Икона за регистриране на профил в сайта Регистрация
или
Забравена парола
или


Източник снимка:pixabay.com

Едва ли са много хората, които обръщат внимание на това колко трябва да е влажността и температурата на жилището, в което живеят до момента, в който в него се появи новородено. 

Тогава внезапно всичко се променя, защото малкото беззащитно същество, което току-що се е появило на света се нуждае от грижите и любовта на възрастните, за да расте здраво, щастливо и в напълно безопасна домашна среда. 

Точно това е и моментът, в който младите родители започват да обръщат внимание на температурата и влажността на въздуха в детската стая и да се питат доколко поддържането им в определени граници е важно за бебето и как да се справят.

Ако и вие си задавате подобни въпроси, останете още малко с нас, тъй като в следващите редове ще се опитаме да отговорим на някой от най-важните въпроси относно поддържането на оптималната влажност и температурата в стаята на детето.

Важно ли е да поддържате температурата и влажността на въздуха в стаята на бебето и защо?

Терморегулацията ефизиологична функция на човешкия организъм, която ни позволява да поддържаме баланса между производството и загубата на топлина, така че телесната ни температура да е стабилизирана в нормален температурен диапазон (между 36,5 º C и 37,5 º C).

Терморегулацията при новородените обаче се различава от тази на нас възрастните. През първите месеци от живота им тя не е напълно изградена, поради което малките са много по-чувствителни към температурните промени. 

Казано иначе всяка малко по-рязка промяна във влажността или температурата в стаята може да окаже влияние върху комфорта, съня, настроението им или да ги разболее.

Ето защо поддържането на подходящата температура и влажност на въздуха в стаята на бебето е толкова важно.

Каква е идеалната температура, която е добре да поддържате в детската стая? 

Оптималната температура на въздуха в стаята на бебето, която всички специалисти и педиатри препоръчват да се поддържа е между 18 и 20 градуса по С. 

Допустимо е през деня температурата да се повиши с няколко градуса, но през нощта този праг от 18 - 20 градуса не бива да превишава.


Източник снимка: bghlapeta.com

Защо поддържането на този температурен диапазон е толкова важен за бебето?

Казано съвсем простичко, това ниво на температурата в детската стая влияе благотворно както върху съня на малчо, така и върху дишането му и не последно място върху здравето му. 

Тъй като на бебето не му е нито топло, нито прекалено студено, то може да заспи непробудно просто, защото се чувства комфортно и уютно в стаята си. Ако когато се чувства така, мъничето диша много по-добре, наспива се и се събужда без плач и изпълнено с много енергия.

Освен това, поддържането на тази температура в помещението предпазва мъничето от редица вирусни и респираторни заболявания, от появата и обострянето на алергични реакции и най-важното - намалява риска от SIDS (смърт в детско креватче).

Видео: The Lullaby Trust Baby Temperature Video

А каква е оптималната влажност на въздуха и влияе ли се от температурата?

Всъщност, влажността на въздуха си “играе” с температурата. Казано иначе, високите нива на влажност карат въздуха да се усеща по-топъл, отколкото наистина е, а ниската влажност може да направи помещението по-студено, отколкото е в действителност.

В допълнение към влиянието на влажността спрямо температурата, нивата ѝ оказват влияние и върху качеството на въздуха в стаята на бебето.

Ниската влажност и съответно прекалено сухият въздух в детската стая могат да раздразнят гърлото и синусите на мъничето и да го направят по-податливо на респираторни заболявания. 

Също така могат изсушат и раздразнят чувствителната бебешка кожа и да станат причина както за поява на екземи и зачервявания по кожата, така и за изсушаване и напукване на нежните устни на детето.

От друга страна, високите нива на влага често стимулират развитието на мухъл в стаята, което води до появата на различни алергени като акари и други микроорганизми, които пък са сред основните виновници за появата на алергии, астма и други здравословни проблеми.

Що се отнася до оптималното ниво на влажност, което е добре да се поддържа в детската стая, то педиатрите препоръчват поддържането на относителна влажност на въздуха от 30 до 55%, като за идеална влажност се приема диапазон от 50 - 55%.

Как да регулирате температурата и влажността в стаята на бебето?

Това, което можете да сторите, за да сте сигурни, че влажността и температурата в помещението са в оптимални граници е да си закупите термометър, който отчита както температурните градуси, така и нивото на влажност на въздуха.

Така, ако установите, че в стаята е прекалено горещо през зимата просто трябва да намалите отоплението, ако сте с централно отопление или на климатик и да се стремите да поддържате температурата в посочените граници. 

Ако в стаята температурата е прекалено ниска, можете през деня да включвате допълнителен уред, който задължително да изключвате и изнасяте от стаята на мъничето.

През лятото, когато външните температури са доста високи през деня можете да включвате климатик или в краен случай вентилатор, като внимавате въздушната струя да не е насочена към креватчето на бебето.

За да се справите с прекалено сухия въздух пък можете да използвате овлажнител. Тези устройства се пълнят с вода и произвеждат водна пара, с която регулират нивата на влажност в помещението.

