Икона за регистриране на профил в сайта Регистрация
или
Забравена парола
или

Вече сте родители и сигурни сме, едно от нещата, които ви притесняват (освен всичко останало) е как да поддържате хигиената на детето в банята. Всъщност, няма нищо плашещо, нито сложно. Просто ви е нужен малко повече опит, който ще добиете с течение на времето.

Тъй като знаем, че думите ни няма да ви успокоят, подготвихме кратък списък на важните неща, които трябва да знаете за хигиената на бебетата и децата в банята.


Какво е важно да знаем за хигиената в банята на детето?

Какво ви е необходимо за къпането?

Ваничка 

Най-удобно ще ви е да къпете детето в детска вана. В търговската мрежа ще откриете разнообразие от модели, от които можете да избирате, но нашият съвет е да се спрете на ваничка с неплъзгаща подложка или анатомична вана. 


Термометър за вода

Преди да сложите бебчо във ваната е добре да се уверите, че водата нито е студена, нито прекалено топла. Разбира се, температурата можете да проверите, като пробвате с лакът, но уверяваме ви, по-добрият вариант е да се доверите на термометъра.

Идеалната температура на водата, която трябва да поддържате е не повече от 36 градуса по С. 


Детски сапун или шампоан

Кожата на малките дечица е много нежна и деликатна, поради което е препоръчително да използвате специални бебешки и детски сапуни и шампоани с 5,5 pH.


Купа и канче

Купата и канчето ще са ви нужни, за да отстраните пяната от сапуна, след като изкъпете малчо. Преди да започнете къпането налейте в купата топла вода и след като мъничето заблести от чистота, вземате вода от купата и изплакнете малчо, преди да го изкарате от ваната.


Какво е важно да знаем за хигиената в банята на детето?

Чисти кърпи и меки хавлии

Ще са ви нужни за подсушаване на мъничето след банята. Добре е те да са меки и затоплени, ако къпете бебо през зимата.

Играчки за баня

Не са задължителни, но децата обичат да има нещо, с което да си играят, докато мама или тате ги къпят.

Какво ви е необходимо за тоалета на детето след банята?

Лосион, крем или мляко

След банята е добре да намажете малчо с лосион, крем или мляко. Специалистите препоръчват през летните месеци да се използва мляко или лосион, а през зимните - нежно детско кремче.

Аспиратор за нос

Нослетата на малките деца често събират секрети, които трябва да бъдат почистени добре. Това става най-лесно след баня и с помощта на аспиратор за носле.

Тампони за уши

Въпреки, че в търговската мрежа се предлагат клечки за уши за бебета и малки деца, не е препоръчително да ги използвате, особено когато детето е съвсем малко. Вместо това можете да използвате тампонче или парче мек тензух, с които да почистите само външната част на ушичките на детето.

Бебешка нокторезачка

Ноктите на бебчетата растат много бързо и да ако не бъдат изрязвани редовно има опасност мъничетата да се наранят сами. Затова е добре поне веднъж седмично след баня да оформяте нокътчетата на ръчичките и крачетата им. 

И ако се питате дали не можете да използвате вашата нокторезачка, то отговорът е не. Не се препоръчва използването на нокторезачки за възрастни, защото има вероятност ноктенцата на бебчо да се заразят с гъбички или други инфекции. Поради тази причина е добре винаги да използвате бебешка нокторезачка.

Колко често трябва да къпете детето?

Новородените са с много нежна кожа, поради което не е добре да се къпят всеки ден. Според експертите два до три пъти седмично е достатъчно. Ако детето е по-голямо тогава можете да го къпете всеки ден или всеки път, в който се прибере у дома мръсно от игрите на детската площадка.

Кога трябва да къпете детето?

Няма определени часове за къпане. Всичко зависи както от вас, така и от това кога детето се чувства най-добре. Някой деца обичат да се къпят сутрин, а други - вечер. По-важното е да ги къпете преди хранене и никога веднага след като ги нахраните.


За какво да внимавате, докато детето е в банята?

Най-важното е никога да не го оставяте без надзор, особено когато е във ваната. Не излизайте, дори и само за минутка, за да вземете нещо на бързо. 

Децата са доста палави, а и не могат да се грижат за себе си и само минутка невнимание от ваша страна и могат да се подхлъзнат, нагълтат с вода или да се случи нещо още по-лошо.

Не пълнете ваната с повече вода от необходимото. Препоръчителното количество вода за малки бебета е не повече от 5 - 8 см. Ако детето е по-голямо, количеството вода може да бъде увеличено. 

За да се ориентирате колко количество вода трябва да има във ваната, след като детето влезе в нея водата трябва да достигне най-много до средата на коремчето му, когато е седнало.


Какво е важно да знаем за хигиената в банята на детето?

Не оставяйте шампоана, сапуна или други продукти или предмети в близост до ваната. Отново ще повторим, че децата са палави и любопитни и обичат да си играят и да опитват всичко, което могат да достигнат. 

Не оставяйте включени електрически уреди в банята или в близост до ваната, ако къпете детето в някоя от стаите в жилището си.

Напиши коментар

Моля влезте или се регистрирайте за да коментирате