Икона за регистриране на профил в сайта Регистрация
или
Забравена парола
или

За безопасността на малкото човече по време на пътуване правилно извършения монтаж на столчето е от много голямо значение. Ако то (столчето), не бъде инсталирано правилно, опасността за детето е точно толкова голяма, колкото ако бъде поставено в превозното средство без никакво предпазно средство.

 

 

Стандарти, регулиращи начините за монтаж на обезопасителните средства за деца (столчета)

 

Според европейското законодателство в сила са два стандарта, които се прилагат за работа (монтаж) на столчетата за кола:

Стандарт ЕСЕ R 44

Отнася се до разпоредбите относно одобряването на ограничителните (предпазни) устройства за деца, пътуващи в превозни средства. С други думи, ECE R 44 дава указания за типовете обезопасителни системи, обезопасителните колани и Изофикс технологията, посочвайки техните характеристики и критерии за одобрение.

Стандарт ECE R 129

Познат още като “i - size” е стандарт за хомологация (сертифициране, акредитиране и т. н.) по отношение на технологиите за обезопасяване на деца в превозни средства. Този стандарт е в сила от 2013 година и се прилага заедно със стандарт ECE R 44 до края на 2018 година. След 2018 година е валиден единствено стандарт ECE R 129 (i - size).

Начини на монтаж

Начините, чрез които можете да монтирате обезопасителните столчета са два:

      С предпазните колани, с които стандартно е оборудван вашият автомобил.

      С Изофикс система, която позволява столчето да бъде монтирано изключително здраво и стабилно директно към превозното средство.

<

Монтаж на столче с обезопасителните колани на колата

Този вид на монтаж е традиционен, но малко по-труден и изисква повече време и усилия. Но ако автомобилът ви е произведен преди 2006 година, това е единственият вариант, чрез който можете да извършите монтажа.

Основни стъпки

      Преди да започнете трябва да сте напълно сигурни, че столчето, което искате да монтирате е съвместимо с вашия автомобил. Прочетете внимателно инструкциите, обърнете внимание с какви колани е оборудвана колата ви и едва тогава пристъпете към действие.

      Сглобете столчето, като следвате много стриктно инструкциите на производителя. Не си правете експерименти, нито пропускайте стъпка само защото си мислете, че знаете как да сглобите устройството.

      Поставете столчето в правилната посока (ако системата е предназначена за бебета и деца под 2 години отворената част на столчето трябва да бъде обърната към седалката на колата и обратно на посоката на движение).

      Открийте отворите за колана, които ще откриете на посочени от производителя места и прекарайте през тях бедрения колан на седалката през отворите (водачите) на столчето. Закопчайте колана (трябва да чуете ясно щракване).

      Издърпайте диагоналния колан нагоре, за да затегнете бедрения. Уверете се, че е поставен правилно и затегнат добре.

      Издърпайте диагоналния предпазен колан, открийте водачите (обикновено се намират на гърба на столчето) и го прекарайте през тях. Затегнете го здраво и стабилно като го издърпате нагоре.

      Ако столчето разполага със система за затягане на колана (система “top tether”) използвайте допълнителния фиксиращ колан, като го закопчаете в задната горна част на облегалката на автомобила.

      След като приключите с монтажа поставете детето в столчето и регулирайте височината и позицията.

 

За монтажа на столчето с тази система на закрепване не са ви нужни инструменти, а само стриктно следване на инструкциите на производителя.

 

 

Какво е Isofix технология?

Така се нарича стандарт на Международната организация по стандартизация, която определя системата за монтаж на столчетата без обезопасителните колани на автомобила. Системата Isofix въведена в Европа през 2004 година и е обявена за задължителна за всички автомобили, произведени след 2006 година.

Какво представлява тази система?

 

Най-общо казано, Изофикс технологията се състои от следните компоненти:

      Два правоъгълни пръстена, монтирани на задната седалка на автомобила

      Два универсални конектора, разположени в основата на седалката

      Трета опорна точка, която може да бъде съставена или от т. нар. “опорен крак” или от стабилизиращ колан (top tether).

