Икона за регистриране на профил в сайта Регистрация
или
Забравена парола
или

Сред въпросите, които вълнуват всички родители на малки деца са кога да започнат обучението на детето да използва гърне и какво детско гърне да изберат.Ако и вие си задавате тези въпроси, останете с нас, защото ще се опитаме да ви бъдем максимално полезни по темата.

как да изберем детско гърне


Кога трябва да започнете обучението на детето да използва гърне?

Истината е, че няма точно определено време, в което трябва да започнете. Всичко зависи от вас, вашите разбирания и нагласи, но най-вече зависи от физиологията и потребностите на вашето бебе.

Има родители, които започват да поставят детето на гърне още на 6 - месечна възраст, когато то започне да стои самостоятелно седнало, но има и такива, които смятат, че детето трябва да стане поне на 2 - 3 години, за да започнат обучението.

Какво казват специалистите?

Специалистите са на мнение, че най-доброто време да започне обучението на гърне е когато детето е на възраст между 1,5 и 3 години. На тази възраст нервната му система е вече достатъчно добре функционираща и детето може да контролира отделителните процеси и започва да осъзнава, че не е много удобно и комфортно да си „върши работата” в гащичките или в памперса.

При толкова различни мнения, кога вие да започнете обучението?

И сами виждате, че няма точно определен период да започнете обучението, затова нашият съвет е просто да следите детето и да се доверите на собствените си инстинкти. Уверяваме ви, като родители ще разберете кога е дошло времето.

Не се притеснявайте, ако детето ви не иска да използва гърнето в началото. Просто го поставяйте на него, за да свикне, опитайте се да му обясните защо е важно да се научи да го ползва, но не го насилвайте в никакъв случай.

Не му се карайте и не го дръжте на гърнето дълго време. Ако не иска да използва гърнето, просто го вдигнете и опитайте отново след седмица - две. Така постепенно мъничето ще свикне и много скоро само ще поиска да използва гърненцето по предназначение.

Какво детско гърне да изберете?

Ако си мислите, че покупката на подобен продукт е най-лесната работа, ще трябва да ви разочароваме. Не можете просто да влезете в магазина и да закупите първото гърне, което ви е харесало на външен вид или което намирате за страшно забавно.

За да изберете най-подходящото детско гърне, трябва да сте наясно с основните характеристики и видовете гърнета, които се предлагат на пазара.

Форма, дизайн, видове

 Формата на гърнето е много важна, тъй като ако тя не е правилната и подходящата за вашето дете, то може да откаже да сяда на него или пък при вършене на физиологичните нужди да „пръска” извън гърнето или най-неприятното… когато става да го обръща.

Затова, когато избирате формата на гърнето е добре да се спрете на такава, която ще позволи на детето да се фокусира върху „работата”, която трябва да свърши в него.


Основни видове форми и дизайн

Класически кръгли гърнета

 Кръглите детски гърнета са много подходящи, ако имате момиченце. Тази форма е най-удобна за младите дами, тъй като когато седнат на гърненцето могат да си съберат крачката и дори да ги изпънат, което е много удобно за тях.

Анатомични елипсовидни гърнета

За момчетата най-подходящата форма на гърнето е анатомичната, елипсовидна форма. Анатомичното гърне прилича малко на седло, има стабилен гръб, но най-важното е, че отпред има издадена леко нагоре част, която позволява крачката на детето да бъдат разделени. Седнало по този начин, няма опасност „нещо” да излезе навън и да изпръска пода или дрешките на детето.


Детско гърне тип „трон” или „тоалетна чиния”

как да изберем детско гърне

Този вид детски гърнета допадат доста на малките, тъй като тяхното гърне прилича досущ като тоалетната чиния на мама и татко, а децата харесват всичко, което е на „мама и татко”. Ако се спрете на този вид детски гърнета, можете да разгледате предложенията на водещи марки катоLorelli, Moni, Pilsan и други.


Гърне - столче

Този вид гърнета са доста функционални и някой от родителите използват точно този вид детски гърнета, за да започнат обучението на детето. Дизайнът на гърнето силно наподобява столче (има си седалка, крака и облегалка) и първоначално детето може да сяда на столчето, докато се храни или играе. „Седалката” на столчето всъщност е гърне, което лесно може да се маха и почиства.


Гърне - играчка

Детските гърнета под формата на играчки са забавни и също се харесват на децата, но тук трябва да внимавате, тъй като е възможно детето да възприеме гърнето точно като играчка и да не иска да сяда на него, за да върши физиологичните си нужди.

