Икона за регистриране на профил в сайта Регистрация
или
Забравена парола
или

Ако очаквате първото си бебе най-вероятно си мислите, че ще се справите с кърменето без проблем. Смятате, че това е естествен процес, през който ще преминете така, както сте гледали по филмите.

Раждате, подават ви бебчето и то веднага започва да се храни. А вие изпитвате само пълно щастие и никакви болки или дискомфорт.

 Топ аксесоари за кърмещите майки

Наистина, възможно е да сте от тези 2 - 5% от щастливите майки, които нямат никакви проблеми по време на кърменето. Но ако не сте, има няколко основни аксесоара (плюс още толкова препоръчителни), които е добре да имате под ръка, когато малкия човек се появи на бял свят и започнете да го кърмите. Повярвайте, тези аксесоари ще ви бъдат от огромна полза и ще направят кърменето доста по-лесно.

3 топ аксесоара за кърмещата майка

 

<

Възглавница за кърмене

 

Този аксесоар е изключително полезен, тъй като осигурява сигурна опора на гърба, шията, рамене и ръцете на майката и едновременно с това повдига бебчето в удобна, ергономична позиция за хранене.

 

На какво да обърнете внимание при избор на възглавница за кърмене?

 

Форма и размер

Избирайте възглавницата според размера на торса си. Това е важно, тъй като този аксесоар трябва да пасне идеално на дължината на торса ви, за да може да осигури правилна и ергономична позиция на главата и тялото на бебето. Казано по друг начин, когато сложите възглавницата и поставите детето в позиция за хранене, главата и тялото му трябва да са разположени на една и съща височина със зърното на гърдата.

 

Формата също е важна, но каква точно да бъде тя зависи от личните ви предпочитания и усещане за комфорт. На пазара се предлагат възглавници с формата на С, които обгръщат само предната част на тялото, други са оформени като буквата О и се увиват около кръста. Има и такива във формата на полумесец, които не се обвиват около тялото на майката, а по-скоро създават удобно местенце около бебчето, за да се чувства на сигурно и безопасно място.

 

Твърдост

Добре е този аксесоар за кърмене да не е нито прекалено твърд, нито прекалено мек. Ако имате възможност избирайте възглавница, която е изработена от материали, които позволяват да я оформяте и адаптирате според нуждите си.

 

Лесно почистване

По време на кърменето често ще се случва бебето да пусне зърното или дори да повърне върху възглавницата. Затова е добре да обърнете внимание дали този продукт за кърмене може лесно да се почиства. Нашият съвет е да се спрете на възглавница, която може да се пере и суши машинно.

 

Популярни марки възглавници за кърмене:

 

      Babymatex Relax

      Sevy Baby

      Badabulle

      Lorelli и други

 Топ аксесоари за кърмещите майки

Помпа за изцеждане на кърма

 

Без значение дали планирате да стоите у дома, за да отглеждате бебчето си или сте готови да се върнете бързо на работа, помпата за изцеждане на кърма винаги ще ви е от помощ. Този аксесоар е изключително полезен, тъй като благодарение на него, можете бързо и удобно да осигурите на малкия човек млякото, от което се нуждае, ако налага да излезете по задачи и трябва някой друг да го храни. Помпата е от полза и ако имате много кърма и се налага да се изцеждате повече пъти на ден.

 

Ръчна, електрическа или двойна помпа?

 

Ръчна

Ръчните помпи са евтини като цена, но не са толкова удобни и ефективни. Обикновено към този тип помпи се насочват майките, на които рядко им се налага да изцеждат гърдите си и да съхраняват млякото в шишета.

 

Електрическа

Електрическите помпи са предпочитан вариант, ако се използват често или ако се налага гърдите да бъдат изцедени за ограничено време. Ако се спрете на този тип помпи е добре да се спрете на модел, който има регулируеми нива на засмукване и възможност за допълнителни настройки. Добре е също така електрическата помпа да може да работи на няколко фази, да е съвместима с бутилките за мляко и да може да работи както на батерии, така и с електрическо захранване.

 

Двойна

Двойните електрически помпи за кърма изцеждат млякото двойно по-бързо, тъй като се поставят едновременно на двете гърди на майката. Изключително полезни са, ако имате близнаци или ако се налага да осигурите мляко на бебето за много кратко време.

 

Популярни марки помпи за кърма сред българските кърмещи майки:

 

      Cangaroo

      Lorelli

      Graco

      Philips Avent

      Medela

      Babyono

      Chicco и други

 Топ аксесоари за кърмещите майки

Кремове, мазила и лосиони за зърна

 

Почти всички майки, особено в началото на кърменето изпитват болки и дискомфорт в областта на зърната. По време на хранене бебетата “стискат” силно, а това води до възпаление, напукване и силни болки в областта на зърната на гърдите. За да облекчите и намалите дискомфорта, със сигурност ще се нуждаете от козметичен продукт, предназначен за овлажняване, успокояване и заздравяване на възпалени зърна.

 

Как да изберете подходящ крем?