Видове монтаж

Съгласно европейския стандарт, начините за монтаж с тази технология са три: 

      Универсален

При него столчетата могат да се закрепят във всички модели автомобили, които имат Изофикс система. Обикновено при този тип монтаж се използва стабилизиращия колан (top tether), който се закотвя към третата точка на закрепване на облегалката на задната седалка на колата, в багажника на автомобила или на тавана. 

      Полу - универсален

Тези седалки Isofix имат опорен крак или допълнителна опорна точка, която е фиксирана перпендикулярно на пода между предната и задната седалка. 

      За конкретно превозно средство

В този случай производителят на превозното средство е извършил собствени тестове за безопасност и с неговия автомобил са съвместими само определени марки и видове столчета за кола.

Монтаж на столче с Isofix технология

Основни стъпки 

      Преди да закупите столчето се уверете, че автомобилът ви е оборудван с Изофикс система. Можете да го сторите като разгледате ръководството на автомобила (ако е произведен след 2006 година той задължително ще има такава система фабрично).

      Прочетете внимателно инструкциите на производителите и сглобете столчето.

      Открийте точките на монтаж. Те обикновено се намират между облегалката и седалката и могат да бъдат видими или скрити с декоративни елементи като копчета, флагчета и други.

      Откриете ли точките за монтаж, следвайте инструкциите на производителя на столчето. Отстранете съединителните елементи Isofix от столчето и го притиснете здраво към точките за монтаж на седалката на колата. Трябва да чуете щракване.

      Ако столчето има допълнителен колан, отново следвайте инструкциите и го фиксирайте към определената за целта точка в автомобила.

      Ако има опорен крак, регулирайте го така, че да е закрепен правилно между седалката и пода на автомобила.

 

 

От каква възраст детето може да пътува в столче?

Употребата на обезопасително столче за кола е уредена от Закона за Движение по Пътищата. Според този закон и съгласно с Европейските стандарти и изисквания, децата от 0 до 12 години или с височина до 150 см могат да пътуват в лични превозни средства (автомобили) единствено със специална обезопасителна система (столчета за кола).

Столчетата са класифицирани в няколко групи: 

      Група 0 - Този клас столчета са предназначени за деца с тегло до десет килограма

      Група 0 + - Този клас е предназначен за употреба от малчугани с тегло  под 13 килограма

      Група I - Столчетата в тази група са предназначени за деца с тегло между девет и 18 килограма

      Група II - Тази група е предназначена  деца с тегло между 15 и 25 килограма

      Група III - Последната, 3 - та група е за деца с тегло 22 и 36 килограма

 

 

Кога столчето може да бъде опасно за детето?

Ако обезопасителната система бъде избрана и монтирана правилно, то тя не може да бъде опасна за детето. За съжаление има няколко често допускани основни грешки и тъкмо те са особено опасни за малчуганите: 

Неправилно сглобяване

Често се случва, особено столчетата, които се монтират  с 3 - точкови колани да не бъдат сглобени правилно. В резултат на това столчето не е стабилно и започва да се движи по време пътуване, а това може да бъде много опасно в случай на инцидент. 

Задържане с разхлабени колани

Някой от родителите не проверяват как са поставени коланите и дали са затегнати добре. А това може да бъде доста опасно, тъй като при инцидент коланите няма да могат да задържат стабилно детето върху столчето и то може да изхвръкне от него и да се нарани. 

Поставяне на детето в столче, което не отговаря на теглото и ръста му

Когато столчето не отговаря на ръста и теглото на детето, то не може да изпълнява ефективно защитните функции, за които е предназначено.

Поставяне на бебешко столче (кошница) в посока движението

Това е абсолютно забранено. За бебета и деца под 2 години Законът изрично е посочил, че столчето трябва да бъде поставяно в посока, различна от посоката на движение. 

Поставяне на столчето на предната седалка при не деактивирана въздушна възглавница

Това е също не само забранено, но и изключително опасно за децата. Защото в случай на инцидент, възглавницата автоматично се отваря и ако детето е поставено със столчето на предната седалка, с отварянето си възглавницата може да нарани много тежко малкото човече. 

Напиши коментар

Моля влезте или се регистрирайте за да коментирате