Икона за регистриране на профил в сайта Регистрация
или
Забравена парола
или


Източник снимка:bghlapeta.com

Като родители държите играчките, които избирате за вашето дете да са безопасни, издръжливи и интересни, но и полезни за умственото и физическото му развитие.

Но щом влезете в магазина буквално се губите сред изобилието от детски играчки и не сте сигурни дали ще успеете да направите възможно най-подходящия избор.

Наистина, днес пазарът предлага изключително голямо разнообразие от забавни, образователни и високотехнологични играчки, но ако ни позволите, ще ви препоръчаме да обмислите покупката на дървени играчки.

Защо дървени играчки?

Природосъобразни са - Висококачествените играчки се изработват от FSC сертифицирана дървесина, което гарантира, че горите са защитени и ще бъдат там и когато вашето дете порасне и има свои деца.

Освен това, дървените играчки са много по-издръжливи от играчките от пластмаса, което означава, че много по-малко замърсяват природата. А когато дойде време да ги “пенсионирате”, вместо да се изхвърлят на сметищата дървените играчки могат се рециклират на 100% и материала се използва отново.

И още нещо. Тъй като се изработват от естествен, природен материал, те могат и да се компостират и да се използват за обогатяване на почвата.

Напълно безопасни са - Играчките от дърво са много по-безопасни от класическите пластмасови играчки, тъй като не съдържат химикали и токсини.

За направата им се използва единствено дървен материал, който е натурален, нетоксичен и антибактериален. Боите, които се използват за оцветяване на играчките също са 100% естествени и водна основа. Дори лепилата за тези играчки са сертифицирани като E0 (E - Zero). Този сертификат показва, че лепилото е възможно най-безопасното лепило да използване върху дърво.

Изключително издръжливи са - Играчките от пластмаса имат живот средно около шест месеца, след което обикновено се изхвърлят на сметището.

За разлика от тях, дървените играчки могат да се запазят здрави 5,10, 20, че и 50 години. Това на практика означава, че с играчките от дърво, които закупите днес на детето си могат да си играят и неговите деца, че и децата на неговите деца.

Сигурни сме, че и вие пазите някоя дървена играчка, с която майка ви си е играла като малка, така че ви е ясно колко издръжливи са дървените играчки.


Източник снимка:bghlapeta.com

Какви са ползите от играта с дървени играчки?

Насърчават играта с въображение

Една от основните ползи от играта с дървени играчки е, че насърчават детето ви да използва въображението си, за да играе.

Този тип играчки нямат електронни елементи, светлини, звуци или батерии, които да улесняват децата при игрите с тях. Това, че са опростени модели насърчава малките да използват своите умения за разсъждение и логическо мислене, за да решат сами как да играят с играчките.

Това не само спомага за развитието на въображението и креативността им, но и поддържа висок интерес към самата играчка в продължение на много години, тъй като тя не изпълнява само една функция и може да се адаптира към това, което детето пресъздава в съзнанието си.

Фактът, че детето ви може да си представя и пресъздава безкрайно много истории и ситуации с помощта на само една дървена играчка означава, че вниманието му може да се концентрира за дълго време върху един обект.

Стимулират сетивата на малките

Играчките от дърво имат естествени текстури и специфична миризма на дърво, които стимулират сетивата на детето, като го подканят да докосне, почувства и изследва цялата им повърхност.

Разнообразните форми и тегло на играчките пък помагат за усъвършенстването на координацията между ръцете и очите на вашето дете.


Източник снимка:bghlapeta.com

Подпомагат когнитивния растеж

Този вид играчки подпомагат и развиват когнитивното мислене на малките, подобрявайки техния мисловен процес, логиката и разсъждението.

Тъй като са в опростен вид и както споменахме при тях липсват батерии, светлини и звуци, които да помагат на децата да играят по определен начин, на малките се налага да открият сами причинно - следствената връзка по време на играта.

Така, докато вашето дете повдига, хваща, балансира, подрежда или категоризира дървените играчки се научва да прави логически заключения и развива разбиране за форма, обем, тегло и т. н.

Намаляват тревожността

Играта с дървени играчки може да намали тревожността и възбудата при малките деца. Изследванията показват, че децата си играят по-дълго и по-тихо с играчките от дърво, отколкото с модерните пластмасови играчки.

Според експертите това се дължи на факта, че дървените играчки са много по-малко разсейващи от играчките от пластмаса. Те нямат разсейващи елементи, които да разконцентрират децата, да ги възбуждат, изнервят и да намаляват интереса им от играта.

Подпомагат и развиват фината им моторика

Сред основните ползи от играта с дървени играчки е, че помагат на малките да развият двигателните си умения и по-специално фината моторика.

Докато децата си играят и се опитват да подредят дървените кубчета, конструктори или да бутат количката по пода, те укрепват мускулите си и подобряват фините си двигателни умения.

Насърчават и развиват социалното взаимодействие

Играта на компютърни игри може да бъде много увлекателна, но обикновено е самотна дейност, което не насърчава социалното взаимодействие и комуникацията между децата.

Дървените играчки, от своя страна помагат за култивирането на взаимодействие, комуникация, сътрудничество и синергия между малчуганите.

Казано по друг начин, играта с дървените играчки стимулира децата да общуват помежду си и да си взаимодействат по време на играта. Те не само се учат едно от друго, наблюдавайки как приятелчетата им си играят с играчките, но споделят своите идеи, изграждат взаимоотношения, научават се да слушат и уважават мнението на другите и развиват емпатия към хората около себе си.

Имат образователна стойност

Тъй като моделите на дървените играчки са опростени, за да играят с тях децата постепенно развиват умения за разсъждение, за решаване на проблеми и логическо мислене.

В хода на играта малките много по-лесно се научават на броят, да познават или изписват буквите или името си, да съпоставят и познават формите и развиват и обогатяват речниковия си запас.

Помагат за обогатяване уменията на малките

Пластмасовите играчки, които се предлагат с различни ефекти могат да бъдат твърде голям стимул за малките. Комбинацията от движение, мигащи светлини и звуци понякога предоставят на мъниците прекалено голям обем от информация, която им е трудно да обработят.

Вярно е, че с натискането на един бутон детето ви може да научи какви са причинно - следствените връзки, но по това начин губи възможността да развива мисленето и креативността си.

По-простите дървени играчки от своя страна позволяват на малките да развиват и усъвършенстват когнитивните си умения и умения за разрешаване на различни проблеми - нещо, което ще им бъде много полезно в бъдеще.


Източник снимка:bghlapeta.com

От къде да закупите дървени играчки?

Ако сме успели да ви убедим в ползите от играта с дървени играчки и обмисляте да зарадвате детето си с една или няколко такива играчки, ние ви поздравяваме за решението.

Единственото, за което ви молим да внимавате е от къде пазарувате. Нашият съвет е да се доверявате само на магазини с отлична репутация и да се спирате на дървени играчки от популярни и уважавани марки.

Да, знаем, че играчките от дърво се предлагат на малко по-високи цени, но е по-добре да платите малко повече за играчка от популярна марка, продуктите на която са с отлично качество, отколкото да закупите играчка на по-ниска цена, която не знаете къде е произведена.

Ако се затруднявате в избора на модел и марка играчка и искате да сте сигурни в качеството на детския артикул, който купувате за вашето дете, от БгХлапета сме насреща, за да ви помогнем със съвети, които ще улеснят избора ви на детски играчки от дърво.

Напиши коментар

Моля влезте или се регистрирайте за да коментирате