Икона за регистриране на профил в сайта Регистрация
или
Забравена парола
или

Детските тротинетки стават все по-популярни сред децата не само у нас, но и по света. И за това си има напълно основателна причина.

Тези превозни средства са не само изключително забавни за малчуганите, но са бюджетни (което е добре за родителите) и са доста лесни за управление дори и от най-малките.

Независимо дали вашето дете вече има тротинетка и се справя с управлението ѝ или тепърва се учи, когато става дума за безопасността му не бива да чакате, а да го оборудвате с подходящата екипировка и аксесоари за тротинетка.

Кои са задължителните аксесоари за тротинетка

Източник на изображение: unsplash.com

От какво облекло и аксесоари се нуждае детето ви?

Без значение дали детето ви кара класическа тротинетка или е по-голямо и вече е готово за електрически скутер, предпазната екипировка, с която трябва да го оборудвате включва следните компоненти.

Каска

Каската е най-важната част от екипировката, с която трябва да оборудвате малчугана, без значение дали кара тротинетка, ролери, електрически скутери или колело.

Казваме това, тъй като тя може да предпази главата на детето от травми и тежки наранявания, ако малчо изгуби управлението на превозното си средство.

При покупката ѝ се уверете, че сте избрали размер, който пасва удобно на главата на детето. Обърнете внимание и дали подбрадника се откопчава и закопчава както трябва.

И най-важното - избирайте детски каски за тротинетки, които имат сертификат за безопасност и маркировка СЕ.

Предпазители за китки, лакти и колена

Колкото и да сте внимателни и да не изпускате детето си от поглед, докато е върху тротинетката, няма как да избегнете някое и друго падане.

А когато падат, децата инстинктивно протягат ръчички напред, за да се предпазят.

В резултат, фрактурите на китките и ожулванията на колената са едни от най-честите травми, които се получават при каране на подобни превозни средства.

За да избегнете такива травми и посещения в спешното отделение е препоръчително да оборудвате малчугана с подходящите като размер налакътници, наколенки и предпазители за китки.

Светлоотразителна жилетка

Тези аксесоари за тротинетки не са най-готините и харесвани от децата, но е добре да снабдите вашия малък състезател с една такава, особено ако е малко по-голям и вече обикаля сам града с електрически скутер.

Разбира се, първо трябва да обясните на детето, че е добре да носи винаги жилетката и как тя наистина може да спаси живота му.

Допълнителни светлини

Има модели тротинетки, които фабрично са оборудвани със светещи колела, но ако моделът, който сте избрали за детето не е такъв, не е зле да обмислите идеята за покупка и поставяне на подобни светещи аксесоари за тротинетки.

На пазара се предлагат както светещи капачки, така и светещи гуми. И двата вида аксесоари се монтират лесно, съвместими са с много модели и размери скутери и светят, когато детето се движи напред.

Звънец

Това е аксесоар, който присъства в оригиналното оборудване на някой от моделите тротинетки.

Но в случай, че моделът на вашето дете няма, е добре да се погрижите да му осигурите начин, с който да може да предупреждава другите участници в движението за присъствието си.

На пазара се предлагат различни модели и марки звънци, а хубавото е, че без значение от марката се инсталират много бързо и пасват на почти всички модели детски скутери и колела.

Кои са задължителните аксесоари за тротинетка

Източник на изображение: unsplash.com

Как да научите детето да използва тротинетката безопасно?

Преди да закупите тротинетката и да позволите на детето да се качи и да започне да я управлява е важно да го научите как да я използва безопасно.

Ето няколко препоръки, които могат да са ви от полза.

Обяснете му защо трябва да носи защитна екипировка

Преди да дадете на детето тротинетката, в спокоен разговор му обяснете, че винаги трябва да носи каска, коленни и лакътни предпазители.

Важно е да не му нареждате, а да му обясните, че трябва да носи по време на каране тази екипировка, тъй като тя ще го предпази от наранявания, ако падне.

Обучете го как да контролира скоростта

Покажете на детето как да спра и намалява безопасно скоростта на тротинетката.

Ако се налага тренирайте заедно спирането, завъртането на кормилото за смяна на посоката и контролирането на скоростта, докато малчуганът добие повече опит и увереност.

Научете го да внимава с другите хора

Обяснете на детето, че трябва да внимава с пешеходците и другите превозни средства.

Учете го винаги да се спира преди пресичане на пътя и да кара в съответствие с правилата за движение на пешеходци.

Не го оставяйте да кара без надзор

Докато мъничето се упражнява с тротинетката бъдете до него, за да му помогнете, ако се налага.

За децата това е много важно, тъй като те имат нужда да ви покажат както какво са научили, така и да чуят похвала от ваша страна.

Какви рискове крие неправилната употреба на тротинетката?

От всичко казано дотук предполагаме сте наясно какви са основните рискове за децата неправилната употреба детските тротинетки и електрическите скутери, но все пак ще повторим.

Травми при падане

Ако детето ви няма достатъчно опит и кара без защитна екипировка, в случай, че изгуби управление и падне, това може да доведе до ожулвания или до по-сериозни наранявания като счупване на кости и контузии по главата и тялото.

