Икона за регистриране на профил в сайта Регистрация
или
Забравена парола
или

Да си родител е нещо прекрасно. Бебенцето осмисля живота, прави го пълноценен и с неговата поява двойката влюбени стават семейство. Няма родител, който да не обича с цялата си душа и сърце детето си. Няма родител, който не би направил всичко нужно, за да расте бебето му здраво и щастливо.

За всички обаче е ясно, че особено през първите месеци и години бебетата се нуждаят от постоянни грижи, а това на моменти е изключително трудно, особено, когато трябва да се балансира между ежедневните домакински задължения и отглеждането на малкото същество.

Ако и вие сте родители и се нуждаете от помощник, на който да поверите за малко бебчето си, докато свършите нещо у дома, то люлките за бебета са идеалното решение за вас.


Каква люлка да изберем за детето?

Какво е бебешка люлка и защо имате нужда от нея?

На пръв поглед, люлката прилича на удобен, леко футуристичен стол, върху който има поставена мека и удобна подплатена седалка (възглавничка). Люлката е поставена на стойка, оборудвана е с играчки, музика и други функционалности, с които мъничето може да се забавлява с часове. За разлика от всички останали детски уреди като шезлонги, бънджита, столчета за хранене, детски активности и т. н., бебешките люлки леко полюшват бебето така, както вие го правите, когато искате да го успокоите.

Така не ви се налага да държите мъничето с часове на ръце, а можете да го оставите в люлката, която ще го полюшва напред - назад или нагоре - надолу, докато бебчето се успокои и заспи спокойно. Ако пък не е време за спане, а вие имате домакинска работа за вършене, можете да поставите бебето в люлката и то да се забавлява с играчките на воля, в комфортна обстановка и в непосредствена близост до вас.

Каква люлка да изберем за детето?

Ако до сега никога не ви се е налагало да избирате бебешка люлка, в момента, в който започнете търсенето ще се натъкнете на изобилие от видове, марки, модели и цени на бебешките люлки, а това може да направи избора ви доста труден.

Като родители ние сме минали по същия път като вас и сме се натъквали на същите трудности при избора на люлки. За да спестим от времето ви и за да направим изборът на подходяща бебешка люлка по-лесен подготвихме кратък списък на най-важните характеристики, на които трябва да отговаря една люлка за бебенца.

Видове люлки

Люлките могат да бъдат класифицирани в две основни категории - за бебета и за малки деца. Бебешките люлки могат да бъдат използвани до 9 или 18 месеца (в зависимост от конкретния модел), докато люлките за малки деца могат да бъдат използвани от шест месеца, докато детето навърши 2 години (или надхвърли допустимите килограми).

Отделно от това, люлките за бебета се делят на:

    преносими;

    комбинирани.

Преносимите бебешки люлки са сред най-предпочитаните от мамите и татковците видове, тъй като са леки, компактни и много удобни за пренасяне. Този вид люлки притежават много добри характеристики като няколко степени на люлеене, вибрации, регулиране на седалката, 5 - точков колан за безопасност и т. н., и т. н. Преносимите люлки могат да се използват от бебета с тегло от 2,5 до 12 кг.

Комбинираните люлки са с двойно предназначение и обикновено съчетават люлеещия ефект на люлката с комфорта на шезлонга. Този вид люлки също като преносимите са леки, компактни и се пренасят изключително лесно. За разлика от преносимите, комбинираните бебешки люлки могат да се използват малко по-дълго време от децата. Каква люлка да изберем за детето?

Освен вида на люлката, под внимание е препоръчително да вземете и…

Начинът, по който се задвижва бебешката люлка

За да могат да извършват люшкащи движения люлките използват различен вид захранване. Според начина си на задвижване бебешките люлки могат да се захранват с батерии, с кабел, който се включва в електрическата мрежа или могат да работят и с двата варианта. На който начин на задвижване да спрете и изборът ви ще е правилен.

И все пак…

Обикновено захранване с батерии избират родители, които пътуват по-често с мъничетата си, искат да могат да пренасят люлката от стая в стая или които разполагат с по-малко свободно пространство, докато захранване с кабел избират родителите, които използват люлките най-вече у дома, на вилата или на гости в близки роднини.

Ограничението на теглото

Всички люлки, без значение от вида и марката се предлагат за бебета до определена възраст и килограми. Този критерий е много важен, затова задължително трябва да попитате дали моделът, на който сте се спрели е подходящ за възрастта и теглото на мъничето ви.

Никога не купувайте продукт, който не е преназначен за възрастта и килограмите на детето ви!

Материята на седалката

Седалката на люлката е мястото, където мъничето ви ще изкарва доста време, затова е важно тя да е мека, удобна и комфортна. Силно препоръчително е освен да осигурява удобство, седалката да е изработена от материал, който не спарва, а тапицерията ѝ да може да се сваля и почиства лесно.

