Икона за регистриране на профил в сайта Регистрация
или
Забравена парола
или


Източник снимка:unsplash.com

Добре би било, ако живеехме в домове, в които качеството на въздуха е отлично. За съжаление това не е така и ако искаме децата ни да дишат чист въздух трябва сами да се погрижим за пречистването на въздуха, който дишаме в домовете си.

За наша радост (и улеснение) в момента на пазара се предлага доста разнообразна гама от уреди за пречистване на въздух, сред които са и уредите за йонизация на въздуха.

Тъкмо с тези страхотни пречиствателни уреди и с ползите за здравето на децата, които носи употребата им искаме да ви запознаем съвсем накратко в следващите редове.

Защо йонизатори за въздух?

Всъщност отговорът е много прост: Защото въздушните йонизатори се отличават с лекотата си на използване, с ниската си и много достъпна цена, и с почти напълно безшумната си работа.

Освен това са в състояние да улавят много малки частици (по-малки от един микрон), да пречистват, освежават и овлажняват въздуха, както и да унищожават вируси, бактерии и различни видове плесени.

И да, ако се използват правилно, употребата им носи редица ползи както за вашето здраве, така и здравето на вашите деца.

Какво представлява този уред за пречистване на въздуха?

Най-общо казано, това е вид устройство (домашен уред), който работи като освобождава отрицателни йони във въздуха.
За разлика от пречиствателите за въздух, които използват HEPA филтри за улавяне на вредните частици, йонизаторите “атакуват” молекулите на замърсителите и ги унищожават директно във въздуха.


Източник снимка: bghlapeta.com

Как работи йонизаторът?

Йонизаторите използват електростатични зарядни плочи, които произвеждат отрицателни йони. Отделени във въздуха, тези йони се прикрепят към малки частици като цигарен дим, прах и други невидими с просто око замърсители, които “плуват” във въздуха.

Щом въздушните йони се свържат с вредните частици им предават електрически заряд, правят ги по-тежки и те вече не могат свободно да летят във въздуха, а падат и се закрепват към пода или по други твърди повърхности.

За да се отървете от тях е необходимо просто да почистите повърхностите и вече имате както чист дом, така и пречистен от замърсители и свеж въздух за апартамента.

Какви са ползите и вредите от йонизатора за въздух за здравето на детето?

Йонизацията на въздуха в детската стая носи доста ползи за здравето на малките.

На първо място, този уред увеличава нивото на влажност в помещението с 50 - 70 %, което в естествени условия е невъзможно да бъде постигнато. А знаете, че малките и деца и особено бебетата трябва да спят в стаи с достатъчно влажен въздух, за да могат да спят спокойно и без да се пробуждат през нощта.

Освен това, отрицателните йони, с които уредът насища въздуха имат положителен ефект върху имунната система на бебетата и малките деца, като в резултат на това те влияят върху съня им, повишават концентрацията и настроението им и намаляват натрупания стрес.

Какво трябва да се знае за минусите му ? 

Както всеки друг уред и въздушния йонизатор за апартамент има своите минуси. Затова трябва да сте внимателни при употребата му, особено когато го използвате в стаята на бебето или в помещения, в които има бременни жени.

Тъй като един от основните минуси на йонизатора е, че отделя озон, който макар, че отстранява микроорганизмите от въздуха, ако бъде вдишан и попадне в белите дробове може да причини дразнения, кашлица или затруднено дишане.

Именно поради това е по-добре да бъдете внимателни и да следвате указанията на производителите.

Важно е да знаете, че не трябва да използвате йонизатора за постоянно при вашето бебе. Препоръчително е само за определено време, след което да го изключите. Добре е също така през първите 10 - 15 минути от включването на уреда детето да не е в стаята. 

Не е препоръчително въздушния йонизатор да бъде поставян в близост до леглото на бебето или детето. (Всъщност, ако имате възможност е добре да поставите уреда на разстояние поне 3 метра от мястото, на което най-много време прекарва детето).

Важно е също така да проветрявате стаята редовно, тъй като уредът не произвежда кислород, а го зарежда. 

