Икона за регистриране на профил в сайта Регистрация
или
Забравена парола
или





Взели сте решение да закупите тротинетка за детето си, но не сте напълно наясно на какво да обърнете внимание при избора ѝ. Двоумите се за видовете, марките, моделите, питате се на какви характеристики трябва да отговаря?

Каква тротинетка да изберем за детето ни?

Спокойно! Просто останете с нас и заедно ще разгледаме най-важните характеристики, на които трябва да отговарят тротинетките!

Каква тротинетка да изберем за детето ни?

Ще започнем с възрастта на детето, защото това е най-важният критерий, с който трябва да се съобразите. Също като при велосипедите, и тротинетките се делят според възрастта на детето.


Възрастовите групи са: 2 - 3 години, 3 - 5 години, 5 - 7 години

2 - 3 години

Ако детето ви попада в първата възрастова група, тогава е добре да насочите избора си към модели тротинетки с три колела, тъй като този вид са предназначени за мъници в крехка възраст, които все още не са развили напълно умения като баланс и координация и се нуждаят от допълнителна опора.

В зависимост от модела, тротинетките от клас „мини” могат да бъдат с две колела отпред и едно отзад или с едно колело отпред и две отзад.

Моделите с две колела отпред и едно отзад са идеален избор за първа тротинетка за най-малките, тъй като за да го управлява, от детето не се изисква да балансира непрекъснато. Това е възможно най-безопасния модел на тротинетка, който можете да изберете, ако за пръв път детето ви се качва на подобно устройство.

Тротинетките с едно колело отпред и две отзад са малко по-ергономични, справят се добре при нервни терени и също като предния под вид не изискват детето да им големи умения за управление.

Тротинетките, предназначени за възрастовата група 2 - 3 години в зависимост от модела и марката могат да бъдат оборудвани и със седалка, с кошничка отпред, да имат светещи колела или други допълнителни екстри, което гарантира, че и най-плахото дете ще поиска да се научи да управлява тротинетката.

Каква тротинетка да изберем за детето ни?

Популярни марки тротинетки за деца на възраст от 2 - 3 години у нас са марки като BYOX, GLOBBER, MICRO, MONI, RAZOR, WORKER, SPARTAN и други.

Марките, които изброяваме са сред най-избираните марки тротинетки, на които залагат българските майки и татковци. Изборът на точно тези марки се дължи на качествата на продуктите, които предлагат и на приемливата цена, на която могат да бъдат закупени.

3 - 5 години

Ако детето ви е тази възрастова група, но това ще му е първата тротинетка, можете да се спрете отново на модел с две колела отпред и едно отзад, но ако вече е усвоило управлението й балансира уверено, тогава смело можете да му закупите тротинетка с две колела. Тротинетките с две колела изискват малчугана да има добра координация и допадат изключително много на децата, тъй като могат да развиват и по-голяма скорост.

Популярни марки тротинетки за деца на възраст от 3 - 5 години са GLOBBER, MICRO, MONI, BYOX, RAZOR, и други.

5 - 7 години

На тази възраст децата са вече перфектно балансирани и могат напълно да контролират както своето тяло, така и тротинетката си. Ако и детето ви е в тази възрастова група, тогава трябва да разгледате модели, които имат стабилна рамка, разполагат с удобни и качествени гуми, имат добри спирачки, дръжката може да се регулира, могат да се сгъват лесно, имат удобна презрамка, с която детето да може да пренася лесно скутера и т. н., т. н.


Каква тротинетка да изберем за детето ни?


Някой от най-популярните марки на тротинетки/скутери, подходящи за деца от тази възраст са RAZOR, BYOX, MICRO, GLOBBER и други.


Основни елементи, на които ви препоръчваме да обърнете внимание при избор на подходящата тротинетка

Материал

Материалите, от които се произвеждат тротинетките могат да бъдат няколко, като основните са дърво, пластмаса, алуминий или стомана.

