Икона за регистриране на профил в сайта Регистрация
или
Забравена парола
или

Обмисляте покупка на тротинетка за детето си, но не сте напълно убедени, че то е готово да се научи да я кара безопасно. Иска ви се да направите възможно най-подходящия избор, но колкото повече информация търсите толкова по-объркани се чувствате.

 От каква възраст детето може да кара тротинетка?

 

Като родители и ние сме били на ваше място и разбираме отлично как точно се чувствате. Затова се опитахме да отговорим на някой от най-важните въпроси, на които сме сигурни, че търсите отговор.

На каква възраст детето може да започне да кара тротинетка?

 

Няма определена възраст, на която мъничето е “готово” да се научи да кара скутер. Определящият фактор в случая не е неговата възраст, а колко добре са развити двигателните му умения.

Според експертите, ако детето има стабилна походка, тича и ходи без проблем, то може да кара тротинетка. По наши сметки излиза, че най-ранната възраст, на която мъника може да се качи на скутер и да го управлява е 2 - 3 години.

Безопасни ли са скутерите за децата?

 

Тротинетките не са опасни за малките. Разбира се, винаги трябва да се спазват някой правила като:

 

      По време на карането детето трябва да е обезопасено с каска, наколенки и налакътници.

      Да е придружено от възрастен.

      Да не кара по улици, по които има трафик.

      Да не развива висока скорост, особено ако е на по-малка възраст.

Как да разберете дали детето е готово да се качи на тротинетката/скутера?

 

Има няколко сигнала, които могат да ви подскажат, че вашето съкровище е готово да се учи да управлява:

 

      Координацията му е добра и не спира да тича.

      Иска да прави това, което правят по-големите деца.

      Демонстрира желание за независимост.

      Проявява интерес към всичко на колела.

      Не спира да ви пита кога ще му купите тротинетка.

 

Трябва ли да помогнете на детето да се научи да кара?

Като родители, на вас се пада честта да научите детето да кара тротинетка. Няма как да пропуснете тази стъпка и просто да му купите скутера и да го оставите само да се справя.

Това не само, че не е безопасно, но може да накара мъника да се страхува изобщо да се научи да кара не само скутер, но и колело. Вие не искате това да се случи, нали?

Как да научите малчугана да управлява тротинетка безопасно?

Дайте личен пример

Не бързайте да качвате мъника веднага на тротинетката. Преди това му дайте личен пример как се управлява. Ако скутера може да издържи теглото ви, покажете му на практика как трябва да държи кормилото, как да го задвижи, как да накланя (или не) тялото си, когато иска да завие, как да спре и т. н., и т. н.

Ако сте твърде тежки, за да се качите, обяснете по най-простичкия начин на детето какви са основните правила. Помолете го да се качи на скутера и като го придържате и му обяснете как трябва да стои и да се отблъсква.

Не бързайте. Упражнявайте се в усвояването на основните стъпки по няколко минути на ден в продължение на 2 - 3 дни.

Започнете уроците на закрито

Въпреки, че скутерите са предназначени за каране на открито, докато детето се научи да балансира и управлява стабилно, по-доброто решение е да започнете да го обучавате вътре в къщи. Така, когато падне (защото падания ще има) опасността малчугана да се изплаши или нарани ще е много по-малка.

Научете го да кара стабилно и бавно

Обикновено децата, още щом се качат на тротинетка се опитват да карат бързо. А това може да бъде опасно, особено ако нямат никакъв опит.

Затова, в началото на обучението накарайте детето да се качи на скутера и му покажете как да се отблъсне с единия крак леко и бавно. Тренирайте по няколко минути всеки ден дотогава, докато малчугана добие увереност.

Тренирайте баланса

Ако детето вече може да кара колело, балансирането върху тротинетката ще стане автоматично, тъй като то вече знае как се прави. Ако обаче е още много малко или ако това ще е първото му превозно средство на колела, тогава трябва да се упражнява да тренира за баланс.

За да помогнете, му покажете как да застане с два крака върху скутера, как да спусне единия крак, ако почувства, че ще падне и как да остане балансирано, когато е стъпило само с единия крак върху тротинетката.

Излезте навън

Едва след като усвои основните правила на управление и се справи с техниките за баланс, можете да продължите с упражненията на открито. В началото следвайте малчугана плътно, докато кара тротинетката. Вървете или тичайте до него и бъдете готови да го поддържате, ако изгуби баланс.

 От каква възраст детето може да кара тротинетка?

