да практикуват и развиват различни умения със собствено темпо, забавлявайки се и следвайки собствените си интереси. А най-верните им помощници в ученето и забавленията са техните любими детски играчки.


 Как да развием уменията на децата от малки

Играчки, които развиват уменията на децата

От раждането до 3 месечна възраст

 

От 0 до 3 месечна възраст играта на децата с играчки е доста ограничена, тъй като в толкова ранна възраст обикновено единствените действия, които могат да извършват са рефлекторни. През първия месец бебетата просто спонтанно ритат с крачета и размахват ръчички и не могат фокусират поглед на повече от 8 см от лицето си.

Едва през втория и в края на третия месец започват да извършват не само спонтанни, рефлекторни действия, но и да изследват света чрез очите и слуха си. Тогава правят и първите си опити да докоснат с ръка или краче играчката, обръщат глава в посока на звука и следят с очи мама или играчката, която свири, свети или се движи.

Започват да се учат и се наслаждават на играта с играчки, които при извършване на прости действия дават ясен и пряк ефект. (Това обикновено са играчки, които при ритане или хващане с ръка издават звуци, движат се или светят). С други думи, това е период, в който бебчетата най-вече укрепват мускулатурата си и започват да развиват умения като фокусиране и наблюдение.

 

Подходящите играчки за тази възрастова група са:

      Шарените, меки играчки, лесни за хващане и миене играчки (меки топки, гумени играчки и други).

      Играчки, които при хващане издават дрънкащи звуци (дрънкалки, залъгалки и други).

      Играчки, които се въртят над кошарата, люлката или количката.

      Музикалните играчки

      Играчките със светлинни ефекти и други.


От три до 8 месеца

През този период децата се опитват да координират движенията си и да развиват фината  моторика. Зрението им е по-силно и не само могат да видят по-далечни обекти, но и да ги разпознаят.

Започват да се обръщат, да се изправят и когато си играят с играчките не само ги докосват, за да издават звуци, но се опитват да ги хванат здраво в ръце и да ги прехвърлят от ръка в ръка. Ярките, цветни играчки все още са привлекателни за тях, но вече не им е достатъчно просто да ги гледат и да ги докосват.

До шестия месец малчуганите вече са усвоили способността да хващат и манипулират висящи играчки и предмети и започват да участват в по-активни игри като бутане, дърпане, преместване и т. н., и т. н. До осмия месец малките съкровища вече седят уверено, пълзят и дори се опитват да се изправят, опирайки се на мама или на някой предмет. Това е и времето, в което разпознават определени думи, опитват се да ги повторят и да разбират какво е постоянство на обекта. (Ако играчката е скрита, те знаят, че дори и да не я виждат тя не изчезва, а продължава да съществува). 

Подходящите играчки за развитие на фината моторика на децата от тази възрастова група са:

      Музикалните играчки, които децата сами могат да пускат и спират.

      Меките, шарени играчки, които издават приятни звуци.

      Занимателни центрове за развиване на моториката и координацията.

      Активната гимнастика и други.

 

<

От осем месеца до годинка

Децата на тази възраст вече са доста активни. По-голямата част от тях вече пълзят, изправят се, а някой дори се опитват да ходят. Могат да произнасят повтарят и произнасят думички, а след като навършат годинка дори съставят прости изречения.

Това е времето, в което се развиват речевите им умения и грубата им моторика. През този период започват да се развиват и основни умения по запаметяване и се полагат основите на креативното и художествено мислене. Децата в тази възрастова група проявяват силен интерес към играчки, които изискват повтарящи се действия и правят първите си опити да рисуват.

Подходящи играчки за малчуганите на възраст от 8 до 12 месеца са:

      Меките купчета с животни

      Дървените нанизанки

      Меките книжки

      Сензорните играчки

      Меки плюшени играчки

      Интерактивните и забавни играчки и други 

Как да развием уменията на децата от малки 

От 12 месеца до 2 години

След като навършат годинка малките вече ходят самостоятелно и стават все по-независими. Обикалят из цялата къща, съставят прости изречения и се справят много добре с хващането на малки предмети.

На тази възраст всичко им е интересно и нямат търпение да опознаят, опитат и вкусят света. Това е времето, в което се развива дългосрочната памет, самостоятелното мислене, координацията и въображението.

На около двугодишна възраст малките обичат ролевите игри, в които могат да имитират действията на възрастните или които им дават възможност да пресъздадат фантазията си и да се превъплътят в свой любим герой.

Въпреки, че по-често по време на игрите имитират действията на родителите, малките започват да обмислят действията си, преди да предприемат нещо. Имитирането и ролевите игри развиват аналитичното им мислене, социалните им умения и концентрацията.

