Икона за регистриране на профил в сайта Регистрация
или
Забравена парола
или

Започне ли бебчо да пълзи или ходи, дори и да сте Супермен няма да можете да сте винаги до него, за да го предпазвате от инциденти. Защото дребосъчковците имат “таланта” да изчезват от полезрението на родителите си буквално за секунди и да изследват всяко едно ъгълче, предмет или вещ, до които успеят да се доберат, преди да бъдат открити.


Като родители вие сте наясно с това и най-големите ви страхове са дали ще успеете да осигурите безопасна домашна среда за мъничетата си.

Как да се погрижите за безопасността на детето у дома?

Малките изследват света около себе си по единствените начини, по които умеят. А те включват - хапане, опитване на вкус, бъркане с пръстчета в различни “интересни” процепи и отвори, завъртане на “забавни” копчета, удряне на предмети или разглобяването им, с цел да разберат от какво са направени. 

И още, и още, и още. Изобретателността и любопитството им са безгранични и вие като възрастни просто няма как да сте подготвени за всичко, на което са способни. Можете обаче да се погрижите да обезопасите максимално добре дома си, за да предпазите дребосъчковците от инциденти, докато изследват всеки сантиметър до жилището ви.

Полезни уреди за дома и безопасността на детето

Предпазни решетки за врати и стълби

Ако жилището ви е на два или повече етажа и имате стълби, помислете за монтаж на предпазни решетки. Тези обезопасителни аксесоари са много полезни, тъй като предпазват малките от тежки инциденти и наранявания като падане по стълби. 

Когато избирате подобен продукт за обезопасяване обърнете внимание както на качеството и материалите, от които е изработен така и на разстоянието на пръчките на решетката и начина на закрепване. Търсете предпазни решетки, през пръчките на които децата не могат да пъхнат главичките си и да се заклещят и които не могат лесно да отворят. 

Що се отнася до монтажа, съветваме ви да спрете на предпазни решетки за стълби, които се монтират с винтове директно за стената. Предпазните решетки за врати също са много полезни, особено ако мъничето обича да влиза в помещения, в които има потенциално опасни уреди. 

Подобно на решетките за стълби, и тези предпазните решетки за врати се монтират директно за стените, разполагат със система, която затруднява отварянето им от децата, но е лесна за вас и можете да ги монтирате и демонтирате много лесно.


Обезопасителни заключалки за шкафове и чекмеджета

Едно от нещата, които мъниците обичат да правят, когато успеят да изчезнат от полезрението ви е да изследват всичко, което се намира по шкафове и чекмеджета. Затова е много важно, още преди да започнат да пълзят да преместите всички потенциално опасни за здравето им продукти за почистване, лекарства или тежки уреди от долните шкафове и чекмеджета и да ги преместите на места, които децата трудно биха достигнали дори и да се качат на стол.

За да се подсигурите допълнително е добре да поставите заключалки за шкафове и чекмеджета, които не позволяват на малчовците да ги отворят и да открият нещо, което може да застраши безопасността и здравето им.

Съветваме ви, когато избирате подобни обезопасители да обръщате внимание на начина на отваряне и да се спирате на модели, които вие можете да отваряте лесно, но децата няма да могат дори и да приложат известна сила върху тях. Търсене обезопасителни аксесоари, които се монтират лесно и без да се налага да пробивате шкафовете и чекмеджетата.

Предпазители за контакти 

Следващото любимо за децата, но и много опасно нещо е да се опитват да пъхат пръстчета или предмети в различни процепи и отвори. За съжаление контактите на електрическата мрежа обикновено се поставят ниско, а това крие огромна опасност за малките любопитковци. 

За да ги предпазите от инциденти, обезопасяването на всички контакти е първото нещо, за което трябва да се погрижите още преди дребосъчетата да започнат да пълзят. Предпазителите за контакти се поставят, както сами се сещате на всички отвори за контакти и не позволяват на мъничетата да пъхнат пръстчета или играчка в тях. 

На пазара ще откриете много модели, някой от които се свалят, когато искате да включите нещо в контакта. Има и такива, които не изискват сваляне, тъй като се завъртат, когато искате да включите нещо и автоматично закриват отворите, когато изключите уреда.

На кой модел ще се спрете зависи от вас, а ние можем само да ви посъветваме при избора да обърнете специално внимание дали предпазителите влизат плътно в отвора на контакта и дали няма вероятност детето все пак да ги махне.


Предпазители за ъгли и остри ръбове

Най-често малките се нараняват, докато тичат из къщата и се удрят в острите ръбове на маси, мебели или в ъглите на стените. Затова е добре да поставите предпазители, както на ъглите на стените, така и на всички мебели, които имат остри ръбове.

Предпазителите се предлагат по доста бройки (между 8 и 10) в опаковка, монтират се много лесно (само с едно отлепяне на лепенка и поставяне на желаните места) и обикновено са изработени от мек силиконов материал. 

Ограничители и предпазители за врати

Любопитковците нямат изградено чувство за самосъхранение и често, докато се забавляват затръшват вратите, преди да са си махнали ръчичките. Или поставят пръстчета на пантите при затваряне на врати, прозорци или шкафове. 

За да предотвратите евентуални наранявания, като премазването на някое пръстче ще ви е от полза, ако използвате ограничители и предпазители за врати. Тези аксесоари за безопасност се предлагат в широка гама и размери и могат да предпазят дечицата от доста неприятни наранявания, часове плач и силна болка.


Това са само част от полезните уреди за дома, които ще ви помогнат да направите жилището си едно безопасно за мъничето си място. 

Към тях можете да добавите още:

  • Устройства против изгаряне с вода. Тези устройства се монтират на кранове и глави на душове и не позволяват на мъниците да пуснат прекалено гореща вода и да се изгорят.

  • Детектори за дим. Никога не е излишно да имате подобни детектори, дори и да нямате малки деца, а когато имате си е направо наложително.

Предпазители за плотове и печки. В търговската мрежа можете да откриете широка гама от средства, ограничаващи достъпа на малките до котлоните и плотовете в кухнята.

Напиши коментар

Моля влезте или се регистрирайте за да коментирате