Дървото е супер като идея, но и сами си давате сметка, че дървената тротинетка няма да бъде много трайна. Децата, особено в по-ранна възраст често падат или просто хвърлят тротинетката на земята, когато слязат от нея, а дървото като материал е с ниска степен на устойчивост и вероятността да се наложи да закупите нова тротинетка едва няколко месеца след първата покупка е доста голяма.

Пластмасата, подобно на дървото също е нетраен материал и също не е за предпочитане, особено ако смятате тротинетката да бъде използвана малко повече. Но за да бъдем напълно откровени трябва да кажем, че тротинетките от пластмаса са доста леки и немалко родителите предпочитат този материал, когато избират първа тротинетка за детето си.

Алуминият е материал, предпочитан и от производителите, и от родителите, тъй като е едновременно лек и много устойчив. Купувате ли тротинетка, алуминият е много добро решение.

Стоманата също е добро решение, тъй като е най-издръжливият материал сред всички изброени до тук. Единственият ѝ недостатък е, че е по-тежка и съответно това се отразява на теглото на тротинетката. Обикновено скутерите от стомана са предпочитани за деца на по-голяма възраст.

Колела

Тук стана малко по-сложно, защото трябва да обърнете внимание на няколко неща:

Mатериал, от който са изработени колелата

Обикновено материалите са пластмаса, гума или полиуретан. Пластмасовите не са от най-надеждните, тъй като са шумни, не поемат вибрациите от неравностите по пътя и нямат никакъв амортисьорен ефект. Единственото им предимство е ниската цена.

Гумените колела имат мек ход, запазват скоростта си, издръжливи са, имат амортисьорен ефект. Казано иначе, много подходящи са за тротинетки.

Колелата от полиуретан са трайни, надеждни, притежават много добър амортисьорен ефект и скутерите, оборудвани с тях могат да развиват доста висока скорост.

Меки или твърди колела

 

Освен по материала, колелата се различават и по твърдостта си. Меките колела са предпочитани за тротинетки, предназначени за по-малки деца, тъй като имат по-добро сцепление и осигуряват по-голям комфорт на детето по време на управление.

Твърдите колела са добро решение за тротинетки, предназначени за по-големи деца, които обичат да развиват по-високи скорости или да правят различни фигурки с тротинетката.

Скорост на въртене на колелата

 

Скоростта на въртене зависи както от големината им, така и от лагерите. Тук правилото е следното: ако избирате тротинетка за най-малките, избирайте модел с по-големи и широки гуми и обратното. Скоростта, която може да развива тротинетката зависи от лагерите, които са групирани в единна система АВЕС. За да разберете с каква скорост се търкалят колелата, трябва да погледнете номера, който е посочен в лагерната система. По стандарт, лагерите се номерират с нечетни цифри от 1 до 9 и колкото по-голямо е числото, толкова по-бързо ще се търкалят колелата на тротинетката.

Важно! Ако купувате тротинетка за най-малките не е добра идея да купувате модел с лагери!

Регулируема височина на дръжката

Имате ли възможност, избирайте модели с регулируема височина на дръжката. Така детето ви ще може да се наслаждава на любимата си тротинетка по-дълго време и да я управлява, без да се натоварва.

Удобни ръкохватки

Като се има предвид, че детето ви ще управлява тротинетката, здраво стиснало ръкохватките, то те трябва да са му много удобни и да не натоварват ръцете му. Затова преди покупка обърнете внимание на материала, от който са изработени.

Добрите ръкохватки са изработени от висококачествен материал (най-често полиуретан), ергономични са и са задължително грапави, за да може детето да се захваща стабилно, дори и ръцете му да са изпотени.


Каква тротинетка да изберем за детето ни?


Безопасност

Без значение каква тротинетка ще изберете за детето си, силно препоръчително е едновременно с покупката ѝ да закупите и защитна каска, наколенки и налакътници за малчугана, за да гарантирате безопасността му.

Напиши коментар

Моля влезте или се регистрирайте за да коментирате