Музикални гърнета

По правило този вид гърнета могат да комбинират по няколко функции, но основното при тях е музиката и светлинните ефекти (при някой модели). В момента, в който детето започне да извършва физиологичните си нужди, гърнето започва „да свири”.

Това е доста забавно за децата, но е добре да знаете, че това може да се обърне срещу вас. От една страна тези модели насърчават децата да използват гърненцето, но от друга страна могат да им създадат рефлекс, при който щом чуят музика да се опитват да се изпишкат, без значение дали са седнали на гърне или са с вас в мола например.

Гърне 3 в 1

Този вид детско гърне „расте” заедно с детето и му позволява лесно да свикне с използването му. В началото детето може да го използва само като гърне, а след като поотрасне гърнето може да се разглоби и да се използва като стъпало и като седалка за тоалетна чиния.

Материали

Ако при избора на форма и дизайн можете да проявите и малко лично предпочитание и дори да направите лек компромис с нещо, то при избора на материали, от които е изработено детското гърне компромиси не бива да правите в никакъв случай.

От изключително голямо значение е детското гърне да бъде изработено от висококачествена пластмаса, в която да има добавени антибактериални съставки, които да гарантират перфектното почистване на гърнето.

Друго важно нещо, на което трябва да обърнете внимание е колко устойчив е материалът, от който е изработено гърнето. Ако имате възможност да отидете лично на място в магазина, вземете гърнето в ръце и се уверете, че материалът е достатъчно устойчив и няма да се „криви”, когато детето сяда или става от него.



 Допълнителни характеристики, които е добре да притежава гърнето, което ще изберете за вашетодете

Да има капак

Без значение какво детско гърне ще изберете, добре е то да има капак. Така не само ще ви е по-лесно да го пренесете през стаята до банята, за да го почистите, но ако случайно нямате възможност да го почистите веднага след като детето си е „свършило работата”, можете да го затворите с капака и да не се притеснявате, че в помещението ще се понесат „аромати”.Да може да се отделя

Разбира се, няма проблем да закупите съвсем класическо детско гърне, долната част на което не се отделя, но тогава всеки път ще трябва да миете цялото гърне. Ако се спрете на гърне, на което се отделя долната част ще си улесните много живота, тъй като след като детето приключи, просто отделяте частта, изхвърляте каквото има в нея, измивате я и я връщате обратно.

Да има „стъпки”

Добре е когато търсите какво детско гърне да изберете да погледнете дали продуктът, които сте харесали има удобни „стъпки”, тъй като ако има, детето ви ще може да става лесно от него, без да се страхувате, че със ставането ще го обърне. „Стъпките” гарантират стабилността на гърнето и са една доста добра екстра, за наличието на която ще сте много доволни.

Да има удобна дръжка

Не е задължително гърнето да има дръжка, но пък е много по-голямо улеснение, особено когато трябва да го вземете от пода, за да го почистите.

Важните въпроси, които трябва да си зададете, когато решавате какво детско гърне да изберете?

Няма защо да ви казваме, че възможностите ви за избор и покупка на гърне са изключително многобройни. Достатъчно е просто да влезете в някой магазин и ще откриете разнообразие от модели, марки и дизайн на детски гърнета.

Разбираме и че при такова голямо разнообразие решението е много трудно, но вие можете да се справите по-лесно, ако си отговорите на няколко простички въпроса.


Колко голямо е детето

Ако детето ви е доста малко и тепърва ще започнете да го обучавате да се справя с гърнето, не е много добра идея да се спирате на високи гърнета. За малките бебета най-подходящи са ниските, класически гърнета на Lorelli, OKBaby, PrinceLionheart и други.

как да изберем детско гърне

Колко често пътувате

 Ако често пътувате и оставяте детето на баба и дядо и се налага всеки път да пренасяте и гърнето е много важно то да е удобно за пренасяне. Затова нашият съвет е да се спрете на детско гърне, което е достатъчно компактно, за да можете лесно да го пъхнете в багажника на колата и да го пренесете.

Какво детско гърне се харесва на детето ми

Много родители не се съобразяват с малчуганите, когато решават какво детско гърне да изберат и купуват това, което според тях е най-доброто. Но децата, колкото и малки да са те си имат свои вкусове и предпочитания. Затова, когато избирате гърненце и искате детето ви да го ползва с желание, съобразете се и с неговите желания.

 


Напиши коментар

Моля влезте или се регистрирайте за да коментирате