Икона за регистриране на профил в сайта Регистрация
или
Забравена парола
или

Какво развиват у децата ни настолните игри?

Източник снимка:unsplash.com

Търсите начин да накарате вашето дете да излезе от зоната си на комфорт и да забрави за игрите на телефона или таблета поне за няколко часа? 

Предлагаме ви едно страхотно решение - научете го да играе на настолни игри.

Защо настолни игри и какво развиват у децата ни?

Тренират паметта и развиват когнитивните им умения

Настолните игри насърчават развитието на когнитивните умения на децата, стимулират мисленето, взимането на решения и не на последно място им помагат да се справят с решаването на проблеми.

По време на играта детето се научава да планира хода на играта си, да предвижда следващия ход на конкурентите си и да взема обмислени, а не импулсивни решения. 

Повишават емпатията и развиват социалните умения

Игрите не се играят самостоятелно, както е при повечето игри, които се играят на телефон или таблет. Това означава, че детето ви ще прекарва повече време в игри с други деца или с вас (ако играете семейно). А това от своя страна ще му помогне да развие комуникативните и социалните си умения и да се почувства като част от екип.

Този вид игри са подходящи за всички деца, но са от особена полза за малчуганите, които са срамежливи и по-трудно намират общ език с останалите деца на тяхната възраст. Играейки на настолни игри, малките се отпускат, започват да комуникират по-уверено, да разбират и да се съобразяват с чувствата на останалите.

Какво развиват у децата ни настолните игри?

Източник снимка:unsplash.com

Насърчават сръчността и фината им моторика

Голяма част от игрите изискват вземане на предмети, преместване, поставяне на определено място, хвърляне на зарчета и други, което кара мозъка и ръцете да работят в координация.

А това подобрява сръчността, фината моторика и координацията между ръце и очи у децата и им помага да развият и подобрят двигателните си умения.

Контролират детската импулсивност

Тъй като по време на игрите емпатията и концентрацията се увеличават, децата се научават да разсъждават върху собствените си действия и върху резултатите от тях. Научават се, че прибързаните и недобре обмислени ходове, които предприемат не са чак толкова добро решение.

Това в крайна сметка се оказва много важна стъпка в образованието и социализацията на малките, тъй като сами достигат до извода, че ако не действат импулсивно могат да постигнат по-добри резултати не само в игрите, но и в училище и в комуникацията си със съученици и възрастни.

Развиват критичното им мислене

С настолните игри малките не само усъвършенстват способността си за взимане на решения и решаване на проблеми, но и развиват критичното си мислене.

Как става това ли? Всъщност, отговорът не е толкова сложен. Докато играят с приятелчетата си на настолни игри малките започват да си задават въпроси за това как играта може да се развие по-добре, ако действат по един или друг начин в зависимост от направения избор.

Играта на настолни и други подобни игри ги провокира да мислят и да разсъждават върху правилността на решенията, които взимат в определени ситуации. Това подпомага развитието както на логическото, така и на критичното им мислене.

Какво развиват у децата ни настолните игри?

Източник снимка:unsplash.com

Учат на приемане както на победата, така и на поражението

Ако се поразровите в спомените от вашето детство сигурни сме ще си спомните, че всеки път, в който с родителите си сте играли на някакви игри те са ви оставяли да победите. Е, трябва да ви уведомим, че това не е бил най-правилния подход на родителите ви.

Защото децата трябва да се научат да приемат както победата, така и загубата, тъй като това е изключително важно за тяхното израстване на личности. Те трябва да се научат, че невинаги могат да печелят и ако това не се случи, просто трябва да приемат загубата, да се упражняват и следващият път да се справят по-добре.

Приемането на победата и загубата също така учи децата да уважават своите приятели, да се поставят на тяхно място и да се съобразяват с техните чувства.

Казано иначе, настолните игри помагат на детето да поддържа поведение, подходящо за ситуацията, в която се намира. А това ще му е изключително полезно за формиране на характера му и за справяне с различни ситуации в живота.