Безопасност на бебешката люлка

Когато избирате люлка обърнете специално внимание на коланите, с които е оборудвана, тъй като те гарантират, че бебчето ви ще е напълно обезопасено и няма никаква опасност да се обърне и да падне от люлката. В зависимост от модела на люлката коланите могат да бъдат 3 или 5 - точкови.

Обикновено за по-малките деца е препоръчително люлките да бъдат оборудвани с 5 - точкови колани, докато по-големите деца могат да използват и люлки с 3 - точкови колани. Ако се чудите с какъв колан да е оборудвана вашата люлка, нашият съвет е да се спрете на регулируем 5 - точков колан, който може да се регулира с израстването на детенцето.

Посока на люлеене, регулиране и функционалност на люлката

Тъй като основното предназначение на люлката е да успокоява бебето, полюшквайки го, първото, на което трябва да обърнете внимание е тази ѝ функционалност. В зависимост от вашите предпочитания можете да изберете модел, който ще люлее бебчето ви напред - назад, да изберете модел, който полюшва в посока нагоре - надолу или можете да изберете люлка, която люлее и на напред - назад и нагоре - надолу.

Освен посоката на люлеене обаче е добре да обърнете внимание дали люлката разполага с поне няколко степени на люлеене, дали разполага с опция вибрация и дали има възможност за регулиране на позицията на седалката.

Ако пък искате да можете да контролирате люлката от разстояние, тогава можете да потърсите модели, които предлагат като опция управление на люлката през телефона.

Време на люлеене

Почти всички модели са оборудвани с таймер, с който можете да регулирате времето на люлеене на люлката. В зависимост от модела на люлката таймерите могат да се настройват на 8, 15, 30 или повече минути.

Наличие на забавления

Едва ли ще използвате люлката само когато трябва да приспите детето, затова е добре тя да има забавни играчки, музика и други функционалности. На пазара могат да се открият както модели с музикална настройка, които изпълняват детски песнички, така и модели, които позволяват да пуснете на бебето подбрана музика от вашия телефон.

Освен музиката е добре люлката да има и играчки, с които бебето да се забавлява и да развива уменията си. В зависимост от модела и марката можете да откриете както люлки с арки с плюшени играчки, които се движат, когато детето ги дърпа, така и модели с играчки, които се движат, задвижвани с батерии или люлки, играчките на които се движат и светят в тъмното като малки красиви нощни светлини.

Разнообразието от играчки, музика и други начини за забавление е огромно и вие сами ще вземете решение от какви забавления има нужда вашето дете. Това, на което трябва да обърнете по-специално внимание е доколко са безопасни играчките, с които е оборудвана люлката.

Не избирайте люлка с прекалено малки играчки, които лесно могат да бъдат откъснати и погълнати от детето.

Качество и стабилност на рамката

Съвременните бебешки люлки са оборудвани с удобни, ергономични и стабилни рамки, но за да сте спокойни, нищо не ви пречи да погледнете от какъв материал е изработена рамката на люлката, която смятате да закупите и дали е напълно обезопасена. Добре е да помните, че качествените рамки са изработени от висококачествена пластмаса или метал и са оборудвани с каучукови „тапи” на крачетата, за да не се плъзга люлката.

Марка

Сигурни сме, че след като сте си задали въпроса: „Как да изберем люлка за детето?” сте се запитали на коя от многото марки бебешки люлки да се доверите.

Истината е, че марките люлки, които предлагат високо качество и комфорт са изключително много и решението на коя от тях ще се спрете е изцяло ваше. Ние можем да ви помогнем единствено като ви представим марките, които майките избират най-често и това са модели на марките: Cangaroo, Graco, Chipolino, Cam, Baby Mix, Lorelli, KikaBoo, KinderKraft и други.

Тези марки са предпочитани заради високото качество на продуктите, които предлагат, стилния си и иновативен дизайн и комфорта и безопасността, които осигуряват на мъничетата. Освен, че са удобни, красиви и напълно безопасни, бебешките люлки от тези марки се предлагат на много достъпни цени.


Каква люлка да изберем за детето?


И съвсем накрая…

В отговор на въпроса: „Как да изберем люлка за детето?” можем да ви посъветваме следното:

Ще направите правилния избор по-лесно, ако при търсенето се водите от комфорта, който люлката може да осигури, от нейното качество и от безопасността, която предоставя. Опитайте се да пазарувате от магазини, които предлагат селектирани продукти с доказан произход и избирайте детски и бебешки продукти от популярни марки, за които знаете, че произвеждат и предлагат люлки, шезлонги, столчета или активна гимнастика с иновативен дизайн и с доказано качество.


Напиши коментар

Моля влезте или се регистрирайте за да коментирате