 

Разнообразието от този вид продукти е огромно и ако досега не сте купували подобен вид козметика, може и да се затрудните. Все пак, има начин да се справите, стига да не забравяте да обърнете внимание на следните няколко основни аспекта:

 

Съставките

Когато избирате продукта, задължително обърнете внимание на неговите съставки. Спрете се на този крем, лосион или мазило, които са произведени единствено от натурални или органични продукти. Имайте предвид, че ще мажете с този продукт зърната на гърдите си, а това означава, че малкото човече ще е в пряк досег с крема. Затова е много важно съставките му да са изцяло натурални и напълно безвредни.

 

Тип кожа и проблем, с който искате да се справите

За да има ефект крема, то той трябва да е подходящ за вашия тип кожа и да е предназначен за проблема, който имате. Обикновено на опаковката на този вид козметични продукти има подробно описание, което само трябва да прочетете, за да се ориентирате в правилния избор. Но нашият съвет е, за да сте напълно спокойни да се обърнете към специалист дерматолог, който с точност може да определи типа кожа и да ви посъветва кой вид крем или лосион ще е най-ефективен за вашия проблем.

 

Цена

В търговската мрежа ще откриете изобилие от кремове и мазила за зърна, които се предлагат на различни цени. Има продукти, които можете да закупите за няколко левчета, а има и такива, за които трябва да платите между 50 и 100 лв. Ако искате нашето мнение, то ние препоръчваме да се спрете на козметичен продукт, който е от популярна марка и в средния ценови клас.

 

Така ще сте спокойни, че кремът е висококачествен и на удобна за вас цена. Все пак, не бива да забравяте, че ще го използвате дълго време и трябва да можете да си позволите да го купувате, без това да наруши бюджета ви.

 

Марки козметика за зърна, харесвана от кърмещите майки у нас:

 

      Philips Avent

      Bubchen

      Medela

      Lansinoh

      MotherMoon Organic

      Nature Bare и други

Топ аксесоари за кърмещите майки 

Допълнителни аксесоари, които са от голяма помощ при кърмене

Подплънки за кърмачки

 

През първите няколко месеца, гърдите ще текат. Протичането може да не е винаги и постоянно, но обикновено се случва изведнъж и никак не е приятно. Особено когато сте навън и внезапно се окажете с огромни мокри петна върху блузата или ризата.

 

Подплънките за кърмачки са предназначени да ви спасят от тези конфузни ситуации. Поставят се в сутиена и ако случайно млякото потече изненадващо от гърдите ви, те го попиват.

 

А вие можете спокойно да се разхождате, без постоянно да се притеснявате, че ще намокрите дрехата си. В търговската мрежа можете да откриете немалко разнообразие от този вид аксесоари. Предлагат се както подплънки за еднократна употреба, така и за многократно използване и само от вас зависи на кой вид и марка ще се спрете.

 

Ако се нуждаете от нашия съвет, то препоръката ни е да заложите на многократната употреба, тъй като повечето подплънки от този вид могат да се използват над 20 пъти, преди да трябва да се закупят нови.

 

Предпочитани марки:

 

      Medela

      Dr. Brown's

      Chicco

      Cangaroo

      Philips Avent

      Tommee Tippee

      Nuk Ultra Dry

Сутиен за кърмещи майки

 

Това е един изключително удобен и много полезен аксесоар, който ще ви спести куп неудобства. Сутиенът за кърмене е изработен така, че когато се наложи да кърмите бебето да не се налага да го сваляте, а просто да отворите капачето, което се намира отпред и да започнете храненето.

 

Този вид бельо за кърмещи майки е без банели (за да не притиска), има по-дебели и удобни презрамки и обикновено е изработено от естествени материи. Специалистите препоръчват при покупка на този аксесоар да се спрете на един или два размера по-голям сутиен, тъй като по време на кърмене гърдите се уголемяват още повече и когато са пълни с мляко натежават доста.

 

Предпочитани марки:

 

      Carriwell

      Tigex

      Babyono

      Canpol

      NUK

 

 Топ аксесоари за кърмещите майки

 

Пликове за изцеждане на кърма

 

Сигурни сме, че ще осигурите достатъчно бутилки за вода и хранене на бебчето, преди то да се роди. Уверени сме и че ще се спрете на висококачествени бутилки за мляко от водещи марки. Но ако имате много мляко, което искате да съхранявате в хладилник или ако ви се налага да пътувате и нямате много място в чантата, пликовете за кърпа са отлично решение.

 

Тези аксесоари се предлагат на много достъпни цени, в пакети от 25 до 50 броя. Произвеждат се от висококачествени, безвредни материали, разполагат с удобно и здраво закопчаване и можете да съхранявате кърмата до 8 дни без проблем. Разбира се, за да е годно млякото, трябва да поставите пликовете задължително в хладилник или в подходяща за целта хладилна чанта.

 

Предпочитани марки:

 

      Medela

      Cangaroo

      Lansinoh

Покривало (престилка) за кърмене

 

Ако сте от майките, които държат да кърмят детето си, без значение дали са в къщи или на обществено място, покривалото за кърмене е аксесоарът, който ще ви е от голяма помощ. Престилките за кърмене са изключително леки и много удобни за кърмене на обществени места. Слагате ги по време на храненето на бебето и двамата с малкия човек се чувствате удобно и напълно комфортно.

 

Предпочитани марки:

 

      Sevy baby

      Boppy

      Kiddo Care

Напиши коментар

Моля влезте или се регистрирайте за да коментирате