Икона за регистриране на профил в сайта Регистрация
или
Забравена парола
или

bebeshko olio

Сигурни сме, че ще се съгласите с нас, че кожата на бебето се нуждае от специални козметични продукти и процедури. В крайна сметка всички знаем колко нежна и деликатна е кожата на мъничетата и как може да се разрани или раздразни дори и от най-незначителните външни фактори.

Мастните жлези на бебетата отделят много по-малко защитен материал, затова кожата им е доста по-суха, лесно се поддава на въздействието на бактерии и затова се нуждае от допълнителна хидратация и подхранване.

Бебешкото олио е един страхотен продукт, който е създаден, за да се погрижи на хидратацията и подхранването на деликатната бебешка и детска кожа.

Обикновено този козметичен продукт се нанася върху кожата на бебчето/детето веднага след къпане или след смяна на памперса. Използва се също така за масаж, за почистване на себорейни корички или когато се налага бебешката кожа да се омекоти.

Олиото не оставя мазни следи по дрехите на бебето, тъй като се абсорбира много добре и бързо, действа хидратиращо, подхранващо, омекотяващо и не на последно място противовъзпалително.

Какви са съставките на бебешкото олио?

В зависимост от марката, олиото може да включва различни съставки, но почти всички производители включват няколко основни съставки като:

Минерално масло

Това е напълно безвредно, леко, без мирис и аромат масло, което е популярно и като течен парафин. Като химически състав се доближава до парафиновия восък. Минералното масло действа като овлажнител и създава водоотблъскващ филм.

Витамин Е

Този витамин е много добър антиоксидант и има свойството да предпазва кожата от увреждането на свободните радикали. Витамин Е е много полезен за кожата на бебетата и децата.

Алое Вера

В бебешкото олио се използва екстракт от Алое Вера.

Мед

Невинаги, но доста често в този козметичен продукт се съдържа и обработен мед. Медът се добавя в състава на олиото, тъй като има великолепни антисептични свойства.

Витамин А

Този витамин се използва в почти всички козметични продукти като кремове, лосиони, масла и други, тъй като предпазва от различни кожни проблеми.

Тези съставки основно присъстват в бебешкото олио, което не е 100% органично и натурално.

Днес има доста компании, които залагат на 100% органичните и натурални продукти и на пазара може да се открие разнообразие и от бебешко олио, което е произведено единствено от напълно натурални продукти.

Такива видове олио обикновено съдържат:

·        Кокосово масло, масло отжожоба, зехтин, сусамово, бадемово масло и други.

·        Пчелен восък- восъкът се добавя, за да придаде по-плътна консистенция на продукта.

·        Полезни етерични масла- лавандула, невен, мандарина и други.

·        Витамин Е

Тези съставки се смесват в различни пропорции, за да се получи необходимата консистенция на олиото. Към добавянето на етерични масла се подхожда с много голямо внимание, тъй като те трябва да са в много минимални количества, за да не дразнят кожата на бебето или детето.

За какво се използва бебешкото олио?

Без значение какво бебешко олио ползвате, този страхотен продукт има няколко основни приложения при бебетата и децата:

За овлажняване

Това е основното предназначение на бебешкото олио. Тъй като тези козметични продукти са богати на витаминни комплекси,протеини и натурални масла, имат свойството да хидратират и предпазват деликатната бебешка и детска кожа от изсушаване.

За успокояване

Бебешкото олио съдържа съставки, които имат способността да се грижат за раздразнената кожа и да предпазват от появата на дерматити и алергии. Този продукт е много полезен и за успокояване на зачервявания и обриви, получени от памперсите.

За почистване

Олиото много успешно се справя с премахването на мръсотия, себорейни корички от главата на бебето и други. Бебешкото олио, за разлика от други овлажняващи продукти може да се използва ежедневно, тъй като не изсушава кожата и не предизвиква дразнене. Олиото се нанася върху памучен тампон, след което с леки, нежни движения се извършва почистването на бебето.

За масаж

Като че ли най-много родители използват олиото за релаксиращ масаж на бебето.

bebeshko olio

За подхранване

Бебешкото олио съдържа натурални масла, които омекотяват и подхранват нежната детска кожа. Много е полезно подхранващото бебешко масло се използва през студените зимни месеци.

Как се използва бебешкото олио?

Ако сте родители, то най-вероятно вече сте избрали какво бебешко олио да ползвате и се справяте успешно с приложението му, но ако тепърва ви предстои да станете мама и тате, ето как можете да използвате този универсален козметичен продукт за бебета и деца.

За масажиране на бебчето

Въпреки, че някъде можете да прочетете, че масажът е полезно да се прави след баня, за да може детето да заспи по-спокойно, това е напълно погрешно. Масажът на бебето трябва да се извършва през първата половина от деня, един час преди или един час след хранене.

