Икона за регистриране на профил в сайта Регистрация
или
Забравена парола
или


Ако някой ви каже, че изборът на детска количка е лесна работа, то той или все още няма дете или детето му отдавна е пораснало. Защото днес, един от най-трудните избори за родителите е точно изборът на детска количка.

Моделите, които се предлагат на пазара са изключително много, цените варират от няколкостотин лева до няколко хиляди, а мненията на близки и познати относно качествата на различните модели често са коренно противоположни. Всичко това обърква родителите, които наистина искат да направят най-правилния избор.

Ако и вие сте на кръстопът и или сте изпаднали в тих ужас каква детска количка да закупите, останете са нас. Надяваме се, че нашият кратък пътеводител за родители ще внесе малко яснота по въпроса с избора на детска количка.


Видове детски колички


Основните видове колички са:

  • комбинирани (модулни)
  • летни (тип чадър)
  • джогинг (с три колела)
  • двойни колички

Комбинирана количка

Тези колички са здрави, стабилни и осигуряват комфорт на детето. Обикновено този вид модели разполагат с доста допълнителни функции и могат да се трансформират в 2 в 1 (зимен и летен кош) или 3 в 1 (летен, зимен кош и столче за кола).

Единичните комбинирани колички са доста популярни, тъй като лесно се адаптират към нуждите на растящото дете. През първите месеци бебето може да си лежи удобно в бебешко кошче, след което можете да махнете кошчето и да поставите седалка.

Почти всички модели имат обратими седалки, което позволява да обръщате детето с лице към вас или обратно.


Предимства:

  • Широк, удобен и комфортен кош, в който бебето може да бъде поставяно в различни позиции;
  • Възможност да вадите коша и така да пренесете детето докато спи;
  • Дизайн, който позволява детето да използва количката не само през първите няколко месеца;
  • Здрави гуми с добро окачване;
  • Поставка за багаж, за чаши и други;

Недостатъци:

Този вид колички са доста тежки и обемни. Ако използвате градски транспорт или се налага да ползвате асансьор, количката може и да не ви е много удобна или поне да не можете да се справите сами. Ако по тротоара има неравности, те също биха ви затруднили.


Каква детска количка да изберем?



Летни колички тип чадър

Този вид детски колички са доста по-леки и се сгъват точно като чадър - бързо и лесно. Перфектни са за разходки из града на деца, които вече могат да седят стабилно. Някой модели могат да се трансформират и в седалка за кола, а най-новите модели разполагат с допълнителни функции като накланящи се седалки и други.

Предимства:

Теглото им е максимум до 12 кг. и се пренасят изключително лесно. Някой модели дори имат раменни каишки, което позволява да си я носите на рамото. Идеални е за пътувания в градския транспорт, за разходки из парка или из града.

Недостатъци:

Ако търсите количка за новородено, лятната количка няма да ви свърши работа, тъй като този тип колички са предназначени за деца над 6 месеца. Окачването им не е много добро, а малките гуми предлагат ограничена маневреност. Нямат и много добра подплата.

Джогинг количка

Този вид колички са проектирани с три колела, имат ръчна спирачка и по-големи гуми. По-новите модели имат заключващо се предно колело, което позволява маневреност на различни повърхности.

Предимства:

Превъзходното окачване ви позволява да се разхождате или тичате, без това да се отрази на комфорта на детето. Към предимствата на джогинг количката можем да добавим още, че седалката се накланя в различни позиции и може да се използва и за седалка за кола. Освен това тези модели имат телескопични дръжки, удобни кошници за съхранение на багаж, ръчна спирачка, 5 - точков колан и каишка за китка.

Недостатъци:

Джогинг количката може да бъде малко по-трудна за сглобяване. Доста обемни и тежки са и може и да не могат да се поберат в колата ви. Гумите, с които са оборудвани се нуждаят от редовно проверяване на налягането.

Понякога количките, които се предлагат като „джогинг” не са оптимизирани за бегачи, а са хибридни детски колички с три колела. Ако искате точно джогинг количка, с която да можете да тренирате, попитайте в магазина, за да сте сигурни каква детска количка купувате.


Каква детска количка да изберем?


Двойни колички

Side - by - Side

Този модел колички са предназначени за превозване на близнаци. Характеристиките им се почти идентични с тези на комбинираните колички, с единствената разлика, че вместо една, имат две седалки долепени една до друга. Side - by – Side са лесни за маневриране, имат накланящи се седалки и възможност за различни позиции на седалките на всяко от децата.

Предимства:

Когато разхождате близнаците по улицата, маневрирането е по-лесно от това на тандем количките.

