Икона за регистриране на профил в сайта Регистрация
или
Забравена парола
или

Скачането на батут е забавно, атрактивно и зареждащо с много приятни емоции занимание. Вашите деца също обожават да скачат и вие се замисляте дали да не закупите батут, който да монтирате в градината си.

Полезен ли е батутът за детето

 

Но дали батутът освен, че е забавен е и полезен за детето?

 

През годините са проведени множество изследвания, при които е установено, че скачането на батут не само носи голямо удоволствие на децата, но е и много полезно за физическото, психическото и емоционалното им развитие.

14 от ползите, които скачането на батут носи на детето

 

Скачането на батут е един от най-ефективните видове физически упражнения

Проучвания, проведени в НАСА доказват, че 10 минутно скачане на батут се равнява на 30 минути бягане. Натоварването при активно подскачане върху батута се равнява и на една тренировка по аеробика с ниска до средна трудност.

Когато децата се забавляват, скачайки нагоре - надолу върху батута, те натоварват всички мускулни групи, в това число и мускулите на корема, прасците и бедрата. Това спомага не само за подобряването на физическата им активност и за укрепването на всички мускулни групи, но и за намаляване на телесните мазнини.

Заниманията върху батут укрепват опорно - двигателния апарат

По време на скачането върху батут се укрепват мускулите на гърба, а мобилността на ставите се увеличава. За разлика от конвенционалните спортни занимания, батутът не натоварва гръбначния стълб, поради което скачането върху него е не само забавно и полезно занимание, но занимание, което е много добро за профилактика при ставни заболявания.

Укрепва вестибуларния апарат

По време на активните занимания на батут, децата се научават да координират движенията си и да заемат правилната позиция при скок и приземяване. По този начин се развива рефлективното им равновесие и се укрепва вестибуларния им апарат.

Освен това, според редица експерти, редовните занимания на батут в детска възраст значително намаляват риска в по-зряла възраст децата да се страхуват от летене или да страдат от морска болест при пътуване по море.

Помага за кинестетичното осъзнаване

Скачайки нагоре - надолу върху батут децата се научват да усещат тялото си и да се ориентират в свободното пространство. Това им помага да осъзнаят как се движат всички части от тялото им и да заемат подходящата поза, която да им осигури най-добрата защита.

Редовните упражнения с батут подобряват стойката на децата

Наред с подобряването на баланса и ориентирането в свободното пространство, скачането на батут подобрява и стойката на децата. Когато скочат на високо, при приземяването подът на батута не е неподвижен, а е в постоянно движение.

За да се задържат прави върху подвижния под на батута, децата се научават да откриват центъра на тежестта и да балансират движенията си. А всичко това помага за подобряване на стойката им.


Полезен ли е батутът за детето

 

Нормализира кръвообращението и стимулира лимфната система

Благодарение на активното дишане по време на скачане, всички клетки на тялото се насищат с кислород, което допринася за повишаването на общия тонус на децата.

Активното подскачане върху батута стимулира и лимфната система, което спомага за елиминирането на токсините, натрупани в тялото на детето и за по-интензивното хранене на клетките. Подобен лимфен дренаж и детоксикация на организма не само повишава цялостния имунитет, но и помага за коригиране на наднорменото тегло на децата.

Подобрява сърдечно - съдовото здраве

При скачането на батут сърдечната честота на децата се засилва. Така, докато те се забавляват подскачайки си нагоре - надолу всъщност правят възможно най-добрата и полезна за тях кардио тренировка. Сърцето укрепва, дишането се подобрява, а клетките се насищат с кислород.

Намалява стреса и напрежението

Издигането и падането върху батута зарежда децата с изключително много положителни емоции. Това се дължи на факта, че при скачането се отделят високи нива на ендорфин (хормона на щастието), което позволява на децата да се забавляват искрено и да се освободят от натрупаното напрежение и стреса от учебните занятия.

С всеки скок върху батута, негативните мисли и емоции постепенно изчезват и на тяхно място идват чистата радост и удоволствието от скачането. Докато се забавляват върху батута децата забравят всички неприятни моменти, прочистват съзнанието си и душите им се изпълват с неподправена радост.

Проучванията показват още, че децата, които редовно скачат на батут повишават концентрацията си по време на учебните часове и развиват сетивните си умения.

Подобрява поведението на децата

Може и да не ви се вярва, но децата, които активно се забавляват скачайки на батут изразходват много по-бързо натрупаната енергия, което оказва благоприятно влияние върху поведението им. След няколко минути активно скачане, малките се отърсват от стреса и натрупаната енергия и се съсредоточават много по-бързо.

