Икона за регистриране на профил в сайта Регистрация
или
Забравена парола
или

na kolko vreme se smeniat bebshki shisheta


Едно от нещата, които най-често тревожат майките на бебета, е на колко време трябва да се сменя шишето. Бебешкото шише е едно от нещата, които бебетата най-много употребяват в първите месеци от живота си и е нещо, което е най-често в контакт с устата. Следователно си заслужава да отделим повече внимание на този необходим аксесоар от ежедневието на всяко бебе. В момента повече от всякога съществува разнообразие от видове бебешки шишета.

Която и марка и модел да изберем, ако не спазваме някои правила за хигиена, рискуваме здравето на своето бебе. Дори най-скъпото бебешко шише, произведено от висококачествени материали, ако не се почиства правилно, крие риск за здравето на бебето ни. Ежедневното миене само по себе си не е достатъчно. Бебешките шишета трябва да се сменят с чисто нови през определен период от време. Редовната смяна на бебешкото шише предпазва здравето на нашето бебе.


na kolko vreme se smeniat bebshki shisheta


Как да използваме правилно бебешките шишета?


Ако държите на чистотата за своето дете и искате да го предпазите от здравословни проблеми, то следващите редове ще ви бъдат полезни.


na kolko vreme se smeniat bebshki shisheta


Защо изобщо трябва да сменяме шишето на бебето?


В бебешкото шише се събира значително количество бактерии, които се развиват вследствие на остатъците от течността, която е била в шишето. Въпреки, че не ги виждаме, това не значи че те не са там. Дори шишето да ни се струва чисто, в него може да има бактерии.


na kolko vreme se smeniat bebshki shisheta


На колко време е правилно и здравословно да бъдат сменяни бебешките шишета?


Препоръчва се смяна на шишето от 4 до 6 месеца, а биберона е добре да се сменя на 1-2 месеца. Ето някои неща, които е добре да знаете, за да осигурите добра хигиена и безопасност за своето бебче.


na kolko vreme se smeniat bebshki shisheta

Редовно мийте шишето на вашето бебе. Правилната и всекидневна дезинфекзция гарантира здраве и безопасност за бебето. Избирайте винаги бебешки шишета, който носят знака BPA-free, което означава, че материалите, от които е изработено шишето не съдържат опасния химикал Бисфенол А. Той е масово разпространен в доста продукти в България като например пластмасови бутилки за вода и газирани напитки, шишета за бебета.

Шишетата, които не съдържат този химикал също трябва да се сменят след около 4 до 6 месеца и или според указания период за смяна на оригиналната опаковка. Ако вашето шише не носи такъв знак, то е препоръчително да го смените след 3 месеца употреба.


na kolko vreme se smeniat bebshki shisheta


Смяната на биберона на шишето също не бива да се подценява. Всъщност някои специалисти са на мнение, че биберона е с по-голямо значение, отколкото самото шише. Добре е да се сменят средно на всеки един или два месеца.

Ако забележите някаква загуба на цвят в материала, накъсване или изтъняване на материала, когато стиснете биберона или лепкавост при допир, някаква промяна в размера и формата на материала, това означава, че е време за смяна. Това може да доведе до изтичане на повече от течността при хранене и евентуално задавяне на бебето.


na kolko vreme se smeniat bebshki shisheta


Ако биберонът  не може да се постави на шишето, то това значи, че е добре да изхвърлим биберона. Понякога гумата на биберона изтънява в резултат от честа употреба, което също е признак, че трябва да се смени.

Бебето трябва да може лесно да пие от биберона без да се напряга и без да се случва изтичане на течност. Съдържанието на шишето трябва да тече лесно и плавно през биберона.

Обикновено се счита, че безцветните биберони издържат повече и са по-ефективни, отколкото бибероните в кафяв цвят, въреки че понякога дори и безцветните могат да се накъсат бързо, когато са използвани под формата на чесалка за зъби от бебета с растящи зъбки.

Един тест да разберем дали биберонът е остарял е като го опънем и пуснем, ако се връща в първоначалната си форма, значи всичко е наред.


na kolko vreme se smeniat bebshki shisheta


И накрая, по време на периода на отбиване от сучене е хубаво да подтикнем детето да остави шишето и постепенно да го приучим да пие от чашка или лъжица. Не позволявайте пиенето от шише да се превърне в навик, от който детето трудно ще отвикне.

Ако на вашето дете муе трудно да пие от стандартно шише без биберон, което е напълно нормално, заради инстинкта за сучене от зърно, то не насилвайте вашето дете. Редувайте хранене с шише с биберон и понякога с шише без биберон.

Има няколко признака, по които можете да разберете дали шишето трябва да се смени или не:


na kolko vreme se smeniat bebshki shisheta


·         Ако забележите някакви видими одрасквания, пукнатини, повредени и изкривени части, обезцветяване на материалите на шишето, колкото и да са миниатюрни, не бива да ги пренебрегвате.

·         Правете проверка за повреда на втория или третия месец след употреба на шишето. При хранене бебето може да си прескрипе или одраска ръчичката на тях. Веднага изхвърлете шишето. Подобни белези могат да са сигнал, че шишето вече е за подмяна и по-добре да инвестирате в ново, отколкото да продължите да използвате старото, рискувайки здравето на детето си.

·         Ако употребявате стъклено бебешко шише, прегледайте го много добре преди да започнете да храните детето с него, тъй като то крие риск от по-сериозно нараняване.

Ако откриете дори малка драскотина или вдлъбнатина на шишето, препоръчително е да го изхвърлите. Ако се съмнявате в състоянието на едно шише, то по-добре го замените, отколкото да продължите да го ползвате.



Напиши коментар

Моля влезте или се регистрирайте за да коментирате