 

Оставете го да кара самостоятелно

Щом добие увереност, време е да се опита да се справи с управлението само. Това е най-трудната стъпка за всеки родител, но вие трябва да я предприемете, ако искате детето ви да се научи да кара тротинетка.

Дайте му свобода, за да се забавлява, но все пак не го оставяйте без надзор. Бъдете винаги наблизо, за да го наблюдавайте и да му помогнете, ако се налага.

Допълнителни съвети, които могат да са ви полезни

Не позволявайте на детето да се преуморява

През първите няколко седмици не позволявайте малчугана да кара повече от 15 - 20 минути на ден. Ако му позволите да кара още от началото дълго време, вероятността да се умори и да пада все по-често е доста голяма. А това обикновено води до разочарование у детето и до нежелание да продължи да се учи да кара.

Погрижете се за безопасността

Не забравяйте, че тротинетките не са играчки, а превозни средства. Затова, още преди да започнете с уроците по управление е добре оборудвате малчугана с подходящите защитни аксесоари като:

 

      Каска

      Наколенки

      Налакътници

Не оставяйте детето да кара без родителски надзор

Докато малчугана не стане достатъчно голям, за да може да контролира напълно скутера/тротинетката не бива да го изпускате от поглед. Винаги излизайте с него на улицата или в парка и не му позволявайте да се отдалечава много от вас или да кара с висока скорост.

Критерии, които трябва да вземете предвид преди покупката на тротинетката

Вид, модел и марка

Изборът на вид тротинетка зависи най-вече от възрастта на детето и до колко добре са развити координацията, баланса и двигателните му умения.

Ако детето е много малко (2 - 3 годишно) или ако е малко по-голямо, но досега не е опитвало да кара нито колело, нито тротинетка, тогава за него най-подходящи са скутерите с три колела. Този вид тротинетки са самобалансиращи, което позволява на малките да не се притесняват дали ще запазят баланса си, а да се усъвършенстват в управлението на превозното средство.

 

Популярни марки тротинетки с три колела за 2020:

      Byox

      Chipolino

      Kikkaboo

      Lorelli

      Globber

      Moni

      Micro и други 

Ако детето вече има достатъчно опит с карането на велосипед и е на по-голяма възраст (5 - 7 години), тогава за него по-подходящи са тротинетките с две колела.

 

Популярни марки тротинетки с две колела за 2020:

      Moni

      Chipolino

      Globber

      Stiga

      Byox

      Micro

      Spokey и други

 

Материал

Видовете материали, които се използват в производството на детски скутери са следните:

      Дърво - тротинетките от дърво са с интересен дизайн, но имат един съществен недостатък - не са много трайни.

      Пластмаса - скутерите, изработени от пластмаса са изключително леки и удобни, но също като дървените няма да ви изкарат повече от сезон или най-много два. Плюсът на тротинетките от този материал е, че цената им е доста ниска.

      Алуминий - ако купувате тротинетка за малко дете и държите на качеството на продукта, то алуминият е вашият материал. Скутерите от алуминий са дълготрайни и доста леки. Подходящи са първа тротинетка на детето.

      Стомана - тротинетките произведени от стомана са изключително здрави и качествени, но са доста по-тежки от алуминиевите. А това ги прави неподходящи за съвсем малки деца или за деца, на които това ще е първият им скутер.

Височина на кормилото

Височината на кормилото е важен фактор, който не бива да подценявате, тъй като от него зависи дали детето ще управлява триколката в удобна поза или не. Имате ли възможност, избирайте скутер с опция за регулиране на височината на кормилото. Така ще можете да нагласяте височината спрямо ръста на детето. (Идеалната височина на кормилото е да е приблизително на височината на таза на малчугана). 

От каква възраст детето може да кара тротинетка?

 Защо скутерите са полезни за децата?

  •      Дават им самочувствие и увереност - карането на скутер е едно от първите неща, които децата се научават да правят напълно самостоятелно.  А да правят неща, без да имат нужда от мама и тате повишава самочувствието им и ги прави по-уверени и отговорни.
  •     Развиват социалните и комуникативните им умения - малките обичат да се забавляват в група, а карането на скутер в парка им помага да открият нови приятелчета по-лесно и да комуникират с тях без притеснения.
  •      Подобряват всички функции на организма - скутерите не само увеличават физическата активност, но и засилват метаболизма, подобряват сърдечно - съдовата дейност, доставят на белите дробове повече въздух, засилват кръвообращението и дори спомагат за увеличаване ръста на детето.

Напиши коментар

Моля влезте или се регистрирайте за да коментирате