Икона за регистриране на профил в сайта Регистрация
или
Забравена парола
или

Кои са най-подходящите слънцезащитни кремове за бебе?


Защо трябва да използваме слънцезащитни продукти за бебето?


Ако сте родител, правилната слънцезащитна защита за вашето бебе през лятото трябва да е приоритет за вас. Лятото е сезон, през който трябва да положим допълнителна грижа за кожата на своето бебче, за да му гарантираме весели и безпроблемни игри на плажа.

С малко повече подготовка и планиране от наша страна, можем да осигурим на детето си правилната кожна защита от летните слънчеви лъчи, която е така необходима през първите години на всяко дете. Ако се интересувате от правилна защита от слънцето за бебето си, то тук ще намерите някои полезни съвети.


Кои са най-подходящите слънцезащитни кремове за бебе?


С какво бебешката кожа е по-различна от тази на възрастен?


Бебешката кожа е по-различна от тази на възрастните. Въпросът дали бебетата се нуждаят от специална защита от слънцето е спорен. Някои специалисти са на мнение, че слънцезащитните продукти е добре да се избягват, когато детето е малко. Има няколко причини, които изискват допълнителна кожна защита за бебетата.

На първо място, за тези, които не знаят, бебешката кожа е чувствителна към масовите слънцезащитни продукти за деца по магазините. Тя има много малко меланин – пигмент, който дава цвета на кожата, очите, косата. 

Меланинът предоставя естествена защита на кожата от слънцето. Затова и не случайно нежната бебешка кожа е в пъти по-уязвима за всички негативни ефекти от слънчевите лъчи, отколкото кожата на възрастен.

Второ, бебешката кожа е много тънка, съответно и последният слой на епидермиса е много тънък. Той е наречен още  “рогов слой” или “stratum corneum (от латински), и се състои от мъртви клетки. Неговата роля е да ни предпазва от външни нашественици.


Кои са най-подходящите слънцезащитни кремове за бебе?


Следователно поради тънкия рогов слой, бебешката кожа абсорбира много по-бързо химически вещества от слънцезащитните кремове. Това ни кара да си направим извод колко е важно качеството на слънцезащитния крем. Неправилно подбраният или нискокачествен слънцезащитен продукт за бебета може да предизвика кожни проблеми като дерматит, обриви, алергии, инфекции.  

Трето,  на кожата на едно новородено ѝ липсва защитен киселинен слой, който присъства на кожата на възрастните. Този слой е изграден от защитен  филм, който предпазва нашия организъм от навлизане на бактерии, вируси, както и от трансепидермална загуба на вода (термин, обозначаващ повишената загуба на вода през кожата), чийто резултат е суха кожа.

Кожата на един възрастен не абсорбира толкова лесно химическите вещества на даден продукт, а ако дадено вещество успее да се абсорбира, то ще е в минимални количества, които не крият голяма опасност за здравето.


Кои са най-подходящите слънцезащитни кремове за бебе?


За разлика обаче бебешката кожа, където риска от попадане на част от продукта от кожата в кръвта е по-висок. Липсата на подобен слой при бебешката кожа ги прави уязвими към химическите вещества в козметичните продукти за слънце. Поради тази причина Американската фондация за рак на кожата не препоръчва употребата на слънцезащитни продукти за деца на възраст под 6 месеца.

Минимизирайте употребата на слънцезащитни продукти, ако бебето ви е под 6 месеца, като изключения правят случаите с много силно слънце, което не може да бъде избегнато. В такива случаи се препоръчва употребата на широкоспектърен водоустойчив слънцезащитен крем с UV фактор 30. Уверете се също, че през най-горещите дни детето пие достатъчно вода.


Кои са най-подходящите слънцезащитни кремове за бебе?


