Икона за регистриране на профил в сайта Регистрация
или
Забравена парола
или

Уредът за готвене на пара - верен помощник при захранването

Източник снимка:bghlapeta.com


Тъкмо сте свикнали с кърменето или храненето с бутилка и се справяте все по-уверено и ето, че бебето ви е станало на пет месеца и е дошло време да го захраните с “твърда” храна.

Разбира се, вие сте наясно, че трябва да започнете захранването на мъничето първо с храни с мека консистенция, а няколко месеца по-късно да започнете да включвате в менюто му малко по-твърда храна, която да е нарязана на много мънички парченца.

Всичко това го знаете, но ви е притеснено, тъй като не сте сигурни дали ще успеете да приготвяте храната на бебето си вкусно и най-вече здравословно.

Спокойно. За разлика от вашите баби и майки, на които е било изключително трудно да приготвят домашна и здравословна храна за бебетата си, днес вие имате верен помощник в захранването на вашето дете.

И не, това не е половинката ви, нито е бебешката кухня или готовите пюрета от магазина, а уредът за готвене на пара.


Уредът за готвене на пара - верен помощник при захранването

Източник снимка:pixabay.com

Какво представлява този уред?

Най-общо това казано това е малък кухненски уред, който се използва за приготвяне на различни храни чрез метода на “влажна топлина” или както е по-популярно “на пара”.

При тази техника на готвене се запазват всички полезни вещества в храната, без да се променят вкусовите качества на продуктите.

Приготвената на пара бебешка храна е не само здравословна (при готвенето не се влага мазнина), но и изключително полезна за развитието на детето.


Уредът за готвене на пара - верен помощник при захранването

Източник снимка:bghlapeta.com

Технология на готвенето на пара обяснена в няколко изречения

Приготвянето на храна на пара, както вече отбелязахме е метод за готвене, който изисква влажна топлина.

За разлика от варенето, при готвенето на пара храната, която се готви не е в пряк контакт с водата, а е поставена над нея. Процесът започва, след като водата, която се намира в уреда за готвене се загрее до 100 градуса и започне да отделя големи количества пара.

Самият процес на приготвяне на храната е изумително прост и за да приготвите вкусна и здравословна храна на бебето си единственото, от което имате нужда е подходящ уред.

Щом го имате под ръка, просто поставяте в малко количество вода, а над нея в кошницата храната, която искате да сготвите. След това просто затваряте капака и оставяте продуктите да се сготвят бавно на парата.


Уредът за готвене на пара - верен помощник при захранването

Източник снимка:bghlapeta.com

Как този уред може да ви е от полза при захранването на детето?

Сигурни сме, че като родители, които искат да отгледат здрави и щастливи деца държите храната, която им приготвяте да е полезна и здравословна.

Е, с уреда за готвене на пара нямате никакви проблеми.

Храната в него се готви доста бавно, но за сметка на това всеки един продукт, който сложите запазва всичките си полезни витамини, протеини и минерали.

Освен това, тъй като продуктите се готвят бавно, те запазват вкуса, цветовете и ароматите си.

И най-важното, този уред ви позволява да готвите храната за вашето дете като променяте нейната консистенция според фазата на отбиване и да приготвяте изключително голямо разнообразие от полезни за развитието на детето храни.

Как да изберете подходящия уред за готвене на пара на бебешка храна?

Има няколко основни фактора, които е добре да вземете под внимание при избор на уред за приготвяне на храна на пара.

Според нуждите

На първо място трябва да прецените какви са истинските ви нужди. Така например, ако искате да хомогенизирате храната на бебето или да приготвяте повече пюрета или супи, добър избор биха били уредите 2в1 (пара и блендер).

Този вид уреди към момента са изключително популярни сред майките, тъй като с тях се приготвят лесно здравословни и полезни бебешки пюрета, супи и храни с мека консистенция.

А детето ви вече хапва и твърда храна, тогава можете да се спрете на класически уред за готвене с пара, който да използвате както за приготвяне храната на бебето, така и за ястия за цялото семейство.


Уредът за готвене на пара - верен помощник при захранването

Източник снимка:bghlapeta.com

Интегрирани функции

Ако имате възможност, съветваме ви да се спирате на модели, които разполагат с функции като готвене на пара, пасиране, размразяване и стерилизиране.

Това са много полезни функции, които ще ви бъдат от помощ през различните фази от захранването на детето.

