Икона за регистриране на профил в сайта Регистрация
или
Забравена парола
или

Какви играчки за бебе да изберем?


Как да направим правилен избор на безопасна бебешка играчка?


Детските играчки най-добре символизират детството. Детската играчка помага на детето да опознае света и себе си. Те стимулират въображението, креативността и тренират способността за решаване на проблеми у бебето. Помагат им да израстнат както физически, така и умствено. Но ако не внимаваме при избора на
играчки за бебето, на пръв поглед безопасните и красиви играчки могат да се превърнат в заплаха за здравето на нашето бебе.

Изборът на безопасни играчки за бебето не трябва да се подценява, тъй като те също са предмети от ежедневието на бебето, които се ползват най-често.


Какви играчки за бебе да изберем?

Много е важно да подберете играчката правилно според възраста на детето. Не случайно на играчките има етикети с възрастта, за която са предназначени. Добре е да четете винаги етикетите на играчките в магазина. Но те също могат да са относителни. Всяко дете има индивидуална скорост на развитие.  Помислете реалистично над уменията на вашето дете да борави с определена играчка.


Какви играчки за бебе да изберем?


Например играчките с механизми за стрелба не са подходящи за деца под 4 г.  Обаче факт е,  че дори някои 6-годишни се нараняват често с такива играчки поради неумение. Ако пък вашето 3-годишно дете все още поставя играчките в устата си, не е добра идея да му вземате нова играчка с дребни части по нея дори да са подходящи за деца на тази възраст. Препоръчително е до 3 годишна възраст играчките на детето да са по-големи от устата му, за да се избегне риска от задавяне.


Какви играчки за бебе да изберем?


За предпочитане са все пак чисто новите играчки. Играчките, които са били използвани от друго дете и подарени на бебето ни не са надеждни, защото по тях е твърде възможно да има накъсвания и повреди, което ги прави по-малко безопасни за игра. 


Какви играчки за бебе да изберем?


Безопасността на едно дете при игра с дадена играчка зависи от материалите, от които е изработена. Не забравяйте и химикалите – скритите врагове на децата в играчките. Дори след като сме прегледали една играчка добре и сме убедени, че тя отговаря на изискванията за безопасност и няма опасни елементи, всъщност материалите ѝ могат да съдържат опасни вещества.

Химикали като фталати и пластификатори  присъстват в много играчки. Добавят се, за да направят материала по-еластичен и издръжлив. Олово, кадмий, живак могат да се открият главно в куклите, пластмасовите фигурки, пластмасовите бижута, плюшените животни.


Какви играчки за бебе да изберем?

Помнете,  че не е нужно да инвестирате много пари във играчки за детето. Понякога бебетата могат да се забавляват дълго време с обикновени предмети като дървена лъжица или кашон, а също и със забавна бебешка телевизия.

Кутиите са особено любими на прохождащите деца и те често могат да си играят повече с опаковката, отколкото със  самата играчка. Библиотеките за играчки са чудесна идея да поддържаме интереса на детето към играчките непрекъснато без да се разоряваме и да увеличаваме домашната колекция от играчки до безкрай.


Какви играчки за бебе да изберем?


Нека разгледаме подходящите детски играчки за различните възрасти


За деца на 0- 1 година


Какви играчки за бебе да изберем?


Играчките за бебета трябва да развиват осезателните им чувства. Бебетата изучават света чрез пипане. Има моменти когато най-забавната играчка за бебето сме самите ние. Те се радват като пипат лицето и косата ни и когато слушат как им пеем.


Какви играчки за бебе да изберем?


Когато говорим за играчки за бебета, качеството на изработката е от голямо значение. Най-подходящи играчки за бебета са плюшените играчки, барабанчетата и дрънкалките със семпъл максимално изчистен дизайн и ярки цветове, които издават музикални звуци.

Реалистичните плюшени животни запознават децата с различните видове животни, а пък кубчетата и пръстенчетата за нареждане например развиват сръчността и двигателните умения на бебешките ръчички. Желателно е играчките за бебе да са със стабилна конструкция и да не могат да се чупят или разглобяват лесно.