Неконтролирана скорост

Когато добият повече опит върху тротинетката малките започват да търсят начини да направят карането още по-вълнуващо и забавно.

Някой от малчуганите започват с опитите да правят фигури и скокчета, докато други увеличават скоростта колкото може повече.

Но карането с твърде висока скорост и неспазването на правилата за безопасност може да доведе до различни инциденти и съответно травми и наранявания.

Не добра поддръжка на тротинетката

Ако скутерът не се поддържа редовно като се проверяват спирачките, колелата и другите части, това също може да доведе до неочаквани инциденти и наранявания.

За да не се случват подобни инциденти е силно препоръчително, преди да подарите на детето си скутер, да го научите да кара със съобразена скорост и с отговорност.

Добре е също така да му обясните правилата за безопасност и ако е малко да не го оставяте да кара без надзор от възрастен.

Кои са задължителните аксесоари за тротинетка

Източник на изображение: unsplash.com

Критерии за избор на тротинетка

При избора на детска тротинетка силно ви препоръчваме да вземете предвид няколко фактора, за да бъдете сигурни, че избирате най-подходящата за вашето дете.

Възраст на детето

Има различни размери и видове на тротинетки, подходящи за деца на различни възрасти.

Обикновено моделите с три колела са предназначени за най-малките (2 - 4 години), докато моделите с две колела са по-подходящи за сладури на възраст от 4 до 6 години.

Електрическите скутери пък са подходящи за малчугани, навлизащи в тийнейджърска възраст.

Ето защо, преди да изберете и закупите тротинетката не е зле да се уверите, че е подходяща за възрастта на вашето дете.

Тегло на детето

Всяка тротинетка има максимално допустимо тегло на детето, което може да я използва.

Поради това е препоръчително да обърнете внимание и на този критерий и да се уверите, че избрания модел е подходящ за теглото на вашето мъниче.

Височина на кормилото

Това е още един важен критерий, който трябва да вземете под внимание. Казваме го, тъй като от височината на кормилото зависи дали на детето ще му е удобно да управлява тротинетката.

За да не сгрешите и да не се налага след няколко месеца да купувате нов скутер, тъй като този вече не е удобен на малчо, нашият съвет е да се спирате на модели с регулируеми кормила.

Материал на рамката

Тротинетките се произвеждат от много и различни материали, но най-често използваните са алуминий, стомана или пластмаса.

Моделите с пластмасови рамки са леки и удобни за децата, но не са толкова трайни.

Скутерите с алуминиеви рамки са здрави, леки и са добър избор, ако детето умее да си пази нещата.

А моделите със стоманени рамки са малко по-тежки и се управляват по-трудно, но за сметка на това да по-здрави и много издръжливи.

Система за спиране

Наличието на добра спирачна система е важно, особено ако вашето дете е малко и не може да контролира скоростта на тротинетката.

На пазара се предлагат тротинетки както с крачна, така и с ръчна спирачка. При избора на система за спиране е добре да вземете под внимание с кой от двата вида спирачни системи малчуганът борави по-удобно и свободно.

Размер на колелата

Размерът на колелата също се различава от модел до модел. Така например, тротинетките с по-голям размер на гумата предлагат по-голяма стабилност и по-гладко движение, но са тежки и по-трудни за управление.

Моделите скутери с по-малък размер на колелата са по-лесни за управление, но с тях малките могат да развиват по-високи скорости, което не е особено препоръчително, ако избирате тротинетка за по-малко дете.

Допълнителни функции

Някои модели скутери имат допълнителни функции като светлини, колелца с LED осветление, стойка, дръжка за родителски контрол, седалка и други.

Тези функции могат да увеличат безопасността и забавлението при каране.

Кои са задължителните аксесоари за тротинетка

Източник на изображение: bghlapeta.com

Заключение

Децата обичат да се забавляват навън, като карат тротинетки, ролери или колело. Ако и вашето дете обича този вид забавление не го лишавайте от възможността да забавлява заедно с приятелите си.

Зарадвайте го с тротинетка, подходящата за възрастта му, но преди да го оставите да се качи на превозното си средство се погрижете да му осигурите задължителните аксесоари за тротинетки.

И най-важното, обяснете му защо трябва винаги да ги носи, докато управлява скутера си.

Често задавани въпроси

На каква възраст децата могат да започнат да карат тротинетка?

Препоръчителната възраст е 2 години, но ако детето ходи стабилно, можете да пробвате и малко по-рано. 

Съветът ни в този случай е да се ориентирате към модел с четири колела и с дръжка за родителски контрол.

Мога ли да закупя от вашия магазин аксесоари за детски скутер?

Ние можем да ви предложим както широка гама от тротинетки, така богат асортимент от модели, размери и марки каски и предпазители за лакти и колена.

Какви са методите за заплащане при покупка?

Към момента начинът за плащане е чрез пощенски паричен превод.

При доставката на закупения артикул куриерът издава документ за пощенски паричен превод, който замества касовия бон.

Напиши коментар

Моля влезте или се регистрирайте за да коментирате