Икона за регистриране на профил в сайта Регистрация
или
Забравена парола
или

Най-популярните марки столчета за кола


Кое е най-безопасното столче за кола?”- това е може би един от най-честите въпроси, които се питат обикновено родителите на малки деца? Детето ни ще прекарва доста време в столчето за кола особено през първите две години от живота си. Така че определено си струва да направим добро проучване на различните марки столчета за кола преди да пристъпим към покупка, тъй като това си е важна инвестиция в безопасността и комфорта  на нашето дете.


Въобще не е изненада, че употребата на детски столчета за кола е узаконена в доста страни по света. Последствията от возене на деца без нужните обезопасителни средства могат да бъдат пагубни. Доказателство за това са тестовете на детски столчета, които ни разкриват най-ясно какви способностите да защитават на различните марки детски столчета.

Преди да преминем към марките бебешки столчета, ще споменем, че независимо от това коя марка или детско столче изберем, ако не го поставяме правилно в колата, то неговата защитна функция намалява. Запомнете, че не моделът на столчето, а правилното му положение в колата и надеждното заключване на коланите играят най-важна роля за безопасността на детето ни.

На второ място идват дизайнът на детското столче и марката на производителя. Цветовете и материите на детското столче зависят от личните ни предпочитания и нямат отношение към нивото на безопасност.

Най-популярните марки столчета за кола

Важното в случая е до двегодишна възраст столчето за кола да е разположено в противоположна страна на движението. Цената също не е определяща.

Едно евтино детско столче поставено обратно на движението осигурява много по-голяма безопасност в сравнение с едно скъпо детско столче, което гледа напред към движението. Следователно, не поставяйте детето си да пътува във детско столче напред към движението, ако то не е достигнало необходимите за това височина и килограми. В противен случай се увеличава риска от инцидент, независимо от високото качество на детското столче, което сте избрали за детето.

Изключително важно е да подберем подходящият размер детско столче за кола според възрастта на своето дете, както и модела автомобил. От модела на колата ни зависи също така начинът на закопчаване на коланите, който да изберем.

Степента на безопасност, което едно детско столче дава зависи също от начина, по който столчето се събира в автомобила. Важно е то да е правилния размер и да съответства на размера на пространството в задната част на автомобила.

Нека разгледаме кои са най-разпространените марки детски столчета у нас и по света и характеристиките на техните продукти.


Класация на някои марки бебешки столчета и техните предимства


Най-популярните марки столчета за кола


Има някои марки, които се наложиха със своите качествени детски столчета в България. Те са

  • Britax
  • Maxi-Cosi, Chicco
  • Cybex
  • Graco
  • Peg Perego
  • BESAFE и други.


Britax Romer

Английско-немската компания Britax се наложи със своето качество на продуктите на пазара на бебешки столчета за кола. Компанията е вече 40 години на пазара за бебешки продукти. При тях се предлагат столчета с колани с 5-точково закопчаване, както и с множество други екстри.


Maxi Cosi

Тази канадска компания се счита за една от най-добрите световни марки за детски столчета за кола, чийто продукти се отличават с високо качество и издръжливост. Тя има 25-годишен опит на пазара за бебешки столчета и влага интелигентни решения в своето производство на столчета.


Cybex

Немската компания е известна с висококачествените си бебешки колички, столчета кола, столчета за хранене и кошници за бебета. Що се касае нивото на безопасност на детските столчета, компанията е световен лидер.

Продуктите на компанията се характеризират с висока безопасност на материалите, практични са и са предназначени за удобна употреба в градското ежедневие. Те задават модните тенденции при бебешките продукти със своя съвременен дизайнерски стил без да да се прави компромис във функционалността.


Recaro

Още един лидер в производството на комфортни за бебето и родителя бебешки столчета. Тази немска компания залага на комбинация от функционалност и ергономичност с максимално семпъл и елегантен външен вид. Непрекъснато влага нови технологии, който задават стандартите за качество в индустрията.

Столчетата им се характеризират с дишащи материи, облегалките предоставят оптимална защита на гръбнака и главата на бебето. От пръв поглед си личи иновационния и творческия дух в създаването на детски столчета.

Основана първоначално в  Щутгарт през 1906 г., компанията в момента разполага с офиси по целия свят.


Concord

Главната цел на тази немска компания за бебешки столчета за кола и детски мебели е да създава максимално удобни бебешки столчета, които дават комфорт за децата и правят ежедневието на родителите по-лесно.  Те влагат модерни технологии при създаването на своите продукти, които да могат да издържат на непрекъснато изменящите се стандарти за ниво на качество в бранша, а също и изискванията на всеки модерен родител.

Водейки началото си от 1978 г. компанията има солиден опит в производството на висококачествени бебешки столчета, като се старае непрекъснато да обогатява продуктовата си гама.


Besafe

Тази норвежка компания за бебешки столчета за кола и автомобилни каски е основана в град Krøderen като по-голяма част от офисите ѝ са разположени там. Съществува от 1963 г. Нейните бебешки столчета са един истински пример за високо качество. Главният фокус на компанията е не предоставянето на атрактивен и цветен дизайн със детските си столчета, а максимално предотвратяване на пътно-транспортни инциденти при децата.


