Икона за регистриране на профил в сайта Регистрация
или
Забравена парола
или

Ако сте като повечето родители и искате най-доброто за децата си, най-вероятно вече сте се питали дали да поставите детска нощна лампа в стаята на детето си или не.

Предполагаме също така и че сте се сблъскали с диаметрално противоположни мнения относно този въпрос.

Нощна лампа в детската стая - за или против?

Източник снимка: bghlapeta.com

И като прибавим факта, че и сред експертите има “за” и “против”, почти на 100% сме сигурни, че в момента се чувствате доста объркани.

Спокойно. Направете си чаша кафе или чай, настанете се удобно пред лаптопа и продължете да четете.

Ние от своя страна ще се постараем, без да губим повече време да отговорим на всичките ви въпроси относно нощните лампи в детската стая.

Важно ли е в детската стая да има нощна лампа?

Нашият опит показва, че нощните лампи са един доста полезен аксесоар, който е добре да присъства в детската стая.

Нощното осветление е полезно за децата, тъй като ги успокоява и те по-лесно заспиват.

Освен това е от полза и за родителите, тъй като могат да нагледат детето, да го нахранят или преоблекат, без да се налага да включват силното централно осветление.

Кога да поставите нощна лампа в стаята на детето?

Въпреки, че не пречи да помислите за покупка и поставяне на детска нощна лампа още преди раждането на малчо, всъщност, бебетата не изпитват никакъв страх от тъмнината и могат да си спят напълно спокойно в тъмното.

Затова, ако вашето бебе е съвсем малко, можете да отложите поставянето на лампата в стаята му, докато не стане на 2 - 3 години.

Тогава малките деца започват да изпитват тревожност или страх към тъмното и ако искате да ги успокоите можете да оставяте лампата включена за известно време през нощта.

Какви са основните ползи от детските нощни лампи?

Успокояват малките, които се страхуват от тъмното

Ако детето се страхува от тъмното, меката светлина от нощната лампа в детската стая му помага да преодолее страховете си и да заспи по-бързо и да спи спокойно.

От полза са за децата, които спят в една стая

Ако в детската стая спят деца на различна възраст, нощната лампа е много полезна, особено ако малките не си лягат по едно и също време.

Така, на по-голямото дете, което си ляга по-късно не се налага да включва централното осветление, тъй като може лесно да легне в леглото си само на светлината на нощната лампа.

Помагат при нощно ходене до тоалетна

Ако детето вече е усвоило самостоятелно ходене до тоалетна, лампата в детската стая му помага да вижда предметите в стаята, когато става от леглото си на път към тоалетната.

Харесват се и на децата, и на родителите

Детските нощни лампи обикновено са с много разнообразни форми, които допадат страшно много на малките.

Те допадат и на родителите, тъй като освен, че са с красив и забавен дизайн, нощните лампи за детска стая (или по-голямата част от тях) разполагат с много допълнителни функции.

Като например :

  • Часовник
  • Цифров термометър
  • Бебефон и много други

Нощна лампа в детската стая - за или против?

Източник снимка: bghlapeta.com

А какви са минусите?

Могат да бъдат разсейващи за малките

Някой модели лампи за детска стая, особено тези с движение на светлината могат да бъдат разсейващи за малчуганите и те по-трудно да заспиват.

Могат да се окажат проблем, ако детето не спи в леглото си

Ако мъничето е свикнало да заспива на нощна лампа и се наложи да отидете на гости с преспиване или на почивка и не вземете лампата с вас, заспиването на малчо може да се окаже сериозен проблем.

Получава се горе-долу същото, ако детето е свикнало да заспива винаги с любима си играчка и докато не му я дадете не заспива.

Нощна лампа в детската стая - за или против?

Източник снимка: bghlapeta.com

Какви видове детски нощни лампи има?

Ако трябва да сме напълно откровени, видовете нощни лампи за детска стая са изумително много и няма да ни стигне времето, за да ги изброим всички.

Затова ще се ограничим само до основните видове, тъй като те са и най-търсени и купувани от родителите.

Класическа детска нощна лампа

Този вид нощни лампи са сравнително прост източник на светлина.

Обикновено се поставят в близост до детското легло, могат да работят на батерии или да се включват в контакт и осигуряват много мека и успокояваща светлина за детската стая.

