Икона за регистриране на профил в сайта Регистрация
или
Забравена парола
или

Играта с играчки е не само изключително забавление за малките, но и начин, чрез който опознават света около себе си. Освен това, хващането и хвърлянето на шумните, цветни и приятни на допир предмети развива координацията, фината моторика и умствените способности на мъничетата.

 

 

От коя възраст и защо бебетата хващат играчки?

Бебетата се раждат със способност за хващане. Но движението, с което хващат и стискат, докато са новородени е изцяло рефлекторно и трябва да мине около година, докато развият координацията, необходима за вземане и задържане на играчките в ръка.

Как се развива способността за хващане по месеци?

0 - 2 месеца

Новородените не свързват това, което виждат очите им с това, което правят ръцете им. Често очите им гледат в една посока, докато ръцете им се движат в друга. Нито могат да придвижат ръцете си към обект, който виждат. Това е така, защото просто още не знаят, че ръцете и краката им са част от техните тела.

През този период ръчичките им се движат хаотично и са по-често свити в малки юмручета, които се отварят и стискат силно, ако поставите пръст близо до тях. Хващането е наистина доста силно (всяка майка го знае прекрасно), но е просто рефлекс. Този рефлекс отшумява с течение на седмиците и бебето все повече започва да отваря юмручета и да прави опити да изследва ръцете си.

3 - 4 месеца

На около три месеца бебетата започват да хващат предмети, които са им дадени и да развиват координацията око - ръка, която им помага проследят предметите, които се намират в ръцете им.

Ако например сложите в ръката на бебето дрънкалка, то ще я хване (защото както споменахме има рефлекс за хващане). Движенията на ръцете му са все още некоординирани, но тъй чува шума, който издава дрънкалката, то търси с очи източника на този шум.

Когато го открие, открива и ръката, която държи играчката. Така, играейки си с подобни леки играчки, издаващи шум, бебето развива координацията си и прави връзката между ръцете и очите си.

Около четвъртия месец малките вече правят връзка между ръцете и очите, опитват се да координират действията си и да подобряват фините си моторни движения и умения. С други думи, вече не им е достатъчно да хванат дрънкалката, която им подавате и да проследят движението. Вече се опитват да изпълняват по-сложни задачи като това сами да достигат и хващат играчките, разположени в близост до зрителното им поле.

Така например, поставите бебето в активна гимнастика или просто поставите над кошарката/количката играчки, които то може да достигне, докато лежи по гръб, ще наблюдавате един много интересен процес. Първоначално бебето ще гледа играчките и ще им се радва.

Ще размаха крачета и ръчички на случаен принцип, докато при някое от движенията, които прави не докосне играчката и тя не започне да се върти, люлее или издава звуци. След като няколко пъти играчката бъде ударена, бебето разбира, че ако я докосне с ръка, тя ще се залюлее. Така лека - полека ще започне да контролира процеса и да координира действията си.

 


5 - 8 месеца

В началото на петия месец малките започват да преценяват разстоянието между ръцете си и играчката, която искат. Вече не им е интересно просто да докоснат предмета, а се стремят да го достигнат и хванат с ръце. Първоначално разглеждат обекта на желанието си, протягат ръце и едва след като преценят, че могат да го достигат извършват действието. Постепенно преценката им става по-точна и прецизна и са в състояние да протегнат ръка и веднага да хванат играчката.

На около шест месеца бебетата вече могат хващат по-обемни играчки и да ги държат здраво няколко минути с две ръце. През следващите месеци се научават да задържат по-дълго, прехвърлят играчките от едната ръка в другата, да вдигат предмети от земята, кошарата или количката и да използват само едната си ръка, за да вземат играчката, която ги интересува. След шестия месец трябва да могат и напълно самостоятелно да носят в двете си ръце две различни играчки (предмети).

