Икона за регистриране на профил в сайта Регистрация
или
Забравена парола
или

Когато имате деца, а не живеете на „две крачки” от морето, напълно в реда на нещата е да помислите за басейн в задния си двор. Причините да обмислите тази идея са много - от приятната прохлада, на която ще се наслаждават децата ви в горещите летни дни, до семейните забавления и факта, че плуването е един от най-добрите начини мъничетата ви да спортуват активно.


realen-basein-ili-basein-v-gradinata-za-deteto

 До тук добре, но когато вземете решение да се оборудвате с басейн, пред вас най-вероятно ще изникне друг не по-малко важен въпрос като…

КРеален басейн или басейн в градината за детето?

За да ви помогнем поне мъничко в решението, нека видим каква е разликата между двата варианта.

Реален басейн

Предполагаме, че всички не само сте виждали стационарен, реален басейн, но и сте си мечтали вие да имате един такъв в двора си. Но дали реалните басейни са финансово изгодни и безопасни за децата?

Наистина, този тип басейни са красиви, елегантни и доста луксозни, но са и нещо, което не всяко домакинство може да си позволи. Защото, за да имате стационарен басейн изисква да вложите не само много средства, но и немалко време за изграждане и не на последно място - да имате много голямо свободно пространство.

За да бъде изграден един такъв басейн, първо се изкопава дупка, в която се излива бетон, за да се оформи основата на басейна. След това конструкцията се облицова с подходящото покритие (керамични плочки, мозайка или друг съвременен материал).

Предимствата на този тип басейни са, че могат да бъдат изпълнени в различни форми и размери и могат да бъдат използвани с години.

Недостатъците им са, че са стационарни и веднъж изградени не могат да бъдат премествани, не могат да бъдат допълнително оборудвани и не са напълно безопасни за малки деца, тъй като обикновено са вкопани в земята и често нямат обезопасителни стени, които да попречат на децата да влязат в басейна, без вие да ги видите и да се стигне до фатални инциденти.

Не искаме да ви плашим, но според статистиката, голяма част от инцидентите с малки деца стават именно в реалните басейни, особено ако децата са оставени без надзор. В един немалък процент от случаите, до инциденти се стига, ако има оставени играчки вътре или в близост до басейна, а край него няма възрастен, който да наблюдава внимателно децата.

realen-basein-ili-basein-v-gradinata-za-deteto

Ако все пак решите, че реалният басейн е по-доброто решение за вашите деца, ето какво съветват специалистите:

      Когато избирате дизайн и характеристики на басейна, задължително избирайте такъв с отделна зона за деца. В тези зони нивото на водата е по-малко и можете да сте малко по-спокойни, че децата ви ще се забавляват във водата, без да се стига до инциденти. Все пак, дори и да са в зоната за деца, добре е и вие да влезете заедно с тях в басейна (ако са малки) или да ги наблюдавате внимателно отстрани (ако са по-големи).

      Редовно проверявайте филтрите за пречистване на басейна и по възможност използвайте автоматична система за дезинфекция. (Така ще сте сигурни, че дозата дезинфектант ще е точна и водата в басейна ще е чиста от микроби и микроорганизми и ще е безопасна за децата).

      Ако имате съвсем малко дете (от 0 до годинка), не е много добра идея да използвате реален басейн, тъй като макар бебетата да се научават да плуват в най-ранна детска възраст, ако не се обучават от инструктори могат лесно да претърпят злощастни инциденти. Освен това хлорът в басейна, който се използва за дезинфекция може да бъде опасен за мъниците и да им причини дразнения на очите, проблем с дихателните пътища, астматични пристъпи, дразнения на кожата и други.

Басейн в градината

През последните години този тип басейни станаха доста популярни и често казано има защо.

      На пазара може да бъде открито голямо разнообразие от подобни басейни - от малки надуваеми басейни, до сглобяеми басейни с доста прилични размери.

      Монтажът на басейните в градината е изключително прост и лесен и всеки може сам да се справи с него, без да се налага да разчита на специален екип за монтаж.

      Цените, на които могат да бъдат закупени са напълно според бюджета на едно средностатистическо българско семейство.

      Могат лесно да бъдат пренасяни и премествани там, където решите.

КПопулярни басейни за градината

Надуваеми басейни

Имате ли много мънички деца, този тип басейни ще ви свършат идеална работа. На пазара се предлагат надуваеми басейни с различни големини, така че можете лесно да изберете модела и големината, от която се нуждаете. Надуваемите басейни са сравнително плитки, монтират се лесно и буквално навсякъде в градината и децата ви могат да се забавляват в тях с часове (разбира се, под ваш контрол). Единственият недостатък на този тип басейни е, че доста модели не разполагат с филтрираща система и ще трябва да сменяте често водата в тях.

realen-basein-ili-basein-v-gradinata-za-deteto

Сглобяеми басейни

Сглобяемите басейни са едно много добро решение, ако търсите басейн за цялото семейство на разумни цени. И този тип басейни, също като надуваемите се предлагат в различни размери и дълбочини, разполагат с подвижна стълба и с достатъчно високи стени, за да не може детето само да влезе в басейна.