Какви играчки за бебе да изберем?


Добре е играчките да са с различна текстура, тъй като по този начин детето се запознава с различните материи. Eдрите кубчета и топчета, изработени от меки материали, както и играчки с опции за натискане на копчета са отлична опция за бебетата. Избягвайте играчки с дълги връзки, които също крият риск от поглъщане и задушаване.

Не избирайте прекалено малки играчки и избягвайте балоните. Парченцата от спуканите балони са особено опасни, тъй като бивайки погълнати, могат да спрат въздуха на детето. По-голямата част от случайте на задушаване при бебета се дължи на балоните. Те са причинили повече смъртни случаи при деца, от която и да е друга играчка.


1—2 години


Какви играчки за бебе да изберем?


През тази възраст децата започват да изучават света в детайли. Избирайте детски книжки с цветни илюстрации, направени от картон или плат, гумени играчки за баня и общо взето всички гумени играчки, които издават звуци, разноцветни музикални инструменти с бутони за натискане, които развиват бебешкия слух. 


Какви играчки за бебе да изберем?


Дървените фигурки за нанизване също са добра идея за деца във тази възраст, както и нечупливи огледала, които ще им помогнат за себевъзприятието. Добър избор са играчките, имитиращи всекидневни домакински дейности като готвене, Такива са детските комплекти за готвене, детски работилнички, телефончета, детски таблети.


2-3 години


Какви играчки за бебе да изберем?


В тази възраст децата са по-активни от всякога и е отличен момент да ги насърчите да бъдат активни и да играят на игри сред природата. Отлична опция за децата от тази възраст са интерактивните игри за вкъщи, пластелин, тебешири, конструктори,  комплекти за моделиране и конструриране, мозайки с топчета, с които децата развиват въображението си и се научават на сръчност.


Какви играчки за бебе да изберем?


Други подходящи играчки са музикални инструменти, игри за градината, пясъчници, къщи за кукли, влакчета, пръскащи играчки, карти за игра,  книжки с музика, костюми за преобличане, с които децата могат да се превърнат в любимите си супергерои или принцеси от филмчетата, както и костюми на професии като готвач, лекар, полицай.


Какви играчки за бебе да изберем?


Предучилищна възраст (5-7 години)


Какви играчки за бебе да изберем?


За тази възраст са подходящи играчки, стимулиращи артистичността у децата, както и различни ценни базови умения. Това са блокчета за конструиране, боички за рисуване с пръсти, детски комплекти за шиене, бродиране и химични експерименти, магнитни буквички и числа,  кукли за преобличане, костюми, флумастери или пастели за оцветяване, занимателни книжки, пластелин за моделиране Плейдо, нетоксични маркери, ножички с тъпи остриета. Образователните игри и пъзелите ще подтикнат детето да играе с други деца и да изгради социални умения.


Какви играчки за бебе да изберем?


Добра идея са също играчки за игра навън като колело, скейтборд, ролери, хвърчило, телескопи, играчки с дистанционно управление, дронове, като не забравяте предпазната екипировка към тях, разбира се.


Какви играчки за бебе да изберем?


Внимавайте за тези неща при избор на играчка за бебе


Какви играчки за бебе да изберем?

·        Избягвайте играчки със остри ръбове

·        Внимавайте за детайли по играчките, които биха могли да доведат до задушаване. Пример за такива играчки са малките магнити от много части, които биха могли да се отделят и детето да ги погълне.

·         Не давайте на детето твърде тежки играчки. Запитайте се играчката ще нарани ли детето, ако падне върху него? Ако отговорът е да, не купувайте играчката.

·         Избягвайте да купувате оръжия играчки на малки деца и бебета.

Не забравяйте при покупка да проверявате играчките за наличие на оловни бои или други токсични вещества.


Напиши коментар

Моля влезте или се регистрирайте за да коментирате