Икона за регистриране на профил в сайта Регистрация
или
Забравена парола
или

Ако живеехме във Финландия, нямаше да се налага да търсите най-подходящата кошара за вашето бебе, нито да се притеснявате как да я сглобите така, че тя да е напълно безопасна за детето. Ние обаче не живеем във Финландия и никой няма да ви предостави специална бебешка картонена кутия, в която не само да има всичко необходимо за първите месеци от живота на детето, но и която да използвате вместо кошара, докато бебчо стане на няколко месеца.

Ние сме в България и едно от най-важните неща, за които трябва да помислите още преди бебчо да се появи на бял свят е каква кошара да закупите и как да я сглобите.

 

Ако сте етап покупка и сглобяване на първото легълце на бебчето, и не сте много убедени дали ще се справите както трябва, останете с нас, тъй като ще проведем бърз „открит” урок по бързо и безопасно сглобяване на детска кошара за „начинаещи родители”.

Сглобяване на детска кошара - стъпка по стъпка

Преди да ви покажем основните стъпки по сглобяване на основните видове кошари, нека видим кои са те.

Сгъваеми кошари

Както е видно от името им, тези кошарки се сгъват и разгъват само с няколко прости движения. Изработени са от плат или синтетични материали, могат да се пренасят без никакъв проблем и за да ги сглобите не ви са необходими никакви инструменти.

Сгъваемите детски кошарки имат двойно предназначение - за игра и за сън. Обикновено имат две нива на разположение на матрака (за новородено и за по-голямо дете) и разполагат с допълнителни аксесоари като място за повиване на бебето, гриф с играчки, сенник и т. н. Предимството на този вид кошари е лесното сглобяване, удобното пренасяне и много достъпните цени, на които се предлагат.

Класически дървени кошари

Дървените детски легълца са познати на всички, тъй като едва ли има бебе в страната, което да не е започнало живота си тъкмо в подобни легла. Днес разбира се има много по-голямо разнообразие от дървени кошарки като някой могат да са чисто класически легла, други да имат едно или две чекмеджета или да имат функция за люлеене. Някой модели имат дори допълнителен страничен шкаф и място за повиване и обличане на бебчо.

Без значение от модела и допълнителни им аксесоари обаче, дървените кошарки се състоят от няколко основни елемента като основа, страници (решетки) и две нива на разположение на матрачето. Предимствата на този вид детски кошари са стабилната им конструкция, възможността бебчо да спи в тях поне няколко години и ако се спрете на модел с допълнителни шкафове, нуждата от място за съхранение на бебешки дрехи отпада напълно.

Как се сглобява сгъваема детска кошара?

В зависимост от конкретния модел може да има някой малки разлики в начина на сглобяване на сгъваемото детско легълце, но като цяло принципът е един и същ.

Когато закупите сгъваема детска кошара, тя идва при вас в удобен за пренасяне калъф, в които са поставени всички елементи на кошарката.

Обикновено комплекта включва:

      основна конструкция

      матрак

      чанта за транспортиране

В зависимост от модела към основните елементи може да има гриф с играчки, място за повиване, сенник и други. За да сглобите този тип кошарка инструменти не са ви необходими.


Основни стъпки за сглобяване на сгъваема кошара

1.     Извадете всички елементи на легълцето.

2.     Изправете конструкцията и разгърнете срещуположните ѝ страни до най-горно положение. Издърпвайте, когато чуете характерния звук на заключване (щракване).

3.     Натиснете дъното на кошарката надолу, докато стигне най-долното положение и чуете същия звук.

4.     Подгответе нивото за спане, като следвате инструкциите на производителя.

5.     Поставете нивото за спане в кошарката.

6.     Закрепете грифа с играчки, сенника или поставката за повиване на посочените от производителя места.

7.     Готово! Вие току-що разбрахте как се сглобява сгъваема детска кошара в няколко стъпки.

Основни стъпки за сглобяване на дървена детска кошара

Както споменахме малко по-горе, дървените легълца, които се предлагат в търговската мрежа са доста разнообразни и като цени, и като модели. Въпреки огромното си разнообразие от модели, дървените кошари също като сгъваемите детски легла имат някой общи компоненти, които се сглобяват по един и същ начин.

За да станат малко по-ясни стъпките по сглобяване на дървена кошара ще ви покажем монтаж на класическо дървено легло без чекмеджета и с долни чекмеджета.

Основните елементи, от които се състои дървената кошара са: основа, две тесни и две широки страници (гръб и предна част). В комплекта на кошарката са включени както всички елементи, така и всички необходими за монтажа - болтчета, гайки, винтчета, дюбели и инструменти за сглобяването на кошарката. Допълнителният инструмент, от който може би ще се нуждаете е една най-обикновена отвертка.

Как да сглобите кошарата?

1.     Поставете кутията с елементите в стаята, в която ще сложите легълцето (така няма да се разхождате излишно, а и няма да се налага да пренасяте сглобената кошарка).

2.     Извадете и подредете всички елементи.

3.     Уверете се, че всички елементи и монтажни материали са на лице. Вижте и дали в пакета има инструкции.

4.     Поставете основата на кошарата в средата на стаята.

5.     Вземете една от тесните страници и я закрепете за основата, като следвате инструкциите и използвате болтчетата/дюбелите, които са в комплекта.

6.     Поставете по същия начин и другата тясна страница (уверете се, че сте закрепили здраво конструкцията).

7.     Поставете гърба на кошарката и го монтирайте към конструкцията

8.     Монтирайте предната част към конструкцията. Уверете се, че преградата може да се вдига и сваля (ако моделът има подобна опция).

9.     Проверете отново дали сте поставили всички елементи и дали те са закрепени правилно и здраво.

10.                        Ако моделът има колелца - навийте ги и тях.

11.                        Класическата дървена кошарка е напълно сглобена.

Ако моделът има допълнителни шкафове, сглобяването на кошарката трябва да започне по следния начин:

1.     Започнете сглобяването, като първо сглобите долните чекмеджетата. За да го направите следвайте стриктно инструкциите от производителя на продукта.

2.     Сглобете детската кошарка по начина, по който ви показахме малко по-горе в материала.

3.     Поставете напълно сглобеното детско легло върху готовите чекмеджета и закрепете стабилно, следвайки инструкциите.

4.     Уверете се, че конструкцията е стабилна и че чекмеджетата се отварят и затварят плавно и сте готови.


Важно е да споменем, че различните модели дървени кошари могат да имат допълнителни елементи и инструкциите за монтаж да се различават от тези, които току-що описахме, затова е добре да следвате инструкциите на вашия модел детско легло.

А ако не сте убедени, че можете да сглобите правилно кошарката, просто се обадете на специалисти, които ще изпълнят сглобяването бързо, професионално и качествено.

Популярни марки детски кошари:


Сгъваеми кошарки

      Lorelli

      Moni

      Cam

      Chipolino

      Hauck

Дървени кошари

Baby Italia

      Dizain Baby

      Lorelli

      Micuna

      Chipolino

Напиши коментар

Моля влезте или се регистрирайте за да коментирате