Изсипете няколко капки от бебешкото олио на дланите си, разтрийте го между тях и започнете масажа, като извършвате леки и плавни движения по телцето на бебчо. Първо масажирайте дланите на ръчичките, след това плавно преминете към раменете. С другите части на тялото процедирайте по същия начин - масажирайте от стъпалата към бедрата, от седалището нагоре към вратлето и т. н.

Масажът е много полезен за бебета и малките деца, но не бива да прекалявате с него. Достатъчно е да масажирате мъничето по веднъж или най-много два пъти в седмицата. Важно е да наблюдавате реакциите на бебето по време на масажа. Ако докато го масажирате, то непрекъснато рита с крачета, най-вероятно масажът не му харесва и трябва да спрете.

За да омекотите и подхраните кожата на мъничето

Тъй като е лек антисептик и има много добри хидратиращи свойства, много педиатри препоръчват особено през зимните месеци бебчо да се маже с олио, за да се предпази нежната му кожа от напукване и прекалено изсушаване. Можете да използвате бебешкото олио, за да предпазите и подхраните кожата на бебето си през цялата зима, ако се налага. За летните месеци е добре да се спрете на бебешко олио фактор, който предпазва от UV лъчите.

За да успокоите раздразнената и зачервена кожа

Ако бебето ви има кожни обриви, зачервяване или подсичания заради търкането на памперса в кожата му, намажете деликатните места с олио и бебето ви ще се чувства много удобно и комфортно.

Как да изберете какво бебешко масло да ползвате?

Ако за пръв път избирате бебешко малко за малкото си бебче, трябва да се допитате до педиатъра му. Съветваме ви да го потърсите, тъй като този козметичен продукт се предлага в много разновидности и има разнообразни приложения. Консултирайки се с педиатъра, той ще ви попита за какво смятате да използвате основно олиото и ще ви насочи към продукта, с най-подходящите за кожата на вашето бебе съставки.

При покупка задължително обърнете внимание на етикета на бебешкото олио. Сред съставките на олиото не бива да присъстват:

·        Парабени

·        Триклозан

·        Формалдехид

·        Феноксиетанол

·        Багрила

·        Консерванти

·        натриев лаурил сулфат (SLS).

Каквото бебешко олио решите да ползвате, купувайте го от специализирани магазини или аптеки, за да сте сигурни, че продуктът е качествен.

Обърнете внимание дали олиото, което сте избрали има сертификат за качество. Ако не виждате подобно нещо, по-добре не купувайте продукта.

Избирайте бебешкото олио според възрастта на детето. Ако не сте сигурни кое олио е подходящо за възрастта на вашето дете, консултирайте се с педиатъра му или с представител на магазина или аптеката.

Бебешкото олио не трябва да има никаква миризма, или ако има такава тя да бъде едва доловима (ароматът трябва да е на трева или билки). Освен това консистенцията му трябва да е лека.

Реномираните марки са винаги за предпочитане пред продуктите, производителите на които не са ви известни.

bebeshko olio

Популярни марки бебешко олио

BÜBCHEN

Марката има повече от 50 годишен опит в разработката и производството на козметични продукти за деца. Бебешкото олио BÜBCHEN е разработено специално за нуждите на мъничетата и в него не присъстват никаква вредни съставки. Всички продукти, които марката предлага са тествани и притежават сертификат за качество. У нас марката е много популярна, тъй като продуктите ѝ са с високо качество, а цените, на които се предлагат са повече от достъпни.

Johnson &Johnson

Стане ли дума за бебешка и детска козметика, няма как сред най-популярните марки да не присъства Johnson &Johnson. Продуктите на компанията са познати и популярни не само у нас. Бебешкото олио с марката Johnson &Johnson овлажнява и защитава кожата на бебето за много дълго време. Всички козметични продукти, които предлага тази марка са клинично тествани, абсорбират се бързо и са подходящи за деца от всички възрасти.

Бочко

Това български козметичен продукт, който по нищо не отстъпва на останалите популярни марки бебешко олио. Олиото на Бочко допада на майките, тъй като подхранва и защитава кожата на бебетата и може да се използва за ежедневно. Продуктите на Бочко се произвеждат с натурални съставки, качеството им е високо, а цената е изключително приятна.

HiPP

Още една много популярна марка бебешки козметични продукти, която голям процент от майките одобряват. Марката разработва и предлага специална гама продукти бебешко олио за масаж и овлажняване без никакви вредни съставки. С марката HiPP можете да откриете и органично бебешко олио с бадемово масло, както и продукти за слънцезащита и други.

Chicco

Масажното масло с оризови трици, което марката предлага е предпочитано от майките, тъй като действа много добре на малките. Компанията е популярна както с качествената си козметика, така и с широката си гама от продукти за бебета и деца.