Ако влажността на въздуха в стаята на детето ви е прекалено висока, тогава можете да използвате влагоуловители, които “събират” излишната влага в специален контейнер, осигурявайки по-чиста и здравословна среда за вашето бебе.


Източник снимка: bghlapeta.com

Как да проверите дали на бебето не му е прекалено топло или прекалено студено?

Новородените и малките бебета не се потят както нас възрастните. Затова, ако искате да проверите дали на мъничето не му е много топло, докоснете тила му. Ако той е топъл, значи всичко е наред, но ако е потен, това показва, че на бебето най-вероятно му е топло.

Можете също така да поставите ръце върху гърдите или на ушенцата на малчо и ако те са по-топли и зачервени, това е индикация, че му е топло. Избягвайте да проверявате като хващате ръцете или краката на детето, тъй като те винаги са малко по-хладни от тялото на бебчо и можете да се подведете.

Малко по-лесно можете да разберете, че на детето може да му е студено. Просто трябва да хванете ръчичките или краченцата му. Ако те са прекалено студени и пръстчетата им са леко синкави (спокойно, това е нормално, когато на кърмачетата им е студено), това е ясна индикация, че трябва да затоплите температурата в стаята до оптималните градуси.

Видове термометри за температура и влажност и как да изберете

Добрата новина е, че в онлайн магазини като БгХлапета се предлага широка гама както отдигитални, така и от аналогови термометри, които измерват прецизно както температурата, така и влажността на въздуха в стаята на бебето.

Дигитален термометър

Този вид термометри предлагат изключително точно отчитане на температурата и влажността на въздуха. Те са удобни, преносими и се предлагат в два варианта за монтаж - с магнит или на стойка.

На който и вид да се спрете няма да съжалявате, тъй като дигиталните термометри освен, че отчитат с точност влажността и температурата за деня, могат да съхраняват данни за нивата на влажност и градусите на температурата, което ви позволява да сравнявате текущите с миналите показания.

Аналогов термометър

Този вид термометри са стандартни, много прецизни и точни, поради което са предпочитани от немалко семейства. За да ги използвате просто трябва да отворите кутията и да ги поставите в стаята на бебето. За разлика от дигиталните модели, които работят с батерии аналоговите модели не се нуждаят от захранване, за да отчитат.

На пазара се предлагат както аналогови термометри за външно или вътрешно отчитане на температурата на въздуха, така и термометри + влагомери, които отчитат както градусите, така и нивата на влага във въздуха.

Стаен термометър с приложение

Този вид термометри са от най-ново поколение и могат да контролират чрез приложение от вашия смартфон. За да ги ползвате просто трябва да изтеглите приложение на телефона си, чрез което можете да следите температурата и влажността в детската стая дори и когато не сте у дома.

И този вид както дигиталните модели разполагат с голям LCD екран, което ви позволява да проверявате, сравнявате и контролирате температурата и влажността чрез дисплея или чрез APP.


Източник снимка: bghlapeta.com

Относно критериите за избор, то нашите препоръки са да вземете под внимание следните неща.

Тип термометър 

Въпреки, че няма никакъв проблем да се спрете на покупката на уред, който отчита само температурата на въздуха, по-добрият вариант е да изберете термометър с влагомер. 

Предполагаме се досещате защо ви съветваме това, но нека отново кажем. Избирайки термометър с хидрометър можете да контролирате както температурата на въздуха, така и влажността в помещението, в което спи бебето.

Марка 

Тъй като в търговската мрежа се предлага наистина широка гама от модели термометри за детски стаи, за да не попаднете на некачествен продукт е добре да се спирате на артикули от популярни марки, които не правят компромиси с качеството. 

Такива марки термометри например са :

  • Philips Avent 
  • Reer 
  • Cangaroo 
  • Chicco и други

Допълнителни екстри 

Разбира се, можете да се спрете и напълно изчистен, стандартен модел термометри, но ако ви се иска нещо повече, в търговската мрежа можете да откриете както модели в широка гама от стилове, цветове и дизайн, така и модели с цифрови часовници, с цветни LED подсветки и с много други допълнителни опции.

Често задавани въпроси

Какви модели термометри предлагате?

При нас можете да откриете широка гама от термометри, които ще задоволят всичките ви изисквания. Ние предлагаме както голямо разнообразие от дигитални и аналогови термометри за измерване температурата и влажността в стаята на бебето, така и термометри за баня, термометри за измерване телесната температура на новородени и малки деца.

Какви марки термометри се предлагат в БгХлапета?

Като един от водещите магазини за продажба на продукти за деца, ние работим само с доказани марки и предлагаме термометри с изключително високо качество и прецизност. 

При нас ще откриете термометри от популярни брандове като :

  • Philips Avent 
  • Lorelli 
  • KikkaBoo 
  • Cangaroo 
  • NIK 
  • Chicco 
  • Canpol и много други

В какъв ценови диапазон?

В зависимост от типа и функциите на термометрите цените варират от 3 лв до 119 лв.

Напиши коментар

Моля влезте или се регистрирайте за да коментирате