9 - 12 месеца

През този период координацията между ръцете и очите на малките вече е много по-усъвършенствана и преминават от хващането на по-обемни играчки към по-малки такива. До навършването на годинка вече правят и опити не само да хващат лъжица, но и да се хранят сами. (Разбира се, на тази възраст не могат да извършват напълно координирани действия, за да вкарат храната в устата си без да я разсипят, но си е едно добро начало).

Това е времето, в което активно се развива координацията ръка - око - уста. А това означава, че всичко, което види окото и хване ръката ще бъде изследвано, като бъде поставено в уста.

 

 

 Какви играчки са подходящи за игра през този период?

За да помогнете на бебчето си да развие добра координация и фините си моторни движения, трябва да подберете внимателно играчките.

Съвсем в началото, докато мъничето още не може да контролира движенията на ръцете си, дрънкалките и музикалните играчки са напълно достатъчни. Добре е да избирате дрънкащи играчки с по-дълги дръжки и в ярки цветове. И които издават меки, приятни и немного силни звуци, за да не се изплаши бебчето.

След третия месец от най-голяма полза за децата са активната гимнастика, както и всички играчки, които могат да се закачат над леглото на бебето и да се въртят. Музикалните, въртящи се играчки, които могат да се поставят над кошарата и пеещите играчки също са добър избор.

През следващите месеци (над пети - шести) към “армията” от забавни и полезни играчки можете да присъедините фини, леки и лесни за боравене меки гумени играчки, плюшени играчки, топки и други.

След шестия месец, освен играчките, които помагат за координиране на ръцете и очите от голяма полза са и образователните продукти като книжки пълни с цветни илюстрации, кубчета и т. н., и т. н.


Как да се погрижите за сигурността и безопасността на бебето?

 

   Преди да закупите и дадете играчките на бебчето винаги проверявайте дали отговарят на изискванията възприети от Европейския съюз и дали са подходящи за възрастта на малките. Обръщайте специално внимание и дали са изработени от висококачествени, здрави и безвредни материали и дали имат елементи, които могат да се откъсват лесно. 

   Не оставяйте в близост до бебето предмети, които то лесно може да вземе. Не подценявайте никога малките сладури, защото те винаги могат да ви изненадат и когато най-малко очаквате да грабнат някой предмет, докато не гледате и да се наранят.

      Ако имате по-голямо дете, разделяйте играчките и не позволявайте на по-голямото дете да даде на бебето някоя по-малка играчка или такава, която се разглобява лесно. Знаете, че след като се научат да държат предмети в ръцете си, следващото нещо, което малките правят е да ги сложат в уста, за да ги изследват. Ако по някакъв начин малка играчка или елемент от играчка попадне в ръцете на бебето, то със сигурност ще ги сложи в уста и може да се задуши.

  Не оставяте бебето без надзор. Винаги стойте наблизо, докато си играе и бъдете готови да реагирате при всяка ситуация. Участвайте в игрите му, насърчавайте го и му говорете.

      Поддържайте играчките чисти, като стерилизирате гумените и пластмасовите играчки. Така няма вероятност, когато бебето вземе играчката и я сложи в уста в нея да попадне мръсотия. Ако някоя играчка се е замърсила до степен, в която не можете да я почистите добре или ако има скъсана играчка, по-добре я изхвърлете и купете нова.

 

 

Защо бебетата обичат да хващат играчки?

Сигурни сме, че знаете отговора, но нека все пак го кажем и ние. Играчките присъстват в живота на човек от самото му раждане. През първите месеци от живота на бебчо те са както негови другарчета в забавните игри, така и негови учители. Малките обичат своите играчки, а те им помагат да опознаят света около себе си по-бързо и с широко отворени очи.

Благодарение на дрънкалките, музикалните играчки, кубчетата, активната гимнастика, гумените и плюшените играчки мъниците успяват да координират движенията си, да открият “как функционират” ръцете, крака и устата им и да продължат да се развиват.

Напиши коментар

Моля влезте или се регистрирайте за да коментирате