Безопасност

Преди да закупите уред за приготвяне на храна за вашето дете е изключително важно да обърнете внимание на материалите, от които е произведен.

Казваме това, тъй като ако материалите имат вредни елементи в състава си, по време на готвене те могат да влязат в контакт с храната, което да доведе до проблеми със стомахчето на мъничето, алергични или други реакции.

Ето защо е важно преди покупката на уреда да обърнете специално внимание на състава на материалите, от които е произведен.

Прочетете внимателно описанието на продукта и се спирайте на продукти, в пластмасата на които не присъства бисфенол - А (акроним на ВРА).  Това вещество понякога присъства в някой нискокачествени пластмаси и е опасно за малките деца.

Не е зле да обърнете внимание и дали съда, в който се готви е изработен от 100% неръждаема стомана или от друг, по-нискокачествен материал.


 Видео: AV87021 Philips AVENT Steamer Blender.mov

Капацитет и размер

Капацитетът на тавата за готвене е много важна характеристика, тъй като от нея зависи какво количество храна можете да приготвите на един път с уреда за готвене на пара.

За да направите правилния избор е добре да вземете под внимание броя на децата, за които ще готвите, както и това дали ще готвите повече храна за възрастни или повече пюрета и храни с мека консистенция за захранване на бебето.

Според експертите от Бг Хлапета идеалният вариант за готвене на две деца е уред с капацитет поне един литър, но с по-малък размер.

За приготвяне на храна за захранване на малки бебета препоръчителният капацитет е по-малък, но за сметка на това уредът е добре да е 2 в 1 (пара и пасатор).

Допълнителни аксесоари

Всички популярни марки уреди за готвене на пара включват в продуктите си както различни функции, така и допълнителни аксесоари, които улесняват изключително много приготвянето на бебешката храна, а именно.


Интензитет на парата

Това е много полезна функция, което ви позволява да изберете по-деликатно или по-бързо готвене.


Таймер

Въпреки, че повечето уреди за бебешка храна разполагат с ръчна настройка за времето на готвене, някой модели разполагат и с таймер, който позволява ястието да се изключи автоматично след определен период от време.


Акустичен и визуален сигнал

Тази функция обикновено е свързана с таймера и съответно се налична при уредите за готвене на пара, които разполагат с таймер. Както и сами предполагате, сигналите се включват щом таймера се изключи автоматично и готвенето приключи.

Освен тези аксесоари, в зависимост от вида и марката уред, към него могат да се предлагат още книги с готварски рецепти, шпатули, буркани за съхраняване на готовата храна, кошници за съхранение на свежите плодове и зеленчуци, резервни ножчета за блендера (ако уредът е “пара и блендер”) и други.



Уредът за готвене на пара - верен помощник при захранването

Източник снимка:bghlapeta.com

Популярни модели и марки уреди за приготвяне на храна за бебета

Истината е, че на пазара се предлага изключително голямо разнообразие от уреди за приготвяне на бебешка храна и всеки родител има своите предпочитания.


Но ако трябва да посочим някой от марките, които категорично печелят адмирациите на над 96% от родителите на малки деца, тогава можем да кажем, че това са:


  • Philips AVENT - уред за готвене на пара и блендер

  • Quick-Cook Tommee Tippee - комбиниран уред за готвене бебешка храна на пара + блендер

  • Balabulle B-Easy - уред за готвене на пара 4 в 1

  • Babymoov Nutribaby One - уред за приготвяне на бебешка храна на пара и други

Често задавани въпроси

Мога ли да закупя уред за готвене на пара от онлайн магазин БгХлапета?

Ние можем да ви предложим както голямо разнообразие от колички, столчета, играчки, велосипеди и настолни игри, така и широка гама от аксесоари и уреди за приготвяне на храна и сокове на бебета и малки деца.

Как да закупя уред за готвене от магазин БгХлапета?

Достатъчно е просто да влезете на страниците на магазина ни, да откриете категорията “Полезни уреди за дома” и можете да разгледате продуктите, които предлагаме.

Щом изберете уреда, който искате да закупите просто го добавяте в кошницата си и натискате бутона “купи”.

Какви са сроковете за доставка на закупени артикули от онлайн магазина?

Ако артикулът е наличен в складовете ни, доставката се извършва в рамките на 4 работни дни. В случай, че не е наличен, наши служители ще се свържат с вас, за да ви информират кога ще има наличност.


Напиши коментар

Моля влезте или се регистрирайте за да коментирате