Икона за регистриране на профил в сайта Регистрация
или
Забравена парола
или

Какво трябва да съдържа екипировката при каране на велосипед?

Източник снимка:unsplash.com

За да сте сигурни, че вашето дете ще кара колело безопасно е добре да му осигурите подходящата екипировка. 

Ако не сте напълно уверени какво включва тя останете с нас, тъй като в следващите редове ще поговорим както за задължителната екипировка при каране на велосипед, така и за допълнителните аксесоари, които няма да сгрешите, ако закупите.

Екипировка при каране на колело - задължителни елементи

Велосипедна каска

Въпреки, че каската не е задължителна по закон, тя трябва да е първото нещо, с което да снабдите детето си още преди покупката на колелото.

Казваме това, тъй като единствено велосипедния шлем може да предпази от контузии и наранявания главата на детето в случай, че то падне, докато кара колело.

Какво трябва да съдържа екипировката при каране на велосипед?

Източник снимка:unsplash.com

Как да изберете велосипедна каска за вашето мъниче?

Точно както каските за мотористи или велосипедните каски за възрастни, и детски се предлагат в различни размери. Затова, преди да вземете решение за покупка е добре да сте наясно към каска с какъв размер да се насочите.

За целта трябва да измерите главата на детето, след което да сравните получените размери с таблиците с размери, които ще откриете във всеки един онлайн магазин. 

Още по-добре би било да отидете заедно с детето си на място в магазина и да пробвате велосипедните каски, които се предлагат там. Ако имате подобна възможност, след като изберете модел и детето я сложи да пробва се уверете, че каската е с точния размер.

Подходящата велосипедна каска не трябва да е нито много широка, нито твърде тясна и най-вече трябва да покрива челото и тила на детето. Правилото е да има два пръста място над веждите и между брадичката и каишката.

Какво трябва да съдържа екипировката при каране на велосипед?

Източник снимка: bghlapeta.com

Добре е също така да проверите дали каишката се закопчава стабилно и дали вътрешната част на велосипедния шлем е мека и удобна.

Обърнете специално внимание и дали продуктът притежава европейски стандарти за безопасност NF EN 1078 и маркировка СЕ, която удостоверява, че е безопасен и може да се предлага за продажба на територията на ЕС.

И последно. При възможност винаги избирайте детски каски за колело от водещи марки като Micro, Disney, E&L cycles, Polisport, Worker, Stiga, Boyx и други, за да сте спокойни, че детето ви ще е наистина добре защитено и в пълна безопасност, когато се качи на велосипеда.

Протектори за коленете и лактите

Това са два аксесоара от оборудването при каране на колело, които децата могат да използват и когато карат ролкови кънки, ролери, ховърборд, скейт и други.

Какво трябва да съдържа екипировката при каране на велосипед?

Източник снимка: bghlapeta.com

Как да изберете наколенки и налакътници?

За да сте сигурни, че мъничето ви е добре защитено, трябва да се уверите, че наколенките и налакътниците са изработени от висококачествен материал. Затова, преди покупката обърнете специално внимание както на външната черупка на протекторите, така и на вътрешната им част.

Външната част на налакътниците и наколенките трябва да е изработена от качествена, твърда и издръжлива пластмаса, а вътрешната част трябва да е не само мека, удобна и комфортна, но и от материал, който има ударопоглъщащи свойства (като пяна или полиуретан).

Не е зле също така преди покупката да проверите закопчаването на протекторите и се уверите, че са точния размер и когато детето ги сложи ще се чувства удобно и комфортно.

Що се отнася до моделите и марките детски протектори, то можем да ви препоръчаме налакътници и наколенки от популярни брандове като Micro, Amaya, Nils Extreme, Boyx, Bike Sport, Seven polska и други.

Какво трябва да съдържа екипировката при каране на велосипед?

Източник снимка: bghlapeta.com

Велосипедни ръкавици

Независимо дали са къси и без пръсти за лятото или дълги, когато температурите паднат през зимата, велосипедните ръкавици винаги са от полза дори и когато детето тепърва се учи да кара велосипеда.

Тези аксесоари от оборудването при карането на колело са изключително полезни за малките, тъй като предпазват дланите на ръчичките им от нараняване и абразия в случай, че паднат от колелото.