Докато при възрастните слънчевото изгаряне е неприятен, но лесно преодолим проблем, при едно бебе може да се превърне в случай, изискващ спешна медицинска помощ. Слънчевото изгаряне при бебетата може да прездизвика дехидратация, силна треска, белене на кожата, инфекции, раздразнения, изприщване, топлинен удар. Да не говорим, че само едно слънчево изгаряне повишава риска от поява на рак на кожата в по-късен етап от живота.

Без значение от възрастта, за никое дете не се препоръчва изгаряне от слънце, тъй като това води до негативни последствия за кожата в бъдеще. Масово предлаганата слънцезащитна грижа за бебета в пазарната мрежа е подходяща за бебета на 6 месеца и по-големи (12 месеца). За бебетата под тази възраст се препоръчва по-специфична слънцезащитна грижа.


Кои са най-подходящите слънцезащитни кремове за бебе?


Обикновено не се препоръчва бебето да се излага на слънце в часовете между 10 и 16 часа, тъй като тогава слънцето е в своя пик и ултравиолетовата радиация е най-висока. Също така, при излагане на слънце се препоръчва бебето да е облечено в удобни и леки дрехи с дълги ръкави и крачоли и да има шапка с широка козирка и слънчеви очила за по-деликатните зони на очите и вратлето.

Добре е дрехите за плажа да покриват максимално голяма площ от бебешкото тяло за максимална защита от слънцето. Материите на лятното облекло на детето трябва да са максимално дишащи и да не запарват. За предпочитане е да са в бели или пастелни цветове.


Какво да правим, ако детето ни е под 6 месеца?


Кои са най-подходящите слънцезащитни кремове за бебе?


Ако детето ви е по-малко от 6 месеца, то избягвайте да го излагате на директна слънчева светлина за продължително време, особено ако не е облечено с лятно облекло. Използвайте широкоспектърни слънцезащитни продукти с поне 30-ти UV фактор. Нанасяйте щедро от продукта върху кожата на бебето на всеки два часа, ако прекарва време във водата или се поти.

Въпреки че някои слънцезащитни кремове са със знака “водоустойчив”, след всяко влизане във водата ефективността за защита от слънцето намалява при който и да е продукт за слънце. За да избегнем бебето ни да получи раздразнение на кожата или очите, използвайте слънцезащитен крем, който съдържа цинков оксид или титаниев диоксид. Някои марки предлагат бебешки продукти за слънчева защита, които не предизвикват сълзи и очни раздразнения.

Помнете, че не се препоръчва едновременната употреба на слънцезащитен крем и репелент за насекоми, тъй като слънцезащитния крем трябва да се нанася повоторно за максимална ефективност, докато продукта против насекоми се слага само веднъж.

Преди употребата на нов слънцезащитен продукт, наненесете първо на малък участък от кожата на детето и вижте как ще подейства. Ако всичко е наред, нанесете на цялото тяло.


Кои са най-подходящите слънцезащитни кремове за бебе?


За децата в предучилищна възраст могат да се ползват продукти със слънцезащитен фактор 15. Тъй като децата в тази възраст са изключително активни, за тях са подходящи слънцезащитни спрейове с по-леки формули. Не бива да се пръскат директно на лицето. Първо пръскаме на ръката си, изчакваме да се изпарят аерозолите и тогава нанасяме на лицето.

Не забравяйте, че всички слънцезащитни продукти трябва да се нанасят 30 мин. преди излагане на слънце. Без значение каква марка слънцезащитен продукт или  колко висок UV фактор ще изберете и на каква цена, помнете, че силното слънце в периода между 10 и 14 часа е добре да се избягва.


Слъцезащитна защита извън плажа


Кои са най-подходящите слънцезащитни кремове за бебе?


Слънчевата защита не трябва да се ограничава само до плажа. Когато пътуваме с автомобил слънчевите лъчи също могат да окажат своето влияние върху нежната бебешка кожа. Ако пътуваме с кола, желателно е да поставяме бебето на задната седалка по възможност по средата, където да е далеч от страничните прозорци.