Недостатъци:

Ако децата имат разлика в килограмите, количката може да започне да се накланя на едната страна. Когато е сгъната, изисква много повече място, отколкото единичната количка. Въпреки, че всички производители гарантират, че количките минават през вратата, вие все пак измерете входната врата, вратата на асансьора и количката, за да не се окажете изненадани.


Двойни/тандем колички


Тези колички имат две седалки, които са разположени една зад друга. Ширината им е същата като на единичните колички и лесно преминават през вратите. При някой от тандем моделите има възможност седалките да са обърнати една срещу друга. Има и модели, които позволяват двете деца да стоят на различна височина.

Предимства:

Тандемите заемат съвсем малко повече място от единичните модели. Седалките им могат да се адаптират за седалки за кола.

Недостатъци:

Управлението на тандемите е малко по-трудно, особено когато трябва да се преодоляват бордюри. Някой модели имат ограничена опора за краката и малко място за гърба на детето. Тъй като са дълги и тежки, ако сте с крехка фигура ще ви е трудно да ги управлявате.

За да сте сигурни каква детска количка да купите трябва да си отговорите и на следните въпроси:


Къде ще използвате количката?

Моделите от среден клас са доста тежки и обемисти. Ако живеете на място с широки улици, това не е проблем, но ако уличките в града ви са тесни и неравни, маневрирането с обемна и тежка количка ще е проблем. В такъв случай можете да помислите за количка тип чадър.


Новородено бебе ли ще возите или бебето ви е по-голямо?

Ако търсите детска количка за малко бебе, внимателно прочетете предназначението на модела, който сте си харесали и се уверете, че количката има всички задължителни за новородените функции и можете още в първия ден да сложите бебето в количката и да излезете на разходка, без да се притеснявате за нищо.


Колко време смятате да използвате количката?

Ако не искате да сменяте количките през няколко месеца потърсете модел, който има различни функции, които позволяват да го трансформирате в зависимост възрастта и нужните на детето.

След като сте си отговорили на тези въпроси и сте наясно каква детска количка искате, преди покупка задължително обърнете внимание на следните неща:


Колко е тежка детската количка

Дори и в момента да не ви се струва важно, повярвайте, тръгнете ли на разходка с бебчо ще разберете колко е важно рамката на количката да е олекотена. Имайте предвид, че ще водите в нея освен бебето и играчки, шишета, памперси, ваш багаж и т. н. Затова задължително обърнете внимание на тежестта на количката и изберете такава с олекотена рамка.


Дали е маневрена

Не се стеснявайте изобщо, а „разходете” количката в магазина. Пробвайте дали завива лесно, дали ако трябва да я повдигнете, за да минете през бордюр или да я качите на автобус ще можете да го направите лесно.


Как се сгъва и разгъва

Имайте предвид, че често ще ви се случва да носите детето в едната си ръка, а с другата да сгъвате или разгъвате количката. Затова тествайте дали можете да го направите лесно и без много движения.


Кошът събира ли доста неща

Само на разходка рядко ще излизате. Най-често ще комбинирате разходката с покупки, затова обърнете внимание дали кошът на количката е достатъчно голям, за да побере поне една чанта с покупки.


Безопасност на количката

Почти всички съвременни модели детски колички отговарят на критериите за безопасност на детето, но все пак… проверете дали количката, която сте избрали има 5 - точков обезопасителен колан и ако има, дали се закопчава добре.


Проверете спирачките

Тествайте дали „държат”,колко „държат” и лесно ли се използват. Проверете и дали не пречат по време на разходка. тъй като има някой модели, на които спирачките се включват без причина и затрудняват движението на количката.


Качество

Проверете пантите и ръбчетата на количката, за да сте сигурни, че нечие бебешко пръстче няма да се нарани.


Допълнителни екстри

Тук вече сами избирате какви да са допълнителните екстри, които искате да има детската количка.


Цвят и материя

Цветът също вие го избирате според вкуса си, но не пропускайте да обърнете внимание на материята, от която е изработена количката. Уверете се, че е качествена, здрава и издръжлива.


Каква детска количка да изберем?

Цена

На каква детска количка ще се спрат родителите зависи какъв бюджет са си определили за покупката ѝ. Но нашият съвет е да не пестите пари от покупката на количка. Вярно е, че можете да откриете детски колички на доста приемливи цени, но ако искате детето ви да използва количката поне няколко години, по-доброто решение е да инвестирате веднъж в качествена детска количка на малко по-висока цена, но от производител, който не прави компромис с качеството, отколкото да закупите сравнително евтина количка, която ще смените след няколко месеца употреба.






Напиши коментар

Моля влезте или се регистрирайте за да коментирате