Икона за регистриране на профил в сайта Регистрация
или
Забравена парола
или

 Дошло е времето да закупите първото колело замъничето си? Или старото не отговаря вече на нуждите му и искате да го зарадвате с ново?

Без значение какви са подбудите ви да се впуснете в търсене на най-подходящото детско велосипедче, ние се радваме, че сте при нас, защото не само можем да ви предложим точно каквото търсите, но можем да направим избора ви по-лесен, като поговорим малко по-детайлно за видовете, начина на управление и цените на колелата за деца, които в момента се предлагат в търговската мрежа у нас.


velosiped

Изборът на първото превозно средство на две колела е най-труден, затова започваме обиколката си в света на велосипедите с колелата за най-мъничките

Дори самите вие да карате редовно колело, когато стане време да закупите първият детски велосипед на своето дете сме сигурни, че сърцето ви се свива от притеснение. Въпроси като: „Дали ще успее да се научи бързо да управлява колелото?”, „Дали е достатъчно голямо да се справи само?”, „Какъв велосипед да изберем- с помощни, без спомагателни гуми или по-добрата идея е колело за баланс?”ви тревожат и не ви дават мира.

Първо… Не изпадайте в паника, защото детето ви ще се справи отлично. Само трябва да направите перфектният избор на детски велосипед. За да ви помогнем, ето какво подготвихме за вас.

Както вече и сами знаете, детските велосипеди, за разлика от колелата на големите се оразмеряват(и закупуват) според размера на колелата.

Затова, ако детето ви е възраст от 2 до 4 годинки, трябва да съсредоточите търсенето си на велосипед с размер на гумите от 12 инча.

Размер 12

Щом купувате първото колело на своето мъниче, тогава трябва да избирате много внимателно. Добрата новина е, че имате няколко варианта, от които имате възможност да избирате:

Колело за баланс

Голяма част от специалистите са на мнение, че колелата за баланс са най-подходящият избор за деца от 2 до 4 г. Този вид колела са компактни, много опростени и изключително лесни за управление.

Колелата за баланс имат здрава рамка, хубави колела и гуми, удобна седалка и кормило и приличат досущ като колелата на големите батковци и каки, но нямат педали, спирачки и вериги.

velosiped


Хубавото при този вид колела е, че за да се научи детето да кара е достатъчно просто да седне на седалката, да хване кормилото и да бута с крачетата. Така придвижвайки се с избутване като Фред Флинстоун, децата бързо се научават да балансират колелото и да карат все по-уверено.

Достатъчни са само няколко пробни кръгчета с колелото за баланс и детето вече е овладяло напълно управлението и знае как да развие „шеметна” скорост. Самото усещане, че могат да задвижват и спират колелото само с помощта на крачетата доставя огромно удоволствие на малчуганите, защото това ги кара да се чувстват пораснали и самостоятелни.

Ако това, което научихте за колелата за баланс ви е допадало и смятате, че точно този вид велосипед ще е подходящ за детето ви, към момента едни от най-популярните марки според родителите са KIDDIMOTO, PUKY, FIRST BIKE, E&LCYCLES, KINDER KRAFT, а цените варират според производителя (от 20 до 400 лв.)

Велосипед с помощни колела

Този вид детски велосипеди е сред любимите на българските родители. Не знаем дали тази любов към велосипедите с помощни гуми се дължи на спомени от детството или се дължи на това, че родителите се чувстват по-спокойни за децата си, но е факт, че голяма част от мамите и татковците на деца от 2 до 4 г. се спират тъкмо на този вид колела.

Велосипедите с помощни гуми наистина могат да дадат по-голяма увереност на детето, когато за пръв път се качи на колело.

За разлика от колелата за баланс, велосипедите със спомагателни гуми са си напълно стандартни колела и си имат всичко, което трябва да има едно колело - кормило, удобна седалка, верига, педали и дори спирачки. Единствената разлика между колелата без помощни гуми и тези със спомагателни гуми са точно двете малки гуми отзад, които гарантират безопасността на детето.