Добре е да поставим при такива случаи слънцезащитни щори/сенници на прозорците на колата, тъй като UVA слънчевите лъчи могат да проникват през стъклото.  Когато се разхождаме с детето в града при силно слънце също е желателно то да е защитено от слънцето.

Щорите против слънце блокират на 100% както UVA, така и UVB лъчите, без да се нарушава видимостта през прозореца за шофьора.

 Осигурете добра хидратация за своето бебе по време на път. Тъй като бебетата имат ограничена способност за регулация на телесната температура, организмът им е по-уязвим към презатопляне и топлинни удари.


Видове слънцезащитни продукти за бебета и техните предимства и недостатъци


Кремовете за защита от слънце за бебета биват общо два вида:

·         Минерални

·         стандартни/традиционни (с химически състав).

Стандартните слънцезащитни кремове съдържат определено количество химикали. Те се размазват лесно и попиват бързо, когато се намажат на кожата. Такива са например слънцезащитните лосиони и кремове. Химикалите в тях като гъба абсорбират ултравиолетовите лъчи, които крият риск за кожата.

Минералните слънцезащитни кремове са по-нов клас продукти за слънцезащитна грижа. Наричат се още бариерни.Те осигуряват нещо като физическа защитна бариера,  която отразява и разпръсква ултравиолетовите лъчи.

Славят се като по-безопасен вариант без химикали в сравнение със стандартните кремове против слънце. Недостатъкът им е, че поради по-плътната си консистенция  не се размазват лесно и оставят бели следи върху кожата.


Нека разгледаме и различните типове бебешки слънцезащитни продукти


Кои са най-подходящите слънцезащитни кремове за бебе?


Кремове/лосиони

 

Обикновено дават по-добро покритие върху кожата. От тях се изисква нанасянето на по-голямо количество и по-старателно втриване отколкото другите продукти за защита от слънце.


Спрей

 

Спрейовете се считат като по-икономичен вариант, тъй като след впръскване отделят  фина мъгла равномерно, но пък поради тази причина крият по-голям риск от вдишване. Като цяло не са подходяща опция за малки деца, които не знаят още как да задържат дъх при пръскане от продукта.


Мус

 

По начин на употреба, слънцезащитният мус наподобява спрея, но той изисква добро втриване в кожата. Смес е между спрей и лосион и е практична опция за бебета.


Стик

Слънцезащитният стик е добра опция за нанасяне на лицето. Не се разтича и не крие риск от попадане в очите. Недостатъкът му е, че не е много икономичен и е сравнително скъп.

Кои са най-подходящите слънцезащитни кремове за бебе?


Почти няма значение кой тип слънцезащитен крем ще изберем или начин на нанасяне. Това зависи от нашите лични предпочитания за удобство и лайфстайл. Що се касае въпроса дали в състава на продукта да влизат химикали или минерали,  това зависи от кожата на вашето дете. Ако то страда от алергии или има чувствителна кожа, продукт на минерална основа е по-подходящото решение заради по-леката си формула.


Марки слънцезащитни кремове за бебе


Най-популярните марки за бебешки слънцезащитни продукти, които се считат за надеждни, са:

·         Neutrogena

·         Mustella

·         Eucerin

·         Avene

·         Vichy

·         Weleda

·         Garnier

·         A-Derma

·         Bioderma

·         Nivea

·         Sebamed

·         La Roche

·         Uriage

·         Bubchen

·         Aveeno

·         Cera Ve

·         Carotene

·         Бочко.

Aveeno, Neutrogena, Cera Ve, Uriage са марки, чийто слънцезащитни продукти са подходящи за бебета с екзема или страдащи от алергии. Съдържат изцяло натурални екстракти и цинков оксид, като в тях няма фталати.

И не на последно място, при всякакви колебания и въпроси относно кой слънцезащитен продукт е подходящ за кожата на вашето дете, консултирайте се с опитен дерматолог.

Напиши коментар

Моля влезте или се регистрирайте за да коментирате