А играчките, които им помагат да развият тези си умения са следните:

      Конструктори

      Кукли и къщи за кукли

      Колички, влакчета, камиони

      Масички с активност

      Занимателни кубове

      Плюшени играчки с формата на животни

      Играчки за координация и точност и други


От 2 до 4 години

На тази възраст малчуганите вече са изключително уверени. Продължават да играят на ролеви игри, но тези игри вече са с по-голяма продължителност и изискват използването на играчки, които се приближават максимално много до истинските предмети, които се използват в дома. Чрез ролевите игри децата се научават на грижа, съпричастност и започват да разбират какво значи да си отговорен и да се грижиш за някой друг, освен за себе си.

Между 2 и 4 години децата започват да се интересуват и от книжки, работа с пластилин, рисуват и обичат игрите, в които могат сами да сглобят или построят нещо. Тези игри развиват аналитичното им мислене, координацията, фината моторика и социалните им умения.

През този период се развиват и речевите им умения и способността им да запомнят кратки текстове, песнички или реклами. Това е страхотна възраст за запознаване децата с играчки, които развиват познавателните им умения и физическата активност.

Подходящите играчки за тази възрастова група са:

      Конструктори ЛЕГО

      Играчки за игри на открито

      Играчки с дистанционно управление

      Кукли и комплекти за ролеви игри (козметични центрове, кухни и други)

      Комплекти за различни професии

      Колела

      Пластилин

      Играчки на любими анимационни и филмови герои

      Къщички за игри

      Рисувателни книжки

      Занимателни и образователни играчки и други

 

Как да развием уменията на децата от малки 

От 4 до 6 години

Децата от 4 до шестгодишна възраст са изключително активни в игрите на открито. Активностите с приятелчета на открито развиват координацията им, мускулатурата, аналитичното мислене и социалните им умения. На тази възраст малките все по-често се впускат в игри като тичане, каране, криеница,  в които се изисква съсредоточаване, концентрация и бързо вземане на решения.

Обикновено това е времето, в което децата създават първите си приятелства и се научават да се подкрепят и да се грижат един за друг. Между 4 и 6 години любимите им играчки са колелата, топките, колите и джиповете с батерии, както и всички играчки, с които могат да се забавляват с приятели на открито.

На тази възраст малките вече имат и добре развити координация и баланс, мислят логично и се справят добре с подреждането на пъзели, оцветяването на книжки, рисуването и познаването на цифрите. Голяма част от мъничетата познават буквите още от 4 годишна възраст и четат самостоятелно на шест. Справят се отлично с боравенето с телефон и лаптоп и играят на различни интернет игри.

Подходящи за тази възрастова група играчки са всички играчки, които укрепват мускулатурата и развиват умения като креативност, логично мислене, комуникация и работа в екип.


От 6 до 8 години

В тази възраст децата продължават с игрите на открито, но вече се стремят да овладеят по-специализирани физически умения. Те вече са много по-силни, по-издръжливи и са готови на по-големи предизвикателства. Обикновено игрите им включват извършване на дейности с установени или спонтанно създадени правила като гоненица, състезания с колела или ролери, игри с топка, федербал или други.

Малчуганите в тази възрастова група развиват физическите си умения и започват да изпитват потребност да развиват и по-специфични умения в дейности, които изискват сръчност. (Като моделиране, подреждане на големи пъзели, конструиране на големи обекти, рисуване на картини с много детайли и други). На този етап започват да мислят и логично и да вземат нестандартни решения за постигане на целите си.

Подходящи играчки за деца на възраст от 6 до 8 години са:

      Всички играчки за игри на открито

      Играчки за сръчност (конструктори, пъзели, комплекти за тъкане, шиене и други)

      Рисувателни блокчета

      Играчки на супер герои

      Книжки и други

 

 Как да развием уменията на децата от малки

От 8 до 12 години

Малчуганите, които попадат в тази възрастова група вече имат добре развити умения и спокойно можем да кажем, че са се превърнали в млади господа и госпожици. Те все по-рядко обръщат внимание на играчките, с които доскоро са си играли, защото интересите им са се променили.

На тази възраст повечето деца продължават със заниманията си на открито, но все по-рядко играят на детската площадка, тъй като предпочитат да се разхождат с приятелчета с колелата или да играят на топка заедно. Когато си останат в къщи, старите играчки вече са им елементарни и прекалено скучни, затова предпочитат да играят на видео игри или да се забавляват с приятели през телефона или лаптопа. Ако все пак има се иска да си поиграят с играчки, обикновено избират такива, които изискват двигателни, мисловни и креативни умения като създаване на продукт със собствените си ръце или конструиране на сложен модел самолет, кола или влак

Напиши коментар

Моля влезте или се регистрирайте за да коментирате