И накрая. Докато йонизаторът работи прозорците в стаята трябва да са затворени, за да има ефект от работата му.


Източник снимка: bghlapeta.com

Как да изберете йонизатор?

Първото, на което е добре да обърнете внимание при избора на устройството е способността му да произвежда голям обем отрицателни йони.Това може да се провери в техническите характеристики на йонизатора.

След това е необходимо да вземете под внимание на производството на озон, което може да генерира уреда. Стандартните изискват производството на този газ да бъде по-малко от 0,05 ppm.

Също така си струва да вземете предвид характеристики като препоръчителен режим на работа, вид на филтъра, качеството на материала, от който е произведен йонизатора, наличието или отсъствието на вентилатор, ниво на произвеждан шум, разход на енергия и други.

Няма да сгрешите и ако изберете позната и популярна марка йонизатори за въздух и не пренебрегвате наличието на гаранция и достъпни като цена резервни части.

И последно, но не и по значение е добре да се поинтересувате дали уредът притежава сертификат за безопасност и качество.

Видео: Pure Indoor Air Ionizer

Популярни видове йонизатори за въздух

Биполярни йонизатори

Биполярната йонизация е технология за пречистване на въздуха, която разпръсква положително и отрицателно заредени йони в пространството. За разлика от обикновените, еднополярни йонизатори, биполярните пречистват въздуха по-добре, тъй като са с вградена HVAC система.

Въздушни йонизатори без вентилатори

Този вид уреди за йонизиране на въздуха са малки, компактни и работят напълно безшумно. Минусът им е, че въздухът не може да циркулира бързо и пречистването му отнема доста време.

Йонизатор за въздух с вентилатор

Този тип уред за пречистване обдухва и пречиства въздуха в стаята доста бързо. Недостатъкът му е, че заради вентилатора е по-шумен и консумира повече енергия в сравнение с йонизатора без вентилатор.

Йонизатори с електростатични филтри

Те работят като събират привлечените от отрицателните йони частици върху плочи с положителен заряд, вместо да ги разпръскват из стаята. Минусът на този вид йонизатори е, че изразходват доста енергия и плочата, която събира частиците трябва да се почиства доста често.

Комбиниран пречиствател на въздуха и йонизатор

През последните годни голяма части от производителите започнаха да предлагат уреди, в които са комбинирани пречистватели и йонизатори. Обикновено в комбинираните уреди има вграден HERA филтър, чрез който могат да се улавят и по-големи частици.


Източник снимка:unsplash.com

Лукс или необходимост е йонизаторът?

Тъжната истина е, че замърсяването на въздуха в градовете и в домовете през последните години достигна до нива, които дават негативно отражение върху човешкото тяло.

Поради тази причина все повече хора търсят начин да пречистят въздуха в домовете си като купуват и използват йонизатори за въздух.

Този тип уреди са особено предпочитани от семейства с малки деца, тъй като въпреки някой от недостатъците си те не само пречистват и освежават ефективно въздуха, но и както сами разбрахте носят немалко ползи за здравето на малките.

Ако и вие търсите начин да пречиствате ефективно въздуха в дома си разгледайте и нашите предложения за йонизатори, пречистватели и овлажнители за въздух, които предлагаме. Очакваме ви на страниците на нашия магазин БгХлапета.

Често задавани въпроси

Как да поръчам йонизатор за въздух?

Достатъчно е да влезете на страниците на нашия магазин БгХлапета, да откриете моделът и марката въздушен йонизатор и да сложите избрания продукт в количката си.

Какви са сроковете на доставка?

Ние работим в партньорство с куриерските компании Спиди и Европът, които ще доставят закупените от нашия магазин продукти до посочен от вас адрес в срок до 4 работни дни.

Ако се намирате на територията на град София можете да вземете закупения продукт директно от нашия склад, намиращ се в кв. Дървеница. В случай, че това не ви устройства ще ви доставим йонизатора или друг закупен от вас продукт чрез наш куриер.

Мога ли да върна закупена стока?

Всички продукти, които предлагаме могат да бъдат върнати в срок от 14 дни след датата на получаването му.

Напиши коментар

Моля влезте или се регистрирайте за да коментирате