Монтажът им е изключително лесен, можете да ги поставите където ви харесва в градината и можете да изберете модел, който не се прибира през зимата. Всички модели сглобяеми басейни имат и филтрираща помпа, така че няма да се притеснявате, че водата в басейна ще се замърси.

realen-basein-ili-basein-v-gradinata-za-deteto

Ако решите да закупите и монтирате някой от типовете басейни за градината, ето какво съветват специалистите:

      Ако имате съвсем малки деца (от 0 до 3 години), по-добрият вариант биха били надуваемите басейни с ниво на водата до 0,50 см. Ако басейна ще се ползва от по-големи деца и възрастни, тогава по-доброто решение са сглобяемите басейни с твърда основа.

      Имате ли възможност, избирайте басейн за градината с филтърна помпа.

      Винаги, когато не използвате басейна махайте подвижната стълба, за да не могат децата да влизат в него без надзор.

      Не оставяйте децата в басейна (без значение от възрастта им) без надзор от по-възрастни хора, които могат добре да плуват.

Има ли разлики в дезинфекцията на водата в реалните басейни и басейните в градината?

Всъщност, разлики има в дезинфекционните материали, които се използват в двата типа басейни.

При реалните басейни за дезинфекция се използва основно натриев хлорид (хлор), който е най-добрият дезинфектант за големи басейни. Но въпреки, че премахва ефективно бактериите и микроорганизмите във водата обаче, ако хлорът не се подава правилно, ако се смеси с потта от тялото или ако някое от децата уринира в басейна (случва се на малките деца) се образуват т. нар. „хлорамини”, които могат да раздразнят очите на детето и то да излезе от басейна със зачервени очи.

„Хлорамините” не само дразнят очите, но и причиняват дразнения на дихателните пътища и дори астматични пристъпи. А ако басейна се ползва от много хора, вероятността детето да „пипне” някоя гъбична инфекция също не е никак за подценяване.

При басейните за градината водата се обработва най-често с озон, който насища водата с кислород, не оставя никакви остатъци, не се усеща никаква особена миризма (каквато неизменно се усеща в басейните, дезинфекцирани с хлор). Освен това, като бързо окисляващо средство озонът създава неблагоприятна среда за развитие на микроорганизми. Единственият недостатък на този вид дезинфекция е, че е ефективна само при басейни с по-малки размери (не повече от 80 куб. метра).

Има и още един дезинфектант, който обработва водата с мед и сребро, но за него има доста противоречиви мнения. Според една част от специалистите този дезинфектант е много ефективен, но според друга част, за да бъде водата подходяща за плуване концентрацията на мед и сребро трябва да бъде доста голяма, а това може да бъде опасно за здравето.

КИ в крайна сметка… Реален басейн или басейн в градината за детето?

И сами виждате, че всеки един тип басейн си има както предимства, така и минуси и на какъв басейн за децата си ще се спрете зависи само от самите вас.

Но експертите съветват следното:

      Преди да вземете окончателно решение си помислете дали басейнът, който ще монтирате ще е достатъчно безопасен за вашите деца (особено ако те са много мънички или не могат добре да плуват).

      Преценете дали басейнът предлага добро съотношение между качество и цена.

      Накрая излезте в задния си двор и огледайте свободното пространство, с което разполагате. Ако децата ви не са съвсем малки, имате много свободно пространство и достатъчно финанси, за да си го позволите, можете да помислите за изграждане на реален басейн, но ако пространството ви е малко и не сте сигурни за безопасността на реалния басейн, тогава най-вероятно по-удачно би било да помислите за надуваем или сглобяем басейн.

Съвети за безопасност

      Без никакво значение дали сте се спрели на реален или басейн в градината за детето, никога не оставяйте мъниците сами в басейна или без надзор.

realen-basein-ili-basein-v-gradinata-za-deteto

      Не оставяйте играчки, надуваеми дюшеци или други забавни играчки за децата в близост до басейна. Децата са любопитни и ако за секунда ги изпуснете от поглед могат да влязат в басейна да се стигне до инцидент.

      Ако се спрете на реален басейн, нека около него да има неплъзгащо се покритие, за да не могат малчуганите да се плъзнат и да паднат в басейна, докато тичат около него.

      Ако пък се спрете на надуваем или сглобяем басейн, винаги, когато басейнът не се използва махайте стълбата и я прибирайте на трудно достъпно за децата място.

      Проверявайте редовно състоянието на водата и почиствайте филтрите.

      Ако водата започне да мирише силно на хлор или ако децата излязат от басейна със зачервени очи, не ги пускайте отново вътре, докато не се уверите, че нивата на хлор са допустими.

Напиши коментар

Моля влезте или се регистрирайте за да коментирате