Насърчават умението за решаване на проблеми

Без тактическо мислене не е възможно да бъде спечелена почти нито една настолна игра. Планирането на стратегията помага на вашето дете да подобри уменията си за решаване на проблеми, което ще му бъде от полза в почти всяка област от живота.

Какво развиват у децата ни настолните игри?

Източник снимка:unsplash.com

Успокояват тревожността

Тъй като всяка една настолна игра изисква спазване на правила, децата знаят какво точно се очаква от тях да направят. А това им помага да се отпуснат, да се ориентират по-лесно в играта и да се забавляват с приятелчетата си, без да се тревожат излишно.

Насърчават здравословната конкуренция между децата

Децата, точно както и възрастните обичат да побеждават. Играейки заедно, малките се конкурират помежду си, като всяко от тях се опитва да използва всичко научено, за да победи по достоен и честен начин.

Видове настолни игри

Класически

Този вид игри са подходящи за деца във всяка възраст и на тях децата могат да играят както с приятелчета, така и с вас.

Игрите на класически настолни игри развиват и стимулират:

  • Въображението
  • Креативността
  • Паметта и ученето
  • Концентрацията
  • Визуалното възприятие
  • Критичното мислене
  • Математическите разсъждения
  • Фината моторика

Какво развиват у децата ни настолните игри?

Източник снимка:unsplash.com

Стратегически

Ако се питате какво развиват у децата ни настолните игри тип “стратегии”, то ще ви кажем, че те са изключително полезни за развитието на мисленето и логиката на малките.

Освен това, играта на стратегически игри насърчава и подобрява:

  • Креативността
  • Паметта
  • Концентрацията

Не е за подценяване и факта, че този вид настолни игри помагат за развиването на самоконтрола и развиват умения за решаване на проблеми.

Групови

Груповите настолни игри влияят ползотворно върху развитието на социалните умения на децата.

Докато в индивидуалната игра детето ви работи в интроспекция и практикува способността си да тълкува и решава проблеми, при груповите игри развива междуличностните отношения и се учи да играе отборно.

По време на играта малките се научават, че не само трябва да следват правила, но и да изчакват да дойде техния ред и да комуникират с отбора си, изграждайки заедно различни стратегии за игра.

Игри с карти

Настолните игри с карти насърчават :

  • когнитивното развитие на децата 
  • подобряват паметта 
  • логическото мислене 
  • стимулират координацията им и умствената им ловкост

Голяма част от този вид игри се използват за различни цели: от научаване на езици и разширяване на речниковия запас на детето, до решаване на прости математически задачи, насърчаване интереса към животни, география, история и много други. Освен това игрите с карти са много забавни и насърчават и развиват социалните умения на децата.

Игри за запаметяване

Този вид игри са много подходящи и полезни за най-малките, тъй като им помагат да развият концентрацията, способността си да запомнят и развиват логическото им мислене.

Доказано е, че децата, които играят от ранна възраст на настолни игри за запаметяване, на по-късен етап това им е полезно както по отношение на социализацията, така и при запомняне на учебния материал в училище.

Игри с въпроси и отговори

Игрите с въпроси и отговори освен, че са отличен начин за семейно забавление са и изключително полезни за стимулиране процеса на преподаване и учене.

Докато играят, децата трябва да отговорят на въпроси от различни области, което не само разширява кръгозора им, но им помага да развият математическите и езиковите си умения, да се научат на самоконтрол, бърза реакция и на логически разсъждения.

Игри за умения

Този вид настолни игри развиват както умствените, така и двигателните умения на малките. Тази категория игри включва игри за словообразуване, за сглобяване, математически игри и игри, които изискват повишена концентрация и използва на сензорни умения.

Какво развиват у децата ни настолните игри?

Източник снимка:unsplash.com

Напиши коментар

Моля влезте или се регистрирайте за да коментирате