Предимството на този вид колела е, че децата се чувстват по-уверени и в по-голяма безопасност, тъй като ако не успеят да се справят с управлението, помощните колела не позволяват колелото да се наклони и детето да падне.

Недостатъкът е им е, че голяма част от децата свикват да имат допълнителна помощ и защита по време на управление и след това по-трудно се научават да карат велосипед без спомагателни гуми.

Добрата новина за вас е, че ако се спрете на този вид велосипеди, след като слънчицето ви се научи да кара уверено, можете да махнете допълнителните гуми и поне още няколко месеца да не се налага да търсите ново колело.

Моделите на детските колела с помощни гуми са много разнообразни, но отчитайки интереса на родителите, закупили този вид колела за децата си пред изминалата година можем да кажем, че някой от най-популярните марки са BYOX, DINO BIKES, SCOTT, MONI, JOYAUTO, KAWASAKI. Цените също са доста разнообразни и можете да откриете както модели от 50-60 лв., така и модели на цени до 600 - 700 лв.


velosiped

Ако детето ви е по-голямо и вече кара уверено на две гуми…

Ако детето ви вече сте справя успешно и кара уверено без помощни колела и се питате какъв детски велосипед да изберете за дете на възраст от 4 до 7 години, то колелото с размер 14 ще е добър избор.

Размер 14

Този вид е една идея по-голям от велосипедите за най-малките, но конструкцията и функциите му са като на големите. Единствената разлика между вашето и детското колело е, че всички детски колела до размер 18 са задължително с една скорост.

На пазара можете да откриете доста добри модели от този размер велосипеди, а марките, които се одобряват най-много от родителите, които търсят качество, комфорт, безопасност и добра цена са  JOYAUTO, SCOTT, MONI и други.

Размер 16 и 18

И двата размера са лесни за управление, притежават всички необходими за едно стандартно детско колело характеристики. И двата вида са предназначени за деца от 5 до 8 г. и единственото нещо, за което трябва да се притеснявате, когато се питате какъв детски велосипед да изберете е, че вие вече не контролирате положението, а децата ви. На тази възраст малките вече са достатъчно самостоятелни и искат сами да изберат колелото, което ще карат.

Затова ви съветваме, тръгнете ли на обиколка из магазините да вземете и детето със себе си, за да си каже и то мнението. Иначе, ако се питате на кои марки да заложите, нашият избор в случая би биха били детските велосипеди на JOYAUTO, BYOX,DINOBIKES.

Всички модели от размери 14, 16 и 18, които водещите марки предлагат на пазара са с олекотени рамки, лесни са за управление и допадат изключително много на децата. Цените, на които можете да откриете този вид колела са доста приемливи и варират от 100 до 200 лв. според производителя.

Ако вече имате малък велосипедист у вас..

Размер 20

Дойде ред и на последния размер детско колело, в избора на който вие ще участвате наравно с детето си. „Израсте ли” размер 20, детето ви едва ли ще взима под внимание вашето мнение и дали одобрявате избора на му на велосипед или не.


velosiped

Ако трябва да бъдем напълно откровени, можем да кажем, че този размер детски велосипеди са сред най-купуваните от родителите, разбира се след колелата за баланс и велосипедите със спомагателни гуми за най-малките. Обикновено този размер колела са предназначени за деца на възраст от 7 до 11 години и добрата новина е, че вие и детето ви имате повече варианти за избор.

Детските велосипеди с размер 20 могат да бъдат хибридни (пътни), тип BMXи дори планински. Тук освен каква марка детски велосипед да изберете трябва да помислите и на какъв терен ще кара колелото детето ви. Ако иска колело, за да експериментира с трикчета и скорост, можете да помислите за покупка на BMX, ако проявява интерес към планинско колоездене, тогава за него е планинското колело, а ако ще го използва на различни терени, тогава най-добрият избор било хибриден (пътен) велосипед.

Цените на този размер колела отново варират според производителя (100-150 + лв.), а популярните марки на детски велосипеди размер 20 са JOYAUTO, DINOBIKES, BYOX, SCOTT, KOLAUTO и други.