Скачането върху батут увеличава интереса към ученето

Според проведените в редица водещи университети проучвания, активното скачане на батут има успокояващ ефект върху децата. Освобождаването на натрупаното напрежение и умора чрез скачане на батут увеличава способността им да внимават в час и да запомнят учебния материал по-бързо.

Полезен е за повишаване на самочувствието

Всеки един спорт, с който се занимават децата е полезен за тях, това е безспорен факт. Но докато при другите видове спорт има някакви правила, които детето трябва да спазва, ако иска да се отличи, при скачането на батут правила няма и детето може да се забавлява както му харесва. Фактът, че не трябва да се сравнява с другите деца, а може да скача както му е най-забавно и удобно повдига самочувствието на детето и му помага да стане по-уверено и в други области от живота.


Полезен ли е батутът за детето

 

Учи на постоянство

В началото децата скачат доста неуверено, но тъй като подскачането върху батута е много забавно, те упорстват до тогава, докато се научат да скачат като всички останали деца. Това ги учи да преследват целите си и да не се отказват при първия неуспех или трудност. На по-късен етап тъкмо постоянството, което са вложили при скачането на батут им помага да бъдат по-успешни млади хора.

Играта върху батут създава нови приятелства

Ако детето е по-затворено и трудно се сприятелява, скачането на батут му помага да създаде нови приятелства и да развие потенциала си. Защото като социално същество, всяко дете се нуждае от приятели, а скачането на батут е занимание, което е най-забавно, когато се практикува с приятели.

Грижи за физическото здраве

Днешните деца не обичат да излизат да играят много навън, а това се отразява на физическото им състояние. Ако и вашите деца не обичат спортовете на открито, един батут в градината ще ги изкара навън със сигурност.

Батутът ще ги накара сами да искат да излязат и да подскачат върху него. Вие от друга страна ще сте спокойни, че дори и да не обичат да тичат или да карат колело, ще се раздвижат достатъчно, за да могат да укрепнат физически.

За всички деца ли е полезно да скачат на батут?

 

Като цяло, на батут могат да скачат всички деца когато и по колкото време искат. Все пак, скачането на батут има и някой противопоказания. Този вид занимание не се препоръчва за деца, които страдат от:

      захарен диабет

      астма

      ангина пекторис

      хипертония

      генетични заболявания на костната система

Могат ли да бъдат опасни батутите?

 

Въпреки, че скачането е толкова полезно и приятно занимание, ако не вземете подходящите предпазни мерки то може да бъде и опасно. Но няма защо да се притеснявате чак толкова. Достатъчно е просто да изберете подходящия за годините на детето батут, да го монтирате на равно, затревено място и да не оставяте детето да скача без надзор.

Не се отказвайте от покупката на батут само защото някъде сте прочели, че скачането е опасно за малките деца. Разбира се, като при всеки спорт, и при батута има опасност от травми, но това не означава, че и вашето дете ще пострада.

Какво трябва да знаете при покупка на батут?

 

Както споменахме преди малко, най-важното от всичко е да се спрете на подходящия за възрастта на детето батут. Затова, преди да поставите продукта в кошницата си за пазаруване, разгледайте внимателно характеристиките му. В описанието на модела ще откриете дали той отговаря на възрастта и теглото на детето.

Тъй като при играта върху батут на децата политат нагоре, задължително е батутът, който ще закупите да има обезопасителна мрежа. Добре е да обърнете внимание и от коя страна е закачена мрежата. Имате ли възможност, избирайте батут, мрежата на който се закача от външната страна.


Полезен ли е батутът за детето

 

Ако купувате батут, върху който ще скачат по-малки деца, търсете батути с размери от 6 или 8 фута. Задължително в този случай обърнете внимание дали батута за най-малките е оборудван с допълнителни дръжки за по-добра опора.

Ако в главата ви се върти идея да купите голям батут, на който да скачат деца на различна възраст и килограми, не го правете. Не е добре идея малките деца да скачат на батут в голям размер. По-доброто решение е да купите вместо един, два батута. Така по-големите деца, а защо не и вие, можете да използвате големия батут, а малкия да оставите на най-малките.

Когато избирате батут, огледайте поне няколко модела, преди да вземете окончателно решение. Казваме това, тъй като този продукт е предназначен за деца и трябва да бъде максимално качествен.

Имате ли възможност, избирайте батут, производителя, на който ви е познат. Така ще се сигурни, че продуктът е минал през всички задължителни тестове за издръжливост, изработен е от материали от високо качество и е напълно безопасен за деца.

Напиши коментар

Моля влезте или се регистрирайте за да коментирате