Peg Perego

Този италиански производител на качествени бебешки продукти спазва всички европейски стандарти и продуктите му се отличават с прецизност и елегантен дизайн. Компанията непрекъснато разработва нови технологии в столчетата си, за да отговарят на настоящите стандарти за безопасност и качество в Европа и да притежават уникален дизайн. Има офиси в САЩ, Канада и Бразилия.


Chicco

Продуктите на тази италианска компания се отличават с високо ниво на безопасност и са създадени да бъдат лесни и практични за употреба. Основана е през 1958 г. в Италия и във всички техни бебешки столчета си личи отдадеността в непрекъснатото търсене на иновативни решения с цел максимално удобство и защита за бебета и родители.


Avionaut

За тази полска компания за бебешки столчета главен приоритет е постигането на  максимална безопасност и комфорт при бебешките столчета за кола и удобно возене независимо дали ще е при дълъг път или няколко преки улици.

Столчетата им се характеризират с ергономичност, лесно и бързо закрепване, издръжливи материали и те ’’растат” заедно с децата, адаптирайки се към всички техни нужди. Компанията разработва своите продукти съвместно с дизайнери, проектировчици и конструктори в сферата на авиацията. Резултатът е едновременно надеждни и стилни бебешки столчета за кола, чиято главна цел е да спасяват животи.


Graco

Иновативните продукти на тази американска компания се отличават с красив дизайн и изключително качество. Тя първа открива специална система за пътуване, която позволява лесно наблюдение на детето от родителите му.

Със своя 76-годишен опит, компанията предлага бебешки столчета, чието качество говори само за себе си. Нейното име се разпознава по целия свят и се свързва с високо качество, устойчивост и надеждност.


Други от най-известните марки детски столчета за кола


  •          Lorelli
  •          Cangaroo
  •          Chipolino
  •          Cam
  •          Kikka Boo
  •          ABC Design
  •          Kindercraft
  •          Moni
  •          Buba
  •          Jane
  •          Phil&Teds
  •          Tutek, X – Lannder
  •          Baby Merc
  •          Hauck
  •          Cosatto
  •          Mountain Buggy
  •          Osann
  •          Joie
  •          Baby Jogger
  •          Cam
  •          Azaria
  • Milu Kids и други.

Тестове за безопасност на детски столчета за кола


Най-популярните марки столчета за кола


Няма съмнение, че тестовете на детските столчета за кола дават най-ясна оценка за тяхната способност да осигурят безопасност в случай на удар по време на пътуване. За съжаление обаче, производителите на детски столчета обикновено не споделят публично резултатите от своите тестове на столчета.

Също така няма два еднакви теста, тъй като всеки производител организира свои тестове с удар от кола. При тестовете се използватразлични модели автомобили, различни скорости, удари от различен ъгъл, външна среда, тип монтаж на детската седалка, начин на закопчаване и други.


ECE R 44/04 

ECE R 44/04 е Европейски стандарт за детските столчета, който важи с обща сила за всички страни на Европейския съюз. На този стандарт трябва да отговаря всяко надеждно детско столче за кола. Той може да се открие отбелязан на стикер на детско столче например.

Този стандарт е един от най-строгите от главните стандарти за степен на безопасност на обезопасителните средства за деца, тъй като обхваща доста аспекти. Той бива периодично обновяван според съвременните изисквания за ниво на защита на детските столчета.


Най-популярните марки столчета за кола


Известен факт е, че шведските производители на детски столчета за кола правят едни от най-обстойните тестове. Когато става въпрос за добри показателни тестове за качество на детски столчета, те са просто ненадминати лидери.

Шведските столчета за кола се характеризират с изключителна здравина и капацитетът им е 18 кг., което ги прави годни за употреба от по-големи деца и подходящи за дълготрайна употреба. Съществуват и швейцарски столчета до 25кг., които са оборудвани с колан с 5-точково закопчаване, които осигуряват наистина максимална защита.

Това, което е отличителна черта при шведските тестове е, че те отделят по-голямо внимание на главата на детето и какви видове поражения може да понесе при евентуален пътен инцидент.

Съществува един шведски тест, който се явява един от най-строгите тестове за столчета по света. Много малко на брой производители на столчета за кола са подложили свои нови продукти на този тест. При този тест се тества най-вече защитата за главата на детето. Можете да узнаете дали дадено столче е преминало подобен тест по логото на теста в синьо и жълто.

Най-популярните марки столчета за кола


Шведските тестове са подробни и ни предоставят една по-пълна картина за способността на определено столче да защитава в сравнение с тестовете на други производители. При тях се тестват главно столчета обърнати назад към движението. Така още при процеса на тестване се откриват възможните слаби страни на дадено детско столче и се научава кои елементи се нуждаят от подобрение.

Още през 1965г. гражданите на Швеция са задължени да поставят децата си в детски столчета в противоположна посока на движението.


Най-популярните марки столчета за кола


Шведският метод на тестване отговаря на Европейския стандарт и въобще не пести сили в проучване на бебешката безопасност в пътно превозно средство. Добър показател за надеждността на шведският начин на тестване на столчета е ниската смъртност при децата от 0 до 4г.  по пътищата.

Известен факт е, че немският автомобилен клуб (ADAC) е извършил тест с 28 модела детски столчета за коли. Това, което го отличава обаче от голяма част от производителите на детски столчета за кола е, че извършва тест със страничен удар. Повечето производители на детски столчета тестват седалките само на челен и заден удар на автомобила.


Напиши коментар

Моля влезте или се регистрирайте за да коментирате