6 неща, които трябва да внимавате при покупка на детско колело

Внимавайте с теглото на велосипеда

За да могат да управляват лесно и без усилие велосипедите, те трябва да са достатъчно леки за децата. Подходящият велосипед за вашето дете (без значение дали купувате от най-малкия размер или размер 20) е този, който тежи не повече от 30 - 40% от теглото на детето.

Затова, когато купувате колело, отидете с детето си до магазина и го накарайте да вдигне колелото. Застанало над колелото и стъпило отстрани с двата крака, детето трябва да може лесно да вдигне колелото на няколко сантиметра от земята.


Материалът, от който е изработено колелото трябва да е здрав

Един детски велосипед трябва да е много здрав, тъй като децата имат навика да не пазят това, което имат и често хвърлят колелото на земята, без да се замислят, че могат да причинят вреди на колелото.

Затова, когато избирате колело избирайте това, което е изработено от здрав (но не тежък) материал като алуминий. Така ще сте спокойни, че на каквито и удари да е изложено, колелото ще оцелее поне няколко години.



Не подценявайте дизайна

Често подценяван, дизайнът на детското колело всъщност е много важен за това колко добре и уверено детето ще кара велосипеда. Велосипедите с висок център на тежестта и малко междуосие не са добър избор, тъй като вероятността детето да изгуби баланс и да падне е доста голяма.

Затова, когато избирате колело, обърнете внимание на междуосието и се спрете на модел, който има по-голямо междуосие. Така ще сте сигурни, че детето ви ще има по-голям баланс и съответно контрол върху колелотo.


Обърнете специално внимание на спирачките

Детският велосипед е толкова добър, колкото добри са спирачките му, така че нашият съвет е да не пропускате да се информирате с какви спирачки е колелото, което смятате да закупите. Спор няма, че всички детски велосипеди (без балансиращите модели колела) имат спирачки, но качеството и ефективността им са различни. Висококачествените велосипеди обикновено са снабдени с двойни спирачки, които се активират лесно и са удобни за използване от децата.

Изпробвайте задължително спирачките, преди да закупите колелото и обърнете специално внимание на ръчната спирачка, за да видите дали детето лесно я достига и дали има необходимата сила, за да я натисне, ако се наложи.



Безопасността е важна

Колкото и да внимавате и да следите децата си неотлъчно, не можете да ги предпазвате винаги. Все някога ще се случи то да изпусне контрола на колелото и да падне.

За да сте спокойни, че сте се погрижили за безопасността на детето си, задължително към покупката на новото колело прибавете каска, налакътници и наколенки. А ако детето ви ще ходи на училище с колелото, прибавете и една светлоотразителна жилетка към покупките си.

 velosiped

Грижа за велосипеда


Доста често можете да срещнете различни съвети за това какъв детски велосипед да изберете, но почти никой не казва как след покупката да се грижите за него. Е, ние сега ви казваме следното… Не правете грешката да закупите колелото и след това само вие да се грижите за него. За децата ви ще е от голяма полза, ако още от малки ги научите, че трябва да се грижат внимателно за вещите си, ако искат да им служат добре и дълго време.

В началото прибирайте, почиствайте и поддържайте заедно с детето си велосипеда, но после го оставете само да поеме грижата по поддръжката и съхранението му. Така детето ще изгради навици, които ще му бъдат много полезни в бъдеще.

И съвсем накрая…

Карането на колело е едно от най-любимите неща за всички деца, затова видите ли, че детето ви прояви интерес към детските велосипеди не чакайте прекалено дълго, преди да му подарите първото му колело.

Освен, че карането на велосипед е много забавно, това е един страхотен начин децата да извършват полезна за укрепване на тялото им физическа дейност. Карането на велосипед развива и укрепва мускулатурата, укрепва сърдечната система и помага на децата да се социализират и да създават приятелства.

 

Напиши коментар

Моля влезте или се регистрирайте за да коментирате