Икона за регистриране на профил в сайта Регистрация
или
Забравена парола
или


Източник снимка:unsplash.com


Една от задачите на всеки родител е да възпита, образова и подготви детето си за живота, който го очаква.


Това е не само трудна, но и изпълнена с много страхове и съмнения задача. Страхът да не сгрешим, да не уловим точния момент или да не предадем и развием правилните житейски уроци е наистина голям. 


Но ако искаме децата ни да се превърнат с мислещи, социални, уверени и независими млади хора, наша работа като родители е да направим всичко възможно, за да им помогнем. 

Как да развиете уменията на децата си от малки?

Научете ги да взимат решения

Да взимат решения е нещо, което децата трябва да усвоят в ранна възраст, така че когато пораснат, да не се страхуват да прави избори или да разчитат на някой друг да взема решения вместо тях.


За да развиете това умение позволявайте на децата сами да взимат решения какво да облекат, какво да закусват или къде и с какво да играят.


Дайте им свободата и ги оставете да направят своя избор дори и ако той е да решат да облекат тениска с къс ръкав и шорти през зимата, да носят зимна шапка през лятото или да вечерят мюсли.


Да, те понякога ще взимат грешните решения и на вас това няма да ви харесва, но е важно да дадете на малките избор, вместо просто да им кажете какво трябва да направят. 


Научат ли се да вземат самостоятелни решения от малки, на по-късен етап от живота си ще са много по-уверени както при избора на приятели, така и при избора на колеж, работа или партньор в живота.



Източник снимка:unsplash.com

Помогнете им да бъдат независими

Независимостта е умение, което се “преподава” и развива от родителите. И да, ние знаем колко е трудно да оставите детето си, особено когато то е малко само да върши някакви домакински задължения. Но ако искате да се справя без ваша помощ, когато порасне достатъчно и се изнесе от дома, трябва да го научите как да бъде независимо и самостоятелно.


Затова е добре от ранна възраст да възлагате на детето си задачи, които да изпълнява само.


Ако то е съвсем малко можете да го научите да прибира играчките си, след като приключи с играта, да подрежда обувките или да ви помага в подреждането на масата за вечеря.


Ако е по-голямо можете да го научите да си подрежда стаята, да сменя спалното бельо, да пуска пералня, да ви помага при приготвянето на храната, да сгъва прането или да изхвърля боклука.

Развийте уменията им да общуват

Децата се нуждаят от интензивни лични взаимодействия с възрастен всеки ден, за да развият и изградят здравословни социално - емоционални умения, в това число и способност да разбират и да общуват с околните.


За да им помогнете за изграждането на тези умения трябва да отделяте време всеки ден, за да изслушвате и отговаряте на въпросите, които вълнуват децата ви. 


Разговаряйки с вас или друг възрастен, малките не само обогатяват речниковия си запас и могат по-уверено да изразяват мислите и чувствата си, но развиват умения за комуникация с околните и способност за общуване и осъществяване на социални контакти.

Развийте критичното им мислене

Живеем в свят, в който всеки ден като възрастни ни се налага бързо да анализираме информацията и да взимаме безброй решения. Затова е важно да отделите време за развитие на критичното мислене на децата си, докато те са още малки.


Най-лесно и естествено тези умения малките развиват като играят на различни игри с отворен край. Това могат да са ролеви игри, които включват изпълняване на определени роли или игри с изграждане на различни конструкции (като Лего). А могат да са настолни игри с приятели или семейството, игри на открито като криеница, ритане на топка и т. н., и т. н.


По-важното е, че когато децата играят на подобни игри те формулират различни хипотези, поемат рискове, взимат решения и изпробват идеите си и развиват критичното си мислене.



Източник снимка:unsplash.com

Научете ги да поемат предизвикателства

Това житейско умение плашещо за голяма част от родителите. Казваме това, тъй като едва ли има родител, на който не му се свива сърцето, когато децата поискат да се качат на колело, ролери или ако се опитат да се катерят по катерушката сами. 


Но поемането на разумни предизвикателства от ранна възраст е полезно за децата, когато пораснат и дойде време сами да се справят в живота.


Затова е добре да им позволявате и да ги насърчавате да поемат някой разумни рискове като да се научат да карат колело, да стигнат сами до съседното магазинче, за да си купят бонбонки и т. н., и т. н.


А можете и сами да отправяте предизвикателства към децата си като да ги предизвикате да се научат да си връзват правилно връзките на обувките, да събират и поставят мръсните си дрехи в коша за пране и други.

Развийте уменията им за управление на времето

Управлението на времето е от ключово значение и развиването на това умение за децата е много важно.


Ако искате вашето дете да може успешно да се справя със задачите си в училище, с домашните си задължения и да му остава време за приятели и забавления, работете с него още докато е малко.


Създайте му навици да планира и управлява времето си само, да преценя кои задачи са приоритетни и кои не, да изпълнява задачи по определен график, а вие се намесвайте само в краен случай.

Развийте работната памет на децата

Работната памет не е просто начин за запомняне на информация. Тя дава възможност тази информация да се използва от децата и те да изпълняват многоетапни задачи или да следват определени правила и указания.


Насърчаването на работната памет помага на малките да усъвършенстват критичното си мислене, да поемат предизвикателства и да са отговорни за действията, които са предприели.


За да насърчите и помогнете на детето си да развие работната си памет е добре да играете или вършите общи неща заедно. 


Можете например да му четете приказки и след това да го помолите да ви разкаже най-важните моменти или да му задавате въпроси за героите, които най-много са го впечатлили с действията си.


А можете да играете заедно на любимата му настолна игра, като го помолите да ви разясни правилата ѝ и да следи дали се справяте добре.


Или пък вършете някаква домакинска работа заедно като да изпечете бисквитките, които толкова обича, да го помолите да ви подава продукти или съдове в определен ред, да отделя дрехите по цветове и т. н., и т. н.


Работната памет играе важна роля не само живота на децата, когато са малки, но има огромно влияние върху техния успех като възрастни. Според едно неотдавнашно проучване 95% от мениджърите човешки ресурси споделят, че предпочитат да наемат хора на работа с развити умения за самоконтрол, адаптивност и добра работна памет.



Източник снимка:unsplash.com


Насърчавайте творческото мислене и въображението им

В днешния свят способността за творчески подход при вземането на решения е изключително ценно умение. Затова е важно да окуражавате децата да развиват оригинално мислене, да бъдат креативни и да не се притесняват да използват нестандартен подход, за да се справят в определена ситуация.


Дайте им свободата да мислят самостоятелно, да творят, да правят грешки и да развиват въображението си. Четете им по-често приказки, насърчавайте ги да играят ролеви игри и да мислят нестандартно, оригинално. 


Видео: 10 Basic Life Skills to Teach Your Kids

Напиши коментар

Моля влезте или се регистрирайте за да коментирате