Какво трябва да съдържа екипировката при каране на велосипед?

Източник снимка: bghlapeta.com

Как да изберете ръкавици за велосипед?

Летните модели обикновено са изработени от тънка, но здрава и еластична материя, нямат пръсти и са с допълнителна вложка на дланта за добро захващане на кормилото.

Зимните модели могат да бъдат както къси, така и дълги и са изработени от материали, които осигуряват топлина и защита на ръцете от дъжд, вятър и студ.

При избора на ръкавици за вашето дете е добре да вземете под внимание както размера на ръкавиците, така и дали мъничето ще кара велосипеда най-често през лятото или ще го използва активно през цялата година.

Няма да сгрешите и ако се спрете на някой по-цветен модел, тъй като малките обичат цветните ръкавици.

И последно, уверете се, че ръкавиците са с високо качество и от популярни марки като Seven polska, Disney, Boyx и други.

Какво трябва да съдържа екипировката при каране на велосипед?

Източник снимка: bghlapeta.com

Как да гарантирате максимална сигурност на детето?

Уверете се, че велосипедът е с правилния размер

Удобната позиция, която заема детето, когато седне на седалката на велосипеда е от съществено значение за добрия му контрол, затова е важно да сте напълно сигурни, че размерът е подходящ за неговата възраст и височина.

За да сте сигурни, че колелото е с правилния размер, помолете малчо да се качи и да седне на седалката. Ако може да хване удобно и здраво кормилото, а краката му стигат свободно педалите, тогава всичко е наред.

Какво трябва да съдържа екипировката при каране на велосипед?

Източник снимка: unsplash.com

Погрижете се за видимостта на детето

Малките (и не толкова малките) велосипедисти трябва да са видими за останалите участници в движението.

Затова е важно да се погрижите вашето дете да е облечено със светли дрехи или да носи светлоотразителна жилетка. Добре е също така колелото му да е снабдено със светлоотразителни рефлектори или флагче и да има силен и добре работещ звънец.

Възпитайте го на правилните навици за каране на велосипед

Не е достатъчно да му купите каска и защитни протектори. Трябва също така да го научите да ги носи винаги, когато кара велосипеда си.

Покажете му как да поставя каската, как да регулира каишката и му помогнете да превърне носенето на защитната екипировка в навик.

Научете го как правилно да сигнализира с ръце, когато завива или спира и най-важното, научете го как трябва да спира безопасно и в страни от пътя, ако спука гума или се случи друг неприятен инцидент.

Какво трябва да съдържа екипировката при каране на велосипед?

Източник снимка:unsplash.com

Винаги проверявайте състоянието на колелото, преди да го предоставите на детето

Децата са буйни, палави и не умеят да се грижат добре за вещите си. Затова често пускат колелото на земята, блъскат го или го оставят в средата на улицата. А това може да нанесе щети на велосипеда, които да застрашат безопасността на малчугана.

В този ред на мисли, винаги преди детето ви да седне на колелото е добре да погледнете дали седалката и кормилото са регулирани според височината на мъничето, дали гумите са правилно напомпани и дали спирачките и светлините работят правилно.

Добре е също така да проверите дали всички аксесоари са стабилно закрепени, дали няма някъде луфтове и дали не се чуват нехарактерни шумове, когато се завъртят педалите.


Често задавани въпроси

В онлайн магазин Бг Хлапета предлагате ли екипировка за каране на колело?

При нас ще откриете не само широка гама от велисипеди, тротинетки, ролери и ролкови кънки, но всички задължителни за безопасността на децата елементи от екипировката. 

Ние можем да ви предложим велосипедни каски, наколенки, налакътници, ръкавици и много други допълнителни аксесоари от популярни марки на много достъпни цени.

Как да закупя велосипедна екипировка за детето?

Влизате на страниците на онлайн магазина ни, разглеждате продуктите, които предлагаме и след като се спрете на модел, цвят, марка и размер просто добавяте избраните продукти в кошницата си за пазаруване.

Мога ли да върна закупена стока от вашия магазин?

Ако след доставката се окаже, че каската или протекторите са малки или големи за вашето дете можете да върнете или замените закупените артикули в установените срокове.

Напиши коментар

Моля влезте или се регистрирайте за да коментирате