Музикална лампа за детска стая

Освен, че се предлагат в разнообразни форми, музикални лампи са идеални, ако детето ви обича да му пеете, докато се унася.

Вместо всяка вечер да му пеете (особено, ако това не ви се отдава много), просто включвате лампата, избирате приспивните мелодийки и малчо бързо и лесно ще се унесе в сладък сън.

Детска нощна лампа прожектор

Нощната лампа с таванна проекция е много полезна както за приспиване, така и за развиване на въображението на детето.

Най-общо казано, този вид лампи за детски стаи проектират на тавана или стената “нощно небе”.

Има модели, които могат да проектират “нощното небе” в няколко различни цвята, а други разполагат и с приспивни мелодии. А има и модели, които са оборудвани с играчка, която се върти в такт със смяната на светлините или с музиката.

LED нощна лампа

Този вид детски лампи са доста популярни в момента, тъй като не само се предлагат в изключително разнообразни форми (заек, еднорог, джип и много други), но ви позволяват да избирате различни светлини.

Почти всички лампи за детска стая от този тип са изработени от силикон и са оборудвани с USB порт за зареждане. Освен това са леснопреносими и можете да ги носите навсякъде с вас.

Нощна лампа в детската стая - за или против?

Източник снимка: bghlapeta.com

Как да изберете подходяща нощна лампа?

Като ще е нощна лампа, нека тя да е детска

Добре е да знаете, че вашата нощна лампа не е полезна за децата. На малките им трябва лампа, която произвежда светлина в много нисък интензитет, за да могат да произвеждат мелатонин, който е отговорен за бързото заспиване и здравия сън.

Да е произведена от безопасен материал

При покупка на детската лампа обърнете специално внимание от какъв материал е произведена.

Нашият съвет е да потърсите лампа, която е от силикон, но ако сте си харесали друг модел, задължително потърсете символа “без BPA”, за да сте сигурни, че лампата е произведена от безопасен за децата материал.

И още нещо. Имате ли възможност, тествайте лампата преди покупката, за да се уверите, че тя остава хладна и няма опасност детето да се опари или нарани, ако я докосне.

Да е лесна за използване

Дори и в началото детето да не включва и изключва лампата, след време ще започне само да го прави. Затова е добре моделът, на който се спрете да е лесен за употреба и за детето ви.

Да е от популярна марка

Даваме този съвет, тъй като водещите производители не правят компромиси с качеството и продуктите им преминават през множество тестове, преди да бъдат одобрени за използване от деца.

Нощна лампа в детската стая - за или против?

Източник снимка: bghlapeta.com

В заключение: Какво казват експертите?

Както споменахме още в началото, разделението “за” и “против” и сред експертите е доста голямо.

И все пак, по-голямата част от специалистите са на мнение, че  детските нощни лампи носят повече ползи и за децата, и за родителите от колкото минуси.

Според експертите, ако детето ви се страхува от тъмнината, една детска лампа с интересна форма и мека светлина ще му помогне да се справи със страха си от чудовища, които се крият по ъглите и ще заспива без страх.

Да поставите нощна лампа в стаята на бебето или детето ще е от полза и за вас като родители, тъй като можете да влизате тихичко в детската стая, за да завиете или просто, за да нагледате малчо.


Често задавани въпроси

Предлагате ли детски нощни лампи във вашия онлайн магазин?

BG Hlapeta е един от водещите магазини за продажба на бебешки и детски стоки и при нас можете да откриете изключително широк спектър от модели детски нощни лампи от популярни марки на много изгодни цени.

Ние можем да ви предложим както класически лампи, така и LED, музикални лампи, модели тип проектор и много други. Голяма част от моделите детски лампи са с различни допълнителни функции.

Как да поръчам детска нощна лампа?

Просто влизате на страниците на онлайн магазина, откривате категории “Нощни лампи и играчки за креватче”, избирате лампата, която най-много ви допада и поставяте избрания продукт в кошницата си за пазаруване.

В какъв срок извършвате доставката?

При покупка на детска нощна лампа или друг бебешки или детски продукт от нашия магазин сроковете за доставка са до 4 работни дни.

Напиши коментар

Моля влезте или се регистрирайте за да коментирате