LavenderBaby Oil

Това бебешко олио е един от най-новите продукти на Johnson &Johnson. Разработено е по специална формула, обогатено е с аромат на лавандула и лайка и е хипоалергично. Както всички продукти на Johnson е дерматологично тествано и не съдържа парабени, фталати или багрила. Олиото е попива бързо и е много подходящо за масаж.

CaliforniaBaby

Марката предлага 100% органични козметични продукти за деца и възрастни. Бебешкото масло CaliforniaBaby е създадено специално за чувствителната бебешка кожа. Напълно органично е притежава сертификат за био натурален продукт. CaliforniaBaby е сравнително нов продукт за българския пазар и цената му е малко по-висока от тази на останалите марки бебешко олио.

Алтернативни (и нестандартни) начини за употреба на бебешкото олио, за които може би още не знаете

Без значение какво бебешко олио ползвате, освен за вашите мъници, можете да го използвате за още много други неща, като например…

Да свалите грима си

Разбира се, има много козметични продукти, които помагат за сваляне на грима, но ако се случи да забравите да си купите, можете лесно да свалите грима си само с няколко капки олио. За целта трябва да поставите няколко капки олио на пръстите си, да разтъркате и да поставите олиото на клепачите. После ви трябва само една чиста кърпа, за да забършете очите и от грима ви няма да остане и следа.

Да премахнете… дъвка от косата си

Макар и рядко, случва се в косата да се залепи дъвка, а всички знаем колко неприятно е това. За да улесните премахването на дъвката от косата си, поставете малко бебешко олио на мястото, оставете за няколко минути да подейства и се опитайте да махнете дъвката. Ще установите, че дъвката е отлепя без никакви проблеми.

Да се депилирате безпроблемно

Ако използвате бръснач, за да премахнете нежеланото окосмяване по краката, можете да използвате бебешко олио вместо крем за депилация. Благодарение на своите защитни и овлажняващи свойства олиото ще ви помогне не само да се избръснете бързо и лесно, но и ще предпази кожата ви от всички възможни дразнения.

Да ви помогне да се справите със стриите

Вярно е, че да се премахнат напълно стриите е трудно, да не кажем невъзможно, ако използвате бебешко олио имате голям шанс да ограничите появата им. За целта си правете всеки ден няколко минутен масаж с бебешко олио на проблемите зони и ще забележите ефекта.

Да премахнете ушната кал

Всички знаем колко вредни за ушите ни могат да бъдат клечките за уши, с които толкова много сме свикнали. Ако не искате да използвате подобни клечки, можете да капнете по няколко капки олио в ушите и то ще почисти ушната кал, която се е натрупала там.

bebeshko olio

Да полирате мебелите

Да, бебешкото олио ще ви свърши идеална работа, ако искате мебелите ви да заблестят като нови. Поставете малко олио на чиста кърпа и забършете дървените мебели.

Да ексфолирате устните и лицето си

Една лъжичка бебешко олио, една лъжичка захар и вече имате чудесен ексфолиант.

Да смажете пантите на вратите

Ако вратите в дома ви скърцат, не е нужно да купувате скъпи смазочни материали. Просто капнете на пантите по няколко капки бебешко олио и сте готови.

Да подхраните и заздравите ноктите си

След като си направите маникюра, нанесете малко олио върху ноктите и кожичките, за да ги хидратирате. Неговите уникални свойства ще направят ноктите ви лъскави, здрави и прекрасни.

Да хидратирате краката си

Ако кожата на краката ви е суха, а петите напукани, потопете краката си в топла вода, потъркайте стъпалата си с пемза, а след това ги намажете с бебешко олио. Повторете упражнението няколко вечери поред и само след десетина дни от напуканите ви пети няма да има и следа.

Да свалите пръстените от подутите си пръсти

На всеки се е случвало да не може да свали пръстена от ръката си. Вместо да се мъчите със сапун, просто капнете няколко капки олио и ще извадите пръстена лесно и бързо.

Да направите кожата си гладка и мека

За да постигнете мекота на кожата си, към душ гела, който използвате добавете малко бебешко олио.

Да отстраните засъхнала по ръцете ви боя

Ако поне веднъж сте боядисвали дома си, знаете, че няма как да не се нацапате с боя. Понякога нейното отстраняване може да бъде трудно. С бебешкото олио обаче премахването на боята не е никакъв проблем. Само трябва да поставите малко олио върху едно тампонче и да изтриете боята.

Сами вижте, че бебешкото олио е многофункционален продукт, от качествата на който можете да се възползвате цялото семейство. Имате ли малки деца, без значение какво бебешко масло ползвате, то трябва да присъства сред козметиката на малчугана.

Ако децата ви вече са пораснали и не се нуждаят от това вид козметика, нищо не ви пречи да имате една бутилка под ръка, за да проверите дали алтернативните приложения, които ви споделихме току-що наистина вършат работа.

Напиши коментар

Моля влезте или се регистрирайте за да коментирате